Ισχυρότερες φοροαπαλλαγές για τις μακροχρόνιες μισθώσεις ακινήτων και αύξηση της φορολογίας των εισοδημάτων για τις βραχυχρόνιες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο «πακέτο» με τις νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης.
Με τα ενοίκια να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και η αγορά κατοικίας να έχει γίνει απλησίαστη για χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν ένα Γολγοθά για να βρουν στέγη στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν κινήσεις για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που έχει καταστεί πλέον πολύ σοβαρό.
Πάνω στο τραπέζι βρίσκονται διάφορες προτάσεις οι οποίες εξετάζονται υπό το πρίσμα των αντοχών του προϋπολογισμού και εστιάζουν στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ενοικίων με την θέσπιση νέων φορο εκπτώσεων που θα ελευθερώσουν πολλές κατοικίες από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και θα ξεκλειδώσουν την πόρτα σε τουλάχιστον 200.000 σπίτια τα οποία σήμερα παραμένουν κλειστά.
Αυξήσεις των φορολογικών συντελεστών
Το βασικό σενάριο προβλέπει νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια με υψηλότερους συντελεστές γι’ αυτά που προέρχονται από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb και χαμηλότερους για τα εισοδήματα από μακροχρόνιες μισθώσεις. Σήμερα η κλίμακα είναι ενιαία και το εισόδημα από ενοίκια φορολογείται από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 15% εφόσον δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ.
Για τα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια εφαρμόζονται συντελεστές 35% – 45% και συγκεκριμένα 35% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 12.001 έως 35.000 ευρώ και 45% για κλιμάκιο εισοδήματος άνω των 35.001 ευρώ. Τα εισοδήματα από ενοίκια σε ετήσια βάση κυμαίνονται στην περιοχή των 6,5 δισ. ευρώ το χρόνο με σχεδόν οκτώ στους δέκα φορολογούμενους να δηλώνουν ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ και το 14% να δηλώνει εισοδήματα από 5.000 έως 10.000 ευρώ με αποτέλεσμα 9 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από ενοίκια χαμηλότερα από 10.000 ευρώ.
Την ίδια στιγμή πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στις τρεις μεγαλύτερες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO, φροντίζουν να δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από ενοίκια κάτω από 12.000 ευρώ, ώστε ο συντελεστής να μην ανεβαίνει πάνω από το 15% και αυτό που εξετάζεται είναι η αύξηση του ελάχιστου συντελεστή στο 22% για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και μείωση στο 7,5% για τις μακροχρόνιες για το τμήμα έως 12.000 ευρώ και στο 17,5% από 12.001 έως 35.000 ευρώ. Ταυτόχρονα υπάρχουν εισηγήσεις για επαναφορά των εκπτώσεων φόρου για ενοίκιο πρώτη κατοικίας και των τόκων για στεγαστικά δάνεια καθώς πρόκειται για δύο μέτρα που θεωρούνται κομβικά για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης στο κόστος στέγασης πέρα από τις ανάσες στα φορολογικά βάρη.
Σε δεύτερο χρόνο θα εξεταστούν οι υπόλοιπες παρεμβάσεις με τους χρονικούς «κόφτες» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τον αριθμό των ακινήτων που θα υποχρεούνται σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Στο τραπέζι και η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών για τους ιδιοκτήτες
Η μίσθωση κάθε ακινήτου να μην υπερβαίνει τις 90 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος και για νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων τις 60 ημέρες ανά ημερολογιακό έτος. Υπέρβαση της διάρκειας να επιτρέπεται εφόσον το συνολικό εισόδημα του εκμισθωτή ή του υπεκμισθωτή, από το σύνολο των ακινήτων που διαθέτει για μίσθωση ή υπεκμίσθωση, δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ κατά το οικείο φορολογικό έτος.
Να μην επιτρέπεται βραχυχρόνια μίσθωση άνω των δύο ακινήτων ανά ΑΦΜ δικαιούχου εισοδήματος. Σε αυτήν την περίπτωση όσοι εκμεταλλεύονται τουλάχιστον δύο ακίνητα θα αντιμετωπίζονται ως επιχειρηματίες που θα υπάγονται σε καθεστώς ΦΠΑ και θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Σήμερα, για να θεωρηθεί ένας ιδιοκτήτης ακινήτου επαγγελματίας και να προχωρήσει σε έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας θα πρέπει να διαθέτει τρία ή περισσότερα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Με πληροφορίες από τη σελίδα aftodioikisi.gr