Πέμπτη, 5 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΣύρος - ΔΥΠΑ: Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας με ειδικότητα Τεχνίτης Ναυπηγικής Βιομηχανίας

Σύρος – ΔΥΠΑ: Επαγγελματική Σχολή Μαθητείας με ειδικότητα Τεχνίτης Ναυπηγικής Βιομηχανίας

|

Ξεκίνησε η επίσημη λειτουργία της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) Μαθητείας Ελευσίνας της ΔΥΠΑ στη Σύρο, με την ειδικότητα “Τεχνίτης Ναυπηγικής Βιομηχανίας”.

Τις ανακοινώσεις έκαναν από τις εγκαταστάσεις της ΟΝΕΧ στη Σύρο, ο γενικός διευθυντής της ONEX Neorion Shipyards Ιωάννης Βαμβακούσης και η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ Γιάννα Χορμόβα, με την παρουσία στελεχών της ΟΝΕΧ Shipyards και της ΔΥΠΑ.

Η νέα πρωτοβουλία διευρύνει τη συνεργασία ΔΥΠΑ-ΟΝΕΧ, σε συνέχεια της υπογραφής μνημονίου τον Νοέμβριο του 2022, στο πλαίσιο του οποίου λειτούργησαν, κατά το περσινό σχολικό έτος, δυο ειδικότητες στην ΕΠΑΣ Ελευσίνας.

Η σύμπραξη ΔΥΠΑ-ΟΝΕΧ έδωσε τη δυνατότητα σε 17 μαθητευόμενους «τεχνίτες ναυπηγικής βιομηχανίας» και σε 13 μαθητευόμενους «τεχνίτες υποστήριξης ηλεκτρολογικών συστημάτων», να πραγματοποιήσουν τη μαθητεία τους (on the job training) στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείων της ΟΝΕΧ, αποκτώντας έτσι εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Η ΔΥΠΑ, έχοντας θέσει ως προτεραιότητά της να αναβαθμίσει την επαγγελματική εκπαίδευση, καταγράφει μεθοδικά τις ανάγκες των επιχειρήσεων καθώς και των τοπικών κοινωνιών και ενισχύει τις συνεργασίες της με κοινωνικούς εταίρους, πανεπιστήμια και επιχειρήσεις.

Στόχος αυτών των πρωτοβουλιών είναι η κατάλληλη προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών, καθώς και η δημιουργία νέων τμημάτων και ειδικοτήτων που να παρέχουν ποιοτικές σπουδές για επαγγέλματα με μεγάλη ζήτηση στην αγορά εργασίας Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκει να εξασφαλίσει στους απόφοιτους προοπτικές απασχόλησης σε σταθερές και καλά αμειβόμενες δουλειές, που θα ταιριάζουν με τις επαγγελματικές τους επιδιώξεις.

Ο γενικός διευθυντής της ΟΝΕΧ Neorion Shipyards Ιωάννης Βαμβακούσης, δήλωσε σχετικά: «Η συνεργασία του Ομίλου με τη ΔΥΠΑ ξεκίνησε επιτυχώς από τα Ναυπηγεία ΟΝΕΧ στην Ελευσίνα, δίνοντας την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν επάρκεια σε έναν κλάδο υψηλότατης ζήτησης και άμεσης επαγγελματικής αποκατάστασης.

Μέσω του προγράμματος παρέχεται αμειβόμενη πρακτική εργασία στα Ναυπηγεία ΟΝΕΧ και πλήρης ασφάλιση των μαθητευόμενων. Για πρώτη φορά, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης επιδότηση σίτισης και στέγασης για τους μαθητευόμενους που δεν είναι κάτοικοι Σύρου, εξασφαλίζοντας έτσι ένα εν γένει υποστηρικτικό περιβάλλον για όλους.

Η συγκριμένη συνεργασία αποτελεί μια σημαντικότατη πρωτοβουλία για τη διατήρηση και συνέχιση πολύ απαιτητικών επαγγελμάτων, αλλά και την επαγγελματική αποκατάσταση ανθρώπων που επιθυμούν να γίνουν κομμάτι μιας από τις ιστορικότερες και σπουδαιότερες βιομηχανίες της χώρας.

Η ONEX δεσμεύεται να συμβάλλει ουσιαστικά στην εξέλιξη και ανάπτυξη των νέων επαγγελματιών του κλάδου, αλλά και να ενισχύσει την τοπική κοινωνία της Σύρου. Πιστεύουμε πραγματικά ότι τέτοιες πρωτοβουλίες αποδεικνύονται επωφελείς και για τον ίδιο τον τόπο, καθώς προσελκύουν κόσμο, ενισχύοντας την περιοχή οικονομικά και κοινωνικά.

Ευχαριστούμε τη ΔΥΠΑ για την εμπιστοσύνη και τη συνεργασία της και ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε τους πρώτους μαθητευόμενους στα Ναυπηγεία μας και τη Σύρο».

Από την πλευρά της, η υποδιοικήτρια της ΔΥΠΑ, Γιάννα Χορμόβα, σημείωσε: «Η λειτουργία του νέου παραρτήματος της ΕΠΑΣ Ελευσίνας στη Σύρο σηματοδοτεί την επέκταση της συνεργασίας μας με τον Όμιλο ONEΧ, καθώς και την περαιτέρω σύνδεση των Σχολών μας με τις ανάγκες της γαλάζιας οικονομίας στη χώρα μας.

Αντικατοπτρίζει, επίσης, την αποφασιστικότητα με την οποία ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, όπως τις καταγράφουμε σε όλη την Ελλάδα. Ήδη, σε μία μόνον σχολική χρονιά 30 νέοι από δυο τεχνικές ειδικότητες, οι οποίοι είναι πλέον δευτεροετείς στην ΕΠΑΣ Ελευσίνας, έκαναν τη μαθητεία τους στα Ναυπηγεία της ΟΝΕΧ, αποκτώντας πολύτιμη εργασιακή εμπειρία.

Στην ίδια κατεύθυνση, η λειτουργία της ειδικότητας του «τεχνίτη ναυπηγικής βιομηχανίας» στο παράρτημα της ΕΠΑΣ στη Σύρο, πρόκειται να δώσει διέξοδο στους νέους για τις σπουδές τους, αλλά και τη δυνατότητα να βρουν μετά την αποφοίτησή τους σταθερή δουλειά στον τόπο τους».

Οι ΕΠΑΣ απευθύνονται σε νέους 15-29 ετών, που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση (τουλάχιστον απολυτήριο Γυμνασίου). Ποσοστό 77% των νέων που ολοκληρώνουν τη φοίτησή τους στις ΕΠΑΣ της ΔΥΠΑ (8 στους 10), βρίσκουν δουλειά σε χρονικό διάστημα 12 μηνών μετά την αποφοίτησή τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για εισαγωγή στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) μέσω του gov.gr, στη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση.

Όλες οι πληροφορίες για τις ΕΠΑΣ και τις ΣΑΕΚ της ΔΥΠΑ, των οποίων οι εγγραφές παραμένουν ανοιχτές, στο νέο site των Σχολών.

Περισσότερα για τις δράσεις και τις συνεργασίες της ΔΥΠΑ, στον ιστότοπό της.

Με πληροφορίες από τη σελίδα naftemporiki.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

NaxosPress: Συμμετέχει στην στην 24ωρη (05/06) απεργία της ΠΟΕΣΥ, ποιοι οι λόγοι

Το NaxosPress συμμετέχει στην απεργία της ΠΟΕΣΥ – 24ωρη σιγή για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων και αξιοπρεπών μισθών

Με ευλογία Θεού και… ψαλμωδίες ο 3ος τελικός στο ΟΑΚΑ

Γιαννακόπουλος και Αγγελόπουλοι οδηγούνται σε πνευματική μετάνοια πριν τους τελικούς – Χειροκροτήματα αντί για ύβρεις στο γήπεδο με ψαλμωδίες και… παιδικά τραγούδια.

Attica Group: Ενισχύει τις θαλάσσιες συνδέσεις με ταχύπλοα και εκπτώσεις έως 30% για τις Κυκλάδες

Με νέα δρομολόγια από Πειραιά και Ηράκλειο, ο Όμιλος Attica (Hellenic Seaways, Blue Star Ferries κ.ά.) προσφέρει εκπτώσεις σε οικογένειες και παρέες, διευρύνοντας την τουριστική και συγκοινωνιακή κάλυψη στα νησιά του Αιγαίου.

Ν. Λεβογιάννης: «Όχι» στη μεταφορά των Κούρων, έκκληση για σεβασμό στην πολιτιστική ταυτότητα της ενδοχώρας

Ο Νίκος Λεβογιάννης καταγγέλλει ως απαράδεκτη την απόφαση του ΚΑΣ για τη μεταφορά των Κούρων στο Κάστρο της Χώρας, κάνοντας λόγο για σκοταδιστική πολιτική που απειλεί την πολιτιστική κληρονομιά των χωριών της Νάξου.

Η φιλία: Ένας ανεκτίμητος θησαυρός

Η Στέλλα Νικολάκη μας λέει.. Στις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής, ένας αληθινός φίλος είναι το φως που μας οδηγεί — και το χέρι που μας στηρίζει.

Γ. Βρούτσης: «Περάσαμε τον κάβο, το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί σε κλίμα ασφάλειας και αθλητικού σεβασμού»

Συμφωνία των ΚΑΕ Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, με τον Υπουργό Αθλητισμού, για την ομαλή ολοκλήρωση των τελικών του πρωταθλήματος μπάσκετ

Πάρος – Παροικιά: Οι επιχειρηματίες Εστίασης κατεβάζουν ρολά αύριο Πέμπτη (05/06)

"Κλείνουμε γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν" – Η απεργία ως κραυγή αγωνίας για τη νομιμοποίηση των παραλιακών χώρων και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων

Cine Naxos Open: Το καλοκαίρι ξεκινά με… “Επικίνδυνες Αποστολές”

Η θερινή σεζόν στη Νάξο ανοίγει επίσημα την Πέμπτη 5 Ιουνίου με την ταινία περιπέτειας "Mission: Impossible – The Final Reckoning"!

Επιστροφή στη δράση για τους τελικούς της Basket League

Ολοκληρώθηκαν οι κρίσιμες συναντήσεις στο γραφείο του Αν. Υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση – Στόχος η ομαλή ολοκλήρωση του πρωταθλήματος

Μύκονος: Ο Γιάννης Βρούτσης παρουσιάζει την αναβάθμιση του γηπέδου στον Κόρφο

Με την παρουσία Ολυμπιονικών και σπουδαίων αθλητών, η Μύκονος σηματοδοτεί μια νέα εποχή για τις αθλητικές της υποδομές

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

«Wellness Talk» με την Ελένη Πετρουλάκη στη Νάξο

Το Σάββατο 31 Μαΐου στις 19:00, στον πολυχώρο του ξενοδοχείου Green Village Naxos, η κορυφαία Ελληνίδα wellness coach Ελένη Πετρουλάκη παρουσιάζει τους στόχους του Central Studio Pilates & Fitlab