Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΝάξος & Μικρές ΚυκλάδεςΔονούσα: Σαρώνει στο ...airbnb, δεν χρειάζεται αυτοκίνητο

Δονούσα: Σαρώνει στο …airbnb, δεν χρειάζεται αυτοκίνητο

|

Κάθε φορά που ακούμε γι΄αυτό το νησί, έχουμε μια σφοδρή επιθυμία να την (ξανα)επισκεφτούμε. «Ψήνεσαι να πάμε;» θα ρωτούσε ένας φίλος. «Δονούσα» θα απαντούσαμε, δηλαδή είμαστε ψημένοι με τα χίλια, δίναμε τα πάντα για να χαθούμε σε αυτό το νησί κι ας ταξιδέψουμε για 7 ώρες με το πλοίο σε κάποιο από τα 4 δρομολόγια που γίνονται την εβδομάδα.

Η Δονούσα βρίσκεται στα ανατολικά των Κυκλάδων, πάνω από την Αμοργό και εκ δεξιών της Νάξου. Αντικρύζει Δωδεκάνησα, αλλά είναι η μικρή κυρία της συστάδας αυτής νησιών. Νησίδα 14 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με 160 κατοίκους, που μπορείς να το περπατήσεις απ΄άκρη σ΄άκρη αν σε βαστούν οι αντοχές σου, ιδίως προς τις απογευματινές ώρες, για να απολαύσεις τον ήλιο να δύει πάνω στα γύρω μικρά νησάκια.

Άλλωστε, σε αυτό το νησί που διαθέτει από τα πιο έντονα στοιχεία αρχαιότητας, οι κάτοικοι και ο δήμος φροντίζουν να διατηρούν σε καλή κατάσταση τα 5 μονοπάτια, γεμάτα θρούμπι και δενδρολίβανο, που συνδέουν τη Χώρα με τους οικισμούς και σε βγάζουν στις εσχατιές του.

Δονούσα
Δονούσα

Είναι χαρακτηριστικό πως τα 3.5 χιλιόμετρα είναι η μεγαλύτερη απόσταση που μπορείς να διανύσεις, από τον Σταυρό μέχρι την Καλοταρίτισσα. Χοντρικά 75-80 λεπτά περπάτημα. Συνολικά, αν θες να πας από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, θα χρειαστείς 5.5-6 ώρες μόνο!

Πολύ καλό σημείο για viewgazing είναι και το βουνό, ο Πάππας, αλλά τα περισσότερα θα τα δεις από χαμηλά, από τα σοκάκια του Σταυρού, όπου θα μείνεις. Η αμφιθεατρική πολεοδομική διάταξη, τα μπλε και πράσινα παράθυρα, η ανόθευτη κυκλαδίτικη ομορφιά, είναι πράγματα που θα κατακτήσουν την καρδιά σου.

Το καλό με τη Δονούσα είναι πως δε θα σου αδειάσει την τσέπη σε βενζίνες και ενοικιαζόμενο όχημα. Αν δε σε ψήνει το περπάτημα, υπάρχει τοπικό λεωφορείο τους καλοκαιρινούς μήνες. Κι αυτό να μη σου κάνει και να προτιμάς το αμάξι σου, πάλι ελάχιστα θα κάψεις.

160
Από το 2004 περιμένουν στη Δονούσα τη λύση… ε έρχεται

Δεν είναι μόνο ότι μπορείς να την περπατήσεις, αλλά κι ότι είναι λίγα και καλά τα μέρη που θα πας για μπάνιο. Κέδρος, Λιβάδι, Φύκιο, Σταυρός και Τρυπητή Άμμος είναι οι παραλίες που θα πας, με τον Κέδρο να είναι η δημοφιλέστερη και η μόνη με ποικιλία εστιατορίων για να κάτσεις.

Αναμφισβήτητα, θα πρέπει να μπεις στο καΐκι ονόματι Δονούσα Μάγισσα και να πας προς τη Σπηλιά του Τοίχου και τη Φωκοσπηλιά για να δεις καταγάλανα νερά που βρίθουν σε ζωή, με τις φώκιες να βολτάρουν συχνά προς τα εκεί. Δεν πειράζουμε τις φώκιες έτσι; Τις αγαπάμε εξ αποστάσεως και τις αφήνουμε να νιώσουν ηρεμία στο φυσικό τους περιβάλλον.

Δονούσα
Δονούσα

Στη Δονούσα δε γίνεται να μην επισκεφτείς το μαγευτικό ορεινό χωριό Μερσήνι, μια όαση από περιβόλια με βερικοκιές και ροδακινιές, λαχανόκηπους, τρεχούμενα νερά και πέτρινα σπίτια, χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά. Κάντε μια στάση στην γραφική εκκλησία της Αγίας Σοφίας και δροσιστείτε από το νερό της πηγής που ρέει στην σκιά του γιγάντιου πλάτανου στον περίβολό της. Η Χαραυγή με τα πετρόκτιστα σπίτια είναι επίσης ένας οικισμός που θα σε γεμίσει με εικόνες και αρχέγονες αναμνήσεις.

Μην ξεχνάμε και τη γεύση όμως. Είναι ίσως η δεύτερη πιο σημαντική αίσθηση μετά την όσφρηση. Ίσως και να παίρνει την πρωτιά. Στα ντόπια προϊόντα θα βρεις ζυμαρικά (τα κλωστά που είναι σπιτικά μακαρόνια, τα αρανιστά, ένα είδος τραχανά, και τα πιταρίδια, δηλαδή χυλοπίτες μαγειρεμένες με γάλα), πατατάτο (κοκκινιστό κατσικίσιο κρέας με πατάτες) και τηγανητές χορτόπιτες. Αυτές τις γεύσεις θα τις βρεις σε εστιατόρια όπως η Αυλή, ο Μήτσος, το Ηλιοβασίλεμα, το Αμπελάκι και το Αγνάντι.

Δονούσα - Φωτο αρχείου
Δονούσα – Φωτό Αρχείου

Επειδή πρόκειται για ένα μικρό νησί, αν την προτιμήσεις για 5-6 μέρες τουλάχιστον, μπορείς να πας με το καΐκι και στις νησίδες γύρω της, τις Μάκαρες, το Σκουλονήσι που δεν παράγει Δημήτρη Σκουλό και τους Μελάντιους.

Η Δονούσα διαθέτει επίσης ΑΤΜ της Πειραιώς, mini market, ταχυδρομείο, ιατρείο και φούρνο. Δεν είναι τυχαίο ότι αποτελεί τη νο1 επιλογή των Ελλήνων στο Airbnb για το φετινό καλοκαίρι…

Με πληροφορίες menhouse.gr


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπουργείο Αμυνας: Κατασκευή κατοικιών σε στρατιωτικούς σε Σαντορίνη, Μύκονος

Κατοικίες για στελέχη του στρατού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και σε τουριστικά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος

ΣΥΡΙΖΑ – Εκλογές: Το συνέδριο πάει το τριήμερο 8 – 10 Νοεμβρίου

Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή ημερομηνίας του συνεδρίου, για τις 8-10 Νοεμβρίου, και εκλογή συνέδρων στις 2 και 3 Νοεμβρίου. Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

Μήλος – Στυλιανίδης: “Αναγκαία η χάραξη Master Plan στο Αιγαίο με σκοπό την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών”

Χρήστος Στυλιανίδης: «Η ανάπτυξη των νησιών και η ενίσχυση της νησιωτικότητας της Ελλάδας στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου»

ΠΑΣΟΚ – Γ. Πολυχρονάκος: “Η ψήφος στον Νίκο Ανδρουλάκη είναι επιλογή αξιοπρέπειας και νίκης (video)

Ο Γιάννης Πολυχρονάκος - υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες εκλογές με το ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες - εξηγεί γιατί η επιλογή Ανδρουλάκη είναι ιδανική για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ (video)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Τζάμπολ κόντρα στην Αναγέννηση και παρουσίαση νέων παικτών

Λίγο πριν το πρώτο τζάμπολ της σεζόν και η διοίκηση του ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia προχώρησε στην ανακοίνωση - παρουσίαση νέων παικτών

Finos Film: Αποχαιρετά τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα (video)

Η Finos Film αποχαιρετά τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα: "Ένας μύθος της μουσικής" (video)

Καλοκαίρι 2025: Ακριβότερο θα είναι το νερό στα νησιά, ποιος ο λόγος;

Ο τρόπος τιμολόγησης θα γίνεται με κλίμακες, με στόχο την αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης. To νέο πλαίσιο είναι το πρώτο που έρχεται σε εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς το προηγούμενο, που θεσπίστηκε το 2017, ακυρώθηκε το 2022 από το Συμβούλιο της Επικρατείας

ΥΠΑ – Περιφερειακά Αεροδρόμια: Τα έργα αναβάθμισης δείχνουν … ιδιωτικά χέρια ;

Τα σημαντικά έργα αναβάθμισης που γίνεται σε μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια δείχνουν ότι πάμε για "αξιοποίηση" προς όφελος ιδιώτη επιχειρηματία;

Κυκλάδες – ΠΑΣΟΚ: Τα τμήματα όπου έχουν στηθεί κάλπες για τις εκλογές

Προϋποθέσεις για την συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ - Σε ποιες περιοχές ψηφίζουν οι φίλοι του Κινήματος στις Κυκλάδες

Fast Ferries: Το “Αικατερίνη Π” είπε “αντίο” στη Νάξο, μένει δεμένο (για την ώρα) στη Ραφήνα (video)

Δεμένο για μερικές ημέρες παραμένει το "Αικατερίνη Π" στην Ραφήνα.. (video)

Νάξος – “Μια βραδιά κάτω από την ελιά”: Ανοιγμα φεστιβάλ με Βικτόρια Χίσλοπ… (πρόγραμμα)

Η πολιτιστική πρωτοβουλία διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στη Νάξο - Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 2-5 Οκτωβρίου με σημαντικούς καλεσμένους (πρόγραμμα)

Αμοργός: Στο δάσκαλό μας (Σταύρο Τζαννίνη) με αγάπη

Στην Αμοργό μαθητές τιμούν τον δάσκαλό τους Σταύρο Τζαννίνη.. Πότε και που

Κυκλάδες – Fraport: Σαντορίνη και Μύκονος χωρίς αεροπορική σύνδεση για 20 περίπου μέρες

Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης στα αεροδρόμια της Fraport (πίνακας)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Το φανάρι κυκλοφορίας “νεκρό” και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται (Photo)

Ψηφιακή ανάλυση από τον Κώστα Κατσιούλη για τον πιθανό κίνδυνο ατυχήματος στο αεροδρόμιο λόγω της έλλειψης του φαναριού

ΠΝΟ: Απόφαση για 48ωρη προειδοποιητική απεργία.. Πότε θα γίνει;

Η ΠΝΟ ανακοίνωσε νέα 48ωρη απεργία για τις 22 και 23 Οκτωβρίου - Ποιοι είναι οι λόγοι

Κίναρος: Ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς

Με αποκλειστική χορηγία της Motor Oil η ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς στην ακριτική Κίναρο

Σταυρούλα Μπαϊράμη: “Αυτά που ζήσαμε το βράδυ του ναυαγίου του Εξπρές Σάμινα δεν θα τα ξεχάσω ποτέ..”

Η κα Σταυρούλα Μπαϊράμη σα να μην πέρασε μια μέρα από το ναυάγιο του Εξπρές Σάμινα, θυμάται με κάθε λεπτομέρεια τις στιγμές από την ώρα που άκουσε τον κρότο της πρόσκρουσης και έσβησαν τα φώτα, μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε σε ασφαλή χέρια στην Πάρο

Νάξος – “Μία βραδιά κάτω από την Ελιά”: Εντυπωσίασε ο Βαλτινός, φινάλε με Κότσιρα

Τελευταία ημέρα απόψε στην δράση "Μία βραδιά κάτω από την Ελιά".. Υπό τους ήχους του Γιάννη Κότσιρα

Golden Star Ferries: Το “Andros King” ετοιμάζεται για Ελλάδα, που θα δρομολογηθεί;

Ετοιμάζεται το Andros King για τον ερχομό του στην Ελλάδα