Σάββατο, 31 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΕυρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του...

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

|

Ο Στέφανος Κωστόπουλος (σ.σ. με καταγωγή από τη Νάξο), η Βασιλική Εμμανουήλ και τα έξι τους παιδιά -πέντε αγόρια και ένα κορίτσι- είναι η πρώτη οικογένεια που μετοίκησε στη Φουρνά Ευρυτανίας  ανταποκρινόμενη στην αγγελία του χωριού, που ζητούσε οικογένειες με παιδιά για να εγκατασταθούν εκεί και να τα εγγράψουν στα σχολεία τα οποία απειλούνταν με αναστολή λειτουργίας.

Εδώ και μια εβδομάδα η πολύτεκνη οικογένεια μετακόμισε στο χωριό που είναι χτισμένο κοντά στις πηγές του ποταμού Φουρνιώτικου, σε υψόμετρο 840 μέτρων περικυκλωμένο από ένα δάσος με έλατα, έτοιμη για μια νέα αρχή. Οι δυο γονείς μίλησαν στον «Ε.Τ.» για το πώς πήραν την απόφαση να γίνουν δημότες Καρπενησίου, αλλά και πώς τους υποδέχτηκαν στο χωριό οι κάτοικοί του.

Όλα ξεκίνησαν όταν στις 13 Αυγούστου, προπαραμονή του Δεκαπενταύγουστου το ζευγάρι δέχθηκε μήνυμα από έναν κουμπάρο του που τους ενημέρωνε για την αγγελία. «Όταν το είδα μιλήσαμε με τον Στέφανο και είπα να στείλω αρχικά ένα μήνυμα ότι ενδιαφερόμαστε» λέει στον «Ελεύθερο Τύπο», η Βασιλική Εμμανουήλ.

Στις 16 Αυγούστου υπήρξε επικοινωνία της Βασιλικής με τη δασκάλα Παναγιώτα Διαμαντή, η οποία είναι και από τους πρωτεργάτες της πρωτοβουλίας να έρθουν οικογένειες με παιδιά στα Φουρνά, για να δει το χωριό.

«Είναι ένα εκπληκτικό χωριό. Πήγαμε, μας υποδέχτηκαν ο πατέρας Κωνσταντίνος, η δασκάλα και κάτοικοι, είδαμε το προσωρινό σπίτι στο οποίο και μένουμε και πριν από δέκα ημέρες κάναμε τη μετακόμιση και εγκατασταθήκαμε στο χωριό».

Όπως λέει στον «Ε.Τ.» ο Στέφανος Κωστόπουλος, ο ιερέας του είπε ότι «ήταν θέλημα θεού να έρθετε εδώ», γιατί όλη η προσπάθεια έγινε τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.

«Από το 2017 μέχρι το 2020 είμασταν στη Γερμανία για δουλειά. Εκεί πήγαμε έχοντας τα τρία από τα έξι παιδιά μας. Στη Γερμανία γεννήθηκε το τέταρτο παιδί, ενώ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης του πέμπτου παιδιού επιστρέψαμε Ελλάδα. Μετά από καιρό μια συγγενής μάς με ενημέρωσε ότι υπήρχε μια δουλειά στη Γερμανία και άφησα την οικογένεια στην Ελλάδα πηγαίνοντας μόνος μου με σκοπό, αν όλα πήγαιναν καλά, να τους πάρω όλους μαζί μου.

Έπιασα δουλειά για μια μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία όπου δούλευα σε εργοστάσιο με μέταλλα που φτιάχνεις εξαρτήματα για το αυτοκίνητο. Όταν με ενημέρωσε η σύζυγός μου για την αγγελία δεν χρειάστηκε να το σκεφτούμε πάρα πολύ. Ήθελα τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σε ένα καλύτερο περιβάλλον από αυτό της πόλης. Λόγω περικοπών μού ανακοινώθηκε ότι από την 1η Οκτωβρίου θα έφευγα και από τη δουλειά στη Γερμανία, οπότε δεν ήθελα να μείνω εκεί μόνος μου χωρίς δουλειά.

Και η αγγελία φάνταζε ιδανική. Από τα μέσα Αυγούστου μέχρι και πριν από δέκα ημέρες ετοιμαστήκαμε και πλέον είμαστε εδώ για μια νέα αρχή», λέει ο Στέφανος.

Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαν επισκεφθεί το χωριό και όπως λέει η Βασιλική είναι ένας εκπληκτικός τόπος με καλούς ανθρώπους. «Έρχονται χωριανοί κερνάνε πορτοκαλάδα τα παιδιά, μας καλημερίζουν, κάτι που δεν το είχα ξαναδεί, αυτή την καλοσύνη και φιλοξενία».

Περιμένοντας… το αύριο ψάχνουν για δουλειές

 

Αυτό το διάστημα ο Στέφανος περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απόλυσης από τη δουλειά που είχε στη Γερμανία ώστε να μπορέσει να πιάσει δουλειά στη Φουρνά. «Και από τον δήμο και από την περιφέρεια αλλά και η Μητρόπολη μας συμπαραστέκονται. Δουλειά υπάρχει, απλά πρέπει πρώτα να τελειώσω με τη Γερμανία», λέει. Αυτό το διάστημα η οικογένεια αναζητά ένα μόνιμο σπίτι, μιας και αυτό το ακίνητο στο οποίο μένουν αυτές τις ημέρες είναι προσωρινό.

Μαζί με τον ιερέα του χωριού πηγαίνουν και βλέπουν όποιες κατοικίες είναι διαθέσιμες προκειμένου να εγκατασταθούν οριστικά, ενώ βρίσκονται και σε διαδικασία μεταδημότευσης. «Κάθε αρχή είναι δύσκολη και χρειάζεται υπομονή. αλλά πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά και θα ξεκινήσουμε τη νέα μας ζωή» θα πει η Βασιλική η οποία έχει τελειώσει κομμωτική, αλλά είναι διατεθειμένη να εργαστεί οπουδήποτε, προκειμένου να προσφέρει στον οικογενειακό κορβανά.

«Έχω τελειώσει κομμωτική, αλλά είμαι έτοιμη να κάνω ό,τι δουλειά βρω. Είμαστε άνθρωποι του μεροκάματου και η απόφασή μας να έρθουμε εδώ πάρθηκε για το καλό των παιδιών μας». Όπως ανέφερε, το ενδιαφέρον της έχει τραβήξει το γεγονός ότι ένας παλιός φούρνος έχει κλείσει όπως και τα περισσότερα μαγαζιά που κάποτε λειτουργούσαν στη Φουρνά. «Θέλω μόλις εγκατασταθούμε οριστικά και μπούμε σε μια σειρά να δω κατά πόσο θα υπήρχε η δυνατότητα να δουλέψουμε αυτό το φούρνο. Είναι κάτι που θα με ενδιέφερε πολύ».


Βέβαια αυτό που προέχει όπως λένε είναι να βρεθεί το μόνιμο σπίτι που θα μείνουν, αλλά και ένα αυτοκίνητο επταθέσιο για τη μεταφορά τους. Σε αυτό ενδεχομένως να βοηθήσουν και κάποιες χορηγίες, από ανθρώπους που θέλουν να βοηθήσουν τις οικογένειες που θα εγκατασταθούν στη Φουρνά.

 

Χορηγίες και για άλλες οικογένειες

Όπως ανέφερε στον «Ε.Τ.» η Παναγιώτα Διαμαντή, Ευρυτάνισσα 4ης γενιάς που έχει επιστρέψει στο χωριό και επιθυμεί να το δει να ζωντανεύει και συνδράμει ενεργά στην εν λόγω προσπάθεια «ήδη οι δικηγόροι μας εξετάζουν όλες τις διαδικασίες ώστε οι χορηγίες που θα έρθουν να μπορούν να διατεθούν νόμιμα στις οικογένειες που θα έρθουν. Γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε την πρώτη οικογένεια με έξι παιδιά που ήρθε στο χωριό μας, αλλά περιμένουμε ακόμη δύο.

Μια με τέσσερα παιδιά, και μια με εφτά παιδιά, ενώ υπάρχουν και άλλες 3-4 οικογένειες που θα πρέπει να βρούμε τους πόρους για να έρθουν. Υπάρχουν χορηγοί που ήδη βοηθούν με τρόφιμα και με υπηρεσίες αλλά οι ανάγκες αυξάνονται και οποιοσδήποτε θα ήθελε να βοηθήσει όπως για παράδειγμα για το πετρέλαιο που θα χρειαστούν αυτές οι οικογένειες είναι ευπρόσδεκτος και για τον λόγο αυτό εργάζονται και οι δικηγόροι μας, ώστε όλα να είναι νόμιμα και ξεκάθαρα. Επίσης, καλούμε όποιον άλλο θέλει να βοηθήσει.

Οπως ένα φροντιστήριο στην Κηφισιά που μας πρότεινε να κάνει δωρεάν on line μαθήματα ξένης γλώσσας στα παιδιά».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Η ώρα της κάλπης, ποιοι είναι υποψήφιοι (πίνακες)

Το Σάββατο 31 Μαΐου 2025 διεξάγονται οι εκλογές για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, την Ελεγκτική Επιτροπή και την Ομοσπονδία – Δικαίωμα ψήφου για όλα τα μέλη με συμβολική καταβολή 5€

Συνάντηση Βρούτση – Αθανασίου για τις αθλητικές υποδομές της Σύρου, διήμερη επίσκεψη του Υπουργού στο νησί

Κρίσιμες παρεμβάσεις για την επαναλειτουργία του κλειστού γυμναστηρίου και του προπονητηρίου στη Βάρη στο επίκεντρο της συνάντησης – Ο Αν. Υπουργός Αθλητισμού στη Σύρο άμεσα (31/05 - 01/06) για επιτόπιο έλεγχο των εγκαταστάσεων

Πάρος: Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου στο κρουαζιερόπλοιο «National Geographic Orion»

Το διεθνούς φήμης πλοίο εξερεύνησης θα επισκεφθεί την Πάρο συνολικά 11 φορές εντός του 2025, ενισχύοντας την εικόνα του νησιού ως αυθεντικού και εναλλακτικού προορισμού

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Ιερά Αγρυπνία για την Απόδοση του Πάσχα στον Ιερό Ναό Φιλοτίου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος τέλεσε την ακολουθία της Αγρυπνίας και ευλόγησε το εκκλησίασμα στην Ορεινή Νάξο

ΑΟ Θήρας: Ο Ματτέο Φρέσκι παραμένει στον πάγκο και για τη σεζόν 2025-2026

Η διοίκηση της ομάδας της Σαντορίνης ανανέωσε τη συνεργασία της με τον Ιταλό προπονητή για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, αναγνωρίζοντας τη σημαντική του συμβολή στην αγωνιστική επιτυχία

ΠΟΞ – Σαντορίνη: 6ο Περιφερειακό Συνέδριο και ο Τουρισμός στο σταυροδρόμι της ανάπτυξης και της βιωσιμότητας

Στις 4 Ιουνίου, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αυτοδιοίκησης και του τουριστικού κλάδου συναντώνται στα Φηρά για να συζητήσουν το μέλλον του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο

+πλεύση 2025: Ένας διάπλους ζωής και ελπίδας στα ακριτικά νησιά

Ιατρικές εξετάσεις, εκπαιδευτικές δράσεις, έργα υποδομής και υποτροφίες σε μαθητές από 8 νησιά του Αιγαίου – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 11ος Διάπλους της +πλεύσης

Κέα – “Sea You There”: Εθελοντική δράση καθαρισμού στην Κορησσία

Εθελοντική δράση «Sea You There» στην Κορησσία Κέας την Τρίτη 4 Ιουνίου! Καθαρισμός παραλίας, παιδικές δραστηριότητες, μουσική, χορός και διαγωνισμοί για όλους!

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει τη χειμερινή Ελλάδα του 2025

Η Λαμπαδηδρομία των Χειμερινών Αγώνων «Μιλάνο – Κορτίνα 2026» περνά από 41 ελληνικούς προορισμούς, αναδεικνύοντας την πολιτιστική ταυτότητα και τη δυναμική του χειμερινού τουρισμού

Νάξος – Χείμαρρος: Αποχαιρετισμός στον Γιάννη Ψαρρά, έναν άνθρωπο της προσφοράς

Η εξόδιος ακολουθία του 72χρονου θα τελεστεί σήμερα Δευτέρα 26 Μαΐου στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής στον Χείμαρρο – Θλίψη στο Τσικαλαριό

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Παροναξία: “Ηλεκτρική” νύχτα με βροχόπτωση και …λάσπη (πίνακας)

Έντονα φαινόμενα, αστραπές και «λασποβροχές» χτύπησαν τα νησιά των Κυκλάδων – Τα ύψη υετού από το NaxosWeather (πίνακας)

Γ. Παπαδόπουλος: “Μειωμένη κατανάλωση και έλλειψη προσωπικού, αλλάζουν τα δεδομένα στην εστίαση”

Ο πρόεδρος του Σωματείου Μαζικής Εστίασης Νάξου και περιφερειάρχης της ΠΟΕΣΕ στο Νότιο Αιγαίο μιλά για τις νέες τουριστικές συνήθειες, τις προσαρμογές των επιχειρήσεων και την πίεση που δέχεται ο κλάδος ενόψει καλοκαιριού.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Πάρος: «Διακομιδές ντροπής»: Δύο ημέρες ταλαιπωρίας για ηλικιωμένη ασθενή που ταξίδεψε στη Σύρο (!!!)

Σφοδρή κριτική από τον Κώστα Αργουζή για την άρνηση ενεργοποίησης του υγειονομικού ελικοπτέρου Πάρου – Τι καταγγέλλει για την αλυσιδωτή διακομιδή και το κόστος για κράτος και ασθενή

Νάξος – Λυώνας: Όταν ο φράχτης γίνεται σύμβολο απομόνωσης και αντίστασης

Η περίφραξη στην παραλία του Λυώνα της Κορώνου και η οργισμένη αντίδραση των κατοίκων – Ένα πανό που φωνάζει πιο δυνατά από τις λέξεις.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.