Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑκτοπλοΐαΛιμενικές Υποδομές: Σκέψεις για αναβαθμίσεις, τι γίνεται με τα δρομολόγια;

Λιμενικές Υποδομές: Σκέψεις για αναβαθμίσεις, τι γίνεται με τα δρομολόγια;

|

Στο θέμα των λιμενικών υποδομών για την ασφάλεια των πλοίων της ακτοπλοΐας, αλλά και της διαχείρισης των δρομολογίων τους, αναφέρεται με δηλώσεις του στη «Ναυτερμπορική» ο πρόεδρος των ακτοπλόων Διονύσης Θεοδωράτος.

Με αφορμή κάποια περιστατικά σε πλοία, που ευτυχώς δεν κατέληξαν σε ναυτικό ατύχημα, ο κ. Θεοδωράτος αναφέρει ότι «έχουμε συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια να προσαρμόζουμε τα πλοία να είναι φιλικά προς τα λιμάνια για να εξυπηρετούν τους επιβάτες, αλλά θα πρέπει σιγά σιγά να αρχίσουν και τα λιμάνια να προσαρμόζονται προς τα πλοία και τους επιβάτες».

Επισήμανε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας θα πρέπει να επιδείξει τη δέουσα προσοχή για το πού και πώς κατευθύνονται τα έσοδα των λιμενικών ταμείων, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι τρία λιμενικά ταμεία στις Κυκλάδες, με συχνή ακτοπλοϊκή κίνηση το καθένα, έχουν ετήσια έσοδα το καθένα μόνο από μια ακτοπλοϊκή εταιρεία πάνω 1 εκατ. ευρώ.

Για το θέμα των δρομολογίων και την εξυπηρέτηση της ακτοπλοϊκής κίνησης, κυρίως για τις περιόδους αιχμής, ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητα στις εταιρείες να μπορούν να επιλέγουν οι ίδιες, όπου απαιτείται, μεγαλύτερου μεγέθους πλοίο ίδιου τύπου για την εξυπηρέτηση των επιβατών.

Αναφερόμενος στο σύστημα των χρονοθυρίδων, επεσήμανε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί για τις ώρες άφιξης και αναχώρησης που θα αντιμετωπίζει ένα πλοίο ή ένα ταχύπλοο όταν καταπλέει σε πολλούς προορισμούς, ενώ τόνισε ότι θα μπορούσε το υπουργείο Ναυτιλίας να προσδιορίσει συγκεκριμένους χρόνους στα μεγάλα και τα μικρότερα λιμάνια.

Τόνισε επίσης την έλλειψη οργανωμένων στεγάστρων για τους επιβάτες σε πολλά λιμάνια που τις περισσότερες φορές θα πρέπει να αναμένουν το πλοίο υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Σημειώνεται, πάντως, ότι, το υπουργείο Ναυτιλίας ως προς το θέμα των εσόδων των λιμενικών ταμείων αναμένεται να προχωρήσει σύντομα στη δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος τιμολογιακής πολιτικής που θα αφορά όλους τους λιμένες, εκτός από τους ιδιωτικοποιημένους, όπου θα καταγράφονται ανά θέση, ανά ώρα, ανά ημέρα τα έσοδά τους, προκειμένου το κράτος να γνωρίζει τις εισπράξεις αλλά και τη χρήση τους.

DCIM100MEDIADJI_0763.JPG

Πρωτοβουλίες

Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού συστήματος λιμενικής διακυβέρνησης βρίσκεται ήδη στην ατζέντα του υπουργού Ναυτιλίας, ο οποίος έχει προαναγγείλει και σχετικό διάλογο με τις διοικήσεις των λιμένων για το επόμενο διάστημα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας παρουσίασε και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την αναμόρφωση του τρόπου διαχείρισης των δρομολογίων της ελληνικής ακτοπλοΐας και κυρίως του τρόπου με τον οποίο αυτό θα γίνεται στα λιμάνια της χώρας με τις λεγόμενες χρονοθυρίδες θαλάσσιων λιμένων (Sea Ports Time Slots System), οι οποίες θα συνδέονται με ένα κεντρικό πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης και χρήσης.

Το μοντέλο που θα υιοθετηθεί θα είναι πανομοιότυπο με αυτό που γίνεται στα αεροδρόμια, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα λιμάνια αλλά και διαφωνίες που υπάρχουν μεταξύ των πλοιάρχων για το ποιος θα μπει πρώτος στο λιμάνι, ειδικά κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Επίσης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων με αποκαταστάσεις ζημιών και κρηπιδωμάτων στους προβλήτες, αλλά και την επαναφορά λειτουργικών βαθών σε λιμένες όπου απαιτείται.

Από την πλευρά του το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στις προτάσεις που έχει καταθέσει δημόσια και τεκμηριωμένα για τα λιμάνια, επισημαίνοντας ότι αυτές έχουν στηριχθεί σε εισηγήσεις και επισημάνσεις των πλοιάρχων της ακτοπλοΐας που προσεγγίζουν καθημερινά τα νησιά και οι οποίοι γνωρίζουν τις ελλείψεις και τις ακαταλληλότητες που υπάρχουν σε υποδομές.

Επιπλέον, εξέφρασε την αντίθεσή του στο πογκρόμ που εξαπολύεται κάθε φορά σε βάρος των πλοιάρχων, προκειμένου να καλυφθούν ανεπάρκειες και παραλείψεις.

Συνάντηση Χρ. Στυλιανίδη με πλοιάρχους

Το θέμα των λιμενικών υποδομών και της ασφάλειας των πλοίων της ακτοπλοΐας εξετάστηκε σε συνάντηση που είχε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΠΕΝ) με τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι τα θέματα ασφάλειας είναι ύψιστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση, ενώ επαναβεβαίωσε τη βούληση του ιδίου και του υπουργείου για συνέχιση και ενίσχυση της συνεργασίας της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων στο θέμα των λιμενικών υποδομών.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι εκθέσεις και οι προτάσεις τους λαμβάνονται πάντα υπόψη και είναι βοηθητικές στην προσπάθεια του υπουργείου για αναβάθμιση της ασφάλειας στη θάλασσα.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Άδειες για γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία

Άδειες για γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία στην Πάρο

Ισπανία – Βαλένθια: Κόβει νερό και ρεύμα στα παράνομα καταλύματα airbnb

Η Βαλένθια κόβει νερό και ρεύμα στις παράνομες βραχυχρόνιες μισθώσεις – Μέτρα και για την κρουαζιέρα

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Σε ρυθμό εκλογών και ταμειακή ενημερότητα

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Ανακοίνωση για την προθεσμία απόκτησης ταμειακής ενημερότητας για τις εκλογές

Blue Star Paros: Αλλαγή (19/09) στην ώρα αναχώρησης από τον Πειραιά

Νέα αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Paros από τον Πειραιά προς Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Αμοργό

Μύκονος: Πρόστιμο 995 χιλιάδων ευρώ γιατί “έκρυβε” 199 παράνομα καταλύματα (!!!)

995.000 ευρώ πρόστιμο γιατί έκρυβε από την εφορία 199 βίλες στη Μύκονο

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με τα “μπλε” ο Δούκας Γρούδος που έχει κάνει την .. άνοδο ρουτίνα

Πέντε σερί ανόδους μετράει ο Δούκας Γρούδος που θα φορέσει φέτος τη φανέλα του Πανναξιακού ΑΟκ

Λιμενικό Σώμα: Τραυματισμός επιβάτη στο ναυάγιο της Πάρου

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση έξι (6) ατόμων σε σκάφος στα "Ψαλίδια" και η παρουσία του "Blue Star Paros"

Κουφονήσι – Σ.Τ.Ε.Κ.: Εντονη διαμαρτυρία για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, οι προτάσεις

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρηματιών Κουφονησίου για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και οι προτάσεις που κατέθεσαν

Σίφνος: Ξεκινάει σήμερα το 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” (πρόγραμμα)

Ποιο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές" (πρόγραμμα)

Blue Star Paros: “Παρουσία” στην διάσωση έξι (6) ναυαγών μεταξύ Νάξου και Πάρου

Ταχύπλοο σκάφος με 6 επιβάτες, σήμανε συναγερμό για εισροή υδάτων ενώ βρίσκονταν μεταξύ Πάρου και Νάξου - "Παρουσία" από το Blue Star Paros για την διάσωση των επιβατών

Νάξος – Απόλλωνας: Επεσε αυτοκίνητο στη θάλασσα (!!!)

Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα στον Απόλλωνα της Νάξου

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Νάξος – Ben Slot: “Κρατάτε στα χέρια σας χρυσό, φροντίστε να το αξιοποιήσετε σωστά”

O Ολλανδός ιστορικός Μπεν Σλοτ γυρίζει το χρόνο πίσω... Μετράει 50 χρόνια επαφής με τη Νάξο.. Μιλάει από το Αγερσανί για αυτά που του αρέσουν, για αυτά που δεν του αρέσουν και εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο ότι μας απασχολεί.. Κυκλαδική 2011.

Hellenic Highspeed: Για δύο μέρες θα πάει Σύρο – Μύκονο – Ικαρία

Hellenic HighSpeed.. Δρομολογείται για δύο μέρες στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος

Express Skopelitis – Γ. Φωστιέρης: “Σας ευχαριστώ…” και οι σκέψεις περί τιμής από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανάρτηση από το cpt Γιάννη Φωστιέρη ως δείγμα "ευχαριστώ" για τις ευχές που έχει λάβει αυτές τις ημέρες - Οι προθέσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ben Slot: Ο Ολλανδός που έγινε Ναξιώτης (video)

ο κ. Κώστας Κατσουρός ιστορικός και  διευθυντής του περιοδικού ΦΛΕΑ και η κα Γενοβέφα Μανωλά, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Μανωλά, δυο άνθρωποι που το γνώρισαν, δυο φίλοι του, μας μιλούν για τον άνθρωπο Ben Slot.

Πολυτάρχου: Με το δεξί στις υποχρεώσεις του στο κύπελλο και στο βάθος .. ΑΟ Μυκόνου

Δυνατό ξεκίνημα του Μιχάλη Πολυτάρχου με την Δάφνη Δαφνίου - Οι επιδόσεις του και ο .. ΑΟ Μυκόνου που έρχεται

Νάξος – Στ. Σέργης: “Ξέρεις τι είναι να βλέπεις την μπουλντόζα να καταστρέφει το καϊκι;”.

Περίπου 13.500 ξύλινα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη έχουν δοθεί για κόψιμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος που πριμοδότησε την καταστροφή τους

Νάξος: Μοναδικό παράδειγμα βιώσιμου και βιωματικού τουρισμού

Μικρά παραδείγματα και εικόνες που δείχνουν μία άλλη Νάξο...

Αμοργός: Το Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο της Παραδοσιακής Μουσικής είναι γεγονός (video)

Η παράδοση ταξιδεύει στο μέλλον μέσα από το cycladesfolkmusic.com - Τι λένε οι πρωταγωνιστές (video)