Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔιεθνήΚλιματική Κρίση - Σικελία: Η ερημοποίηση απειλεί την αγροτική παραγωγή

Κλιματική Κρίση – Σικελία: Η ερημοποίηση απειλεί την αγροτική παραγωγή

|

Η Σικελία, ένα νησί που παρήγε στο παρελθόν μεγάλο ποσοστό αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων εφοδιάζοντας ολόκληρη την Ιταλία, βρίσκεται αντιμέτωπο με το πρόβλημα της ξηρασίας και της λειψυδρίας. Η λειψυδρία, συνέπεια της κλιματικής κρίσης, εκτός από την αγροτική παραγωγή, απειλεί και το τουριστικό προϊόν του νησιού, παρά το γεγονός ότι ακόμη οι τουρίστες το επισκέπτονται σε μεγάλους αριθμούς.

Η Σικελία είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο νησί στη Μεσόγειο. Το 2021 κατέγραψε υψηλό ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας φτάνοντας τους 48,8 βαθμούς Κελσίου, και πλέον κινδυνεύει από ερημοποίηση. Τους τελευταίους έξι μήνες του 2023 έπεσαν μόνο 150 χιλιοστά βροχής και τον Μάιο η ιταλική κυβέρνηση κήρυξε τον νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε εκτενές ρεπορτάζ του Guardian καταγράφονται οι συνέπειες των νέων αυτών συνθηκών στην οικονομία.

Στη φάρμα του Βίτο Αμάντια, στην Κατάνη, που κάθε χρόνο παρήγε 650 τόνους σιταριού, φέτος οι αλωνιστικές μηχανές σιώπησαν εξαιτίας της ξηρασίας. Η καλλιέργεια δεν άντεξε τη ζέστη και την ξηρασία και καταστράφηκε.

Κλιματική κρίση: Η ερημοποίηση απειλεί την αγροτική παραγωγή της Σικελίας-1
AP Photo/Andrew Medichini

 

«Ενας έμπειρος αγρότης δεν χρειάζεται την πρόγνωση του καιρού για να καταλάβει πώς θα είναι ο καιρός», σύμφωνα με τον Βίτο Αμάντια, 68 ετών. «Ηδη τον περασμένο Ιανουάριο, ήξερα ότι θα ήταν μια καταστροφική χρονιά. Τα σπορόφυτα σιταριού που έφταναν κανονικά τα 80 εκατοστά σταμάτησαν να μεγαλώνουν στα 5 εκατοστά. Μετά ξεράθηκαν».

Η Σικελία παλεύει με μια από τις πιο σοβαρές υδάτινες κρίσεις στην Ιστορία της. Το νησί, το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο στη Μεσόγειο, όπου το 2021 επιτεύχθηκε υψηλό ευρωπαϊκό ρεκόρ θερμοκρασίας 48,8 °C, κινδυνεύει από ερημοποίηση. Τους τελευταίους έξι μήνες του 2023 έπεσαν μόνο 150 χιλιοστά βροχής και τον Μάιο η κυβέρνηση της Ρώμης κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ομως, ενώ αποτελεί υπαρξιακή απειλή για πολλούς ντόπιους, η κρίση του νερού δεν αποθαρρύνει τους τουρίστες. Οπως πολλά μέρη της νότιας Ευρώπης, η Σικελία βρίσκεται παγιδευμένη μεταξύ της λειψυδρίας και της αυξανόμενης εισροής επισκεπτών που, παρά την πρόσθετη πίεση που ασκούν στους πόρους, εξακολουθούν να εκτιμώνται ως ένας από τους κύριους μοχλούς της οικονομίας.

«Οι τουριστικοί προορισμοί στη νότια Ευρώπη, όπως η Ισπανία και η Σικελία, ήταν πάντα δημοφιλείς επιλογές μεταξύ των ταξιδιωτών», επισημαίνει στον Guardian ο Κρίστιαν Μούλντερ, καθηγητής οικολογίας και κλιματικής έκτακτης ανάγκης στο Πανεπιστήμιο της Κατάνης. «Ο μέσος τουρίστας αναζητά τον ήλιο, ανεξάρτητα από την έλλειψη νερού, και απαιτεί το νερό να είναι άμεσα διαθέσιμο. Ο υπερτουρισμός αυξάνει την πίεση στους ήδη λιγοστούς υδάτινους πόρους της Σικελίας, με αναπόφευκτες συνέπειες για το περιβάλλον».

Σύμφωνα με το Ιταλικό Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας, ποσοστό 70% του εδάφους της Σικελίας κινδυνεύει από ερημοποίηση. Οι περισσότερες από τις λίμνες του νησιού είναι ήδη σχεδόν ξηρές και η τεχνητή λίμνη Φανάκο, στην κεντρική Σικελία, κάποτε είχε χωρητικότητα 20 κυβικών μέτρων νερού, αλλά σήμερα χωράει μόλις 300.000.

Εξαιτίας των περιορισμών στην κατανάλωση νερού, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν και χιλιάδες οικογένειες αποθηκεύουν νερό σε δοχεία στα σπίτια τους ώστε να έχουν απόθεμα για πλύσιμο ή μαγείρεμα. Σύμφωνα με την Εθνική Ενωση του Συμβουλίου Γεωργικών Υδάτων, ορισμένες δεξαμενές που προορίζονταν για πόσιμο νερό διέθεταν μόλις στο 10% της χωρητικότητάς τους τον Μάρτιο. «Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ξηρασίας», δήλωσε ο κυβερνήτης της Σικελίας, Ρενάτο Σιφάνι.

Κλιματική κρίση: Η ερημοποίηση απειλεί την αγροτική παραγωγή της Σικελίας-2
AP Photo/Andrew Medichini

 

Ακόμη ένας κίνδυνος είναι οι πυρκαγιές, που καταστρέφουν πολύτιμη βλάστηση. Το 2023 οι πυρκαγιές προκάλεσαν ζημιές αξίας άνω των 60 εκατ. ευρώ, κάνοντας στάχτη περισσότερα από 1.712 στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον 10 πυρκαγιές σε όλο το νησί κατέστρεψαν εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Πλήγμα και για την κτηνοτροφία

Στην ενδοχώρα της Σικελίας, οι μόνες ενδείξεις ζωής είναι μικρά κοπάδια σκελετωμένων βοοειδών που βοσκούν ό,τι βρίσκουν σε άνυδρους λόφους. Οι θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας και δεν υπάρχει πλέον νερό για τα ζώα. Σύμφωνα με την ένωση νέων αγροτικών επιχειρηματιών, η ξηρασία απομακρύνει τους νεαρούς αγρότες της Σικελίας από το νησί, ενώ δεκάδες κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να πουλήσουν ή να σφάξουν τα ζώα τους.

«Χωρίς νερό, οι αγελάδες μου δεν παράγουν πλέον γάλα», λέει ο Λιμπόριο Μαγτζιαπάνε, 60χρονος κτηνοτρόφος στο Αγκριτζέντο. «Η γη σιγά σιγά ερημοποιείται. Ακόμη και στην οικογένειά μας, αναγκαζόμαστε να κάνουμε ντους και να μαγειρεύουμε χρησιμοποιώντας εμφιαλωμένο νερό, επειδή δεν υπάρχει τρεχούμενο νερό».

Παρ’ όλη αυτή την κρίση, τα ξενοδοχεία, τα θέρετρα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σικελία έχουν πολύ κόσμο, οι δρόμοι των πόλεων γεμίζουν με τουρίστες, τα εστιατόρια είναι γεμάτα, όπως και οι παραλίες. Στα μουσεία, οι τουρίστες περιμένουν σε μεγάλες ουρές για να τα επισκεφθούν.

Σύμφωνα με τον Τζεράρντο Σούλερ, πρόεδρο της κύριας ένωσης ξενοδοχείων, Federalberghi, στην Ταορμίνα, η οποία έχει γίνει ένας από τους πιο περιζήτητους τοπικούς τουριστικούς προορισμούς μετά την προβολή που είχε από την τηλεοπτική εκπομπή The White Lotus, είπε ότι στα ξενοδοχεία στην πόλη η πληρότητα φτάνει το 95%.

«Δεν υπήρξαν ακυρώσεις ή μεγάλα κενά», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Federalberghi Sicilia και διευθύνοντα σύμβουλο των αεροδρομίων Κατάνης και Κομίσο στα ανατολικά. «Αλλά είναι σαφές ότι ορισμένες εγκαταστάσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ειδικά στο Αγκριρζέντο, όπου ορισμένοι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων αντιμετώπισαν προβλήματα με την παροχή νερού. Το πρόβλημα είναι ότι στη Σικελία το κλίμα αλλάζει εδώ και χρόνια και πρέπει να συνηθίσουμε το γεγονός ότι κάθε καλοκαίρι θα έχουμε υπερβολική ζέστη και ξηρασία».

Παραδοσιακά, το πόσιμο νερό στο νησί προέρχεται από πηγάδια που εφοδιάζονται από υπόγεια αποθέματα νερού που βρίσκονται ανάμεσα σε στρώματα βράχων, ενώ το νερό για τη γεωργία αποθηκεύεται σε μεγάλες δεξαμενές που κατασκευάστηκαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επάρκεια του νερού βασίζεται στις βροχές του χειμώνα, οι οποίες είναι ολοένα και πιο σπάνιες. Και για τρεις δεκαετίες, η βασική συντήρηση του αρδευτικού δικτύου έχει παραμεληθεί.

Τα μεγάλα ξενοδοχεία διαθέτουν υποδομές για την παροχή νερού στους επισκέπτες τους, αλλά οι μικρότερες επιχειρήσεις βασίζονται σε δεξαμενές νερού, τις οποίες γεμίζουν με φορτηγά-υδροφόρες.

Τον Νοέμβριο, ανακαλύφθηκε ένας υπόγειος υδάτινος πόρος κάτω από τα βουνά Ιμπλέι στην επαρχία Ραφκουσάμου, που θεωρείται ότι περιέχει 17 δισ. κυβικά μέτρα νερού, αναπτερώνοντας την ελπίδα για μερική έστω επίλυση του προβλήματος.

«Εάν η ανάλυση επιβεβαιώσει τη χρηστικότητά του, αυτή η τεράστια δεξαμενή θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει έναν εξαιρετικό πόρο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Ρενάτο Σιφάνι. «Πρέπει να βιαστούν. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτή είναι μια ωρολογιακή βόμβα».

Πηγή: The Guardian

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σουβλάκι: Ειδικός εξηγεί γιατί θα πάει στα 5 ευρώ και γιατί έρχονται .. λουκέτα

Ένας σουβλατζής εξηγεί γιατί θα πάει στα 5 ευρώ το σουβλάκι - Ποσοστό κέρδους και ... λουκέτα

Ράλλυ Ακρόπολις: Διεθνής απήχηση και απόλυτη επιτυχία

Εντυπωσιακά και παράλληλα δεσμευτικά τα στοιχεία αναφορικά με την προβολή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

ΠΝΑΙ – Μήλος: Αναψε .. πράσινο φως στην επέκταση του 5άστερου Domes White Coast

Πράσινο φως” στην επένδυση επέκτασης του 5άστερου Domes White Coast στη Μήλο

Κυκλάδες – Α’ ΕΛΜΕ: Δέκα (10) Καθηγητές για 330 μαθητές στο ΓΕΛ Μυκόνου

Καταγγελία από τον προέδρο της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων Δημήτρη Παπαδημητρίου για την κατάσταση στα σχολεία με επίκεντρο την Μύκονο

ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη διακοπή ρεύματος (23/09) σε περιοχές της Νάξου

Σε ποιες περιοχές της Νάξου θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη προσεχή Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου

Ραφήνα: Θάνατος επιβάτη που ταξίδευε από Μύκονο με ταχύπλοο

Θάνατος 53χρονου επιβάτη πλοίου που είχε επιβιβαστεί στη Μύκονο

Naxos Medical: Ερχεται (21/09) ο χειρουργός ουρολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοράκης

Πότε θα βρίσκεται στη Νάξο ο χειρουργός ουρολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοράκης

Σαντορίνη – Ηφαίστεια 2024: Μοναδικό υπερθέαμα αύριο Σάββατο

Τα Ηφαίστεια 2024 θα πραγματοποιηθούν αύριο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. - Πότε θα γίνουν τα επόμενα χρόνια

Πάρος – Aegean Rebreath: Τετραήμερο δράσεων για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον

Τετραήμερο δράσεων στο νησί της Πάρου για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, από την Aegean Rebreath - Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Κώστας Μπιζάς

Σχοινούσα – “Με οδηγό τον Διαβήτη”: Διήμερο ιατρικών εξετάσεων

Πότε και που θα γίνουν οι εξετάσεις με γνώμονα τη πρόληψη για το διαβήτη

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Νάξος – Απόλλωνας: Επεσε αυτοκίνητο στη θάλασσα (!!!)

Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα στον Απόλλωνα της Νάξου

Hellenic Highspeed: Για δύο μέρες θα πάει Σύρο – Μύκονο – Ικαρία

Hellenic HighSpeed.. Δρομολογείται για δύο μέρες στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος

Express Skopelitis – Γ. Φωστιέρης: “Σας ευχαριστώ…” και οι σκέψεις περί τιμής από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανάρτηση από το cpt Γιάννη Φωστιέρη ως δείγμα "ευχαριστώ" για τις ευχές που έχει λάβει αυτές τις ημέρες - Οι προθέσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Η Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Παρασκευή Μπουγιούκα για τη Νόσο Hashimoto

Η κα. Μπουγιούκα Παρασκευή- Μαρία είναι Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος- Ιατρός Μεταβολισμού. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Ben Slot: Ο Ολλανδός που έγινε Ναξιώτης (video)

ο κ. Κώστας Κατσουρός ιστορικός και  διευθυντής του περιοδικού ΦΛΕΑ και η κα Γενοβέφα Μανωλά, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Μανωλά, δυο άνθρωποι που το γνώρισαν, δυο φίλοι του, μας μιλούν για τον άνθρωπο Ben Slot.

Νάξος – Στ. Σέργης: “Ξέρεις τι είναι να βλέπεις την μπουλντόζα να καταστρέφει το καϊκι;”.

Περίπου 13.500 ξύλινα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη έχουν δοθεί για κόψιμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος που πριμοδότησε την καταστροφή τους

Πολυτάρχου: Με το δεξί στις υποχρεώσεις του στο κύπελλο και στο βάθος .. ΑΟ Μυκόνου

Δυνατό ξεκίνημα του Μιχάλη Πολυτάρχου με την Δάφνη Δαφνίου - Οι επιδόσεις του και ο .. ΑΟ Μυκόνου που έρχεται

Νάξος – Ben Slot: “Κρατάτε στα χέρια σας χρυσό, φροντίστε να το αξιοποιήσετε σωστά”

O Ολλανδός ιστορικός Μπεν Σλοτ γυρίζει το χρόνο πίσω... Μετράει 50 χρόνια επαφής με τη Νάξο.. Μιλάει από το Αγερσανί για αυτά που του αρέσουν, για αυτά που δεν του αρέσουν και εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο ότι μας απασχολεί.. Κυκλαδική 2011.