Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΓαστρονομίαΕλβετία: Επιστήμονες - ερευνητές φέρνουν (ξανά) επανάσταση στη σοκολάτα

Ελβετία: Επιστήμονες – ερευνητές φέρνουν (ξανά) επανάσταση στη σοκολάτα

|

Πόσο λογικό ακούγεται να έχεις ένα φρέσκο, λαχταριστό μήλο, αλλά να τρως μόνο τα κουκούτσια του; Κι όμως, ακριβώς αυτό συμβαίνει με τους καρπούς του κακαόδεντρου: Κρατάμε τους σπόρους, πετάμε τη σάρκα.

Ωστόσο, τώρα, επιστήμονες στην Ελβετία επινόησαν έναν τρόπο αξιοποίησης ολόκληρου του φρούτου, δηλαδή όχι μόνο των «φασολιών κακάο», όπως αποκαλούνται οι σπόροι του, αλλά και της λευκής του σάρκας.

H σοκολάτα που ανέπτυξαν ο Κιμ Μίσρα και η ομάδα του στο υψηλού κύρους Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας περιέχει την πούλπα του φρούτου, τον χυμό και το ενδοκάρπιο.

Η διαδικασία αυτή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον εταιρειών βιώσιμων τροφίμων, καθώς μέχρι τώρα για την παραγωγή κακαόμαζας αξιοποιούνται μόνο οι σπόροι του κακάο –που αρχικά υφίστανται ζύμωση, καθάρισμα, ξήρανση και καβούρδισμα για να αλεστούν–, ενώ το υπόλοιπο φρούτο, στο μέγεθος κολοκύθας και πολύτιμο διατροφικά, σαπίζει στα χωράφια.

Το κλειδί για τη νέα σοκολάτα έγκειται στον πολύ γλυκό χυμό που, σύμφωνα με τον Μίσρα, έχει γεύση «πολύ φρουτώδη, κάπως σαν ανανά». Ο χυμός που περιέχει 14% φρουκτόζη υφίσταται απόσταξη για την παραγωγή ενός πολύ συμπυκνωμένου σιροπιού, αναμειγνύεται με την πούλπα της σάρκας και το αποξηραμένο ενδοκάρπιο, καταλήγοντας σε ένα τζελ κακάο.

Το τζελ αυτό, ήδη πολύ γλυκό, έχει το πλεονέκτημα πως περιορίζει την ανάγκη για προσθήκη περαιτέρω ζάχαρης. 

Επανάσταση κατά της φτώχειας και υπέρ των τιμών 

Στην ανάπτυξη του νέου αυτού προϊόντος πρωτοστατούν ο Μίσρα με την KOA, μια ελβετική νεοφυή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στη βιώσιμη καλλιέργεια κακάο.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της startup αυτής, Aνιαν Σράιμπερ, η αξιοποίηση ολόκληρου του φρούτου κακάο θα μπορούσε να λύσει πολλά από τα προβλήματα της βιομηχανίας – από την εκτίναξη της τιμής των κόκκων κακάο μέχρι τη φτώχεια που μαστίζει τους κακαοπαραγωγούς.

«Αντί να τσακώνεστε για το ποιος παίρνει πόσο από την πίτα, κάνετε την πίτα μεγαλύτερη και επωφελούνται όλοι», λέει ο ίδιος.

Μήπως οι Ελβετοί φέρνουν (ξανά) επανάσταση στη σοκολάτα;-2Eνας εργάτης, στη διαδικασία διαλογής, ξεχωρίζει τους καλύτερους σπόρους κακάο που θα προωθηθούν για την παραγωγή σοκολάτας – Φωτ.: Shutterstock.

«Οι αγρότες βγάζουν σημαντικά επιπλέον εισόδημα μέσω της χρήσης της σάρκας του φρούτου, αλλά σημαντικά είναι τα οφέλη και της βιομηχανικής επεξεργασίας στη χώρα προέλευσης. Δημιουργία θέσεων εργασίας, δημιουργία αξίας που μπορεί να διανεμηθεί στη χώρα προέλευσης», προσθέτει ο Σράιμπερ, που χαρακτηρίζει «μη βιώσιμο» το παραδοσιακό σύστημα παραγωγής σοκολάτας, κατά το οποίο οι αγρότες στην Αφρική ή τη Νότια Αμερική πωλούν τους κόκκους κακάο τους σε μεγάλους παραγωγούς σοκολάτας που εδρεύουν σε πλούσιες χώρες.

Θα λύσει όλα τα προβλήματα η νέα αυτή σοκολάτα της Ζυρίχης; Θα τερματίσει την παιδική εργασία στα κακαοχώραφα; Θα σταματήσει την αποψίλωση δασικής γης για την καλλιέργεια κακαόδεντρων; Θα αποτρέψει τις μεγάλες βιομηχανίες να μεταφέρουν την παραγωγή τους αλλού; Διερωτάται ο Ρότζερ Βερίλι, διευθυντής της ένωσης ελβετικών σοκολατοπαραγωγών.

Ισως όχι ακόμη, αλλά η νέα σοκολάτα προβάλλει ως «εξόχως ελπιδοφόρα. Εάν χρησιμοποιείτε ολόκληρο τον καρπό του κακάο, μπορείτε να επιτύχετε καλύτερες τιμές. Ετσι είναι οικονομικά ενδιαφέρον για τους αγρότες. Και είναι ενδιαφέρον από οικολογική άποψη», λέει ο ίδιος.

Κόστος και γεύση η μεγάλη πρόκληση 

Εκτός εργαστηρίου, ωστόσο, δύο είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που προκύπτουν: Πόσο θα κοστίζει η νέα αυτή σοκολάτα; Και, κυρίως, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, τι γεύση θα έχει; 

Το κόστος παραμένει μία από τις σοβαρές προκλήσεις, εξηγεί ο Μίσρα, λόγω της παγκοσμίως ισχυρής βιομηχανίας ζάχαρης και των γενναίων επιδοτήσεων που εξασφαλίζει.

«Το φθηνότερο συστατικό στα τρόφιμα θα είναι πάντα η ζάχαρη όσο την επιδοτούμε», εξηγεί ο Μίσρα. «Για έναν τόνο ζάχαρης, πληρώνετε 500 δολάρια ή και λιγότερο». Ο πολτός κακάο και ο χυμός κοστίζουν περισσότερο, οπότε η νέα σοκολάτα θα είναι, προς το παρόν, πιο ακριβή.

Μήπως οι Ελβετοί φέρνουν (ξανά) επανάσταση στη σοκολάτα;-3Φυτεία κακαόδεντρων στην Μπαχία της Βραζιλίας – Φωτ.: Shutterstoc.

Ως προς τη γεύση της, οι εντυπώσεις είναι αναπάντεχα καλές και κάνουν λόγο για μια γεύση πλούσια και γλυκιά, με μια επίγευση πικράδας που θα ταίριαζε τέλεια με έναν καφέ μετά το φαγητό.

Ηδη, πολλοί σοκολατοπαραγωγοί από διάφορες χώρες καλλιέργειας κακαόδεντρου, από τη Χαβάη μέχρι τη Γουατεμάλα και την Γκάνα, έχουν έρθει σε επαφή με τον Μίσρα για περαιτέρω πληροφορίες και την τεχνογνωσία της νέας μεθόδου.

Ο Μίσρα θεωρεί την εφεύρεσή του ως την τελευταία σε μια μακρά λίστα καινοτομιών των Ελβετών σοκολατοποιών.

Σημειώνεται πως τον 19ο αιώνα, ο Ρούντολφ Λιντ, της διάσημης οικογένειας σοκολάτας Lindt, αφήνοντας από λάθος ένα μίξερ κακάο να λειτουργεί όλη τη νύχτα, ανακάλυψε τυχαία το κρίσιμο βήμα της «ανάδευσης» της σοκολάτας, διαδικασία κατά την οποία η κακαόμαζα γίνεται λεία και μειώνεται η οξύτητά της.

Πηγή: BBC


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κέα: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση δύο νέων σημαντικών έργων

Κέα: Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση δύο νέων σημαντικών έργων για το νησί

ΠΑΣ Νάξου: Ο Ανδρέας Ορφανός με τα “κίτρινα” της ΑΕΚ

Τιμή για τον ΠΑΣ Νάξου με τον νεαρό Ανδρέα Ορφανό να αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα .. εξαγωγής παικτών προς τις μεγάλες ομάδες...

Τέλος Κρουαζιέρας: “Εισπρακτικού χαρακτήρα” τα μέτρα και οι αντιδράσεις

Η επικείμενη αύξηση στο τέλος ανθεκτικότητας για την κλιματική αλλαγή μπορεί να φτάσει ανά είδος καταλύματος +400% σε λιγότερο από ένα έτος εφαρμογής του μέτρου, λέει ο ΣΕΤΕ

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Νάξος: Ανοίγει σήμερα τις πύλες της η έκθεση “Φευγαλέο και Αιώνιο”

Εικαστική έκθεση της καλλιτεχνικής ομάδας Art of Life Collective στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου (πάλαι ποτέ Σχολή Ουρσουλινών)

“Gigabit Voucher”: Δίνει 200 ευρώ για γρήγορο Internet, σε ποιους και γιατί;

Το πρόγραμμα «Gigabit Voucher» δίνει 200 ευρώ για γρήγορο Internet σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σαντορίνη – Ενωση Ξενοδόχων: “Ο τουρισμός τίθεται σε δυσχερή ανταγωνιστική θέση”

Η Ενωση Ξενοδόχων. Σαντορίνης παίρνει θέση για τα μέτρα: "Ο τουρισμός στη Σαντορίνη τίθεται σε δυσχερή ανταγωνιστική θέση"

Μύκονος – Λιμενικό Ταμείο: Αντιδράσεις για την αύξηση (60%) στο τέλος Κρουαζιέρας

Λιμενικό Ταμείο Μυκόνου ... «Μια αύξηση των τελών κρουαζιέρας κατά 60 φορές παραπάνω - από 0,35 € σε 20 €- αποτελεί ένα πρωτοφανές άλμα»

Διεθνής Ένωση Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA): Να εφαρμοστεί το τέλος από το 2026

CLIA: Να ισχύσει από το 2026 το τέλος κρουαζιέρας - Τι αναφέρει στην επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς

Ανδρος: “Ο νέος ανεξερεύνητος παράδεισος της Μεσογείου”

Γερμανικοί ύμνοι για ένα ελληνικό νησί, την Ανδρο - Το αφιέρωμα κάνει αναφορά στα αρχοντικά, τα εντυπωσιακά χωριά, τη συναρπαστική φύση, τα γαλαζοπράσινα νερά, αλλά και το εκτενές περιπατητικό δίκτυο

Νάξος – Ben Slot: “Κρατάτε στα χέρια σας χρυσό, φροντίστε να το αξιοποιήσετε σωστά”

O Ολλανδός ιστορικός Μπεν Σλοτ γυρίζει το χρόνο πίσω... Μετράει 50 χρόνια επαφής με τη Νάξο.. Μιλάει από το Αγερσανί για αυτά που του αρέσουν, για αυτά που δεν του αρέσουν και εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο ότι μας απασχολεί.. Κυκλαδική 2011.

Ολλανδία: Εφυγε από τη ζωή ο …ναξιώτης ιστορικός Ben Slot

Σε ηλικία 83 ετών έφυγε από τη ζωή στην Ολλανδία, ο Ben Slot ένα πρόσωπο που έγραψε ιστορία στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο με τις ιστορικές του αναφορές

SeaJets – Μύκονος: Ανακοίνωση για το ατύχημα στο λιμάνι

«Δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός και για τις λίγες υλικές απώλειες οι επιβάτες ικανοποιήθηκαν στο ακέραιο», σημειώνει η εταιρεία, σχετικά με το περιστατικό κατά τη διάρκεια της επιβίβασης στο «Jumbo Jet»

Express Skopelitis – Γ. Φωστιέρης: “Σας ευχαριστώ…” και οι σκέψεις περί τιμής από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανάρτηση από το cpt Γιάννη Φωστιέρη ως δείγμα "ευχαριστώ" για τις ευχές που έχει λάβει αυτές τις ημέρες - Οι προθέσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Hellenic Highspeed: Για δύο μέρες θα πάει Σύρο – Μύκονο – Ικαρία

Hellenic HighSpeed.. Δρομολογείται για δύο μέρες στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος

Ξεκινούν οι εγγραφές στην Χορευτική Ομάδα Νάξου “Αξοπατήματα

Την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2024, 7:00-9:00 το απόγευμα στο 2ο Γυμνάσιο Νάξου

Ben Slot: Ο Ολλανδός που έγινε Ναξιώτης (video)

ο κ. Κώστας Κατσουρός ιστορικός και  διευθυντής του περιοδικού ΦΛΕΑ και η κα Γενοβέφα Μανωλά, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Μανωλά, δυο άνθρωποι που το γνώρισαν, δυο φίλοι του, μας μιλούν για τον άνθρωπο Ben Slot.

Νάξος – Απόλλωνας: Επεσε αυτοκίνητο στη θάλασσα (!!!)

Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα στον Απόλλωνα της Νάξου

Νάξος – Απείρανθος: Το “αντίο” στην Κατερίνα Μπουγιούκα (της Χάρκας)

Η Νάξος λέει "αντίο" στην Κατερίνα Μπουγιούκα (της Χάρκας) που έφυγε νωρίς - Την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου η εξόδιος Ακολουθία στην Αγία Γλυκερία (Γαλάτσι)

Μιχαήλ Δουκάκης: “Μπήκα στο θεατρικό μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης και ήταν σα να μπαίνω σε Εκκλησία” (video)

Ο Μιχαήλ Δουκάκης, πρωταγωνιστής της παράστασης, μεταφέρει με τους υπόλοιπους συντελεστές της παράστασης τον διαχρονικό και πάντα επίκαιρο Καμπανέλλη σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική