Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΟλυμπιακοί Αγώνες 2024: Στο Παρίσι με ...σημαιοφόρο τον Αντετοκούνμπο η Εθνική ομάδα...

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Στο Παρίσι με …σημαιοφόρο τον Αντετοκούνμπο η Εθνική ομάδα μπάσκετ

|

Δεκαέξι χρόνια μετά το Πεκίνο (2008), η εθνική μπάσκετ των ανδρών επιστρέφει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη επιβεβαίωσαν τον τίτλο του φαβορί για το μοναδικό εισιτήριο μέσω του Προολυμπιακού Τουρνουά του Πειραιά που οδηγούσε στο Παρίσι… ή πιο σωστά στη Λιλ, όπου θα διεξαχθεί (ημέρα έναρξης 27 Ιουλίου) το Ολυμπιακό Τουρνουά μπάσκετ.

Απίστευτες οι εκδηλώσεις χαράς των Ελλήνων φιλάθών στο ΣΕΦ που δεν σταματούσαν να φωνάζουν ρυθμικά το όνομα του Γιάννη Αντετοκούνμπο (σ.σ. δεν αποκλείεται να είναι και ο σημαιοφόρος της αποστολής) και του Ομοσπονδιακού τεχνικού, Βασίλη Σπανούλη.

Η αμυντική της προσήλωση και αποτελεσματικότητα, χάρισε στην εθνική τη νίκη, στον τελικό με την Κροατία με 80-69, σε μια βραδιά που η «Χρβάτσκα» είχε τα κορμιά για να μαρκάρει πιο αποτελεσματικά τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Πρώτα με τα τρίποντα του σέντερ της Ελλάδας Γιώργου Παπαγιάννη (4/5 στο ημίχρονο και 5/8 στο σύνολο) και τον Βασίλη Τολιόπουλο να βγάζει ενέργεια και να βάζει πόντους, και στην 3η περίοδο με τον Νικ Καλάθη (14π., 11 ασ.) να βρίσκει το χέρι του η εθνική προηγήθηκε με +13 (53-66) στο 30ό λεπτό. Και με τον ΜVP αυτού του Προολυμπιακού Τουρνουά, Γιάννη Αντετοκούνμπο, να ευστοχεί σε τρίποντο στο τέλος για να φθάσει τους 23 πόντους (και 8 ριμπάουντ), το τέσσερα στα τέσσερα στο ΣΕΦ ήταν γεγονός… μαζί και η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από την Κροατία, double double σημείωσε ο σέντερ των Λος Αντζελες Κλίπερς με 19 πόντους και 12 ριμπάουντ. Ο Μάριο Χεζόνια και ο Μάριο Ντρέζνιακ πέτυχαν από 15 πόντους, ενώ 14 πόντους είχε ο Ντάριο Σάριτς που μάζεψε και 12 ριμπάουντ.

Στον Α΄ όμιλο του Ολυμπιακού Τουρνουά τοποθετείται η εθνική Ελλάδας σύμφωνα με την κλήρωση. Πρώτος αντίπαλός της στη Λιλ θα είναι ο Καναδάς στις 27 Ιουλίου. Στη συνέχεια, οι παίκτες του Βασίλη Σπανούλη θα αντιμετωπίσουν την ομάδα που προκρίθηκε από το Προολυμπιακό τουρνουά της Ισπανίας, δηλαδή την Ισπανία (!) στις 30 Ιουλίου, ενώ για την τελευταία αγωνιστική, στις 2 Αυγούστου, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την Αυστραλία. 

Τι έγινε στον αγώνα 

Οι Καλάθης, Ουόκαπ, Παπανικολάου, Γιάννης Αντετοκούνμπο και Παπαγιάννης ξεκίνησαν βασικοί για την Ελλάδα. Η Κροατία είχε στην αρχική πεντάδα τους Σμιθ, Ματέο Ντρέζνιακ, Χεζόνια, Σάριτς και Ζούμπατς. Η εθνική όσο κι αν ήθελε, δεν κατάφερε να τρέξει και να οικοδομήσει διαφορά όπως είχε κάνει στην 1η περίοδο στα πρώτα τρία ματς με Δομινικανή Δημοκρατία, Αίγυπτο και Σλοβενία. Οι Κροάτες έκλεισαν καλά τη ρακέτα τους και κράτησαν στους 4 πόντους τον Γιάννη Αντετοκούνμπο στα 7 λεπτά που έμεινε στο παρκέ πριν δώσει τη θέση του στον Ντίνο Μήτογλου. Ο Μάριο Χεζόνια με 10 πόντους δημιούργησε «πονοκέφαλο» στην εθνική που είχε, όμως «καυτό» με το… τζάμπολ τον Γιώργο Παπαγιάννη. Ο διεθνής σέντερ ευστόχησε σε δύο τρίποντα και τέλειωσε το 1ο δεκάλεπτο επίσης με 10 πόντους, αλλά και με 2 φάουλ. Μπορεί να προηγήθηκε με 9-12 με τρίποντο του Καλάθη η Ελλάδα, αλλά ο Ελληνοαμερικανός γκαρντ δεν είχε ξεκινήσει καλά, μετρούσε 0/3 δίποντα και ένα λάθος.

Ο Σάριτς έδωσε προβάδισμα τεσσάρων πόντων στην Κροατία (18-14) με τρίποντο κι εκεί ήταν που με 5 σερί πόντους ο Παπαγιάννης κράτησε όρθια την εθνική (18-19). Οι Τολιόπουλος και Λαρεντζάκης μόλις είχαν πάρει τη θέση των Ουόκαπ και Παπανικολάου (έκανε νωρίς 2 φάουλ). Και μετά το 20-19 του Χεζόνια, ο Λαρεντζάκης ευστόχησε σε τρίποντο (20-22), κέρδισε και φάουλ πάνω στο σουτ από τον Χεζόνια, αλλά ήταν άστοχος στη βολή. Οι Κροάτες ισοφάρισαν σε 22-22, αφού αυτή τη φορά ήταν ο Λαρεντζάκης που έστειλε τον Χεζόνια στη γραμμή των βολών. Η εθνική είχε 5/11 τρίποντα στο τέλος της 1ης περιόδου, ενώ οι Κροάτες 1/4.

Ο Σπανούλης επανέφερε τον σούπερ σταρ της εθνικής, Γιάννη Αντετοκούνμπο, στο παρκέ για τη 2η περιόδου και αυτός σημείωσε τους πέντε πρώτους πόντους, για το 24-27. Σάριτς και Χεζόνια βγήκαν να πάρουν ανάσεις με τον σέντερ των Κλίπερς Ίβιτσα Ζούμπατς να επιστρέφει, αλλά και τον Τόνι Νάκιτς. Ο Βασίλης Τολιόπουλος είχε δώσει ενέργεια στην ομάδα και πρόσφερε και σκορ και με τον Παπαγιάννη να ευστοχεί στο 3ο του τρίποντο, η εθνική έκανε το 29-32. Ο Τολιόπουλος… ζήλεψε και ευστόχησε κι αυτός έξω από τα 6.75 (29-35), με την εθνική να προσπερνά για πρώτη φορά με +6. Για να ξεφύγει και με +8 η «επίσημη αγαπημένη» (29-37) από λέι απ του Τόμας Ουόκαπ.

Με 4 διαδοχικούς πόντους του Ματέο Ντρέζνιακ, η «Χρβάτσκα» μείωσε σε 33-37 και ο… Παπαγιάννης είχε κέφια! Ο σέντερ της εθνικής ευστόχησε και σε 4ο τρίποντο (33-40). Μετά από άστοχο τρίποντο του Καλάθη, ο Ζούμπατς πέτυχε τρεις σερί πόντους (36-40), για να μειώσει στον πόντο η Κροατία με ένα ακόμη τρίποντο του Ματέο Ντρέζνιακ (39-40). Με ζώνη οι Κροάτες και τους Σάριτς, Ζούμπατς και Χεζόνια παρατεταγμένους κατά σειρά στη ρακέτα, ο Αντετοκούνμπο δεν μπορούσε να μπει, γι αυτό και πήρε σουτ από μεσαία απόσταση κάνοντας το 39-42. Και μετά από κακή πάσα του Ζούμπατς, ο Κώστας Παπανικολάου ευστόχησε στο 8ο τρίποντο της εθνικής, για το 39-45 στο ημίχρονο. Ο Παπαγιάννης μετρούσε 16 πόντους με 4/5 τρίποντα!

Με το αρχικό σχήμα, δηλαδή τους Καλάθη, Ουόκαπ, Παπανικολάου, Γιάννη Αντετοκούνμπο και Παπαγιάννη μπήκε στην 3η περίοδο η εθνική. Ο Νικ Καλάθης… βρήκε το χέρι του… ευτυχώς για την εθνική! Σημείωσε δύο τρίποντα, δίποντα και βολές απαντώντας στους Κροάτες που είδαν τον Ματέο Ντρέζνιακ να συνεχίζει να είναι εύστοχος έξω από τα 6.75 (50-58). Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πέρα από τον τομέα των ριμπάουντ, δεν πρόσφερε στο σκορ «κλεισμένος» από τους Σάριτς και Ζούμπατς, για να πάει στον πάγκο 4:51 πριν το τέλος της 3ης περιόδου με 3ο φάουλ. Κι ο Καλάθης έφτασε τους 14 πόντους «γράφοντας» το 50-60, ενώ ο Κώστας Παπανικολάου έδωσε συνέχεια… 50-62. Το Νο 34 των Μπακς και της εθνικής, Γιάννης Αντετοκούνμπο επέστρεψε στο παρκέ και σκόραρε, 50-64. Ζούμπατς και Ντρέζνιακ μείωσαν σε 53-64, και ο Αντετοκούνμπο διαμόρφωσε το σκορ της 3ης περιόδου (53-66).

Το επιμέρους σκορ 9-6 της Κροατίας στις αρχές της 4ης περιόδου… απλώς δεν άφησε τη διαφορά να ξεφύγει περισσότερο από τους 10 πόντους (62-72). Για να ευστοχήσει ξανά (!) σε τρίποντο ο Γιώργος Παπαγιάννης (62-75) φτάνοντας τα 5/8! ο Μάριο Χεζόνια που είχε «κολλήσει» στους 10 πόντους της 1ης περιόδου πέτυχε ένα τρίποντο (65-75). Ο Παπαγιάννης συνέχισε να κάνει απίστευτη δουλειά στη ρακέτα και όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κέρδισε το φάουλ από τον επίσης NBAερ Ίβιτσα Ζούμπατς και έβαλε τις βολές, το 65-77 ήταν μη αναστρέψιμο, στα 1:09΄΄ που απέμεναν. Γι’ αυτό και ο Σπανούλης τράβηξε στον πάγκο του “ Greek Freak”, με τον Καλαϊτζάκη να περνά στο παρκέ… όχι όμως για πολύ. Ο Σπανούλης, μετά το 67-77, από τον Ζούμπατς επανέφερε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που… ευστόχησε σε τρίποντο (67-80), στα 33 δεύτερα. Ο Μάριο Χεζόνια με 2/2 βολές διαμόρφωσε το τελικό 69-80.

Διαιτητές: Βάσκες (Πουέρτο Ρίκο), Σαλίνς (Λετονία), Ανάγια (Παναμάς)

Τα δεκάλεπτα: 22-22, 39-45, 53-66, 69-80

ΚΡΟΑΤΙΑ (Γιόζιπ Σέζαρ): Φιλίποβιτς, Σμιθ 4 (1/9 σουτ, 4 ριμπάουντ, 7 ασίστ), Κρούσλιν, Χεζόνια 15 (2/5 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 8/8 βολές), Σάριτς 14 (14/6 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 12 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Μ. Ντρέζνιακ 15 (3), Ν. Ντρέζνιακ 2, Ζούμπατς 19 (6/11 δίποντα, 7/10 βολές, 12 ριμπάουντ), Νάκιτς

ΕΛΛΑΔΑ (Βασίλης Σπανούλης): Ουόκαπ 6 (3/3 δίποντα, 0/5 τρίποντα, 5 ριμπάουντ), Λαρεντζάκης 3 (1), Τολιόπουλος 5 (1), Καλάθης 14 (2/8 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 1/2 βολές, 5 ριμπάουντ, 11 ασίστ), Καλαϊτζάκης, Παπαγιάννης 19 (2/2 δίποντα, 5/8 τρίποντα), Χαραλαμπόπουλος, Παπανικολάου 8 (1), Αντετοκούνμπο 23 (7/15 δίποντα, 1/2 τρίποντα, 8 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Μήτογλου 2

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπουργείο Πολιτισμού: “Κίτρινη” κάρτα στο project των 30 εκατ. ευρώ στο Ξενία Κύθνου

Το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε «φρένο» σε τμήμα της πρότασης της Xenia Kythnos – Δεν εγκρίθηκαν οι υπόσκαφες κατασκευές λόγω αλλοίωσης του τοπίου

Σύρος: Στρατηγικός σχεδιασμός για την επέκταση της τουριστικής περιόδου και ψηφιακή πολιτιστική σύνδεση

Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης επενδύει στον ποιοτικό και βιώσιμο τουρισμό με δράσεις για City Breaks, εναλλακτικές μορφές και καινοτόμα πολιτιστική ενημέρωση με κάρτα QR

Νάξος – 14ο Φεστιβάλ Θεάτρου “Παρά θίν’ αλός”: Ανοίγει αυλαία με δύο δυνατές παραστάσεις (αφίσα)

Ο «Πινόκιο» και «Ολόκληρος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα» σηματοδοτούν την έναρξη του φετινού φεστιβάλ θεάτρου – Τοπικές θεατρικές ομάδες ανεβάζουν τον πήχη!

Στην “ATTICA GREEN EXPO 2025” το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Θήρας

θα παρουσιαστούν οι περιβαλλοντικές δράσεις του Δ.Λ.Τ. Θήρας, μέσα από φωτογραφικό υλικό, βίντεο και ενημερωτικά έντυπα

Νάξος – Δημοτικό Συμβούλιο: Διπλή συνεδρίαση την Τετάρτη 28 Μαΐου

Κατά την πρώτη συνεδρίαση θα συζητηθεί ένα θέμα και κατά τη δεύτερη δεκαέξι.

Φολέγανδρος: Μία ανάσα από την απόκτηση Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

Ένα σημαντικό βήμα για τον βιώσιμο τουριστικό σχεδιασμό του νησιού – Σύνδεση με το Εθνικό Παρατηρητήριο και στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης

Αμοργός – Αιγιάλη: Οικογενειακό εστιατόριο ζητάει μάγειρα για την καλοκαιρινή περίοδο

Οικογενειακό εστιατόριο στην Αιγιάλη προσφέρει διαμονή και φιλικό περιβάλλον – Θέση πλήρους απασχόλησης για σεζόν Ιούνιος–Οκτώβριος

ΕΣΚ Κυκλάδων – Final-4 U14: Η καρδιά του αναπτυξιακού μπάσκετ χτυπά στο “ΔΑΚ Νάξου”

Πανναξιακός, Περιστεριώνας Τήνου, ΑΟ Μυκόνου και Μαρπησσαϊκός διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή το Σαββατοκύριακο 24-25 Μαΐου στο «Δημήτρης Περιστεράκης»

Ξεκινά η εκπαίδευση των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας για το 2025

Από 31 Μαΐου έως 24 Ιουνίου η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση νέων εθελοντών σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση – Μέσω πλατφόρμας και με φυσική παρουσία

Μανώλης Κρητικός: Παγκόσμιοι δείκτες διακυβέρνησης και η Ελλάδα

Με τους παγκόσμιους δείκτες διακυβέρνησης (Global Governance Indicators, GGI) των Ντ. Κάουφμαν (Natural Resource Governance Institute and Brooking Institute) και A. Κράι (World Bank Development Research Group), όπως και με άλλους διεθνείς δείκτες θα κρίναμε μια κυβερνητική θητεία;

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Λύγισε στη Νίκαια ο Πανναξιακός AOK – Έμεινε εκτός National League 1

Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια και το εντυπωσιακό πρώτο μέρος, ο Πανναξιακός ηττήθηκε από τον Ιωνικό με 67-61 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των playoffs, χάνοντας το εισιτήριο για την άνοδο

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.