Χάσατε τα δεδομένα που έχετε αποθηκεύσει; Πόσο εύκολο είναι να τα ανακτήσετε; Εάν θεωρείται ότι έχετε την δυνατότητα να το κάνετε και μόνοι, τότε δεν έχετε παρά να διαβάσετε το άρθρο που ακολουθεί..
Τι είναι η ανάκτηση δεδομένων;
Η ανάκτηση δεδομένων (data recovery) αποτελεί έναν εξειδικευμένο κλάδο ο οποίος ασχολείται αποκλειστικά με προβλήματα που παρουσιάζονται στα αποθηκευτικά μέσα (σκληροί δίσκοι, USB, CD/DVD, κινητά τηλέφωνα, δίσκοι SSD). Λόγω των προβλημάτων αυτών χάνονται τα δεδομένα που είχαν αποθηκευτεί με αποτέλεσμα να πρέπει έμπειροι επαγγελματίες να ακολουθήσουν συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να επαναφέρουν το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών.
Εμπόδια στην ανάκτηση δεδομένων
Η διαδικασία ανάκτησης των δεδομένων πολλές φορές απαιτεί και άνοιγμα του δίσκου, ώστε να εξετάσουν οι ειδικοί το πρόβλημα που υπάρχει και να αναζητήσουν τυχόν βλάβες. Για παράδειγμα ο σκληρός δίσκος περιλαμβάνει διάφορες κεφαλές ή κεντρικούς μηχανισμούς περιστροφής οι οποίοι πρέπει να εξεταστούν, καθώς τυχόν ραγίσματα και σπασίματα σε εξαρτήματα στο εσωτερικό του δίσκου καθιστούν δυσκολότερη ή και κάποιες φορές αδύνατη την ανάκτηση των πληροφοριών.
Το άνοιγμα του δίσκου γίνεται σε «καθαρό» περιβάλλον (Clean Environment) που δεν περιέχει σωματίδια σκόνης, καθώς το εσωτερικό του δίσκου είναι πολύ ευάλωτο σε τέτοια περιβάλλοντα. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν σκληροί δίσκοι οι οποίοι είναι τόσο ευάλωτοι που ακόμη και αν κάποιος ανοίξει το καπάκι τους χωρίς να κάνει καμία άλλη διεργασία και το ξανακλείσει να αποσυντονιστούν οι κεφαλές του και να χαλάσει.
Προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσουν τα αποθηκευτικά μέσα
Τα αποθηκευτικά μέσα παρουσιάζουν ηλεκτρονικά. λογικά ή μηχανικά προβλήματα. Η πρώτη περίπτωση αφορά περιστατικά βραχυκυκλωμάτων, υπερθέρμανσης και καμένων chip στο εσωτερικό του δίσκου ανάμεσα σε άλλα.
Τα λογικά προβλήματα περιέχουν καταστροφή αρχείων από επιθέσεις ιών ή διαγραφή τους κατά λάθος, πρόβλημα σε λειτουργικό σύστημα ή σε βάση δεδομένων, ενώ τα μηχανικά προβλήματα περιλαμβάνουν προβλήματα στις κεφαλές του δίσκου, έντονο θόρυβο από το εσωτερικό του και διάφορα ακόμη. Πολλά μηχανικά προβλήματα προέρχονται από πιθανές πτώσεις του δίσκου.
Για παράδειγμα όταν ακούτε από το εσωτερικό του δίσκου κάποιο «τικ τακ» μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε κεφαλή ή να έχει καταστραφεί κάποιο μέρος της πλακέτας. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με κάποια εταιρεία ανάκτησης δεδομένων καθώς όσο αργείτε επιβαρύνεται η κατάσταση του δίσκου.
Νωρίτερα στους τύπους των αποθηκευτικών μέσων έγινε αναφορά στους δίσκους SSD. Αυτοί οι τύποι δίσκων είναι πιο σύγχρονοι, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, είναι μικρότερες, ταχύτερες αλλά και αθόρυβες (σε περίπτωση που ακούσετε τον οποιοδήποτε θόρυβο γνωρίζετε αμέσως πως πρόκειται για κάποια βλάβη). Ακόμη όμως και αυτές οι μονάδες αποθήκευσης μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα.
Τα αρχεία είτε δεν γράφονται είτε δεν διαβάζονται
Όταν τα αρχεία σας δεν γράφονται μπορείτε ως πρώτη λύση να κάνετε επανεκκίνηση του υπολογιστή. Αν το πρόβλημα συνεχίζει να υπάρχει τότε θα πρέπει να αποθηκεύσετε τα αρχεία σας σε κάποια άλλη μονάδα και να τα μεταφέρετε στη συνέχεια στον υπολογιστή σας.
Στην περίπτωση που τα αρχεία δεν μπορούν να επεξεργαστούν θα πρέπει άμεσα να κάνετε αντιγραφή των αρχείων σε μια άλλη μονάδα αποθήκευσης ώστε να μη χαθούν τελείως. Σε περίπτωση που δεν προλάβετε να κάνετε αντιγραφή των αρχείων και αυτά εξαφανιστούν από το δίσκο μην επιχειρήσετε να κάνετε την ανάκτησή τους μόνοι σας γιατί είναι μια περίπλοκη και δύσκολη διαδικασία και οποιοσδήποτε λάθος χειρισμός μπορεί να επιφέρει παντοτινή απώλεια των δεδομένων σας.
Προβλήματα κατά την εκκίνηση / blackout / ειδοποιήσεις
Εάν κατά την εκκίνηση του υπολογιστή αυτός κολλάει, είναι πιο αργός ή εμφανίζει μηνύματα θα πρέπει να αλλάξετε δίσκο πολύ άμεσα και να δημιουργήσετε αμέσως αντίγραφο των αρχείων σας. Περαιτέρω σημάδια στη λειτουργία του υπολογιστή που προδίδουν πως υπάρχει κάποιο πρόβλημα είναι όταν η οθόνη μαυρίζει εντελώς ξαφνικά ή όταν εμφανίζονται προειδοποιητικές ειδοποιήσεις πως ανιχνεύεται κάποια βλάβη στο δίσκο.
«Τι μπορώ να κάνω εγώ;»
Ως πρώτο βήμα μπορείτε να κάνετε κάποια επανεκκίνηση του υπολογιστή με την πιθανότητα να σας εμφανίσει κάποιο μήνυμα το οποίο σας εξηγεί τι πρόβλημα υπάρχει και σας κατευθύνει στη λύση του. Εάν δεν είναι ξεκάθαρο τι πρόβλημα υπάρχει απενεργοποιήστε εντελώς τον υπολογιστή σας και αν πρόκειται για laptop αφαιρέστε και την μπαταρία.
Ελέγξτε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ίδια τη συσκευή (σπάσιμο, ράγισμα) ή στα καλώδια που συνδέονται με αυτή. Το πρόβλημα μπορεί φυσικά να ευθύνεται και στο λογισμικό ή σε κάποιο σπάσιμο μερών στο εσωτερικό του υπολογιστή. Για την τελευταία περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε στους ειδικούς ώστε να διορθώσουν το πρόβλημα με προσοχή, καθώς οποιαδήποτε λάθος κίνηση μπορεί να αποβεί μοιραία για τη συσκευή και τα αρχεία σας.
Εμπιστευτείτε τους ειδικούς
Η καλύτερη επιλογή για ανάκτηση δεδομένων από οποιοδήποτε μέσο αποθήκευσης είναι να επικοινωνήσετε με επαγγελματίες που εξειδικεύονται στον τομέα αυτό και εγγυώνται να σας βρουν λύση για το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Χρησιμοποιούν ειδικά εργαλεία σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους και σε συνδυασμό με την πολυετή εμπειρία τους η ανάκτηση των δεδομένων σας είναι σίγουρη.
«Πώς θα ξέρω ποια εταιρεία είναι η κατάλληλη;»
Τα χρόνια εμπειρίας πάνω στο χώρο σε συνδυασμό με τις καλές κριτικές είναι ένα πρώτο θετικό σημάδι που προδίδει τον επαγγελματισμό μιας εταιρείας και την ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών της. Διαβάστε λοιπόν κριτικές ώστε να αποφύγετε απάτες που καταλήγουν σε διαρροή των δεδομένων, αναζητήστε τι εγκαταστάσεις και προσωπικό διαθέτουν, επικοινωνήστε με τους ίδιους για να σας μιλήσουν για τις υπηρεσίες τους και δημιουργήστε μια ολοκληρωμένη εικόνα.
Η νούμερο ένα εταιρεία ανάκτησης δεδομένων στο χώρο είναι η Tic Tac, οπότε μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα της https://tictac.gr/ θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους!