Πέμπτη, 31 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΝάξος - Δ. Λιανός: "Για το 2024 δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με...

Νάξος – Δ. Λιανός: “Για το 2024 δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με το πόσιμο νερό” (video)

|

Το θέμα του νερού παραμένει στο προσκήνιο… Καθημερινά στις τηλεοπτικές εκπομπές και στις μεγάλες ιστοσελίδες, όλοι μιλάνε για το νερό και την ορθή διαχείρισή του… Το Σαββατοκύριακο είχε την τιμητική του, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρης Λιανός, ο οποίος εμφανίστηκε στην εκπομπή της ΕΡΤ “Σαββατοκύριακο από τις 6”, για το θέμα της λειψυδρίας.

Μαζί του και ο καθηγητής γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος μίλησε για την κρισιμότητα της κατάστασης τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει στρατηγικός σχεδιασμός γιατί η λειψυδρία δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο, αλλά ήρθε για να μείνει.

Από την πλευρά του, ο  Δημήτρης Λιανός, τόνισε πως στον Δήμο έγιναν όλες οι απαραίτητες και τάχιστες ενέργειες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η επάρκεια του πόσιμου νερού για το 2024, ωστόσο επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξουν και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, για να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν και να τους αναβαθμιστούν, οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, για την ανάπτυξη και της αγροτικής παραγωγής.

«Πράγματι η τοποθέτηση του κ. Λέκκα είναι πολύ ορθή. Η κάθε τοπική κοινωνία και το κάθε νησί θα πρέπει να έχει ένα συγκεκριμένο σχεδιασμό, για την ανάπτυξη και την ευημερία της τοπικής κοινωνίας.

Θα πρέπει να διατηρήσει την αγροτική παραγωγή η Νάξος, θα πρέπει να αναπτυχθεί στον τουρισμό και φυσικά οι μόνιμοι κάτοικοι να έχουν νερό.

Εμείς για το 2024 δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με το πόσιμο νερό, ούτε με το νερό της άρδευσης. Είναι περιορισμένο, έχουν υποχωρήσει τα υπόγεια ύδατα, αλλά για το 2024 δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα αφού υπάρξει αυτός ο σχεδιασμός σε τοπικό επίπεδο και ιδιαίτερα όταν αναφερόμαστε στη νησιωτική Ελλάδα, ανά νησί ή αν;a Δήμο, μιας και εμείς είμαστε πέντε νησιά, θα πρέπει να βρεθούνε και τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, π.χ. εμείς που έχουμε αγροτική παραγωγή, που έχουμε βιολογικούς καθαρισμούς θα πρέπει να τους εκσυγχρονίσουμε, να τους αναβαθμίσουμε, έτσι ώστε να γίνει επαναχρησιμοποίηση του νερού, η τεχνολογία βοηθάει πάρα πολύ σε αυτό το κομμάτι.

Χρειάζεται λοιπόν ο σχεδιασμός και το χρηματοδοτικό εργαλείο έτσι ώστε να υπάρξει ευημερία και βέβαια είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε, ότι εμείς εδώ είμαστε και πολύ φιλόξενοι, το νερό το κερνάμε, το καταναλώνουμε, το κακοδιαχειριζόμαστε πολλές φορές εμείς οι ντόπιοι, γιατί έχουμε μάθει έτσι. Ενώ το νερό θα πρέπει να κοστολογείται σε μία σωστή τιμή πάντα και βέβαια να το σεβόμαστε».

Όσον αφορά την ερώτηση της δημοσιογράφου για τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα του νησιού που έχει στερέψει και ότι οι αγροτικοί παραγωγοί με το ζόρι θα καταφέρουν να βγάλουν παραγωγή 1.800 τόνους πατάτας, ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ανέφερε:

«Σίγουρα ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας είναι άδειος όλο το χειμώνα, η λιμνοδεξαμενή που παίρνουμε και από εκεί νερό ύδρευσης είχε 30% πληρότητα, το χρησιμοποιούμε και σήμερα.

Από εκεί και πέρα έχουμε μισθώσει αφαλατώσεις και γεωτρήσεις για να καλύψουμε την ύδρευση και φυσικά οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, γιατί έχουν υποχωρήσει τα πηγάδια και τα υπόγεια ύδατα, όπως είπε και ο κ. Λέκκας, το 70% και εδώ έρχεται από υπόγεια ύδατα. 

Φυσικά και είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τους καλλιεργητές, η παραγωγή είναι μικρότερη και βέβαια η νέα σοδειά που ξεκινάει τον Αύγουστο, είναι πολύ δύσκολο να προχωρήσει».

Παρακολουθείστε το σχετικό video:


Με πληροφορίες από την Ertnews.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος η πανήγυρη της Παναγίας στη Μονή Αγιάς

Αναστέλλεται η καθιερωμένη ετήσια πανήγυρη του Δεκαπενταύγουστου λόγω εργασιών συντήρησης στο ιστορικό μνημείο

ΔΕΔΔΗΕ: Προσωρινή διακοπή ηλεκτροδότησης (01/08) στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες

Προειδοποιητική διακοπή ρεύματος νωρίς το πρωί σε αρκετές περιοχές – Δείτε αναλυτικά ποιοι οικισμοί επηρεάζονται

ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2025: Το Σαγκρί γιορτάζει με έκθεση αξιών, πολιτισμού και μνήμης

Από τις 4 έως τις 9 Αυγούστου, το ιστορικό χωριό της Νάξου φιλοξενεί ένα πολυθεματικό φεστιβάλ γεμάτο παραδόσεις, γεύσεις, τέχνη και βιώματα ζωής

Κωμιακή Νάξου: «Κάθε πλάτσα μια ιστορία» – Πολιτιστικές εκδηλώσεις Αυγούστου (ποιες είναι)

Από 1 έως 26 Αυγούστου, η Κωμιακή «ανοίγει» τις πλατείες και τις αυλές της σε μικρούς και μεγάλους, μέσα από ένα πλούσιο πολιτιστικό πρόγραμμα με δράσεις για όλη την οικογένεια

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Ιούλιος στην Παροναξία: Ζέστη, μελτέμια και… ούτε σταγόνα βροχής

Με μέση θερμοκρασία στους 26.8°C στη Νάξο και 27.8°C στην Πάρο, ο Ιούλιος του 2025 πέρασε χωρίς καμία βροχόπτωση – Τι δείχνουν τα στοιχεία των μετεωρολογικών σταθμών.

Η Ελλάδα απέναντι στην πρόκληση της Λιβυκής Ρηματικής Διακοίνωσης: Ώρα για στρατηγική αντεπίθεση

"Η παρέμβαση αυτή, σχετίζεται άμεσα με σημαντικές ελληνικές πρωτοβουλίες που πιέζουν τα τετελεσμένα της Άγκυρας"

Island Hopping à la Αμερικανικά: Οι τουρίστες επιλέγουν πολυνησιακές διαδρομές με “καρδιά” τις Κυκλάδες

Από τη Μύκονο και τη Νάξο μέχρι τη Μήλο και την Ίο, οι τουρίστες του 2025 επιλέγουν εμπειρία πολλαπλών σταθμών αντί για μονοδιάστατες διακοπές – Στο προσκήνιο το αυθεντικό και το λιγότερο προβεβλημένο.

Εκεί που γεννήθηκε η “Όμορφη Πόλη” – Χώρος πολιτισμού και μνήμης η οικία του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά

Η απόφαση του ΚΣΝΜ ανοίγει τον δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση του ιστορικού κτηρίου, το οποίο θα λειτουργήσει ως χώρος πολιτισμού και μνήμης

Καλοκαιρινό γλέντι στην Κεραμωτή με τον Λευτέρη Βαζαίο, Ραντεβού στις 8 Αυγούστου!

Μια αυγουστιάτικη νύχτα γεμάτη μουσική, χορό και νιώματα από τον Σύλλογο Κεραμιωτών Νάξου, με τη συνοδεία του παραδοσιακού συγκροτήματος του Λευτέρη Βαζαίου.

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Νάξος – Οι καρποί του φροντιστηρίου “Παιδεία”: Επιτυχίες μαθητών στις Πανελλαδικές 2025

Με κόπο, επιμονή και την υποστήριξη του φροντιστηρίου «Παιδεία» του Γιώργου Βάβουλα, οι μαθητές της Νάξου κατακτούν τις κορυφαίες σχολές της χώρας.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.