Σάββατο, 19 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΤι απαντούν εκπρόσωποι Airbnb στις καταγγελίες των ξενοδόχων

Τι απαντούν εκπρόσωποι Airbnb στις καταγγελίες των ξενοδόχων

|

Ανοιχτό πόλεμο ξεκίνησαν οι ξενοδόχοι κατά των ιδιοκτήτων των Airbnb μέσω της πρωτοβουλίας «ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ».

Με λίγα λόγια, οι ξενοδόχοι αναφέρουν ότι η αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης έχει οδηγήσει σε μείωση της διαθεσιμότητας ακινήτων και αύξηση του κόστους στέγασης που οδηγούν με τη σειρά τους σε σοβαρά κοινωνικά προβλήματα.

Μάλιστα κατά τη συνέντευξη τύπου από το ΞΕΕ παρουσιάστηκε μελέτη της Grant Thornton για τις βασικές τάσεις, και τις επιπτώσεις της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Μερικά από τα ευρήματα της μελέτης είναι:

  •  Μέσα στην πενταετία (2019-2023) οι κλίνες της βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν κατά 100%, όταν οι κλίνες των ξενοδοχειακών μονάδων μόλις κατά 3,5%.
  •  Η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι από 200% έως 900% υψηλότερη σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις.
  •  Μείωση διαθεσιμότητας ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης και εκτοπισμός μακροχρόνιων ενοικιαστών.

Ο ΟΤ μίλησε με παράγοντες της αγοράς της βραχυχρόνιας μίσθωσης για το πώς βλέπουν αυτή τη πρωτοβουλία του ΞΕΕ

Ανακρίβειες…

O Γιώργος Κανελλόπουλος, μέλος του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων ανέφερε: «Ακούμε τους ξενοδόχους και πραγματικά είναι σαν να ακούμε συνταξιούχους που μας λένε πως δεν μπορούν να βγάλουν το μήνα. Πρόκειται για αστεία πράγματα… Προφανώς και είναι μια κίνηση για να πιέσουνε ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση πριν την ΔΕΘ, αφού η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να δώσει μόνο φορολογικά κίνητρα για όποιον ενοικιάζει μακροχρόνια.

» Λένε πως έχουν αυξηθεί οι τιμές των ενοικίων λόγω της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Δεν μας λένε γιατί έχουν αυξηθεί οι τιμές και εκεί που δεν υπάρχουν Airbnb. Επίσης η μελέτη της Grand Τhorton που παρουσιάστηκε αναφέρει πως η μέση τιμή βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι από 200% έως 900% υψηλότερη σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Πρόκειται για ανακρίβεια καθώς η τιμή ενός πολύ καλού ακινήτου μπορεί να είναι το πολύ από 30%-40% υψηλότερη και μάλιστα δεν συνοδεύεται και από τα προβλήματα που μπορεί να έχει η μακροχρόνια μίσθωση (όπως η ανασφάλεια των ενοικίων).

» Η λύση του στεγαστικού προβλήματος δεν είναι να κλείσουν τα Airbnb αλλά να αυξηθεί η προσφορά των ακινήτων. Μιλάμε για 700.000 ακίνητα που είναι κλειστά σε όλη την Ελλάδα, με τα 150.000 να βρίσκονται στην Αττική. Σκεφθείτε πως τα Airbnb σε όλη την Αττική είναι 12.000. Επίσης μόνο τα άμεσα έσοδα από την βραχυχρόνια μίσθωση για το κράτος είναι 1,5 δισ. ευρώ.

» Εάν δούμε και πιο πέρα σκεφθείτε το όφελος που φέρνει η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης στη τοπική οικονομία, στη τοπική κοινωνία. Και μάλιστα η γκρίνια των ξενοδόχων γίνεται σε μια χρονική στιγμή που πραγματικά τα ξενοδοχεία, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια. Επιπλέον, ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι από αυτούς με τη μεγαλύτερη φορολογική συμμόρφωση (95%),καθώς οι κρατήσεις γίνονται μέσω πλατφορμών».

Έκπληξη…

Σκληρή απάντηση και από τον Θεοχάρη Μιχαηλίδη, πρόεδρο του STAMA (Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων): «Με έκπληξη ακούμε για άλλη μια “μελέτη” της Grant Thornton για έναν κλάδο που δεν γνωρίζει και για την σύνταξη της οποίας δεν είχε την συνδρομή κανενός ειδικού. Σε αντίθεση με την Grant Thornton (και τους χρηματοδότες της), ο STAMA θα μελετήσει προσεκτικά το περιεχόμενο της εν λόγω μελέτης και θα απαντήσει με δελτίο τύπου».

Στοχοποίηση

Η πρόεδρος του Συλλόγου Οικονομίας Διαμοιρασμού, Δήμα Θεοδώρα ανέφερε στο ΟΤ: «Κακώς στοχοποιείται η βραχυχρόνια μίσθωση για το στεγαστικό πρόβλημα, η λύση είναι τα κλειστά ακίνητα, το ποσοστό των οποίων είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των Airbnb».

Πληροφορίες από: https://www.ot.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα από το NaxosPress.gr! 

Η Ανάσταση του Χριστού ας γεμίσει τα σπίτια μας με χαρά και το νησί μας με χαμόγελα και αισιοδοξία.

Νάξος: Στον Ιερό Ναό Παντανάσσης η πρώτη Ανάσταση (video)

Πρωί Μεγάλου Σαββάτου και η πρώτη Ανάσταση στον Ιερό Ναό Παντανάσσης Νάξου είναι γεγονός (video)

115 αγροτικοί γιατροί θα ενισχύσουν τα νησιά ενόψει του καλοκαιριού

Θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας

Ποια είναι τα 10 φθηνότερα νησιά σε όλο τον κόσμο; Δυο ελληνικά ανάμεσά τους

oι ειδικοί επί των ταξιδιών μοιράστηκαν μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν σχεδιάζετε το ταξίδι σας

Στις 19:00 το απόγευμα αναμένεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα

Από την Αθήνα με αεροσκάφη της AEGEAN και της Olympic Air σε όλη τη χώρα

Καθολική Εκκλησία – Τήνος: Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας

Η Μεγάλη Παρασκευή στον Καθεδρικό Ναό της Ξυνάρας στην Τήνο

Νάξος (Καστράκι) – Κ. Σαλτερής: “Φτιάξαμε έναν Επιτάφιο που αρμόζει στη περιοχή μας” (video)

Ο Κυριάκος Σαλτερής μιλάει στον Γιάννη Κοντόπουλο για τον Επιτάφιο του Καστρακίου (video)

Νάξος – Kerras Cruises: Εκδρομή στο Κουφονήσι για την εορτή του Αγίου Γεωργίου

Μονοήμερη εκδρομή την Τετάρτη του Πάσχα (23/04) από τη Νάξο προς Κουφονήσι για τον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου με την Kerras Crouises

Νάξος: Ανάσταση με βάση την τοπική γαστρονομία

Παραδοσιακό Πάσχα στη Νάξο: Μοναδικά έθιμα και τοπική κουζίνα - Τι αναφέρει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Αμοργός: Με πυροτεχνήματα και λουλούδια, η υποδοχή του “Express Skopelitis” (video)

Αργά το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης (15/04) το Express Skopelitis μετά από σαράντα και πλέον ημέρες έφτασε στα Κατάπολα - δείτε την υποδοχή από τους κατοίκους (video)

Νάξος: Ενα ακόμη ξενοδοχείο 4 αστέρων “έρχεται” στο νησί

“Στα σκαριά” έργο για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο

Νάξος – Πανναξιακό τουρνουά Τάβλι: Παν. Σορώκος ή Κοντόπουλος ο νέος πρωταθλητής;

Ο μεγάλος τελικός του 11ου Πανναξιακού Τουρνουά Τάβλι ξεκινάει: Παναγιώτης Σορώκος ή Πέτρος Κοντόπουλος ο μεγάλος νικητής; Η πορεία έως την κατάκτηση του τροπαίου

Φιλώτι: Εφυγε από τη ζωή ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Λεωνίδας Ανωμερίτης

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά τον συναγωνιστή του Λεωνίδα Δ. Ανωμερίτη - Μεγάλη Πέμπτη η κηδεία του στο κοιμητήριο της Νέας Σμύρνης

Fast Ferries – Νάξος: Ξεκίνησαν οι προσεγγίσεις του “Andros” δύο φορές την εβδομάδα

Ξεκίνησε τις προσεγγίσεις του στην Νάξο το FAST FERRIES ANDROS - Μέχρι πότε θα έρχεται στη Νάξο, ποιο πλοίο θα το αντικαταστήσει

Νάξος – Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου την Μεγάλη Παρασκευή (video)

Νάξος - Καστράκι: Πότε θα γίνει η περιφορά του Επιταφίου στο Καστράκι στην Παναγία Γρηγορούσα (χρονοδιάγραμμα)

Πρέβελης: Το πλοίο που αγαπήθηκε και μισήθηκε όσο κανένα άλλο

Το "Πρέβελις" βρίσκεται στην Ελευσίνα, έτοιμο για το τελευταίο του ταξίδι προς τη Τουρκία και μία αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ανάφη μοιράζεται τις σκέψεις της για το πλοίο

Νάξος: Οι Γερμανοί απολαμβάνουν την φιλοξενία και την ομορφιά του νησιού μας (video)

Ύμνοι της γερμανικής τηλεόρασης για το «ονειρεμένο» Πάσχα στη Νάξο (video) - Τι λέει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Κατσαράς

Κυκλάδες – Πάσχα: “Κόντρες” μεταξύ SeaJets και Attica Group για τα έκτακτα δρομολόγια

«Η ενέργεια της Attica δεν αποτελεί απλώς μία επιθετική επιχειρηματική κίνηση, αλλά μια ευθεία υπονόμευση του κοινωνικού ρόλου της ακτοπλοΐας και πλήγμα στην νησιωτικότητα», δηλώνει ο Όμιλος Sea Jets - Η απάντηση της Attica Group

Αμοργός- Χοζοβιώτισσα: Ένας μοναχός, ένα παιδί, μια εικόνα χίλιες λέξεις

Πολύς κόσμος επιλέγει τους Ιερούς χώρους των μοναστηριών για να ζήσει τις μέρες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα σιωπηλά και ήρεμα όπως ακριβώς αρμόζει στη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης.