Τρίτη, 1 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣύρος: Μη επισκέψιμος (σύντομα) ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

Σύρος: Μη επισκέψιμος (σύντομα) ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου

|

Ανω Σύρος… Το καμάρι της Ερμούπολης για το ιδιαίτερο του χαρακτήρα της… Ενα από τα πιο σημαντικά σημεία αναφοράς, ο Καθεδρικός Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου στην κορυφή του λόφου… Οι ντόπιοι τον αποκαλούν “Σαν Τζώρτζης” έχει ανεγερθεί το 1170 και κουβαλάει όλο την ιστορία του νησιού. Από την 25η Αυγούστου και έως τέλη Νοεμβρίου δεν θα υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης λόγω εργασιών…

Η σχετική ανακοίνωση από την Ενορία αναφέρει: 

Μη επισκέψιμος θα είναι από τις 25 Αυγούστου ο Καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρου, καθώς αρχίζουν εργασίες αποκατάστασης των αγιογραφιών της οροφής του.

“Ενημερώνουμε τους ενορίτες μας, καθώς και τους επισκέπτες, ότι μετά από την τέλεση της καθιερωμένης Κυριακάτικης θείας Λειτουργίας στις 11.15 το πρωί της Κυριακής 25 Αυγούστου 2024, ο Ιερός καθεδρικός Ναός του Αγίου Γεωργίου δεν θα είναι πλέον επισκέψιμος, διότι θα παραμείνει κλειστός έως τις αρχές Νοεμβρίου καθώς θα ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης των αγιογραφιών της οροφής, με μέριμνα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Οι λειτουργικές συνάξεις της Ενορίας μας θα τελούνται στον Ιερό Ναό της Παναγίας του Καρμήλου, (κάτω από την πρώην Μονή Ιησουιτών) ο οποίος θα παραμένει ανοιχτός καθημερινά από τις 8.00 π.μ. έως τις 9.30 μ.μ. για τους επισκέπτες και ευλαβείς.

Το Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής Σύρου (Κ.Ι.Μ.Κ.Ε.Σ), το οποίο στεγάζεται δίπλα στον Ναό του Αγίου Γεωργίου θα παραμείνει ανοιχτό, καθημερινά από τις 6.30 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ. μέχρι νεοτέρας ειδοποιήσεως”.

Ο Ιερός Ναός – ιστορία 

Ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Γεωργίου, περισσότερο γνωστός ως “Σαν Τζώρτζης”, είναι εκκλησία στον οικισμό της Άνω Σύρου, εντός του ομώνυμου νησιού των Κυκλάδων, στην Ελλάδα. Αποτελεί έδρα της Καθολικής Επισκοπής Σύρου. Ως ημερομηνία ανέγερσης του καθεδρικού ναού αναφέρεται το 1170, με την τοποθεσία του να βρίσκεται επί της κορυφής του λόφου του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου. Έκτοτε, υπέστη πολυάριθμες εργασίες ανακατασκευής, με την τελευταία, και πλέον σημαντική εκ των οποίων, να χρονολογείται στο 1834, υπό τον Τήνιο αρχιτέκτονα Χατζησίμο Νικολάου, η οποία και οδήγησε τον καθεδρικό ναό στη σημερινή μορφή του. Το 2015, ολοκληρώθηκαν πολύμηνης χρονικής διάρκειας εργασίες αναστήλωσης, οι οποίες είχαν ως απώτερο σκοπό την προστασία του καθεδρικού ναού από την υγρασία, καθώς και την αναστήλωση του κωδωνοστασίου του, το οποίο είχε υποστεί πολυάριθμες ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα της ευρύτερης περιοχής.

Το ευρύτερο κτιριακό συγκρότημα του καθεδρικού ναού συμπληρώνεται από τριών επιπέδων κωδωνοστάσιο, το οποίο ανεγέρθηκε το 1855, βαπτιστήριο, το οποίο παλαιότερα λειτουργούσε ως παρεκκλήσιο αφιερωμένο στον Τίμιο Σταυρό, σκευοφυλάκιο, χώρο φιλοξενίας προσκυνητών και επισκεπτών, κτίριο εντός του οποίου φυλάσσεται το ιστορικό αρχείο της επισκοπής, καθώς και το επισκοπικό παλάτι.

Εντός του εσωτερικού της εκκλησίας, πιο συγκεκριμένα στο ύψος της εισόδου, βρίσκονται γλυπτικές αναπαραστάσεις αγίων, φιλοτεχνημένες από Ιταλούς καλλιτέχνες και χρονολογούμενες στον 18ο αιώνα, πλαισιωμένες από τοιχογραφικό διάκοσμο και αριθμό προσκυνηματικών εικονισμάτων. Παράλληλα, το εσωτερικό του καθεδρικού ναού χαρακτηρίζεται από τις ξυλόγλυπτες διακοσμητικές επενδύσεις του, καθώς και το μαρμάρινο δάπεδο, το οποίο και αποτελεί έργο Τήνιου γλύπτη.

Ως σημαντικότερα κειμήλια της εκκλησίας, θεωρούνται προσκυνηματικά εικονίσματα αφιερωμένα στην Παναγία της Ελπίδας, στην Ιερά Καρδία του Ιησού Χριστού, του Αγίου Πέτρου και του Αγίου Ανδρέα, οι οποίες και αποτελούν φιλοτεχνήματα καλλιτεχνών προερχόμενων από την Ιταλία.

Παράλληλα, εντός του εσωτερικού της εκκλησίας βρίσκεται το παλαιότερο σε λειτουργία εκκλησιαστικό όργανο στον ελλαδικό χώρο, το οποίο κατασκευάστηκε το 1888 στην Ιταλία και, αρχικώς, αποτέλεσε δωρεά του Πάπα Λέοντα ΙΓ΄ προς τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτη, στην Αθήνα, προτού, στη συνέχεια, πιο συγκεκριμένα το 1951, μεταφερθεί στη Σύρο, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας του επισκόπου Γεωργίου Ξενόπουλου. Έκτοτε, και ιδιαιτέρως έπειτα από την ολοκλήρωση εργασιών αποκατάστασής του οι οποίες έλαβαν χώρα το 2016, αποτελεί αξιοθέατο, καθώς και έμμεσο πρωταγωνιστή θερινού μουσικού φεστιβάλ υπό την ονομασία «Φεστιβάλ ΑΝΩ», το οποίο λαμβάνει χώρα, σε ετήσια βάση, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, εντός του χώρου της εκκλησίας.

Με πληροφορίες από τη σελίδα wikipedia.org

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Premier League: Ξεκάθαρο φαβορί η Αρσεναλ στο 2.35 (!!!)

Άρσεναλ - Φούλαμ: Την ισοπεδώνει στο 2.35! - Γιατί ποντάρουμε στους "κανονιέρηδες"

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.