Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΟλυμπιακοί Αγώνες 2024: Εγραψε ιστορία ο "μυθικός" Λευτέρης Πετρούνιας (video)

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Εγραψε ιστορία ο “μυθικός” Λευτέρης Πετρούνιας (video)

|

Mε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα και σπουδαία εκτέλεση ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε την Κυριακή το μεσημέρι το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, για να ανέβει σε ολυμπιακό βάθρο για τρίτη φορά στην καριέρα του.

Ο Πετρούνιας έδωσε τον καλύτερό του εαυτό, και ενώ ο ίδιος είχε θέσει στόχο τους 15.300 βαθμούς, όπως είχε δηλώσει κατά τον προκριματικό, τελικά βαθμολογήθηκε στον τελικό με 15.100 πόντους.

Στο τρίτο ολυμπιακό βάθρο της καριέρας του ο Πετρούνιας-1
Πρόκειται πλέον για τον πρώτο Ελληνα γυμναστή στην ιστορία με μετάλλια σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες, και μάλιστα συνεχόμενους.

 

Ο Ελληνας πρωταθλητής δικαιώθηκε ως προς τον στόχο του, καθώς ο νικητής του αγωνίσματος, ο Κινέζος Γιανγκ Λιου, πήρε το χρυσό μετάλλιο με βαθμολογία 15.300, ενώ το ασημένιο μετάλλιο πήγε σε έναν άλλον Κινέζο, τον Ζινγκγιουάν Ζου, με 15.233 πόντους.

Πρόκειται για το πέμπτο μετάλλιο που κατακτά η Ελλάδα στους φετινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, και το τέταρτο χάλκινο.

Στο τρίτο ολυμπιακό βάθρο της καριέρας του ο Πετρούνιας-2

 

Μόλις βγήκε από την αγκαλιά της συζύγου του, Βάσως Μιλλούση είπε βουρκωμένος, «όλα καλά, ήρθα ακριβώς γι’ αυτό εδώ στη Γαλλία. Εχω δουλέψει πάρα πολύ αυτά τα τελευταία τρία χρόνια, μετά το Τόκιο, γιατί ήταν τρία χρόνια, δεν ήταν τέσσερα. Μεσολάβησαν τρία ευρωπαϊκά [πρωταθλήματα] κι ένα παγκόσμιο κι ένα χειρουργείο… και πολλά πράγματα που συμβαίνουν πίσω στην Ελλάδα».

«Δεν είμαι 20 χρόνων, πλέον, είμαι 33, κι έχω υποχρεώσεις. Κι αυτό, όπως και να έχει, με κάνει χαρούμενο που βρίσκομαι εδώ, σε αυτό το βάθρο. Ηρθαμε στοχεύοντας σε ένα μετάλλιο, δεν στοχεύαμε κάποιο συγκεκριμένο μετάλλιο. Στοχεύεις πάντα σε έναν τελικό την πρώτη θέση, αλλά είχε πρωταρχικό ρόλο στο μυαλό μου και το δικό μου και του Δημήτρη του Ράφτη να βρεθώ σε ένα από τα τρία μετάλλια διότι δεν έχει ξαναγίνει και αυτός ήταν ο πρωταρχικός σκοπός», είπε ο «άρχοντας των κρίκων», πάντα με δάκρυα στα χαμογελαστά του μάτια του.


«Εντόπισα τα λάθη μου»

«Τώρα εντόπισα κάποια λάθη πάνω στο πρόγραμμα, στις δύο κατακορύφους, μπορεί και ένα απλό μάτι να το καταλάβει, που ήταν 10 εκατοστά και άλλα 10 εκατοστά», είπε αναφερόμενος στα εκατοστά του ακέραιου βαθμού από τους κριτές. «Θα μπορούσε να είναι ισοβαθμία με τον πρώτο, και επειδή είχα μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας θα ήμουν εγώ μπροστά. Δεν ήρθε, δεν πειράζει, είναι και πάλι βάθρο, είναι άξιοι αντίπαλοι και ο ένας ο Λιου Γιανγκ, και ο άλλος, ο Ζου. Είναι άξιοι αντίπαλοι και με κάνουν κι εμένα καλύτερο αθλητή», πρόσθεσε, δείχνοντας το μεγαλείο του ως αθλητής.

«Από κει και πέρα σίγουρα – και γι’ αυτό και ξέσπασα σε κλάματα – αν δεν είχα την οικογένειά μου, τη Βασιλική, τα παιδάκια μου, την ομάδα μου, τον Οδυσσέα τον Παξινό, την Ιβάνα τη φυσιοθεραπεύτριά μου, τον [Ελληνα διεθνή κριτή] Νίκο Προβιά που ήταν εδώ και έκλαιγε μαζί μου, και όλη την Ελλάδα, τίποτα δε θα ήταν τόσο εφικτό όσο ήταν σήμερα», τόνισε.

 

«Μπορώ μόνο να σας πω ότι τεχνικά ήμουν άρτιος όλον τον καιρό όσο ήμουν εδώ, αλλά σήμερα είναι η πρώτη προσγείωση που δεν κάνω βήμα, από όταν έχω προσγειωθεί στη Γαλλία. Αυτό είναι μία ένδειξη τού πόσο πολύ το ήθελα, και πόσο πάλεψα γι’ αυτό το πράγμα», είπε ο Πετρούνιας, υπογραμμίζοντας ξανά πόσο χαρούμενος και συγκινημένος είναι.

«Το απόλαυσα πάρα πολύ, χαίρομαι πάρα πολύ που τελειώνει με ένα μετάλλιο,» είπε κάνοντας αναφορά και στον Γάλλο συνάθλητή του που έμεινε και πάλι στην τέταρτη θέση, τονίζοντας πόσο άτυχος ήταν. «Βεβαίως κάθε συμμετοχή σε τελικό και γενικά η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πάρα πολύ τιμητική. Είναι απλώς θέμα στιγμής και ποιος το ήθελε περισσότερο εκείνη τη στιγμή», συμπλήρωσε.

«Ετσι εξελίχθηκε ο τελικός, έκανα κι εγώ δύο λάθη που με έφεραν από την πρώτη στην τρίτη θέση. Είμαστε χαρούμενοι και εγώ, και ο προπονητής μου και όλη η ομάδα. Ανυπομονώ να γυρίσω στην Ελλάδα και στα παιδάκια μου» επεσήμανε.

Σε ερώτηση εάν ήταν το «πιο μάγκικο μετάλλιο» που έχει κατακτήσει, ο Πετρούνιας απάντησε: «Ξεκάθαρα! Δεν έχω ξαναπροκριθεί, πολλά χρόνια τώρα, με έκτη θέση [στα προκριματικά], όπου ήθελε μια τρομακτικά καλή διαχείριση ψυχολογικά όλες αυτές τις μέρες αφενός, κι αφετέρου ενώ στοχεύαμε να προκριθώ με την πρώτη ή με τη δεύτερη θέση για να αγωνιστώ μπροστά από τον έναν Κινέζο, προκρίθηκε ήρθε με την έκτη όπου η κλήρωση ήταν έτσι ώστε να αγωνιστώ τρίτος, κι έπρεπε να κάνω μια άλλη διαχείριση, το πώς θα μπω με καλή ψυχολογία μετά από δύο πολύ υψηλά σκορ αμέσως μετά. Οπότε κάναμε ανάποδα όλη μας τη στρατηγική, να πάμε να κολλήσουμε όσο πιο κοντά γινόταν στους Κινέζους, ή ανάμεσά τους, ή και μπροστά τους, αναλόγως την εκτέλεσή τους ή τη δική μου, προκειμένου να εξασφαλίσουμε το μετάλλιο. Κι έτσι έγινε, ήταν πάρα πολύ κοντά το σκορ μου με του δεύτερου και του πρώτου», εξήγησε ο χάλκινος Ολυμπιονίκης στο Παρίσι.

«Χαίρομαι που έκανα δύο λάθη γιατί μου δείχνει ότι μπορώ να το πάω και στο 15.300 και ακόμη καλύτερα», συμπλήρωσε.

Υπόσχεση και για το 2028

Σε σχέση με τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Πετρούνιας είπε: «Οπωσδήποτε χρειάζομαι ένα καλό διάλειμμα για να αφιερώσω λίγο περισσότερο χρόνο που θα ήθελα στους ανθρώπους μου, όμως δεν σταματάει τίποτε εδώ», είπε, επικαλούμενος το παράδειγμα ενός 37χρονου Αρμένιου συναθλητή του που «θα μπορούσε να διεκδικεί και ακόμη καλύτερες θέσεις. Εγώ είμαι 33 και [στο Λος Αντζελες] θα είμαι 37. Σίγουρα θα κάνω ένα αγωνιστικό διάλειμμα για λίγους μήνες και θα επιστρέψω», υποσχέθηκε.

«Ο κώδικας της γυμναστικής αλλάζει υπέρ μου κατά καλή μου τύχη. Μειώνονται δύο ασκήσεις και όλα τα προγράμματα θα βγούνε πιο εύκολα, επειδή εγώ μεγαλώνω, οπότε θα μπορώ να κάνω τέλειο πρόγραμμα με οκτώ ασκήσεις έναντι 10», ανέφερε, πρακτικά υποσχόμενος μια ακόμη διάκριση το 2028.

Με πληροφορίες: Kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Καμίνι η Ελλάδα! Στους 45.8°C η μέγιστη θερμοκρασία (Σκάλα Μεσσηνίας), στους 39°C η Ηρακλειά, 36°C η Σχοινούσα (πίνακας)

Πρωτοφανές θερμικό κύμα έπληξε τη χώρα – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και η εικόνα της Νάξου

Η Γιορτή του Βοσκού “επιστρέφει” στην Κωμιακή με τυροκόμηση, μουσική και το «ταξίδι του μαλλιού»

Μια αυθεντική εμπειρία παράδοσης και γεύσης στην αυλή της Θεοσκέπαστης, με πρωταγωνιστές τους βοσκούς της Νάξου

Οι ψίθυροι της πέτρας: Η γλυπτική …ποίηση του Γιάννη Φραντζέσκου στον Καλόξυλο

Ο πολυδιάστατος Ναξιώτης δημιουργός σε μια μοναδική έκθεση γλυπτικής, ακολουθώντας το κάλεσμα των λίθων και της μνήμης – 26 και 27 Ιουλίου στην αίθουσα «Δρακούλη»

Κατασκευή Ιστοσελίδων Τουρισμού στη Νάξο με την υπογραφή Prime Digital & iArk Boutique Digital Agency

Η Νάξος, με τον τουρισμό της σε διαρκή ανάπτυξη, εμπιστεύεται την Prime Digital και την iArk Boutique Digital Agency για την επαγγελματική και στρατηγικά σχεδιασμένη κατασκευή ιστοσελίδων

Πολεοδομική επανεκκίνηση σε Αντίπαρο και Μικρές Κυκλάδες: Νέα Ειδικά Σχέδια για Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα

Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ξεκινά ένα ολιστικό πολεοδομικό σχέδιο που αλλάζει το αναπτυξιακό τοπίο σε πέντε νησιά των Κυκλάδων

Τα υδροπλάνα επιστρέφουν δυναμικά – Οι Μικρές Κυκλάδες στον χάρτη της αεροθαλάσσιας Ελλάδας

Μετά από χρόνια προσμονής, η Hellenic Seaplanes φέρνει το μέλλον της νησιωτικής συγκοινωνίας στις Μικρές Κυκλάδες – Από το Βόλο έως τη Δονούσα, το ταξίδι γίνεται εμπειρία.

Μήνυμα στήριξης και ενθάρρυνσης από τον Έπαρχο Νάξου Ιωάννη Μαργαρίτη στους επιτυχόντες των Πανελλαδικών

«Η πορεία δεν ορίζεται από μια χρονιά — το μέλλον είναι μπροστά για όλους», το μήνυμα του κ. Μαργαρίτη προς τους μαθητές των Κυκλάδων

Εξιτήριο για τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης μετά από καρδιολογική παρακολούθηση στο Γ.Ν. Σύρου

Ο Δήμαρχος Αλέξης Αθανασίου αισθάνθηκε δυσφορία και νοσηλεύτηκε στην καρδιολογική κλινική – Συστάσεις για περαιτέρω έλεγχο σε τριτοβάθμιο Νοσοκομείο

Υπέρ της Αυτοτέλειας: Ψήφισμα για τη Διατήρηση της ΥΔΟΜ στον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Το Δημοτικό Συμβούλιο υπερασπίζεται την παραμονή της Υπηρεσίας Δόμησης στο νησιωτικό Δήμο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες μιας πιθανής συγχώνευσης.

Σιωπηλά Αποκλεισμένοι: Η κραυγή των (απομακρυσμένων κυρίως) χωριών της Νάξου για δημόσια συγκοινωνία

Το “Δίκτυο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου” απευθύνει δραματική έκκληση για ίση μεταφορική μεταχείριση, καταθέτοντας τεκμηριωμένες προτάσεις για ένα νέο μοντέλο προσβασιμότητας στα χωριά του νησιού.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Σημαντικές εξαγγελίες Γκίκα από τη Νάξο: Ύδρευση για τις Μικρές Κυκλάδες και αναβάθμιση του λιμένα Νάξου

Στο επίκεντρο η ΣΜΠΕ για το λιμάνι – Έργα για λειψυδρία και ασφάλεια λιμενικών εγκαταστάσεων ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ