Κυριακή, 1 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑιγαίοAirbnb 2023 - Νάξος και Μικρές Κυκλάδες: Εφτασαν τις 12.000 κλίνες έναντι...

Airbnb 2023 – Νάξος και Μικρές Κυκλάδες: Εφτασαν τις 12.000 κλίνες έναντι 8 χιλιάδων κλινών στα ξενοδοχεία (!!!)

|

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει ένα αρχικό πλαίσιο στην αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων, περιορίζοντας τον κόφτη στις νέες καταχωρίσεις ακινήτων σε τρία δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας, τουλάχιστον εννέα νησιά του Αιγαίου «βουλιάζουν» από καταλύματα τύπου Airbnb.

Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Άνδρος, Κάλυμνος, Κέα, Μήλος, Σύρος και Τήνος μετρούν πλέον περισσότερα κρεβάτια στη βραχυχρόνια μίσθωση σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό ξενοδοχειακών κλινών. Μάλιστα, σε κάποιους προορισμούς ο αριθμός των κρεβατιών Airbnb είναι ακόμη και 7 φορές μεγαλύτερος από εκείνον των ξενοδοχειακών κλινών.

Airbnb: Θέλουμε συνεργασία και στοχευμένες λύσεις

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), στην περιφερειακή ενότητα Τζιας – Κύθνου οι ξενοδοχειακές κλίνες ανέρχονται σε μόλις 817, όταν ο αντίστοιχος κλινών για βραχυχρόνιες μισθώσεις ξεπερνά τις 5,9 χιλιάδες.

 

Ραγδαία είναι η ανάπτυξη της οικονομίας του διαμοιρασμού, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται η συγκεκριμένη τάση ενοικίασης καταλυμάτων για μικρό χρονικό διάστημα, και στη Μήλο, όπου ο αριθμός των κλινών τύπου Airbnb ανέρχεται σε πάνω από 8,5 χιλιάδες και είναι πενταπλάσιος από τον αριθμό των ξενοδοχειακών κρεβατιών που φτάνει τα 1.757.

Αντίστοιχη είναι και η εικόνα στην Άνδρο, όπου ο αριθμός των κλινών Airbnb είναι τετραπλάσιος (5,2 χιλιάδες) από τις ξενοδοχειακές κλίνες που ξεπερνούν κατά τι τις 1.300.

Πολλαπλάσιος έναντι των ξενοδοχειακών κλινών είναι ο αριθμός των κρεβατιών τύπου Airbnb και στην Κάλυμνο. Στο νησί των Δωδεκανήσων ο αριθμός των κλινών Airbnb ανέρχεται σε 7,3 χιλιάδες, τη στιγμή που ο αντίστοιχος αριθμός στα ξενοδοχεία φτάνει τις 1.665.

Αντίστοιχα, ο αριθμός των κλινών που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση στην Πάρο είναι υπερδιπλάσιος από εκείνον των ξενοδοχειακών κρεβατιών. Πιο αναλυτικά, μέχρι το τέλος του 2023, το νησί των Κυκλάδων διέθετε πάνω από 17,5 χιλιάδες κλίνες Airbnb έναντι 7,2 χιλιάδων ξενοδοχειακών κρεβατιών.

Στη Σύρο ο αριθμός των κλινών που μισθώνονται βραχυχρόνια ξεπερνά τις 5,5 χιλιάδες, όταν ο αντίστοιχος αριθμός των κρεβατιών στα ξενοδοχεία φτάνει τα 2.583. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στην Τήνο, με τις κλίνες Airbnb να υπερβαίνουν τις 7 χιλιάδες, τη στιγμή που τα κρεβάτια στα ξενοδοχεία αριθμούν 2.267.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται η Νάξος και οι Μικρές Κυκλάδες, με τον αριθμό των κλινών τύπου Airbnb να ανέρχεται σε πάνω από 11,8 χιλιάδες έναντι των σχεδόν 8 χιλιάδων κρεβατιών στα ξενοδοχεία.

Και στη Μύκονο οι κλίνες των καταλυμάτων Airbnb το 2023 ξεπέρασαν τις αντίστοιχες των ξενοδοχείων. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των κρεβατιών στα καταλύματα της οικονομίας του διαμοιρασμού ανήλθε σε πάνω από 22 χιλιάδες, όταν ο αντίστοιχος αριθμός στα ξενοδοχεία έφτασε τις 16,5 χιλιάδες.

Στον έτερο premium νησιωτικό προορισμό της χώρας, τη Σαντορίνη, αν και ο αριθμός των κλινών στα καταλύματα Airbnb είναι μικρότερος από εκείνον στα ξενοδοχεία, ο ρυθμός ανάπτυξης της αγοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, το 2023 ο αριθμός των κλινών Airbnb στη Σαντορίνη ανήλθε σε σχεδόν 11 χιλιάδες, σημαντικά αυξημένος σε σχέση με το 2015, όταν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 106. Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων στο κυκλαδίτικο νησί έφτασε στο peak της το 2019 με πάνω από 13 χιλιάδες κρεβάτια. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των ξενοδοχειακών κλινών το 2023 στη Σαντορίνη είχε διαμορφωθεί σε 17.360.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο ρυθμός αύξησης των Airbnb στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εν γένει είναι εντυπωσιακός. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι οι κλίνες στα καταλύματα Airbnb αυξήθηκαν από το 2014 έως το 2023 κατά 1.688% (133 χιλιάδες) έναντι 21% των ξενοδοχειακών κλινών (236 χιλιάδες). Αυτό σημαίνει ότι η δυναμικότητα των Airbnb αυξήθηκε με μέσο ετήσιο ρυθμό 33%, έναντι 2% του ξενοδοχειακού δυναμικού.

Σημειώνεται ότι επειδή ένα κατάλυμα βραχυχρόνιας μίσθωσης μπορεί να εμφανίζεται και στις δύο υπό εξέταση πλατφόρμες, την Airbnb και την Vrbo, υπολογίστηκε από το ΙΤΕΠ μόνο ο αριθμός των καταλυμάτων που υπάρχουν στην πλατφόρμα της Airbnb. Σε αυτά τα καταλύματα δηλαδή δεν περιλαμβάνονται όσα είναι στη βραχυχρόνια μίσθωση αλλά αναρτημένα σε άλλες πλατφόρμες, όπως Booking κ.λπ.

Με πληροφορίες από τη σελίδα euro2day.gr 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Θαλάσσια Πάρκα: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να χαρτογραφήσει την προστασία της θάλασσας

Λίγες ημέρες πριν από τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τους Ωκεανούς στη Νίκαια, η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει δύο μεγάλες ζώνες προστασίας στο Αιγαίο και το Ιόνιο, με στόχο την ουσιαστική διαχείριση και τον έλεγχο των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κτικάδος Τήνου: Συγκίνηση στην ανάληψη καθηκόντων του νέου Εφημέριου π. Γεωργίου Παλαμάρη

Με βαθιά ανθρώπινη συγκίνηση, η ενορία του Τιμίου Σταυρού αποχαιρέτησε τον π. Γεώργιο Ανδριώτη και υποδέχτηκε τον νέο της εφημέριο, π. Γεώργιο Παλαμάρη, με τιμή, δάκρυα και ελπίδα.

Πανελλαδικές 2025: Συνεχίζονται τη Δευτέρα με μαθήματα προσανατολισμού

Αρχαία, Μαθηματικά και Βιολογία εξετάζονται αύριο στα ΓΕΛ – Με αισιοδοξία ξεκίνησε η φετινή εξεταστική περίοδος, σύμφωνα με τη Σοφία Ζαχαράκη

Σαντορίνη: Έκτακτη διαφημιστική καμπάνια στο Sky TV για την αποκατάσταση της εικόνας του νησιού

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου επενδύει 30.000 ευρώ σε καμπάνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν μέσω προκλήσεων λόγω των σεισμικών φαινομένων

Σύρος: Μπαράζ δικών για τα αιολικά με επίκεντρο κατοίκους και αιρετούς της Τήνου

Περί τους 130 πολίτες, ανάμεσά τους ο δήμαρχος κι η έπαρχος, θα καθίσουν στο εδώλιο, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα, επειδή αντιστάθηκαν με ειρηνικές διαμαρτυρίες στην ετσιθελική εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο νησί και αντιμετωπίστηκαν με ξυλοδαρμούς από τα ΜΑΤ και μαζική αγωγή SLAPP

Φολέγανδρος: Αναβαθμισμένο και 24ωρης λειτουργίας το ελικοδρόμιο του νησιού

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες αναβάθμισης – Ένα από τα καλύτερα ελικοδρόμια στη νησιωτική Ελλάδα, σύμφωνα με τους πιλότους

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Κέικ με Συκάμινα και Μύρτιλα: Γεύση καλοκαιριού σε κάθε μπουκιά!

Μια γλυκιά πρόταση από τη Μαριέττα Γαλάνη και το NaxosPress που ενώνει παράδοση, εποχικά φρούτα και απλότητα σε μια μοναδική συνταγή.

“Μην αφήσετε ούτε μια σταγόνα να πάει χαμένη”: Η Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος μέσα από τα μάτια του Νικόλα Πιτταρά

Με σεβασμό στα ζώα και τους ανθρώπους της παραγωγής, η τοπική κτηνοτροφική οικογένεια Πιτταρά τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος με λόγια που συγκινούν και διδάσκουν

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

Greek Islands Trail: Η Νάξος στην καρδιά του πρώτου πεζοπορικού δικτύου των Κυκλάδων

Ένα φιλόδοξο project που φέρνει πιο κοντά τον άνθρωπο, τη φύση και τον πολιτισμό – Η Νάξος ανάμεσα στους πρωταγωνιστές ενός βιώσιμου, τετράμηνου τουριστικού μοντέλου