Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΙστορίεςΣαντορίνη - Σεισμός: Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνο το πρωινό της 9ης...

Σαντορίνη – Σεισμός: Ποιος μπορεί να ξεχάσει εκείνο το πρωινό της 9ης Ιουλίου του 1956

|

Υπάρχουν στιγμές που μένουν για πάντα στο μυαλό… Είναι τόσο δυνατές που δεν μπορεί να ξεφύγει κανείς απ αυτές… Όπως οι εικόνες που βιώσαν όσοι βρέθηκαν σε πρωταγωνιστικό ρόλο τα ξημερώματα της 9ης Ιουλίου του 1956 και για τις επόμενες μίνιμουμ δύο ημέρες όταν η γη κουνιόταν, ο ουρανός ήταν κατακόκκινος και η θάλασσα στο δικό της ρυθμό δημιουργούσε αλλού τεράστια, αλλού μεγάλα και αλλού ήπια κύματα ελέω τσουναμιού.

Ήταν το 2ο μεγαλύτερο τσουνάμι που έπληξε τις Κυκλάδες μετά απ αυτό του 1490 πχ όταν διαλύει φέρεται να καταστρέφει τη Κρήτη με το κύμα μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης να αγγίξει σε ύψος τα 120 μέτρα (!!!)

Επιστρέφουμε όμως στην 9η Ιουλίου του 1956… Το ρολόι δείχνει 5:12 το πρωί όταν ισχυρός σεισμός της τάξεως 7,5 R χτυπά την Αμοργό. Η λέξη πανικός είναι η μικρότερη δυνατή που μπορεί να περιγράψει τις εικόνες…

Προκαλεί μεγάλες ζημιές στα νησιά Αστυπάλαια, Ανάφη, Κάλυμνο, Λέρο, Πάτμο και Σαντορίνη. Στην Κω γίνεται αισθητός αλλά ευτυχώς δεν θρηνούμε θύματα. Το σεισµό ακολούθησε θαλάσσιο κύµα (τσουνάμι) µε σηµείο εκκίνησης την τάφρο στις νοτιοανατολικές ακτές της Αµοργού και µε ύψος 25µ. στην Αµοργό, 20µ. στην Αστυπάλαια, 10µ. στη Φολέγανδρο, 5µ. στους Λειψούς µέχρι και τη Χίο και Ρόδο (0,15µ). Επίσης, μεγάλα κύματα έπληξαν τα λιμάνια των νησιών της Καλύμνου, Λέρου, Πάρου και Νάξου, μικρότερα τα νησιά των Βορείων Κυκλάδων (Σύρος, Τήνος, Μύκονος) ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έφτασε έως το …Ναύπλιο.

Ο απολογισμός αυτού του τραγικού γεγονότος ήταν να σκοτωθούν 53 άτομα και να τραυματιστούν περίπου 100. Οι πενήντα δε νεκροί ήταν στην Σαντορίνη… Ανάμεσά τους και 16 παιδιά σε Φηρά (13, 5 παιδιά), Πύργος (3), Ημεροβίγλι (9), Ακρωτήρι (3 και 3 παιδιά) Οία (10 και 4 παιδιά) και Μεσσαριά (1 και 4 παιδιά)

Τις σοβαρότερες ζημιές τις υπέστη η Σαντορίνη, το 35% των σπιτιών κατέρρευσαν και το 45% παρουσίασαν μεγάλες ή μικρές ζημιές. Ολοσχερώς καταστράφηκαν σχεδόν όλα τα δημόσια κτίρια. Εκτός από τη Σαντορίνη, σοβαρές βλάβες υπέστησαν τα νησιά Αμοργός, Ανάφη, Αστυπάλαια, Ίος, Πάρος, Νάξος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος και Λειψοί. Συνολικά, καταστράφηκαν 529 σπίτια, 1.482 έπαθαν σοβαρές βλάβες και 1.750 ελαφρές.

Ο σεισμός αυτός αποτέλεσε την κορυφαία σεισμική δόνηση μίας από τις χειρότερες (από πλευράς σεισμότητας) πενταετίες του Ελληνικού χώρου (1953-1957), όπου είχαμε τη γένεση σειράς καταστρεπτικών σεισμών με μέγεθος συχνά πάνω από 7.0 (1953 –  Μ=7.2 στην Κεφαλονιά, 1954 – Μ=7.0 στις Σοφάδες, 1956 – Μ=7.5 στην Αμοργό, 1957 – Μ=6.8 στο Βελεστίνο, 1957 – Μ=7.2 στη Ρόδο)…

212499496_4198417390248616_2441297035448308535_n.jpg

Τι έγινε στα άλλα νησιά; 

Σύμφωνα πάντα με τις περιγραφές από κατοίκους της Καλύμνου μόλις σε 13 λεπτά µετά το σεισµό άρχισε να υποχωρεί η θάλασσα, η οποία σε ορισµένες περιοχές έφθασε τα 200 μέτρα από την ακτογραμμή. Μετά από 5 λεπτά έφθασε στο Καντούκι (περιοχή του νησιού) το πρώτο κύµα κινούµενο µε αστραπιαία ταχύτητα από Α προς ∆ και στην συνέχεια ακολούθησαν τα άλλα δύο που κατέκλυσαν το πεδινό µέρος της νήσου σε βάθος 200 µέτρα. Το κύµα έφθασε σε ύψος 3,60 µέτρα. Σε µερικά σηµεία η στάθµη της θάλασσας κατέβηκε ακόμη και 2,5µ περίπου και σε άλλα ανέβηκε ακόμη και 5,5µ. Στον οικισµό Ποθαία η θάλασσα αρχικά υποχώρησε και στη συνεχεία επανήλθε µε υπερυψωμένη στάθµη και κατέκλυσε τα  κτήρια κυρίως της παραλίας προξενώντας σοβαρές ζηµιές. Σηµειώθηκαν τρεις διαδοχικές υποχωρήσεις της θάλασσας, εκ των οποίων η τρίτη ήταν µεγαλύτερη. Κατά την υποχώρηση τα νερά της θάλασσας παρέσυραν ζώα, δένδρα, σκεύη και κουφώµατα σπιτιών σε απόσταση 1000–1500µ. Περισσότερα από 30 αλιευτικά σκάφη και ένα µεγάλο ιστιοφόρο παρασύρθηκαν. Τρία άτοµα πνίγηκαν και µια µεγάλη έκταση καλλιεργήσιμης γης αχρηστεύθηκε από την κατάκλυση της θάλασσας.

Στην Αστυπάλαια η στάθµη της θάλασσας µε τη λήξη του σεισµού μειώθηκε κατά 5 µέτρα και τα  νερά απεσύρθησαν αρχικά σε απόσταση 100µ. Και ακολούθως προχώρησαν σε βάθος 400µ. από την ακτή και µέχρι ύψος 4µ. Βυθίστηκαν 12 αλιευτικά σκάφη, κατεκλύσθησαν καλλιεργήσιµες εκτάσεις, παρασύρθηκαν περιουσίες και τραυματίστηκαν δύο άτοµα. Στο νησί της Κω έγινε αισθητό το τσουνάμι ιδιαίτερα στις παραλίες μεταξύ του Μαστιχαρίου-Κεφάλου. Και στη Σαντορίνη; Εκεί έπεσε το μεγαλύτερο βάρος Οι σημαντικότερες καταστροφές  παρατηρήθηκαν σε οικισμούς της καλντέρας (Οία, Φηρά, Ημεροβίγλι, κλπ.) και μικρότερες σε άλλους οικισμούς όπως στο Μεγαλοχώρι, τον Πύργο, την Επισκοπή Γωνιάς, κλπ.

seismos_santorini_afieroma.jpg

Η αντίδραση

Ο σεισμός έβαλε σε δοκιμασία τον κρατικό μηχανισμό, που δεν είχε συνέλθει ακόμη από τους μεγάλους σεισμούς του 1953 στη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη. Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής κήρυξε τη Σαντορίνη σε κατάσταση «τοπικής συμφοράς μεγάλης εκτάσεως» και επισκέφθηκε ο ίδιος την πληγείσα περιοχή στις 14 Ιουλίου. Πολλές χώρες προσφέρθηκαν να στείλουν βοήθεια για την ανακούφιση των σεισμοπλήκτων. Η μόνη χώρα της οποίας τη βοήθεια αρνήθηκε η Ελλάδα ήταν η Μεγάλη Βρετανία, ίσως λόγω του Κυπριακού, που τότε βρισκόταν σε έξαρση με την εξέγερση της ΕΟΚΑ. Μία από τις πιο σημαντικές παρενέργειες του μεγάλου σεισμού ήταν η μεγάλη εσωτερική μετανάστευση του πληθυσμού της Σαντορίνης, κυρίως προς την Αθήνα.

Πως είδαν οι ξένοι τον σεισμό; Στις 11 Ιουλίου η εφημερίδα «Southeastern Missourian», γράφει ότι « ο βασιλιάς Παύλος και η βασίλισσα Φρειδερίκη, διέκοψαν τις διακοπές τους στην Κέρκυρα και σπεύδουν με αντιτορπιλικό στο νησί». Λίγες μέρες αργότερα, ο Παύλος απαθανατίζεται καθώς βαδίζει ανάμεσα στα ερείπια και τείνει το χέρι για να βοηθήσει τη Φρειδερίκη, ενώ πίσω τους ακολουθεί η πριγκίπισσα Σοφία και αξιωματικοί. Η «Prescott Evening Currier», γράφει επίσης ότι στο Ξενοδοχείο «Vulcan», έμεναν κάποιοι ξένοι επισκέπτες οι οποίοι κατάφεραν να το εγκαταλείψουν προτού γκρεμιστεί. « Στην εσπευσμένη αναχώρησή τους, πολλοί άφησαν πίσω τους ρούχα, χρήματα, ακόμα και τα εισιτήρια τους» αναφέρει η εφημερίδα.

Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης με έκπληξη αλλά και ένα τόνο επίκρισης, γράφουν: «Οι περήφανοι έλληνες, αρνούνται τη διεθνή βοήθεια» (Spokesman Review), ή «Είναι πολύ περήφανοι για να δεχτούν βοήθεια» (The Victoria Advocate). «Ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε πως η Ελλάδα απέρριψε τις προσφορές βοήθειας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία», σημειώνει η «Southeastern Missourian» και προσθέτει: «δήλωσε πως ενημέρωσε τον αμερικανό πρέσβη Κάβεντις Κάννον, ότι δεν υπάρχει ανάγκη βοήθειας «επειδή αυτή τη στιγμή, είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

EKO Rally Acropolis 2024: Με εκκίνηση από το Καλλιμάρμαρο και φόντο την Ακρόπολη

Στις 26 Ιουνίου, η Αθήνα μεταμορφώνεται για την υπερειδική του ιστορικού αγώνα – Στη συνέχεια, το Ράλλυ ταξιδεύει σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία, με νέα διαδρομή στο Δίστομο και φινάλε στο Σμόκοβο και τον Ταρζάν.

Χωρίς παιδίατρο η Ίος. Το ΠΑΣΟΚ – μέσω της Νάντια Σαλτερή – φέρνει το ζήτημα στη Βουλή

Η Τομεάρχης Ισότητας του ΠΑΣΟΚ και Δικηγόρος Νάξου Νάντια Σαλτερή ζητά άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας μετά την παραίτηση του μοναδικού παιδιάτρου του νησιού για λόγους επαγγελματικής αξιοπρέπειας.

Γιορτή πολιτισμού στην Απείρανθο: Με επιτυχία η Διεθνής Ημέρα Μουσείων στα Δημοτικά Μουσεία

Με ελεύθερη είσοδο και συμμετοχή μικρών και μεγάλων, τα Δημοτικά Μουσεία Απειράνθου τίμησαν τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με πρωτοποριακές δράσεις και βιωματικά εργαστήρια που συνέδεσαν επιστήμη, πολιτισμό και τεχνολογία.

Κέα: Η βρετανική Express αναδεικνύει το νησί ως «εναλλακτικό στολίδι» των Κυκλάδων

Με δημοσίευμα στην ευρείας κυκλοφορίας εφημερίδα Express, η Κέα προβάλλεται ως αυθεντικός και ήρεμος προορισμός, ιδανικός για Βρετανούς ταξιδιώτες που αναζητούν την πραγματική Ελλάδα.

Αεροδιακομιδές ασθενών από Κυκλαδονήσια με μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας

Σε μια ακόμη επιχείρηση προσφοράς, η Πολεμική Αεροπορία συνέδραμε στη μεταφορά ασθενών από Νάξο, Πάρο, Μύκονο, Ίο και Σαντορίνη προς νοσοκομεία της ηπειρωτικής χώρας.

Μείωση έως 3,64 δισ. ευρώ στις χρεώσεις ΥΚΩ από τις διασυνδέσεις νησιών έως το 2053

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις νησιών περιορίζουν σημαντικά τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφελείας – Τι προβλέπουν οι μελέτες του ΑΔΜΗΕ και ποια έργα ολοκληρώνονται άμεσα.

Βατικανό: Ιστορική πρώτη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Πάπα Λέοντα ΙΔ’

Ο Πάπας εξέφρασε την πρόθεσή του να επισκεφθεί από κοινού με τον Πατριάρχη τη Νίκαια για την 1700ή επέτειο της Α' Οικουμενικής Συνόδου – Κοινό όραμα για ειρήνη, διάλογο και προστασία του πλανήτη.

Γ. Πολυχρονάκος : ‘’ Χωρίς παιδίατρο από σήμερα η Ίος”

Γιάννης Πολυχρονάκος : ‘’ Χωρίς παιδίατρο από σήμερα η Ίος. Η κραυγή αγωνίας του παιδιάτρου που παραιτήθηκε δεν είναι αρκετή για να ευαισθητοποιήσει το Υπουργείο Υγείας.’’

Κωμιακή Νάξου: Το ξακουστό πανηγύρι του Αγίου Κωνσταντίνου αναβιώνει ξανά!

Την Τετάρτη 21 Μαΐου, οι κάτοικοι της Κωμιακής και φίλοι του χωριού γιορτάζουν με λατρεία, μουσική, μεζέδες και χορό ένα από τα ωραιότερα και πιο παραδοσιακά πανηγύρια της Ορεινής Νάξου.

Νάξος – Αποχαιρετισμός με αγάπη: Η Ιωάννα Καραμανή – Φραγκίσκου αποχαιρετά τη μητέρα της, Κυριακή Δημητροκάλλη

Η Κυριακή Δημητροκάλλη «έφυγε» σε ηλικία 69 ετών, αφήνοντας πίσω της βαθιά αγάπη, μνήμες και αξιοπρέπεια – Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί τη Δευτέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Νικοδήμου

Νάξος: Περιπέτεια για το “SuperRunner Jet” – Απώλεσε άγκυρα και παραμένει αρόδου για ώρες

Το ταχύπλοο παρέμεινε εκτός λιμανιού της Νάξου από τις 7.30 περίπου το απόγευμα – Περιμένει ρυμουλκό για ασφαλή πρόσδεση

Νότιο Αιγαίο: Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Σεισμός 6 Ρίχτερ στα ανοιχτά της Κάσου - Μήνυμα από το 112 για κίνδυνο εκδήλωσης τσουνάμι

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

“Ξέφρενη σοροκάδα” σαρώνει την Παροναξία, η ένταση των ανέμων έφτασε τα 117 χιλ την ώρα (!!!)

Ριπές έως 117 km/h σε Πάρο και Νάξο – Πτώση δέντρου στον Άγιο Προκόπιο, ακυρώσεις πτήσεων και δυσκολίες πρόσδεσης πλοίων

Νάξος – Στ. Φουτάκογλου: Μια γιαγιά, μια σφαίρα, μια συγγνώμη, είναι όμως αρκετή;

Η άγρια εκτέλεση της Μαρίας Δημητροκάλλη από τους Γερμανούς στη Νάξο – Μνήμη και καθήκον απέναντι στην Ιστορία

Ο Γρηγόρης Σαμόλης στη Νάξο: Μια αυθεντική μουσική στιγμή στο πανηγύρι του Αγίου Παχωμίου (video)

Ο Κρητικός λυράρης επισκέφθηκε το νησί για ζωντανή εμφάνιση και συμμετείχε στο πανηγύρι του Τσικαλαριού, προσφέροντας συγκίνηση και παραδοσιακή μουσική.

Πάνος Βαλαβάνης: Εφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που κοιμήθηκε δίπλα στη “Βασίλισσα των Απλωμάτων”

Έφυγε από τη ζωή ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχαιολόγος και καθηγητής Πάνος Βαλαβάνης – Στενή η σχέση του με τη Νάξο και τους Δελφούς, πλούσιο το επιστημονικό του αποτύπωμα.

Ιωνικός Ν – Πανναξιακός ΑΟΚ: Τελικός ανόδου κεκλεισμένων των θυρών;

Την Κυριακή 18 Μαΐου ο 5ος και τελευταίος τελικός της National League 2 στη Νίκαια, χωρίς την παρουσία φιλάθλων, μετά από απόφαση της ΔΕΑΒ για άναμμα πυρσού στον 3ο αγώνα.

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες