Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΓεωργιάδης στη Βουλή: Εως 3.600 ευρώ στους γιατρούς που θα καλύψουν τα...

Γεωργιάδης στη Βουλή: Εως 3.600 ευρώ στους γιατρούς που θα καλύψουν τα κενά

|

Την εκτίμησή του πως τα μέτρα της κυβέρνησης «σταδιακά θα αποδώσουν στην αντιμετώπιση των ιατρικών κενών στο ΕΣΥ» εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη συζήτηση για τις πολιτικές στελέχωσης των δομών Υγείας στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές, στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής.

Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου θα έχει υπογραφεί ΚΥΑ που θα διευρύνει τα κριτήρια χαρακτηρισμού των άγονων περιοχών τύπου «Α» και «Β» και θα συνυπολογίζεται εάν σε μια περιοχή υπάρχουν διαδοχικά προκηρύξεις που βγαίνουν άγονες.

Στην κατηγορία «Α» θα δίνεται σε όλους τους ιατρούς επιπλέον ποσό 3.600 ευρώ μεικτά τον χρόνο και στις έξι ειδικότητες που υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη (εσωτερικής παθολογίας, αναισθησιολογίας, νεφρολογίας, παθολογικής ανατομικής ακτινολογίας, ιατρικής βιολογίας και εργαστηριακής ιατρικής) θα δίνονται 7.200 ευρώ μεικτά επιπλέον τον χρόνο.

Στην κατηγορία «Β», αντίστοιχα, θα δίνονται 2.400 ευρώ μεικτά τον χρόνο και στην περίπτωση των παραπάνω έξι ειδικοτήτων που είναι σε έλλειψη θα δίνονται 4.800 ευρώ μεικτά το έτος.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα ποσά αυτά θα δοθούν σε όλους τους ιατρούς (και όχι μόνο σε όσους κάνουν νέες αιτήσεις) που υπηρετούν στα νοσοκομεία άγονων περιοχών τύπου «Α» και «Β». Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε ότι αυτό θα αποτελέσει ένα κίνητρο για όλες τις επαναπροκηρύξεις θέσεων που θα γίνουν μετά την έκδοση της ΚΥΑ.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως με την εξαγγελία της δυνατότητας ιδιωτών ιατρών να προσφέρουν παράλληλα εργασία στα δημόσια νοσοκομεία, ήδη υπάρχουν «εκδηλώσεις ενδιαφέροντος».

Την επόμενη εβδομάδα, με διάταξη προς ψήφιση στην Βουλή, θα αυξηθεί και το έκτακτο οικονομικό επίδομα των 2.100 ευρώ, ανά μήνα, στους ιατρούς που θα επιλέξουν κατά τους θερινούς μήνες να φύγουν από ένα αστικό κέντρο και να πάνε σε ένα νησί. Πρόκειται για ένα ad hoc επίδομα, επιπλέον του μισθού τους, που δίνεται ανά μήνα και έως τρεις μήνες για να καλυφθούν οι ανάγκες της τουριστικής περιόδου.

Σχετικά με την πρόταση που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των Ιατρικών Συλλόγων, για υποχρεωτική προσφορά υπηρεσιών από τους κατά τόπους ιδιώτες ιατρούς σε εφημερίες νοσοκομείων, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «δεν μπορεί να έχουμε ένα νοσοκομείο, π.χ. στην Κω, όπου δεν έχουμε κανένα παθολόγο και σε απόσταση 500 μέτρων από το νοσοκομείο να έχουμε εννέα ιδιώτες παθολόγους».

Ο υπουργός απέρριψε το επιχείρημα ότι «οι ιδιώτες ιατροί δεν ξέρουν και δεν μπορεί να προσφέρουν νοσοκομειακές ιατρικές υπηρεσίες», λέγοντας ότι «όταν ένας ιατρός λαμβάνει μια ειδικότητα, έχει την ίδια επάρκεια για να εργαστεί είτε ως ιδιώτης είτε ως νοσοκομειακός ιατρός». Επικαλούμενος το παράδειγμα του νοσοκομείου στην Κω, παρατήρησε πως οι μισοί ιδιώτες παθολόγοι του νησιού, πριν μερικά χρόνια ήταν στο ΕΣΥ και υπηρετούσαν στο ίδιο νοσοκομείο, «άρα μπορούν πολύ καλά να κάνουν κάποιες εφημερίες». Τόνισε ότι κανένας ιατρός και κανένας ιατρικός σύλλογος «δεν μπορεί να λέει ότι δεν με ενδιαφέρει εάν θα λειτουργήσει το νοσοκομείο της περιοχής μου».

«Το κράτος προσφέρει στους γιατρούς»

«Ο ιατρός δεν είναι ένας κοινός ελευθεροεπαγγελματίας, καθώς έχει λάβει από το κράτος μια συγκλονιστική παροχή που είναι η εκπαίδευσή του», είπε ο κ. Γεωργιάδης. Λαμβάνουν από το κράτος τη δυνατότητα δωρεάν ηλεκτρονικής συνταγογράφησης για τους ασθενείς τους. Οι ασθενείς τους λαμβάνουν αποζημίωση από το κράτος για τις υπηρεσίες που τους προσφέρουν, είτε στα φάρμακα είτε στις εξετάσεις που τους συνταγογραφούν, άρα ασκούν ένα ιδιωτικό επάγγελμα μεν, αλλά «με συγκλονιστικές υπηρεσίες από το κράτος», πρόσθεσε ο υπουργός υγείας.

«Και δεν μπορεί, όταν το κράτος σου προσφέρει όλα αυτά, εσύ να λες δεν με ενδιαφέρει εάν λειτουργεί το νοσοκομείο του ΕΣΥ. Αυτό δεν μπορεί να λέγεται από άνθρωπο που έχει δώσει τον όρκο του Ιπποκράτη» και πρόσθεσε πως «οι ίδιοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι που στην περιοχή τους υπολειτουργεί ένα νοσοκομείο, αυτοί πρώτοι θα έπρεπε να είχαν αναλάβει την πρωτοβουλία να φέρουν μέσα στο ΕΣΥ ιατρούς-μέλη τους για να κάνουν δύο ή τρεις εφημερίες τον μήνα».

Ο κ. Γεωργιάδης εκτίμησε πως «μετά τις επαφές που είχε με τους Ιατρικούς Συλλόγους της Ξάνθης, της Σπάρτης και της Δράμας, δεν θα χρειαστεί το μέτρο αυτό να εφαρμοστεί στο εύρος που αρχικά νομίζαμε, καθώς έδειξαν αρκετά εποικοδομητικό πνεύμα. Εχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση προκειμένου να προτείνουν γιατρούς-μέλη τους για να μπουν στο Σύστημα. Εάν υπάρξει αυτή η αυτόβουλη εισαγωγή ιατρών, προσωπικά εγώ δεν έχω τη διάθεση να επιβάλω κανέναν εξαναγκασμό» είπε ο υπουργός.

Για τις δικαστικές προσφυγές ιατρών κατά των εντολών που λαμβάνουν από διοικήσεις ΥΠΕ για να μετακινηθούν σε νοσοκομεία και δομές Υγείας της περιοχής, ανέφερε πως το δικαστήριο αναγνώρισε στην απόφαση που εξέδωσε πως «η ανάγκη λειτουργίας του νοσοκομείου υπερβαίνει πάσης άλλης νομοθεσίας, καθώς πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας».

Στην πρόταση των Ιατρικών Συλλόγων για αφορολόγητες εφημερίες, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο ίδιος το υποστηρίζει ως μέτρο και το θεωρεί σωστό, αλλά το υπουργείο Οικονομικών έχει εκτιμήσει πως εάν αυτό γίνει για έναν κλάδο εργαζομένων, των ιατρών, αυτό αντανακλαστικά θα φέρει σε διεκδίκηση στο ΣτΕ εργαζόμενους σε παρόμοιους κλάδους (αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, δικαστικούς κ.ά.) «κάτι που θα σημαίνει ότι δεν μπορεί να συνταχθεί κρατικός προϋπολογισμός». Γι’ αυτό και αποφασίστηκε από την 1η Ιανουαρίου να δοθεί αύξηση στην αμοιβή της εφημερίας των ιατρών.

Για το θέμα των ελλείψεων ιατρών και υγειονομικών, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι ένα δομικό πρόβλημα για όλη την Ευρώπη και δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο. Γι’ αυτό πριν από ένα μήνα υπήρξε και σχετική ανακοίνωση όλων των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., που κάλεσαν επειγόντως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα. Πιστώσεις έχουμε, είπε ο υπουργός, προκηρύξεις και επαναπροκηρύξεις θέσεων κάνουμε, αλλά δεν έχουμε ιατρούς και υγειονομικούς, όπως και τραυματιοφορείς που να ενδιαφέρονται.

Ο υπουργός αναγνώρισε πως οι αμοιβές των ιατρών του ΕΣΥ θα έπρεπε να ήταν πολύ υψηλότερες, παρά τις αυξήσεις που έχουν γίνει την τελευταία πενταετία και αναλογικά είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που έγιναν στους υπόλοιπους εργαζόμενους, αλλά, όπως είπε, «αυτά τα χρήματα που απαιτούνται για κάτι τέτοιο δεν υπάρχουν».

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πάρος: Άδειες για γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία

Άδειες για γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία στην Πάρο

Οι χορηγίες στις φανέλες των ποδοσφαιρικών ομάδων

Η χορηγία στις ποδοσφαιρικές φανέλες έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Αυτό που ξεκίνησε ως μια απλή ευκαιρία branding έχει πλέον μετατραπεί...

Ισπανία – Βαλένθια: Κόβει νερό και ρεύμα στα παράνομα καταλύματα airbnb

Η Βαλένθια κόβει νερό και ρεύμα στις παράνομες βραχυχρόνιες μισθώσεις – Μέτρα και για την κρουαζιέρα

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Σε ρυθμό εκλογών και ταμειακή ενημερότητα

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Ανακοίνωση για την προθεσμία απόκτησης ταμειακής ενημερότητας για τις εκλογές

Blue Star Paros: Αλλαγή (19/09) στην ώρα αναχώρησης από τον Πειραιά

Νέα αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Paros από τον Πειραιά προς Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Αμοργό

Μύκονος: Πρόστιμο 995 χιλιάδων ευρώ γιατί “έκρυβε” 199 παράνομα καταλύματα (!!!)

995.000 ευρώ πρόστιμο γιατί έκρυβε από την εφορία 199 βίλες στη Μύκονο

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με τα “μπλε” ο Δούκας Γρούδος που έχει κάνει την .. άνοδο ρουτίνα

Πέντε σερί ανόδους μετράει ο Δούκας Γρούδος που θα φορέσει φέτος τη φανέλα του Πανναξιακού ΑΟκ

Λιμενικό Σώμα: Τραυματισμός επιβάτη στο ναυάγιο της Πάρου

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση έξι (6) ατόμων σε σκάφος στα "Ψαλίδια" και η παρουσία του "Blue Star Paros"

Κουφονήσι – Σ.Τ.Ε.Κ.: Εντονη διαμαρτυρία για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, οι προτάσεις

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρηματιών Κουφονησίου για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και οι προτάσεις που κατέθεσαν

Σίφνος: Ξεκινάει σήμερα το 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές” (πρόγραμμα)

Ποιο είναι το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο 16ο Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας "Νικόλαος Τσελεμεντές" (πρόγραμμα)

Νάξος – Απόλλωνας: Επεσε αυτοκίνητο στη θάλασσα (!!!)

Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα στον Απόλλωνα της Νάξου

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Νάξος – Ben Slot: “Κρατάτε στα χέρια σας χρυσό, φροντίστε να το αξιοποιήσετε σωστά”

O Ολλανδός ιστορικός Μπεν Σλοτ γυρίζει το χρόνο πίσω... Μετράει 50 χρόνια επαφής με τη Νάξο.. Μιλάει από το Αγερσανί για αυτά που του αρέσουν, για αυτά που δεν του αρέσουν και εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο ότι μας απασχολεί.. Κυκλαδική 2011.

Hellenic Highspeed: Για δύο μέρες θα πάει Σύρο – Μύκονο – Ικαρία

Hellenic HighSpeed.. Δρομολογείται για δύο μέρες στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος

Express Skopelitis – Γ. Φωστιέρης: “Σας ευχαριστώ…” και οι σκέψεις περί τιμής από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανάρτηση από το cpt Γιάννη Φωστιέρη ως δείγμα "ευχαριστώ" για τις ευχές που έχει λάβει αυτές τις ημέρες - Οι προθέσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ben Slot: Ο Ολλανδός που έγινε Ναξιώτης (video)

ο κ. Κώστας Κατσουρός ιστορικός και  διευθυντής του περιοδικού ΦΛΕΑ και η κα Γενοβέφα Μανωλά, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Μανωλά, δυο άνθρωποι που το γνώρισαν, δυο φίλοι του, μας μιλούν για τον άνθρωπο Ben Slot.

Πολυτάρχου: Με το δεξί στις υποχρεώσεις του στο κύπελλο και στο βάθος .. ΑΟ Μυκόνου

Δυνατό ξεκίνημα του Μιχάλη Πολυτάρχου με την Δάφνη Δαφνίου - Οι επιδόσεις του και ο .. ΑΟ Μυκόνου που έρχεται

Νάξος – Στ. Σέργης: “Ξέρεις τι είναι να βλέπεις την μπουλντόζα να καταστρέφει το καϊκι;”.

Περίπου 13.500 ξύλινα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη έχουν δοθεί για κόψιμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος που πριμοδότησε την καταστροφή τους

Νάξος: Μοναδικό παράδειγμα βιώσιμου και βιωματικού τουρισμού

Μικρά παραδείγματα και εικόνες που δείχνουν μία άλλη Νάξο...

Αμοργός: Το Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο της Παραδοσιακής Μουσικής είναι γεγονός (video)

Η παράδοση ταξιδεύει στο μέλλον μέσα από το cycladesfolkmusic.com - Τι λένε οι πρωταγωνιστές (video)