Τετάρτη, 13 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΝάξος - "Σώστε τις παραλίες": Δυναμική παρέμβαση στο Αλυκό (photos)

Νάξος – “Σώστε τις παραλίες”: Δυναμική παρέμβαση στο Αλυκό (photos)

|

Καλοκαίρι και τo Kίνημα Σώστε τις Παραλίες της Νάξου” εντείνει τις δράσεις του με τους ενεργούς πολίτες να ασχολούνται με τις παραλείψεις της πολιτείας. Τελευταία κίνηση;  Την Κυριακή 7 Ιουλίου οι πολίτες πραγματοποίησαν δράση στο κεδρόδασος του Αλυκού στα νότια της Νάξου. Περίπου 30 άτομα από τις 9 ως τις 12 το πρωί ενημέρωσαν περίπου 100 οδηγούς αυτοκινήτων και γουρούνων στην είσοδο του Αλυκού.

Παράλληλα προχώρησαν σε καθαρισμό της περιοχής, ανακάλυψαν μάλιστα και ενημερωτική πινακίδα προηγούμενων δεκαετιών που ήταν κάπου …χαμένη και είχε ως σύνθημα την προστασία του δάσους. Μπήκε στη θέση της όπως και μία ακόμη ενημερωτική σχετικά με το τι επιτρέπεται και τι όχι σε μία περιοχή Natura. Δυστυχώς μερικές ώρες αργότερα η πινακίδα .. έπεσε.

Το ευχάριστο ήταν ότι οι περισσότεροι εκ των επισκεπτών άκουσαν τις προτάσεις και έδειξαν να κατανοούν τι συμβαίνει…  Η σύντομη ενημέρωση των οδηγών και συνεπιβατών στράφηκε γύρω από τα εξής θέματα:

1. Οικολογική σημασία του Αλυκού: Το Αλυκό είναι οικότοπος εξαιρετικής σημασίας με απειλούμενο κεδροδάσος και απάτητες παραλίες.
2. Καταπατήσεις και καταστροφή του στο παρελθόν: Καταπατήθηκε πριν δεκαετίες και από τότε υπάρχουν παράνομα χτίσματα και ένας εργοταξιακός ασφαλτοστρωμένος δρόμος γι αυτά. Αργότερα διανοίχτηκαν και άλλοι παράνομοι χωματόδρομοι και ξέφωτα, πληγώνοντας το δάσος και τις αμμουδιές ανεπανόρθωτα. Προστέθηκαν κάδοι και χημικές τουαλέτες.
3. Νομικό καθεστώς της περιοχής: Το Αλυκό έχει επέλθει τελεσίδικα στο Ελληνικό Δημόσιο μετά από δικαστική διαμάχη δεκαετιών με τους καταπατητές. Οι παράνομα διανοιγμένοι δρόμοι, παραμένουν παράνομοι όπως και τα υπό κατεδάφιση κτίρια των καταπατητών. Στην είσοδο του Αλυκού, στη διασταύρωση προς Πυργάκι τελειώνει ο κοινοτικός δρόμος. Το σημείο είναι εμφανές από θάλασσα διαφημιστικών πινακίδων που έχουν πακτωθεί ή καρφωθεί στη βλάστηση και με δεύτερη ματιά από απομεινάρια πέτρινου φράχτη, και στις δυο άκρες του δρόμου.
4. Ευθύνη των οδηγών για την προστασία του δάσους και των παραλιών: Κύρια απειλή της περιοχής αυτή τη στιγμή είναι η ανεξέλεγκτη στάθμευση αυτοκινήτων, γουρούνων, μοτοσυκλετών και αυτοκινούμενων μέσα στο δάσος και πάνω στην παραλία. Οι πολίτες παρακάλεσαν τους οδηγούς να μη βγαίνουν από την άσφαλτο, αν επιλέξουν να σταθμεύσουν στο Αλυκό.
Καθαρισμός και επανατοποθέτηση πινακίδας…

Εκτός της ενημέρωσης των οδηγών οι ενεργοί πολίτες πραγματοποίησαν καθαρισμό στο σημείο της διασταύρωσης και επανατοποθέτησαν μια αλλοιωμένη από τον ήλιο πινακίδα του Υπουργείου «Γεωργίας», με την επιγραφή “σώστε το δάσος” την οποία βρήκαν πεταμένη πάνω στη βλάστηση.
Οι τακτικές συνελεύσεις των πολιτών συνεχίζονται. Στις 14 Ιουλίου 7μμ θα βρεθούν στη Χώρα στο θεατράκι στο επιτόπιο μουσείο μπροστά στη Μητρόπολη, για να προτείνουν, αποφασίσουν και συντονίσουν τις επόμενες δράσεις.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πύρινος κλοιός γύρω από τη Μεσόγειο: Η νότια Ευρώπη σε κόκκινο συναγερμό

Η Μεσόγειος δοκιμάζεται από ακραίες θερμοκρασίες και πυρκαγιές που απειλούν κατοίκους, τουρισμό και φυσικό περιβάλλον

Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων: Η μουσική ιστορία της Ελλάδας ταξιδεύει στο Αιγαίο

«10ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κουφονησίων — Από την αρχαιοελληνική λύρα έως τη σύγχρονη δημιουργία»

Από τα Χανιά στη Σαντορίνη: Μια νέα προοπτική για τα απορρίμματα

«Ενημερωτική εκδήλωση με τον κ. Κώστα Πατεράκη για βιώσιμες πρακτικές και ενεργή συμμετοχή των πολιτών»

Αγ. Προκόπιος Νάξου: Όταν οι αμμοθίνες γίνονται… πάρκινγκ και η Natura απλώς κοιτά

Η οργισμένη ανάρτηση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για την καταστροφή στον Άγιο Προκόπιο φέρνει ξανά στο φως το ετήσιο δράμα των προστατευόμενων περιοχών που γονατίζουν κάτω από τις ρόδες και την αδιαφορία.

Μικρές Κυκλάδες: Δωρεάν μαθήματα κολύμβησης για παιδιά

Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να αγαπήσουν τη θάλασσα και να μάθουν ασφάλεια και τεχνική… παρέα με το χαμόγελο του καλοκαιριού!

ΕΚΑΒ: Εκατοντάδες διακομιδές από τα μέτωπα των πυρκαγιών

Από Αχαΐα μέχρι Χίο, τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δίνουν μάχη με τον χρόνο για να φτάσουν στους τραυματίες και όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.

Νύχτα αγωνίας – Πρωινή μάχη με τις φλόγες σε όλη την Ελλάδα

33 εναέρια μέσα ρίχτηκαν από το πρώτο φως στη μάχη – Σε γενική επιφυλακή η χώρα, ισχυροί άνεμοι δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

Μήλος: Όλο το προσωπικό και τα απορριμματοφόρα κρατούνται στο Α.Τ., τι αναφέρει ο Δήμος

Η Δημοτική Αρχή μιλά για στοχευμένη ενέργεια που υπονομεύει τη δημόσια υγεία και την εικόνα του νησιού στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου.

«Το Σκάκι της Μονής»: Ένα τουρνουά που γεννά παράδοση και σπάει τα όρια της ιδιοκτησίας

Από το 2023, η Μονή Νάξου φιλοξενεί ένα σκακιστικό τουρνουά που δεν χαρίζει μόνο νίκες, αλλά και μια φιλοσοφία κοινοκτημοσύνης, συνεργασίας και δημιουργίας.

Ανώνυμη δωρεά-ανάσα στην Κω: 2 εκατ. ευρώ για στέγαση γιατρών αν δεν βρεθεί κρατική χρηματοδότηση

Όταν η έλλειψη στέγης στα νησιά γίνεται πρόβλημα ζωής, η προσφορά ενός συμπολίτη φέρνει ελπίδα

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Απαράδεκτη η καταγγελία του Δημάρχου Νάξου – Δεν θα μας εκφοβίσουν»

Σφοδρή αντίδραση για την προσαγωγή αρχαιολόγου και υπαλλήλων της ΕΦΑ Κυκλάδων – Ζητούν απόσυρση της καταγγελίας και μόνιμη λύση για την προστασία της Πορτάρας

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες