Μοιάζει τετριμμένο, αλλά οφείλουμε να το επαναλάβουμε: Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ο,τι μοιάζει αυτονόητο για τον έναν, μπορεί να είναι ζητούμενο για κάποιον άλλο. Απ’ αυτό τον κανόνα, δυστυχώς, δεν εξαιρείται ούτε η Υγεία. Οι παροχές, τα φάρμακα, η ιατρική περίθαλψη γενικότερα μοιάζουν σχεδόν αυτονόητα στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, η οποία δείχνει συχνά να «ξεχνά» ότι Ελλάδα δεν είναι μόνο οι πόλεις, αλλά και τα εκατοντάδες νησιά, τα αμέτρητα μικρά χωριά, μέρη που εξακολουθούν να «αιμορραγούν» από την έλλειψη υποδομών, αλλά και έμψυχου δυναμικού, που μπορούν να διασφαλίσουν ότι όλοι οι κάτοικοι της χώρας έχουν πρόσβαση στο πολυτιμότερο αγαθό, την Υγεία.
Τέσσερις άνθρωποι (υπάρχουν ιστορίες από Αμοργό, Κίμωλο, Σάμο και Πάτμο) από απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας μοιράζονται τις εμπειρίες τους, καταμετρούν τις ελλείψεις και τα προβλήματα και διευκρινίζουν τι πρέπει να γίνει ώστε οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από το πού ζουν, να αποκτήσουν αποτελεσματικότερη πρόσβαση στην Υγεία και να αισθάνονται ασφάλεια.
Μέσα από τη σελίδα ygeiamou.gr και με τίτλο “το ταξίδι της υγείας στην άγονη γραμμή” φτάνουμε έως την Αμοργό. Εκεί όπου η 45χρονη Ελένη Κουντουρούπη περιγράφει την δική της εμπειρία..
“Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Ηταν επιλογή μου να έρθω να ζήσω στην Αμοργό. Εχω πέντε παιδιά. Η ζωή στο νησί δεν είναι πάντα εύκολη. Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχω αντιμετωπίσει ήταν στην τρίτη εγκυμοσύνη, όταν έπαθα αποκόλληση. Η βοήθεια των τότε αγροτικών γιατρών ήταν καθοριστική και δεν χρειάστηκα αεροδιακομιδή. Στάθηκα τυχερή, δεν ισχύει όμως το ίδιο για όλους. Υπάρχει παιδί που λόγω επιπλοκής στην εγκυμοσύνη γεννήθηκε πρόωρα και είναι σε αμαξίδιο. Αποκόλληση έπαθα και στις επόμενες δύο εγκυμοσύνες. Στην τελευταία, εάν δεν ήμουν στην Αθήνα, θα είχαμε χαθεί και το παιδί κι εγώ.
Φυσικά, αντιμετωπίζουμε διάφορα προβλήματα – κι αυτό απαιτεί να κάνουμε συχνά ταξίδια στην Αθήνα για να επισκεπτόμαστε γιατρούς και να κάνουμε εξειδικευμένες εξετάσεις. Προς το παρόν είναι διαχειρίσιμα, αν όμως ήταν σοβαρότερα και δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν στο νησί, θα σκεφτόμουν να μετακομίσω. Το Κέντρο Υγείας της Αμοργού διαθέτει όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.
Για πολλούς μήνες είχαμε μόνο την ειδικευόμενη καρδιολόγο, δύο αγροτικούς γιατρούς και κάποιους νοσηλευτές. Τον τελευταίο καιρό έχουν καλυφθεί οι θέσεις των γιατρών, χάνουμε όμως νοσηλευτές. Η ειδικευόμενη γιατρός έχει σταθεί βράχος, αναλαμβάνοντας ακόμη και χρέη νοσηλευτή προκειμένου να πραγματοποιηθούν όλες οι εφημερίες. Είναι πολύ δύσκολο το έργο που καλείται να φέρει εις πέρας.