Σάββατο, 2 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΤουρισμόςΠου ποντάρουν οι επιχειρηματίες Σαντορίνης και Μυκόνου για να ..σώσουν τη χρονιά;

Που ποντάρουν οι επιχειρηματίες Σαντορίνης και Μυκόνου για να ..σώσουν τη χρονιά;

|

Σε last minute κρατήσεις και μέσω προσφορών ποντάρουν οι δύο premium προορισμοί της χώρας, Μύκονος και Σαντορίνη για τον Αύγουστο, καθώς η κόπωση που χαρακτήρισε την περσινή χρονιά δείχνει να συνεχίζει και φέτος. Ο Αύγουστος δείχνει να μην εκπληρώνει τις υψηλές προσδοκίες ευρύτερα του τουριστικού κλάδου, καθώς η κλιματική αλλαγή απομακρύνει τους τουρίστες από την επιλογή των αυγουστιάτικων διακοπών.

Κόπωση σε Μύκονο και Σαντορίνη

Στην περίπτωση της υποτονικότητας των δύο premium προορισμών, ενδεικτική αποδεικνύεται μια απλή αναζήτησή στην πλατφόρμα της Booking για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου όπου μαρτυρά ότι Μύκονος και Σαντορίνη υστερούν σε πληρότητες έναντι άλλων δημοφιλών προορισμών του Αιγαίου είτε στα Δωδεκάνησα είτε στις Κυκλάδες.

Για την ακρίβεια, για την εβδομάδα 5 – 11 Αυγούστου η πληρότητα στη Μύκονο, βάσει της πλατφόρμας της Booking, φτάνει λίγο πάνω από το 80%, συγκεκριμένα αναφέρεται ότι το 83% του συνόλου των καταλυμάτων δεν είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση. Αντίστοιχα για την επόμενη εβδομάδα μόλις το 73% του συνόλου των καταλυμάτων φαίνεται να είναι πλήρες.

Εκ των 70 πρώτων καταλυμάτων που εμφανίζονται μάλιστα τα 24 είναι σε προσφορά, προσφέροντας έκπτωση περιορισμένου χρόνου που ξεκινά από 10% και φτάνει ανά περιπτώσεις και το 50%.

Αντίστοιχα στη Σαντορίνη, βάσει των στοιχείων της δημοφιλούς πλατφόρμας κρατήσεων, την εβδομάδα 5 με 11 Αυγούστου η πληρότητα των καταλυμάτων που διατίθενται μέσω booking φτάνει το 85%, ενώ για την εβδομάδα 12 -18 Αυγούστου φτάνει μόλις το 81%. Και στην Σαντορίνη εντοπίζονται δε 17 καταλύματα εκ των πρώτων 70 που προσφέρουν διαμονή σε προσφορά με τις εκπτώσεις να παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις.

Εν αντιθέσει σε άλλους προορισμούς, όπως η Πάρος και η Νάξος, η πληρότητα των καταλυμάτων της Booking φτάνει το 93%, στη Ρόδο και στην Κω το 94% ενώ ακόμη υψηλότερη κινείται σε νησιά με μικρότερη διαθεσιμότητα καταλυμάτων όπως η Κύθνος που φτάνει το 98%.

Μεσοσταθμικά στις Κυκλάδες φτάνει στο 91% για την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου και στο 89% για την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Ακόμα και στην Πελοπόννησο, εν μέσω Δεκαπενταύγουστου η πληρότητα των καταλυμάτων της booking ανέρχεται σε 92%.

Πέρα από τις επιδόσεις του Αυγούστου βέβαια να θυμίσουμε ότι και το προηγούμενο διάστημα, από τα στοιχεία των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport, προέκυπτε μικρή σε επίπεδο διεθνούς κίνησης για τους δύο αυτούς προορισμούς. Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου οι επιβάτες εξωτερικού εμφάνισαν υστέρηση της τάξης του 7,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 στη Μύκονο, ενώ, αρνητικό πρόσημο, με μικρότερη, ωστόσο, απόκλιση συγκριτικά με πέρυσι, στο μείον 1%, παρουσίασε και η διεθνής επιβατική κίνηση στη Σαντορίνη. Αντίστοιχα και τον Ιούνιο η κίνηση εξωτερικού έδειξε να υπολείπεται -3,7% από τον Ιούνιο του 2023, γεγονός που σε συνδυασμό με την κίνηση εσωτερικού που παρουσίασε άνοδο μείωσε την υστέρηση τον συγκεκριμένο μήνα στο -0,8%.

Απομακρύνονται οι τουρίστες από τον Αύγουστο

Παρότι η συνθήκη δείχνει να επιβαρύνει περισσότερο τους δύο δημοφιλείς προορισμούς, ο Αύγουστος κατά γενική ομολογία δεν δείχνει να ανταποκρίνεται στις εκτιμήσεις. Βασικός λόγος είναι η κλιματική αλλαγή και οι παρατεταμένοι καύσωνες που ήδη από πέρυσι έδειξαν να απομακρύνουν τους τουρίστες από τις αυγουστιατικές διακοπές. Παράγοντες της αγοράς ωστόσο, αναφέρουν ότι μπορεί να επηρέασε και το φαινόμενο των υψηλών τιμών που σε συνδυασμό με την γενικότερη ακρίβεια, έστρεψε αρκετούς Έλληνες προς το εξωτερικό ή προς ηπειρωτικούς προορισμούς.

Ενθαρρυντικό είναι ωστόσο το γεγονός ότι οι επόμενοι δύο μήνες, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος δείχνουν ιδιαίτερη δυναμική, επιβεβαιώνοντας το γεγονός της επέκτασης της σεζόν. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, καλές πληρότητες εμφανίζει ήδη ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, ενώ γίνεται προσπάθεια και για τον πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Με πληροφορίες από τη σελίδα insider.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Άνδρος – Λειψυδρία: Τέσσερις μονάδες αφαλάτωσης και χρηματοδότηση 190.000 ευρώ

Με σχέδιο άμεσης παρέμβασης, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με τον Δήμο Άνδρου επιχειρεί να ανακουφίσει το νησί από την οξεία λειψυδρία, μέσα από μονάδες αφαλάτωσης και γεωτρήσεις.

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Beach Party 2025 στον Αμμίτη για καλό σκοπό – Επιστρέφει πιο δυνατό από ποτέ!

Στις 5 Αυγούστου στην Παραλία Αμμίτης – Πολιτιστικοί Σύλλογοι ενώνουν δυνάμεις σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με μουσική, φαγητό και φιλανθρωπική διάθεση

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης 39 Δήμοι της Ελλάδας λόγω λειψυδρίας, SOS από το Αιγαίο και την Κρήτη

Η Ελλάδα «στεγνώνει»: Δήμοι από το Αιγαίο μέχρι τη Θράκη ζητούν βοήθεια – Η ανεπάρκεια νερού γίνεται καθημερινή απειλή για πολίτες, γεωργία και τουρισμό

Νάντια Σαλτερή: «Ο Μητσοτάκης έχασε τους ψηφοφόρους του Κέντρου – Επιστρέφουμε με αίτημα Προανακριτικής»

Η Τομεάρχης Ισότητας του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη Ν.Δ. για την κάλυψη Βορίδη – Αυγενάκη και κατήγγειλε πολιτική υποκρισία και θεσμικό ευτελισμό.

Ισχυροί άνεμοι σάρωσαν το Αιγαίο, στα 100 km/h η ριπή στην Τήνο! (πίνακας)

Το στενό Τήνου – Μυκόνου «πήρε κεφάλι» με ριπές 100 χιλιομέτρων την ώρα – Ποια νησιά ακολούθησαν στην κατάταξη

Περιστατικό με το Hellenic Highspeed στην Αμοργό: Καταπέλτης έπεσε στη θάλασσα (video)

Ακινητοποιήθηκε το πλοίο ανοιχτά των Καταπόλων – Αντικατέστησε το Highspeed 4 στη γραμμή Πειραιά – Μικρές Κυκλάδες – Αμοργό

Δύο νέα παιδιά από τη Σίφνο πρόσφεραν κατάλυμα στη γιατρό του νησιού

Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, η δημόσια έκκληση του Δήμου για φιλοξενία της γιατρού βρήκε συγκινητική ανταπόκριση από τον Πέτρο Τσαλά και την Ελένη Καλογήρου

Επανεκκίνηση για τις Διαδρομές Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στη Βόρεια Νάξο

Δύο ιστορικά μονοπάτια με αφετηρία την Κωμιακή επανενεργοποιούνται με στόχο την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου του νησιού

«Χορεύουμε συρτό στην παραλία»: Μια ανθρώπινη αλυσίδα χορού στη Χώρα της Νάξου

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προσκαλεί μικρούς και μεγάλους σε ένα μεγάλο καλοκαιρινό αντάμωμα χορού, τη Δευτέρα 4 Αυγούστου.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Έλενα Ξενάκη: Από το Σαγκρί Νάξου στην κορυφή του κόσμου με την Εθνική Πόλο (video)

Η MVP του παγκόσμιου τελικού μιλά με συγκίνηση για το χρυσό μετάλλιο, τις θυσίες, την ομάδα της καρδιάς της και το αίτημα για ένα κολυμβητήριο αποκλειστικά για την Εθνική – Μια Νάξια ψυχή που εμπνέει. (video)

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.