Κυριακή, 30 Μαρτίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΥπερτουρισμός - Σαντορίνη: Σκέψεις για αύξηση τέλους στη Κρουαζιέρα και ...άμεσα νέο...

Υπερτουρισμός – Σαντορίνη: Σκέψεις για αύξηση τέλους στη Κρουαζιέρα και …άμεσα νέο λιμάνι στον Μονόλιθο

|

Με νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αποδεσμεύσει τη Σαντορίνη και ενδεχομένως και τη Μύκονο από την οριζόντια τιμή καθόδου των 2 ευρώ που ισχύει σήμερα για τους επιβάτες κρουαζιερόπλοιων οι οποίοι αποβιβάζονται σε νησιά προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα, για να ακολουθήσει η αύξηση της τιμής καθόδου, η οποία, όπως αναφέρει κυβερνητικό στέλεχος, «δεν μπορεί να είναι κάτω από 10 ευρώ για τη Σαντορίνη».

Ο υπερτουρισμός βαρύνει δυσανάλογα το συγκεκριμένο νησί και στην κυβέρνηση προτεραιοποιούν μια σειρά από παρεμβάσεις ειδικά για τη Σαντορίνη, η οποία, όπως αναφέρεται, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μοναδικότητα, εξαιτίας των χαρακτηριστικών που έχει λάβει η ραγδαία αύξηση των επισκεπτών τα τελευταία χρόνια και των επιπτώσεων που αυτό έχει για το νησί.

Εκτιμάται ότι η κατασκευή λιμανιού στον Μονόλιθο θα δώσει ανάσες.

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Προεδρία της Κυβέρνησης με τη συμμετοχή των υπουργών Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη, Επικρατείας Ακη Σκέρτσου και του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρη Πολίτη, έπεσαν στο τραπέζι όλες οι προτάσεις. Στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις, με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης της κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά.

Βεβαίως, απέναντι στην άποψη αυτή υπάρχει η σθεναρή αντίσταση του οικονομικού επιτελείου, που θεωρεί ότι δεν αντέχει η χώρα μας να χάσει το εισόδημα από την κρουαζιέρα. Υπάρχουν και πιο μετριοπαθείς φωνές, που υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα, ως κατεξοχήν τουριστική χώρα, δεν μπορεί να αγνοήσει την παράμετρο της κρουαζιέρας, που είναι σημαντική πτυχή του τουριστικού προϊόντος στο σύνολό του. Και, βεβαίως, εκείνοι που επιμένουν ότι μπορεί σε συγκεκριμένους προορισμούς –με κύριο παράδειγμα τη Σαντορίνη– η κρουαζιέρα να έχει προκαλέσει προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης, αλλά υπάρχουν και άλλοι προορισμοί που ωφελούνται από αυτό το τουριστικό προϊόν.

Ειδικό project 

Η Σαντορίνη θα αντιμετωπιστεί ως ειδικό project με μια σειρά από παρεμβάσεις. Η κατασκευή νέου λιμανιού στον Μονόλιθο εκτιμάται ότι θα δώσει ανάσες, αλλά σε βάθος χρόνου. Στη μεταβατική περίοδο η αύξηση της τιμής καθόδου είναι ένα μέτρο, ενώ αναμένεται να ζητηθεί η εκπόνηση νέας μελέτης για τον ημερήσιο αριθμό επισκεπτών που μπορεί να αντέξει το νησί. Αυτή τη στιγμή το πλαφόν των 8.000 επιβατών την ημέρα που υπάρχει για το νησί είναι πλασματικό. Και αυτό διότι, όπως εξηγεί κυβερνητική πηγή, υπάρχει η αδυναμία ότι στον αριθμό αυτό δεν συμπεριλαμβάνονται τα ημερόπλοια, που επίσης μεταφέρουν τουρίστες στο νησί, με αποτέλεσμα ο αριθμός των ημερήσιων επισκεπτών να εκτοξεύεται.

Πέρα από την ειδική μέριμνα για τη Σαντορίνη, προκρίνονται μια σειρά από οριζόντια μέτρα προκειμένου να ρυθμιστεί αποτελεσματικά η λειτουργία της κρουαζιέρας στο Αιγαίο. Ηδη έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια για ένα master plan – ακτινογραφία του Αιγαίου, που θα δώσει ολοκληρωμένη μελέτη των δυνατοτήτων που υπάρχουν, των ορίων που χρειάζεται να τεθούν και των ρυθμίσεων που θα κάνουν περισσότερο λειτουργική την τουριστική αξιοποίηση των νησιών. Παράλληλα, προκρίνονται έργα για τη βελτιστοποίηση των λιμανιών, αλλά και η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων διαχείρισης στόλου.

Τέλος, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η ιδέα ανάθεσης της ευθύνης της κρουαζιέρας σε έναν εξειδικευμένο φορέα, ώστε να αντιμετωπιστεί η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων και να είναι πιο εύκολη η άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που εντοπίζονται.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα Kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πότε κλείνουν τα σχολεία για το Πάσχα και ποιες είναι οι επόμενες αργίες για το 2025

Η τελευταία ημέρα μαθημάτων πριν το Πάσχα θα είναι η Παρασκευή 11 Απριλίου, ενώ η επιστροφή στα θρανία έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 28 Απριλίου

ΕΤΕΑ – Ανάφη: Οργή επιχειρηματιών, αγνοούνται τα καλοκαιρινά ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Ανάφη χωρίς ενημέρωση για καλοκαιρινά δρομολόγια - Οργή των επιχειρηματιών – Προειδοποιούν με νομικές κινήσεις

“Καλάθι του Πάσχα”: Κάνει …πρεμιέρα στις 9 Απριλίου

«Καλάθι του Πάσχα»: Ξεκινάει στις 9 Απριλίου – «Παραδοσιακά» θα περιλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, πασχαλινά σοκολατένια αυγά και σοκολατοειδή προϊόντα

Πως φτάνει μέχρι τις αντλίες ο “μαύρος χρυσός”; (video)

Πώς βγαίνει το πετρέλαιο μέσα από τη γη - Το βίντεο που έγινε παγκόσμιο viral

Αλλαγή ώρας: Ένα ακανθώδες ζήτημα που απασχολεί συνολικά την Ευρώπη

Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την κατάργησή της, αλλά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέβαλε την απόφαση για το 2021, χωρίς τελική συμφωνία

Φάρος του Αλυκού: Προετοιμάζεται, ανοίγει πόρτα την 12η Απριλίου και μας περιμένει

Το εστιατόριο "Φάρος του Αλυκού" συνεχίζει την πολυετή παράδοση και ανάβει κουζίνα, ανοίγει πόρτες το Σάββατο του Λαζάρου 12η Απριλίου

Σαντορίνη: Διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης τη Δευτέρα 31 Μαρτίου και την Τρίτη 1η Απριλίου

Η διακοπή στην ηλεκτροδότηση θα πραγματοποιηθεί λόγω των αναγκαίων τεχνικών εργασιών στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τήνος: Πρωτοβουλία Δήμου για την προσέλκυση γιατρών, θέσπιση επιδόματος

Πρωτοβουλία του Δημάρχου Τήνου Παναγιώτη Κροντηρά για την προσέλκυση γιατρών στο νησί με θέσπιση επιδόματος!

Ένωση Ξενοδόχων Θήρας: Με την παρουσία του προέδρου η οριστικοποίηση του ειδικού πλάνου προβολής της Σαντορίνης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε από όλες τις πλευρές ότι το νησί έχει επιστρέψει σε συνθήκες κανονικότητας

Πρόταση Ημέρας – Ηδύποτο: Λιμοντσέλο διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Αυτή τη φορά η πρόταση δεν περιλαμβάνει φαγητό αλλά ένα αγαπημένο ηδύποτο που έρχεται από την Μαριέττα Γαλάνη

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Εγγαρές: Εφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία

Σε ηλικία 45 ετών έφυγε από τη ζωή η Ελενα Κοντοπίδη, σύζυγος του γιατρού Δημήτρη Μπάκαλου - Αύριο (26/03) η εξόδιος ακολουθία στις Εγγαρές

Νάξος: Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά ή, αλλιώς, “γήπεδο εκρήξεων”…

Παιδική Χαρά Αγ. Μηνά: Ή, αλλιώς, «γήπεδο εκρήξεων»… Το σπασμένο τζάμι και η πετρούκλα μες στο σπίτι…

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

“HighSpeed 3”: θα ενώνει καθημερινά τον Πειραιά με την Κρήτη μέσω Κυκλάδων

Τα δρομολόγια του HIGHSPEED 3 στην γραμμή Ηράκλειο-Κυκλάδες-Πειραιά (πίνακας)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Προεδρική Φρουρά- Εύζωνας: Ο Ναξιώτης Δημήτρης Μουστάκης μιλάει για την εμπειρία του

"Έρχονται όσοι θέλουν, μένουν όσοι μπορούν": Ο Δημήτρης Μουστάκης από τη Νάξο και το Φιλώτι μιλάει για την εμπειρία του στην Προεδρική Φρουρά