Υποθυρεοειδισμός- Νόσος Hashimoto
Τί είναι η νόσος Hasimoto;
Η νόσος του Hashimoto , γνωστή και ως χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, είναι η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού, που επηρεάζει περίπου 160 εκατομμύρια ανθρώπου στον κόσμο , εκ των οποίων κυρίως γυναίκες.
Πώς δημιουργείται;
Πρόκειται για μία αυτοάνοση διαταραχή που επηρεάζει το θυρεοειδή αδένα. Συγκεκριμένα, το ανοσοποιητικό μας σύστημα επιτίθεται έναντι των υγειών κυττάρων του θυρεοειδούς, τα οποία σταδιακά καταστρέφονται, με αποτέλεσμα να μειώνεται σταδιακά και η παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών, οδηγώντας σε υποθυρεοειδισμό. Φυσιολογικά το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον οποιουδήποτε ¨ξένου σώματος¨ εισέρχεται στον οργανισμό, όπως βακτήρια και ιοί. Στη νόσο Hashimoto, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα τα κύτταρα του θυρεοειδούς αδένα ως ξένα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία αντισωμάτων έναντι των υγειών κυττάρων του θυρεοειδούς αδένα, με σκοπό την καταστροφή τους.
Υπάρχουν αίτια εμφάνισης της νόσου Hashimoto;
Οι αιτίες εμφάνισης αυτής της αυτοάνοσης αντίδρασης δεν είναι σαφείς αλλά μπορεί να σχετίζονται με:
- Γενετικούς παράγοντες
- Περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως κάποια λοίμωξη, στρες, έκθεση σε ακτινοβολία
- Συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων
Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου που να σχετίζονται με εμφάνιση της νόσου Hashimoto;
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που έχουν σχετιστεί με αυξημένη επίπτωση της νόσου:
- Φύλο à Φαίνεται ότι οι γυναίκες είναι πιο ευπαθείς να εμφανίσουν αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα ( τετραπλάσιος έως δεκαπλάσιος κίνδυνος εμφάνισης)
- Ηλικία à Φαίνεται ότι παρατηρείται μία έξαρση σε ενδιάμεσες ηλικίες
- Αυτοάνοσο υπόβαθροà Η παρουσία μίας αυτοάνοσης νόσου, όπως Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1, Ρευματοειδής Αρθρίτιδα, Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος ( ΣΕΛ) , αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης και δεύτερου αυτοάνοσου νοσήματος.
- Οικογενειακό Ιστορικόà Παρατηρείται μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης νόσου Hashimoto όταν άλλα μέλη της οικογένειας εμφανίζουν διαταραχές στο θυρεοειδή ή άλλες αυτοάνοσες νόσους.
- Κύησηà Κατά τη διάρκεια της κύησης εμφανίζονται διάφορες αλλαγές στη λειτουργία του ανοσοποιητικού με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος πυρόδοτησης εμφάνισης αυτοάνοσων νοσημάτων , όπως η θυρεοειδοπάθεια Hashimoto, μετά το πέρας της κύησης.
- Έκθεση σε ακτινοβολία
- Υπερβολική ποσότητα πρόσληψης Ιωδίου
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Λόγω του ότι πρόκειται για χρόνια και σταδιακά αναπτυσσόμενη νόσο, τα συμπτώματα εμφανίζονται αργά και σταδιακά, γι΄ αυτό και μπορεί να λανθάνουν της προσοχής. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα συμπτώματα γίνονται αντιλληπτά από τον ασθενή όταν η παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό λόγω της αυτοάνοσης καταστροφής του θυρεοειδή αδένα. Αυτά μπορεί να είναι:
- Αδυναμία
- Κούραση
- Δυσανεξία- ευαισθησία στο κρύο
- Ληθαργικότητα
- Ξηροδερμία
- Δυσκοιλιότητα
- Μυική αδυναμία
- Κατάθλιψη
- Ευθραυστότητα στα νύχια
- Οιδήματα- πρόσληψη βάρους
- Απώλεια τριχών
- Διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως- Συχνομηνόρροια
Παρατηρούμε ότι τα συμπτώματα είναι άτυπα κι αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που λανθάνουν.
Γιατί είναι σημαντικό να ρυθμίζονται σωστά οι θυρεοειδικές ορμόνες;
Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του οργανισμού. Όταν δε ρυθμίζεται σωστά η λειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστουν διάφορες επιπλοκές όπως:
- Αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς αδένα ( βρογχοκήλη) που μπορεί να προκαλέσει αισθητικά προβλήματα, δυσκολία στην κατάποση καθώς και αναπνευστικά προβλήματα.
- Καρδιαγγειακά προβλήματαà Αύξηση του μεγέθους της καρδιάς , όπως και αύξηση της LDL χοληστερόλης ( γνωστής και ως ¨κακή χοληστερόλη¨ ) , η οποία θεωρείται από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.
- Διαταραχές στην ψυχική σφαίρα- Κατάθλιψη
- Στις γυναίκες à Διαταραχές Εμμήνου Ρύσεως, συχνομηνόρροια, υπογονιμότητα
- Στους άνδρεςà στυτική δυσλειτουργία και υπογονιμότητα
- Σε εγκύους μπορεί να ευθύνεται για αυτόματη αποβολή ή πρόωρο τοκετό, ενώ σε γυναίκες με αρρύθμιστο θυρεοειδή κατά την κύηση μπορεί να εμφανιστούν αναπτυξιακές δυσκολίες, αυτισμός και καθυστέρηση του λόγου.
- Κώμα σε βαριές καταστάσεις
Θεραπεία
Η θεραπεία της νόσου Hashimoto είναι η υποκατάσταση της θυρεοειδικής λειτουργίας. Δίνεται από του στόματος συνήθως χάπι ή πιο σπάνια σταγόνες λεβοθυροξίνης ( Τ4) , τιτλοποιημένη σε δόση ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού ( ηλικία, κύηση κλπ). Για την παρακολούθηση των ασθενών απαιτείται έλεγχος κάθε 6- 12 μήνες ή συχνότερα αν οι ασθενείς παρουσιάσουν συμπτώματα συμβατά με απορύθμιση της θυρεοειδικής λειτουργίας ή σε περιπτώσεις κύησης.
Παρασκευή – Μαρία Μπουγιούκα
Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
(MD., MSc, Παχυσαρκία & Διαβήτης)
Χώρα, Νάξος
Τηλ: 22850 23031 / 6984671882
Η κα. Μπουγιούκα Παρασκευή- Μαρία είναι Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος- Ιατρός Μεταβολισμού. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών. Είναι Αριστούχος Master «Παχυσαρκία και Διαβήτης» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχοντας παράλληλα παρακολουθήσει ειδικά σεμινάρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο με θέμα την Κλινική Διατροφή.
Ασχολείται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον με το Διαβήτη τύπου 1- Αντλίες Ινσουλίνης, το Διαβήτη τύπου 2, το Διαβήτη Κύησης καθώς και με Παθήσεις των οστών και έχει συμμετάσχει ως Ερευνητής σε Διεθνή μελέτη που αφορά ασθενείς με χρόνιο Υποπαραθυρεοειδισμό.
Η ιατρός συμμετέχει σε πολυάριθμα ενδοκρινολογικά και διαβητολογικά συνέδρια με στόχο τη συνεχή επιμόρφωση και ενημέρωσή της σε θέματα ενδοκρινολογίας, καθώς και ως ομιλήτρια σε διεθνή συνέδρια που αφορούν Καρδιομεταβολικές Ασθένειες, Παχυσαρκία και Διαβήτη, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης. Τέλος είναι μέλος της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών.
Πλέον, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στη Χώρα Νάξου.