Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΔωδεκάνησα - Λέρος: Υδροφόρα έφερε νερό για να καλυφθούν οι ανάγκες κατοίκων...

Δωδεκάνησα – Λέρος: Υδροφόρα έφερε νερό για να καλυφθούν οι ανάγκες κατοίκων και επισκεπτών

|

Μπαράζ αποφάσεων με τις οποίες κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Δήμοι, κατά βάση στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, εκδίδονται το τελευταίο διάστημα, καθώς, όπως όλα δείχνουν, η λειψυδρία οξύνεται όλο και περισσότερο, λόγω απουσίας βροχοπτώσεων, αλλά και τουρισμού.

Μπορεί να βρισκόμαστε στις αρχές Ιουλίου και να έχουμε κάτι παραπάνω από το μισό καλοκαίρι να διανύσουμε -ημερολογιακά τουλάχιστον, καθώς ο καιρός επιφυλάσσει εκπλήξεις και τον Σεπτέμβριο– ήδη όμως έχουν εκδοθεί αποφάσεις για συνολικά έξι περιοχές.

Η αρχή έγινε στις 20 Ιουνίου με τον Δήμο Σίφνου, με το νησί να κηρύσσεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου.

Λίγες ημέρες μετά, στις 25 του ίδιου μήνα, ακολούθησε ο Δήμος Λέρου. Μάλιστα, έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, κατόπιν αιτήματος του δήμου Λέρου, το Πολεμικό Ναυτικό έχει διαθέσει υδροφόρα πλοία για την υδροδότηση του νησιού.

Σε βίντεο που ανήρτησε ο Δήμος στα social media καταγράφεται η σύνδεση υδροφόρου πλοίου με το δίκτυο του νησιού. Η υδροφόρα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει 600 m3 σε κάθε ταξίδι της και έχει ήδη κάνει τέσσερα (!!!)

Και η Κρήτη 

Στις 2 Ιουλίου εκδόθηκε απόφαση για τον Δήμο Σερίφου, ενώ το νησί δοκιμαζόταν από τη μεγάλη φωτιά που έκαψε και περιοχή Natura.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας κηρύχτηκε και μία περιοχή του Ιονίου, η μοναδική έως τώρα. Πρόκειται για τον Δήμο Σάμης, στην Κεφαλονιά, για τον οποίο εκδόθηκε απόφαση στις 3 Ιουλίου «για την διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση φαινομένων λειψυδρίας στην παραπάνω περιοχή».

Παράλληλα, στις 5 Ιουλίου ήρθε η σειρά για τον Δήμο Βιάννου, στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ στις 9 του μήνα ακολούθησε και ο Δήμος Μίνωα Πεδιάδας, στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα.

Όλες οι παραπάνω αποφάσεις έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια και έχουν ισχύ ενός μήνα. Μένει πλέον να διαπιστωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα σε ποια κατάσταση θα βρίσκονται τα νησιά και αν θα απαιτηθεί παράταση.

Θέμα στα διεθνή μέσα η λειψυδρία στα νησιά της Ελλάδας
«Τα ελληνικά νησιά αντιμετωπίζουν κρίση νερού ενώ κορυφώνεται η τουριστική περίοδος», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Reuters, με το διεθνές πρακτορείο να αναφέρεται σε επιπλέον νησιά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα νερού στη Νάξο που έχει σχεδόν στερέψει και για τις απαγορεύσεις σχετικά με το γέμισμα πισίνων στην Κάρπαθο. Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, στη Θάσο οι τοπικές αρχές διερευνούν το ενδεχόμενο εγκατάστασης μονάδας αφαλάτωσης.

Το δημοσίευμα συσχετίζει τη λειψυδρία σε πολλές περιοχές τόσο με την κλιματική αλλαγή, την απουσία βροχοπτώσεων κλπ, όσο και με τον υπερτουρισμό που οδηγεί στα άκρα τα μικρά ελληνικά νησιά.

Αλλά και σε δημοσίευμα του Indepedent με τίτλο «Τα ελληνικά νησιά των διακοπών αντιμετωπίζουν νέα κρίση την ώρα που κορυφώνεται η τουριστική περίοδος» κινείται σε παρόμοια λογική:

«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει αριθμό ρεκόρ επισκεπτών ακριβώς τη στιγμή που αντιμετωπίζει μια νέα κρίση που σχετίζεται με τον καιρό», σημειώνει χαρακτηριστικά το βρετανικό μέσο, τονίζοντας παράλληλα ότι «το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έχει δει λίγες ή καθόλου βροχές εδώ και μήνες».

«Τώρα, καθώς τα νησιά προετοιμάζονται να φιλοξενήσουν τουρίστες, η πίεση στα αποθέματα νερού σπάνια ήταν μεγαλύτερη, σύμφωνα με αξιωματούχους, αγρότες και επιστήμονες», αναφέρεται στη συνέχεια του σχετικού άρθρου.

Με πληροφορίες από τη σελίδα reader.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Η Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος Παρασκευή Μπουγιούκα για τη Νόσο Hashimoto

Η κα. Μπουγιούκα Παρασκευή- Μαρία είναι Ενδοκρινολόγος- Διαβητολόγος- Ιατρός Μεταβολισμού. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Αθηνών.

Πάρος: Άδειες για γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία

Άδειες για γεωτρήσεις σε ξενοδοχεία στην Πάρο

Οι χορηγίες στις φανέλες των ποδοσφαιρικών ομάδων

Η χορηγία στις ποδοσφαιρικές φανέλες έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο μέρος του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Αυτό που ξεκίνησε ως μια απλή ευκαιρία branding έχει πλέον μετατραπεί...

Ισπανία – Βαλένθια: Κόβει νερό και ρεύμα στα παράνομα καταλύματα airbnb

Η Βαλένθια κόβει νερό και ρεύμα στις παράνομες βραχυχρόνιες μισθώσεις – Μέτρα και για την κρουαζιέρα

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Σε ρυθμό εκλογών και ταμειακή ενημερότητα

Επιμελητήριο Κυκλάδων: Ανακοίνωση για την προθεσμία απόκτησης ταμειακής ενημερότητας για τις εκλογές

Blue Star Paros: Αλλαγή (19/09) στην ώρα αναχώρησης από τον Πειραιά

Νέα αλλαγή ώρας στην αναχώρηση του Blue Star Paros από τον Πειραιά προς Παροναξία - Μικρές Κυκλάδες - Αμοργό

Μύκονος: Πρόστιμο 995 χιλιάδων ευρώ γιατί “έκρυβε” 199 παράνομα καταλύματα (!!!)

995.000 ευρώ πρόστιμο γιατί έκρυβε από την εφορία 199 βίλες στη Μύκονο

Πανναξιακός ΑΟΚ: Με τα “μπλε” ο Δούκας Γρούδος που έχει κάνει την .. άνοδο ρουτίνα

Πέντε σερί ανόδους μετράει ο Δούκας Γρούδος που θα φορέσει φέτος τη φανέλα του Πανναξιακού ΑΟκ

Λιμενικό Σώμα: Τραυματισμός επιβάτη στο ναυάγιο της Πάρου

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τη διάσωση έξι (6) ατόμων σε σκάφος στα "Ψαλίδια" και η παρουσία του "Blue Star Paros"

Κουφονήσι – Σ.Τ.Ε.Κ.: Εντονη διαμαρτυρία για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, οι προτάσεις

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Τουριστικών Επιχειρηματιών Κουφονησίου για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και οι προτάσεις που κατέθεσαν

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Νάξος – Απόλλωνας: Επεσε αυτοκίνητο στη θάλασσα (!!!)

Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα στον Απόλλωνα της Νάξου

Hellenic Highspeed: Για δύο μέρες θα πάει Σύρο – Μύκονο – Ικαρία

Hellenic HighSpeed.. Δρομολογείται για δύο μέρες στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος

Express Skopelitis – Γ. Φωστιέρης: “Σας ευχαριστώ…” και οι σκέψεις περί τιμής από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανάρτηση από το cpt Γιάννη Φωστιέρη ως δείγμα "ευχαριστώ" για τις ευχές που έχει λάβει αυτές τις ημέρες - Οι προθέσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ben Slot: Ο Ολλανδός που έγινε Ναξιώτης (video)

ο κ. Κώστας Κατσουρός ιστορικός και  διευθυντής του περιοδικού ΦΛΕΑ και η κα Γενοβέφα Μανωλά, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Μανωλά, δυο άνθρωποι που το γνώρισαν, δυο φίλοι του, μας μιλούν για τον άνθρωπο Ben Slot.

Πολυτάρχου: Με το δεξί στις υποχρεώσεις του στο κύπελλο και στο βάθος .. ΑΟ Μυκόνου

Δυνατό ξεκίνημα του Μιχάλη Πολυτάρχου με την Δάφνη Δαφνίου - Οι επιδόσεις του και ο .. ΑΟ Μυκόνου που έρχεται

Νάξος – Στ. Σέργης: “Ξέρεις τι είναι να βλέπεις την μπουλντόζα να καταστρέφει το καϊκι;”.

Περίπου 13.500 ξύλινα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη έχουν δοθεί για κόψιμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος που πριμοδότησε την καταστροφή τους

Νάξος: Μοναδικό παράδειγμα βιώσιμου και βιωματικού τουρισμού

Μικρά παραδείγματα και εικόνες που δείχνουν μία άλλη Νάξο...

Αμοργός: Το Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο της Παραδοσιακής Μουσικής είναι γεγονός (video)

Η παράδοση ταξιδεύει στο μέλλον μέσα από το cycladesfolkmusic.com - Τι λένε οι πρωταγωνιστές (video)