Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΔωδεκάνησα: Πρώτο κουδούνι στο Καστελλόριζο

Δωδεκάνησα: Πρώτο κουδούνι στο Καστελλόριζο

|

Στο κτίριο της Σαντράπειας Σχολής, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης, άρχισε να μαζεύεται κόσμος.

Η Κυριακή Ντάφλου, μητέρα πέντε παιδιών κaι έγκυος με δίδυμα, έφτασε για να λάβει μέρος στον σχολικό αγιασμό του σχολείου στο Καστελλόριζο – ο μεγάλος της γιος είναι στη Β’ Γυμνασίου, ενώ δύο ακόμα από τα παιδιά της είναι στο δημοτικό και στο προνήπιο αντίστοιχα.

Φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια ζωής στο ακριτικό νησί και δεν παύει να ακτινοβολεί αισιοδοξία. «Ζούμε στον παράδεισο, αλλά σίγουρα έχουμε και προβλήματα», λέει στην «Κ» στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Μαζί με όσους υπηρετούν στον Ελληνικό Στρατό, οι μόνιμοι κάτοικοι του Καστελλόριζου κυμαίνονται γύρω στους 600-700. Στο σχολείο φοιτούν 20 μαθητές στο Γυμνάσιο-Λύκειο και 25 στο Δημοτικό. Υπάρχουν και 10 παιδάκια στο Νηπιαγωγείο. Οι εκπαιδευτικοί είναι 11, κυρίως αναπληρωτές.

Συνήθως η κάθε σχολική χρονιά αρχίζει με ελλείψεις, που δεν είναι βέβαιο ότι θα καλυφθούν. Εχουν μάθει να κάνουν υπομονή, βρίσκουν λύσεις μέσω της τηλεκπαίδευσης, αλλά νιώθουν ότι δίνουν μία άνιση μάχη.

Τώρα τους λείπει ένας φιλόλογος, ένας καθηγητής πληροφορικής, ένας θεολόγος κι ένας καθηγητής αγγλικών. Οι καθηγητές των γαλλικών είναι ωρομίσθιοι, όποτε οι γονείς των μαθητών δεν πιστεύουν ότι θα έχουν φέτος.

«Δίνουμε μία άνιση μάχη»

Η βιολόγος Μπέτυ Μούζακ, διευθύντρια του Γυμνασίου-Λυκείου στο Καστελλόριζο, ζει στο ακριτικό νησί από το 2006, έχοντας αφιερώσει τη ζωή της στην εκπαίδευση των μαθητών σε συνθήκες δύσκολες και ιδιαίτερες.

Με καταγωγή από το Καστελλόριζο από τη μεριά της μητέρας της και από την Αρκαδία από την πλευρά του πατέρα της, η ίδια μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά η αγάπη της για τον τόπο των προγόνων της την οδήγησε να επιστρέψει για να στηρίξει την εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού.

Μιλώντας στην «Κ», εξηγεί ότι η στελέχωση του σχολείου είναι το πάγιο πρόβλημα καθώς κάθε χρόνο περιμένουν με αγωνία τον ερχομό νέων εκπαιδευτικών, αλλά συχνά αυτοί δεν φτάνουν ποτέ ή φεύγουν γρήγορα. Με εξαίρεση δύο χρονιές, οι περισσότεροι καθηγητές είναι αναπληρωτές, κάτι που δυσκολεύει την εκπαιδευτική διαδικασία, ειδικά για μαθητές που προετοιμάζονται για πανελλήνιες εξετάσεις.

Εκτιμά ότι κατά την περίοδο της πανδημίας, τα διαδικτυακά μαθήματα έδειξαν ότι η διά ζώσης εκπαίδευση είναι αναντικατάστατη, ειδικά σε μικρά σχολεία όπως αυτό του Καστελλόριζου.

«Πώς θα σηκώσεις το παιδί στον πίνακα; Πώς θα έχεις πραγματική επαφή πρόσωπο με πρόσωπο;» αναρωτιέται, επισημαίνοντας ότι η επαφή και η άμεση αλληλεπίδραση είναι κρίσιμες, ειδικά όταν τα παιδιά δεν έχουν πολλές εναλλακτικές δραστηριότητες.

Οι τάξεις είναι μικρές κι αυτό δημιουργεί προβλήματα: Τα παιδιά δεν έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν σε project ή να συναγωνιστούν μεταξύ τους.

«Παρά τις προκλήσεις, το σχολείο διαθέτει εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς, οι οποίοι αξιοποιούν νέες τεχνολογίες και διαδραστικούς πίνακες, όμως ο εξοπλισμός είναι παλιός και χρειάζεται αναβάθμιση», λέει η κ. Μούζακ, συμπληρώνοντας: «Τα εργαστήρια φυσικών επιστημών και οι υπολογιστές είναι ξεπερασμένοι, και ενώ υπάρχουν πολλοί, δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε».

Ενας από τους λόγους που έχουν πρόβλημα στη στελέχωση του σχολείου είναι το υψηλό κόστος ζωής. «Τα πάντα είναι ακριβά εδώ» τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι αυτό επιδεινώθηκε με την άρση του μειωμένου ΦΠΑ.

Τα καθημερινά έξοδα, ακόμα και για τα πιο βασικά είδη, είναι αυξημένα λόγω των μεταφορικών, καθιστώντας δύσκολη τη διαβίωση τόσο για τους μόνιμους κατοίκους όσο και για τους εκπαιδευτικούς που έρχονται από άλλες περιοχές.
Η στέγαση αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις. Οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί που έρχονται δυσκολεύονται να βρουν σπίτι, καθώς η ανάπτυξη του τουρισμού τα τελευταία χρόνια έχει δεσμεύσει τα λίγα ελεύθερα καταλύματα. «Ο δήμος πρέπει να φτιάξει σπίτια μόνο για τους εκπαιδευτικούς», προτείνει, επισημαίνοντας την ανάγκη για περισσότερα κίνητρα για τους δασκάλους και τους καθηγητές που επιλέγουν να υπηρετήσουν σε ακριτικά νησιά.

Η κοινωνική ζωή στο Καστελλόριζο είναι επίσης περιορισμένη και τα παιδιά έχουν ελάχιστες επιλογές για δραστηριότητες και φιλίες. Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει υποστηρίξει ένα πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων για τον χειμώνα, ενώ κάθε 15 μέρες έρχεται μουσικός από την Αθήνα, χάρη στη χορηγία μιας τράπεζας.

«Δεν είναι εύκολο να βρεις κολλητό φίλο εδώ», λέει η κ. Μούζακ, μητέρα και η ίδια ενός 14χρονου αγοριού, ο οποίος φοιτά στη Γ’ Γυμνασίου και –όπως λέει– είναι άριστος μαθητής. Παρά το γεγονός ότι μεγαλώνει όμορφα και ξέγνοιαστα στο νησί, η έλλειψη ανταγωνισμού τον προβληματίζει.

«Σκέφτεται να φύγει στις τελευταίες τάξεις του λυκείου, να συνεχίσει στην Αθήνα», σημειώνει.

Πολλά παιδιά του Καστελλόριζου φεύγουν για να κάνουν τις τελευταίες τάξεις του λυκείου, κυρίως στη Ρόδο.

«Νιώθω ότι κάνω καλοκαιρινές διακοπές όλο τον χρόνο»
Η Κυριακή Ντάφλου ζει τα τελευταία 10 χρόνια στο Καστελλόριζο με τον σύζυγό της, ο οποίος είναι από εκεί, ενώ η ίδια κατάγεται από το Κορωπί της Αττικής.

Έχουν πέντε παιδιά και περιμένουν δίδυμα.

Εκτιμά ότι η ζωή στο Καστελλόριζο είναι πιο απλή και εύκολη, αλλά με τις δικές της δυσκολίες, ειδικά όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών.

Θεωρεί ότι η Β’ Γυμνασίου, όπου φοιτά ο μεγάλος γιος της, θα είναι πιο δύσκολη, γεγονός που κάνει τη σχολική χρονιά πιο απαιτητική. Παρόλο που ο 14χρονος Αμφιλόχιος είναι καλός μαθητής και πέρυσι έβγαλε 18, αναγνωρίζει τις προκλήσεις του εκπαιδευτικού συστήματος στο νησί, καθώς η απουσία φροντιστηρίων αποτελεί σημαντικό εμπόδιο.

Φέτος, τα παιδιά θα συμμετάσχουν σε διαδικτυακή ενισχυτική διδασκαλία μετά το σχολείο για τα μαθηματικά και τα φιλολογικά μαθήματα, μια πρωτοβουλία που ελπίζει να καλύψει κάποιες από τις ανάγκες τους.

Πέρυσι, στο γυμνάσιο η πρώτη τάξη είχε μόνο τρία παιδιά, γεγονός που –όπως παρατηρεί– περιόριζε τον ανταγωνισμό, ενώ κάθε χρόνο οι δάσκαλοι και οι καθηγητές αλλάζουν, χωρίς να προλαβαίνουν να προσαρμοστούν πλήρως στο νησί.

«Το βλέπουν σαν διακοπές», παρατηρεί, υπογραμμίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν δίνουν πάντα την απαραίτητη βάση. «Στο δημοτικό, όλα τα παιδιά είναι αγόρια και η δασκάλα, αν και νέα και αυστηρή, κατάφερε να βγάλει τη χρονιά επιτυχώς, θέτοντας όρια στα παιδιά», τόνισε.

Παρά τις προκλήσεις, η κ. Ντάφλου βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία και αφήνει τα παιδιά της ελεύθερα να ακολουθήσουν τα όνειρά τους. «Δεν θέλω το σχολείο να τους κάνει κακό, να τους περιορίσει», λέει, ενώ φροντίζει να τους δώσει τη δυνατότητα επιλογής στη ζωή τους.

Η κοινωνική ζωή στο Καστελλόριζο είναι περιορισμένη, και ο μιμητισμός με την πόλη είναι εμφανής, ειδικά μεταξύ των παιδιών, τα οποία δαπανούν άφθονο χρόνο με τα κινητά τους τηλέφωνα.

Η Κυριακή και ο σύζυγός της έχουν ένα μελισσοκομείο. Παράλληλα, η ίδια είναι πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Καστελλόριζου, προσπαθώντας να αναδείξει την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Με παραδοσιακούς χορούς, ραπτική, μελισσοκομία και θεατρικά εργαστήρια, το Λύκειο Ελληνίδων συμβάλλει στη διατήρηση των παραδόσεων που συχνά παραμένουν «θαμμένες» στο νησί.

Παρά τις δυσκολίες, η Κυριακή Ντάφλου συνεχίζει να στηρίζει την οικογένειά της και να εργάζεται για την αναζωογόνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του Καστελλόριζου, ζώντας σε ένα περιβάλλον όπου ο χρόνος κυλά με έναν διαφορετικό, πιο αργό ρυθμό, σε σύγκριση με τη ζωή στην πόλη.

Νιώθω ότι κάνω καλοκαιρινές διακοπές όλο τον χρόνο, εξομολογείται, σημειώνοντας ότι το Καστελλόριζο προσφέρει μια ζωή διαφορετική, γεμάτη με προκλήσεις αλλά και όμορφες στιγμές.

Ο άνθρωπος των Γρίφων και το Φεστιβάλ του Καστελλόριζου
Ο Πανταζής Χούλης είναι μια ιδιαίτερη προσωπικότητα που άφησε πίσω του μια λαμπρή ακαδημαϊκή πορεία στην Αυστραλία για να ζήσει στο Καστελλόριζο. Εχει κατασκευάσει επιτραπέζια παιχνίδια με γρίφους και έχει ιδρύσει το πρώτο Μουσείο Γρίφων στο νησί.

Ετοιμάζεται εντατικά για το Φεστιβάλ Γρίφων Καστελλορίζου (11-13 Οκτωβρίου), γεγονός που δεν του επέτρεψε να παρευρεθεί στον σχολικό αγιασμό.

Ο κ. Χούλης κάνει εθελοντικά «εργαστήρια γρίφων» στους μαθητές, συνήθως τις Κυριακές. Στη μεγάλη αίθουσα του σχολείου φέρνει πρωτότυπους γρίφους και αντικείμενα. Εκεί πρωτοδοκίμασε το «Δωδέκαθλο», με «εξαιρετική επιτυχία» όπως τονίζει.

Συγκρίνοντας την κατάσταση στο Καστελλόριζο με τη δεκαετία του ’70, όπου έζησε και πήγε ο ίδιος σχολείο, παρατηρεί ότι τότε υπήρχε μία δασκάλα για ελάχιστους μαθητές, όπως ο ίδιος. Υπήρξε, μάλιστα, στιγμή που οι μόνιμοι κάτοικοι δεν υπερέβαιναν τους 78.

Τώρα, ναι μεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών, αλλά παρατηρεί ότι η πολυποίκιλη ηλικιακή σύνθεσή τους καθιστά την κατάσταση δύσκολη για τους δασκάλους, οι οποίοι χρειάζονται εξειδικευμένη προετοιμασία.

Ο ίδιος απολαμβάνει τη ζωή στο Καστελλόριζο, όμως η έλλειψη ιατρικού προσωπικού (μόνο ένας γιατρός αντί για τρεις) και η αύξηση του κόστους διαμονής λόγω του τουρισμού επιδεινώνουν την κατάσταση.

Λουκάς Βελιδάκης Πηγή: Kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σίφνος: Ξεκινάει σήμερα το 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” (πρόγραμμα)

Ποιο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές" (πρόγραμμα)

Blue Star Paros: “Παρουσία” στην διάσωση έξι (6) ναυαγών μεταξύ Νάξου και Πάρου

Ταχύπλοο σκάφος με 6 επιβάτες, σήμανε συναγερμό για εισροή υδάτων ενώ βρίσκονταν μεταξύ Πάρου και Νάξου - "Παρουσία" από το Blue Star Paros για την διάσωση των επιβατών

Κέρος: “Εντοπίστηκαν νέα αρχαιολογικά ευρήματα”

“Νέα εντυπωσιακά ευρήματα εντοπίστηκαν στην Κέρο, στο αρχαιότερο νησιωτικό ιερό στον κόσμο” - Ποιος το αναφέρει ..

Τήνος – Αθλητικές εγκαταστάσεις: Έκδοση αδειών λειτουργίας μετά από επτά χρόνια

Έκδοση αδειών λειτουργίας μετά από επτά χρόνια στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Τήνου - Τι αναφέρει ο Δήμαρχος

Κέα: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση δύο νέων σημαντικών έργων

Κέα: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση δύο νέων σημαντικών έργων για το νησί

ΠΑΣ Νάξου: Ο Ανδρέας Ορφανός με τα “κίτρινα” της ΑΕΚ

Τιμή για τον ΠΑΣ Νάξου με τον νεαρό Ανδρέα Ορφανό να αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα .. εξαγωγής παικτών προς τις μεγάλες ομάδες...

Τέλος Κρουαζιέρας: “Εισπρακτικού χαρακτήρα” τα μέτρα και οι αντιδράσεις

Η επικείμενη αύξηση στο τέλος ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή μπορεί να φτάσει ανά είδος καταλύματος +400% σε λιγότερο από ένα έτος εφαρμογής του μέτρου, λέει ο ΣΕΤΕ

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Νάξος – Απόλλωνας: Επεσε αυτοκίνητο στη θάλασσα (!!!)

Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα στον Απόλλωνα της Νάξου

Νάξος – Ben Slot: “Κρατάτε στα χέρια σας χρυσό, φροντίστε να το αξιοποιήσετε σωστά”

O Ολλανδός ιστορικός Μπεν Σλοτ γυρίζει το χρόνο πίσω... Μετράει 50 χρόνια επαφής με τη Νάξο.. Μιλάει από το Αγερσανί για αυτά που του αρέσουν, για αυτά που δεν του αρέσουν και εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο ότι μας απασχολεί.. Κυκλαδική 2011.

Express Skopelitis – Γ. Φωστιέρης: “Σας ευχαριστώ…” και οι σκέψεις περί τιμής από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανάρτηση από το cpt Γιάννη Φωστιέρη ως δείγμα "ευχαριστώ" για τις ευχές που έχει λάβει αυτές τις ημέρες - Οι προθέσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Hellenic Highspeed: Για δύο μέρες θα πάει Σύρο – Μύκονο – Ικαρία

Hellenic HighSpeed.. Δρομολογείται για δύο μέρες στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Ben Slot: Ο Ολλανδός που έγινε Ναξιώτης (video)

ο κ. Κώστας Κατσουρός ιστορικός και  διευθυντής του περιοδικού ΦΛΕΑ και η κα Γενοβέφα Μανωλά, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Μανωλά, δυο άνθρωποι που το γνώρισαν, δυο φίλοι του, μας μιλούν για τον άνθρωπο Ben Slot.

Πολυτάρχου: Με το δεξί στις υποχρεώσεις του στο κύπελλο και στο βάθος .. ΑΟ Μυκόνου

Δυνατό ξεκίνημα του Μιχάλη Πολυτάρχου με την Δάφνη Δαφνίου - Οι επιδόσεις του και ο .. ΑΟ Μυκόνου που έρχεται

Νάξος – Στ. Σέργης: “Ξέρεις τι είναι να βλέπεις την μπουλντόζα να καταστρέφει το καϊκι;”.

Περίπου 13.500 ξύλινα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη έχουν δοθεί για κόψιμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος που πριμοδότησε την καταστροφή τους

Νάξος: Μοναδικό παράδειγμα βιώσιμου και βιωματικού τουρισμού

Μικρά παραδείγματα και εικόνες που δείχνουν μία άλλη Νάξο...

Αμοργός: Το Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο της Παραδοσιακής Μουσικής είναι γεγονός (video)

Η παράδοση ταξιδεύει στο μέλλον μέσα από το cycladesfolkmusic.com - Τι λένε οι πρωταγωνιστές (video)