Καλοκαίρι… Ζέστη… Ανάγκη για ένα γρήγορο, απλό και γευστικό πιάτο. Κατά προτίμηση με προϊόντα της εποχής… Η ντομάτα, είναι το βασικό συστατικό για να απολαύσουμε την συνταγή που μας έρχεται από το γνωστό εστιατόριο “Ο Φάρος του Αλυκού“ στη νότια πλευρά της Νάξου..
Δίνουμε το λόγο στην κα Ειρήνη – μητέρα των ιδιοκτητών – και αρχίζει η .. μάχη για μία μοναδική συνταγή..
Υλικά
Μερίδες: 4 – 5 Μερίδες (16 – 20 τμχ)
Για τους ντοματοκεφτέδες
# 500 γρ. ντομάτες, καλά πλυμένες
# 200 γρ. φρέσκο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
# 1 κουτ. Σούπας μαϊντανός, ψιλοκομμένος
# 1 κουτ. Γλυκού φρέσκος δυόσμος, ψιλοκομμένος
# 10 κουτ. Σούπας Φάριναπ
# 1 κουτ. Σούπας αλάτι
# 1 ½ κουτ γλυκού πιπέρι
# 1 αυγό
# ½ κουτ. Γλυκού (ή όσο θέλεις να καίει) καυτερή πιπεριά – μπούκοβο
Για την σως φέτας
# 200 γρ. φέτα
# 100 γρ. γιούρτι
# ½ κουτ. Γλυκού πιπέρι φρεσκοτριμμένο
# 1 κουτ γλυκού δυόσμος, φρέσκος, ψιλοκομμένος
# Χυμό από ένα λεμόνι
Παρασκευή των ντοματοκεφτέδων
Προσθέτουμε σε μπολ τα υλικά και τα ανακατεύουμε, στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο ώστε να σφίξει το μείγμα.
Ζεσταίνουμε περίπου 3-5 εκ. ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πριν το λάδι κάψει, ρίχνουμε με ένα κουτάλι σούπας μία (1) κουταλιά από το μείγμα να τσεκάρουμε τη θερμοκρασία και τηγανίζουμε τους κεφτέδες για περίπου 5 λεπτά κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα ομοιόμορφα.
Σηκώνουμε από το τηγάνι με μία τρυπητή κουτάλα και τη στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
Για τη παρασκευή της σως φέτας
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ και αφήνουμε τη σως στο ψυγείο έως τη στιγμή που είναι έτοιμη για να σερβιριστεί.
Σερβίρουμε τους κεφτέδες ζεστούς για πιο τραγανό αποτέλεσμα με τη σως φέτας σε μπολάκι
Συνδυάζουμε το πιάτο αυτό με λευκό παγωμένο κρασί, κατά προτίμηση Μονεμβασιά Νάξου