Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚυκλάδεςΑμοργός: Το Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο της Παραδοσιακής Μουσικής είναι γεγονός (video)

Αμοργός: Το Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο της Παραδοσιακής Μουσικής είναι γεγονός (video)

|

Ο Δήμος Αμοργού σε συνεργασία με τον ερευνητή Δρ. Παναγιώτη Λιαρόπουλο και με την αρωγή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) του Ιδρύματος Fullbright και του Center for Hellenic Music and Culture, δημιούργησε το cycladesfolkmusic.com, το πρώτο Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο Παραδοσιακής Μουσικής της Αμοργού και των Νησιών της, της Δονούσας , της Ηρακλειάς, της Κέρου, των Κουφονησίων και της Σχοινούσας.

Το αρχείο φιλοξενεί όλες τις υπάρχουσες πηγές, ηχητικές, οπτικές, έντυπες και προφορικές, που αφορούν την οργανική και φωνητική παραδοσιακή μουσική, το χορό και τη λαϊκή ποιητική παράδοση των νησιών.

Η έναρξη λειτουργίας του Ψηφιακού Οπτικοακουστικού Αρχείου Παραδοσιακής Μουσικής της Αμοργού και των Νησιών της, έγινε στις 4 Αυγούστου 2024, στην κατάμεστη πλατεία της Λόζας, στη Χώρα Αμοργού, σε μια συγκινητική εκδήλωση για την παράδοση και την ιστορία των Κυκλάδων.

Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Berklee College of Music Πάνος Λιαρόπουλος, ο πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και ο διευθύνων του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ευάγγελος Καραμανές.

O Δήμαρχος Αμοργού Ελευθέριος Καραΐσκος χαρακτήρισε την εκδήλωση ως «…μια ξεχωριστή γιορτινή ημέρα, για την οποία αισθάνομαι υπερήφανος, ως Αμοργιανός, ως Κυκλαδίτης, ως Έλληνας» και τόνισε πως «…το όραμα για την διάσωση, τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και διάδοση της παραδοσιακής μουσικής της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων γίνεται πραγματικότητα». Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αμοργού αναφέρθηκε στην ιστορία της δημιουργίας και στην αξία του Ψηφιακού Αρχείου, τις επόμενες δράσεις που θα ακολουθήσουν για τον εμπλουτισμό του, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη υλοποίηση του οράματος και κατέληξε, «…η μουσική μας παράδοση ταξιδεύει πια στο μέλλον κρατώντας ζωντανή τη μνήμη και τις αξίες μας. Η διάσωση της παραδοσιακής μουσικής της Αμοργού και των Μικρών Κυκλάδων ξεπερνάει τα σύνορα της Ελλάδας – είναι πλέον μια παγκόσμια κληρονομιά. Είναι όμως κυρίως – και αυτό είναι το επίτευγμα – μια ζωντανή παράδοση. Η μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση που παίρνουμε σήμερα είναι οι δεκάδες νέοι μουσικοί μας, αρκετοί από τους οποίους βρίσκονται σήμερα εδώ και μας συγκινούν με την παρουσία τους. Γιατί η διάσωση της παράδοσης, η διατήρηση της ιστορικής μας κληρονομιάς, η προστασία της ταυτότητας της Αμοργού δεν είναι θέμα εκπόνησης μιας επιστημονικής διατριβής ούτε συλλογής αρχειακού και μουσειακού υλικού, αλλά περνάει μέσα από την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού μας, μέσα από τις γενιές που την υιοθετούν ως βίωμα, την καλλιεργούν την συνεχίζουν και την εξελίσσουν. Αυτά τα νέα παιδιά μας κάνουν υπερήφανους για το παρόν και αισιόδοξους για το μέλλον. Σας καλώ όλους να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την προσπάθεια αυτή. Να στηρίζουμε το παρόν και το μέλλον του τόπου μας – της πατρίδας μας».

Ο καθηγητής και ερευνητής Δρ. Πάνος Λιαρόπουλος επεσήμανε ότι παραδίδεται στη Δημοτική Αρχή της Αμοργού, στους δημότες των νησιών και στην Ελληνική και διεθνή επιστημονική και ευρύτερη κοινότητα, ολοκληρωμένο, το Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο Παραδοσιακής Μουσικής της Αμοργού και των Νησιών της, στη μορφή μιας ελεύθερα προσβάσιμης διαδικτυακής βάσης δεδομένων. Ο κ. Λιαρόπουλος έκανε μια αναλυτική παρουσίαση της πορείας του οράματός του που έγινε πράξη, αναφέρθηκε σε όσους συνεργάστηκαν, υποστήριξαν οικονομικά και συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου τονίζοντας πως «…το αρχείο είναι ουσιαστικά μια ψηφιακή συλλογή αναμνήσεων, ανθρώπινων ιστοριών, μουσικών και άλλων… στο άκουσμα αυτών των φωνών, της μουσικής, των τραγουδιών και των ιστορικών αφηγήσεων, μοιάζει να αναδύεται ξαφνικά η συλλογική μας μνήμη, η οποία μας καλεί να αναμετρηθούμε μαζί της. Το Αρχείο βεβαίως είναι ταυτόχρονα και ένα επιστημονικό έργο στον πυρήνα του οποίου βρίσκεται ακριβώς αυτό: η διάσωση και απόδοση στους μεταγενέστερους μέρους της συλλογικής μνήμης των κοινοτήτων ενός, σχετικά δυσπρόσιτου για χρόνια, αιγαιοπελαγίτικου νησιωτικού συμπλέγματος. Στόχος ήταν η συστηματική καταγραφή και αποτύπωση δεκαετιών μουσικής, χορευτικής και ποιητικής πράξης καθώς και η καταγραφή ιστορικών πληροφοριών για πολλές γενιές τοπικών μουσικών, ως πηγές για μελλοντική έρευνα και ως μέρος της εθνικής αλλά και της παγκόσμιας παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς».

Ο Αμοργιανός πρωτοπρεσβύτερος Θωμάς Συνοδινός, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πολύτιμη αποστολή του Αρχείου για τη διάδοση της παράδοσης στις επόμενες γενιές, τόνισε την σημαντική υποστήριξη του ΙΣΝ στην υλοποίηση του και συνεχάρη το Δήμαρχο Αμοργού, τον Δρ. Πάνο Λιαρόπουλο και όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του.

Στο δικό του χαιρετισμό ο διευθύνων του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών Ευάγγελος Καραμανές, μίλησε για τη συνεργασία του Κέντρου Λαογραφίας με τους δημιουργούς του Αρχείου και τη σημασία που θα έχει για την διάσωση και διάδοση της παράδοσης στις επόμενες γενιές.

Έντονη συγκίνηση κατέκλυσε τη Λόζα όταν ο Δήμαρχος Αμοργού αναφέρθηκε στον αείμνηστο Μάρκο Γαβρά, «…ο Μάρκος θα μυήσει τον Πάνο Λιαρόπουλο στην Αμοργιανή Παραδοσιακή Μουσική, θα τον εμπνεύσει και θα εμπνευστεί αφού το όνειρο και ο ενθουσιασμός είναι κοινός, θα μοιραστεί μαζί του το πλούσιο ηχητικό, φωτογραφικό, αρχειακό και κυρίως γνωστικό υλικό του και θα αποτελέσει ο ίδιος το ζωντανό πρότυπο της διάδοσης της παραδοσιακής δεξιοτεχνίας από γενεά σε γενιά, αλλά και της μοναδικής αξίας της δημιουργίας του αρχείου για την διατήρηση αυτής της ιδιαίτερης παράδοσης για τις επόμενες γενεές…» τόνισε ο κ. Καραΐσκος.

Η εκδήλωση, που συντόνισε η δημοσιογράφος Μίνα Μαύρου και μεταδόθηκε ζωντανά από το SYROS TV1 ολοκληρώθηκε με παραδοσιακή Αμοργιανή μουσική και τραγούδια από τους Γιακουμή και Γιώργο Γαβρά.

Παρακολουθήστε όλη την εκδήλωση εδώ:

https://www.youtube.com/live/sgeD9b08z3s

(δελτίο Τύπου Δήμου Αμοργού)


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Ξεκινάει σήμερα το 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” (πρόγραμμα)

Ποιο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές" (πρόγραμμα)

Blue Star Paros: “Παρουσία” στην διάσωση έξι (6) ναυαγών μεταξύ Νάξου και Πάρου

Ταχύπλοο σκάφος με 6 επιβάτες, σήμανε συναγερμό για εισροή υδάτων ενώ βρίσκονταν μεταξύ Πάρου και Νάξου - "Παρουσία" από το Blue Star Paros για την διάσωση των επιβατών

Κέρος: “Εντοπίστηκαν νέα αρχαιολογικά ευρήματα”

“Νέα εντυπωσιακά ευρήματα εντοπίστηκαν στην Κέρο, στο αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο” - Ποιος το αναφέρει ..

Τήνος – Αθλητικές εγκαταστάσεις: Έκδοση αδειών λειτουργίας μετά από επτά χρόνια

Έκδοση αδειών λειτουργίας μετά από επτά χρόνια στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Τήνου - Τι αναφέρει ο Δήμαρχος

Κέα: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση δύο νέων σημαντικών έργων

Κέα: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση δύο νέων σημαντικών έργων για το νησί

ΠΑΣ Νάξου: Ο Ανδρέας Ορφανός με τα “κίτρινα” της ΑΕΚ

Τιμή για τον ΠΑΣ Νάξου με τον νεαρό Ανδρέα Ορφανό να αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα .. εξαγωγής παικτών προς τις μεγάλες ομάδες...

Τέλος Κρουαζιέρας: “Εισπρακτικού χαρακτήρα” τα μέτρα και οι αντιδράσεις

Η επικείμενη αύξηση στο τέλος ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή μπορεί να φτάσει ανά είδος καταλύματος +400% σε λιγότερο από ένα έτος εφαρμογής του μέτρου, λέει ο ΣΕΤΕ

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Νάξος – Απόλλωνας: Επεσε αυτοκίνητο στη θάλασσα (!!!)

Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα στον Απόλλωνα της Νάξου

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Νάξος – Ben Slot: “Κρατάτε στα χέρια σας χρυσό, φροντίστε να το αξιοποιήσετε σωστά”

O Ολλανδός ιστορικός Μπεν Σλοτ γυρίζει το χρόνο πίσω... Μετράει 50 χρόνια επαφής με τη Νάξο.. Μιλάει από το Αγερσανί για αυτά που του αρέσουν, για αυτά που δεν του αρέσουν και εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο ότι μας απασχολεί.. Κυκλαδική 2011.

Hellenic Highspeed: Για δύο μέρες θα πάει Σύρο – Μύκονο – Ικαρία

Hellenic HighSpeed.. Δρομολογείται για δύο μέρες στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος

Express Skopelitis – Γ. Φωστιέρης: “Σας ευχαριστώ…” και οι σκέψεις περί τιμής από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανάρτηση από το cpt Γιάννη Φωστιέρη ως δείγμα "ευχαριστώ" για τις ευχές που έχει λάβει αυτές τις ημέρες - Οι προθέσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ben Slot: Ο Ολλανδός που έγινε Ναξιώτης (video)

ο κ. Κώστας Κατσουρός ιστορικός και  διευθυντής του περιοδικού ΦΛΕΑ και η κα Γενοβέφα Μανωλά, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Μανωλά, δυο άνθρωποι που το γνώρισαν, δυο φίλοι του, μας μιλούν για τον άνθρωπο Ben Slot.

Πολυτάρχου: Με το δεξί στις υποχρεώσεις του στο κύπελλο και στο βάθος .. ΑΟ Μυκόνου

Δυνατό ξεκίνημα του Μιχάλη Πολυτάρχου με την Δάφνη Δαφνίου - Οι επιδόσεις του και ο .. ΑΟ Μυκόνου που έρχεται

Νάξος – Στ. Σέργης: “Ξέρεις τι είναι να βλέπεις την μπουλντόζα να καταστρέφει το καϊκι;”.

Περίπου 13.500 ξύλινα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη έχουν δοθεί για κόψιμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος που πριμοδότησε την καταστροφή τους

Νάξος: Μοναδικό παράδειγμα βιώσιμου και βιωματικού τουρισμού

Μικρά παραδείγματα και εικόνες που δείχνουν μία άλλη Νάξο...

Κυκλαδίτικη γαστρονομία: Θα έπρεπε ήδη να έχει κτίσει ένα γερό brand name

Σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας των Κυκλάδων, όπου ο τουρισμός απειλεί να γίνει «μονοκαλλιέργεια» και διάφορες συγκυρίες έχουν περιορίσει την ενασχόληση με τη γη και την παραγωγή