Πέμπτη, 14 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΚυκλάδεςΚυκλάδες: Αντέχει η τσέπη των Ελλήνων ένα ταξίδι στα νησιά του νομού...

Κυκλάδες: Αντέχει η τσέπη των Ελλήνων ένα ταξίδι στα νησιά του νομού μας;

|

Τι σημαίνει για μια τετραμελή οικογένεια μία εβδομάδα διακοπών στις Κυκλάδες τον Αύγουστο; Ας πάρουμε για παράδειγμα έναν δημοφιλή και μη «απαγορευτικό» προορισμό, όπως αυτόν της Νάξου. Από το λιμάνι της Ραφήνας ή του Πειραιά, με αυτοκίνητο, τα εισιτήρια μετ’ επιστροφής με συμβατικό πλοίο και αριθμημένες θέσεις κοστίζουν από 450 έως 540 ευρώ περίπου. Για τις μετακινήσεις στο νησί θα χρειαστεί να υπολογιστεί η τιμή της αμόλυβδης στις Κυκλάδες (2,146 ευρώ το λίτρο), που εμφανίζεται σημαντικά αυξημένη σε σχέση με την περιοχή της Αττικής (1,849 ευρώ το λίτρο), αν και πάντα υπάρχει η λύση να γεμίσετε το ντεπόζιτο πριν ξεκινήσετε το ταξίδι.

Τελικά, πόσο κοστίζει το ελληνικό καλοκαίρι; «Η μέση τιμή καταλύματος που θα πρέπει να αναμένει μια τετραμελής οικογένεια που θα πάει στη Νάξο τον Αύγουστο, για ένα διαμέρισμα δύο δωματίων, κυμαίνεται στα 150-200 ευρώ τη βραδιά», μας λέει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων, Αντώνης Καρατάσος. Στα περισσότερα καταλύματα, υποστηρίζει, οι τιμές θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα, με τις αυξήσεις να μην ξεπερνούν το 10%. «Υπάρχουν και καταλύματα που έχουν 400 και 500 ευρώ τη βραδιά», λέει και σχολιάζει πως είναι λογικό οι τιμές αυτές να δημιουργούν αγανάκτηση.

«Προφανώς, για να υφίστανται, κάποιοι τις πληρώνουν», αναφέρει χαρακτηριστικά. Υποστηρίζει πως, από ένα σημείο και μετά, η τιμή ξεφεύγει άνευ λόγου. «Υπάρχουν άνθρωποι που λένε “ποιο είναι το πιο ακριβό ξενοδοχείο στο νησί σας; Γιατί εμείς πάντα αυτό διαλέγουμε”. Υπάρχει και μια κατηγορία επιχειρήσεων που, για να δυναμώσουν την εικόνα τους, αυξάνουν την τιμή».

Ένα μέσο εστιατόριο στο νησί έχει τιμή κατ’ άτομο για ένα πλήρες γεύμα περίπου 22 ευρώ, οπότε για μια τετραμελή οικογένεια το κόστος θα είναι μεταξύ 70 και 90 ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Γιώργου Καββαθά. Στις νησιωτικές επιχειρήσεις το υψηλό μεταφορικό κόστος επηρεάζει τις τιμές στις πρώτες ύλες και το επιπλέον υψηλό εργατικό κόστος λόγω εποχικότητας αυξάνει τις τιμές για τους πελάτες.

Κυκλάδες - Κέα
Κυκλάδες – Κέα

Είναι οικονομικότερη η επιλογή ενός πλησιέστερου προορισμού; Εξετάσαμε την περίπτωση της Τζιας, του κοντινότερου νησιού των Κυκλάδων στην Αθήνα. Ο Ν. Π., επιχειρηματίας με ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνα, λέει πως για να βρει κανείς χαμηλές τιμές πρέπει να ψάξει από νωρίς. «Αν ψάχνεις αρχές Ιουλίου για τον Αύγουστο, δεν θα βρεις φθηνό κατάλυμα». Μια αναζήτηση σε γνωστή πλατφόρμα κρατήσεων μας δείχνει πως μάλλον έχουμε ήδη αργήσει. Για το διάστημα 1-8 Αυγούστου, σε ολόκληρο το νησί η φθηνότερη επιλογή για τετραμελή οικογένεια είναι ένα κατάλυμα τύπου μπανγκαλόου σε κάμπινγκ, με επτά διανυκτερεύσεις να κοστίζουν 1.166 ευρώ. Η ουσιαστική διαφορά σε σχέση με ένα μακρινότερο νησί των Κυκλάδων, όπως παρατηρεί ο Ν. Π., βρίσκεται στα ακτοπλοϊκά.

Ξεκινώντας από το Λαύριο, ένας ενήλικος επιβάτης θα δώσει για ένα εισιτήριο με επιστροφή περίπου 26 ευρώ, ενώ για να μεταφέρει ένα αυτοκίνητο θα διαθέσει περίπου 70 ευρώ. Για παιδιά κάτω των 10 ετών το εισιτήριο είναι μισό και κάτω των 5 ετών είναι μηδενικό. Υπάρχει και η επιλογή της ενοικίασης αυτοκινήτου στο νησί (η φθηνότερη επιλογή στη δική μας αναζήτηση άγγιξε τα περίπου 60 ευρώ τη μέρα), όμως οι περισσότεροι προτιμούν να φέρουν το δικό τους αυτοκίνητο, μια και το κόστος μεταφοράς δεν είναι απαγορευτικό.

Κόστος ανά ημέρα:  τουλάχιστον 285 ευρώ για Νάξο, τουλάχιστον 260 ευρώ για Τζια

Οπότε; Μπορεί να αντέξει μια οικογένεια 270 ευρώ την ημέρα για διακοπές στις Κυκλάδες;

Η απάντηση; Εξαρτάται από εσάς και μόνο

Με πληροφορίες από τη σελίδα kathimerini.gr

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Χίος: στην άσφαλτο πυροσβέστες για λίγα λεπτά ξεκούρασης

Μια φωτογραφία από το μέτωπο της φωτιάς συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, αποτυπώνοντας την εξάντληση και την αυταπάρνηση των πυροσβεστών.

Υπουργείο Παιδείας: 10.000 νέοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία, μεγάλη ανάσα

Από σήμερα 13 Αυγούστου ως τις 18 του μήνα, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για μόνιμο διορισμό σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή.

Αντίο στη Χρυσούλα Μάνη, μορφή-σύμβολο της Σχοινούσας

Ο σύλλογος Σχοινουσιωτών αποχαιρετά με θλίψη την αγαπημένη Χρυσούλα, που με το χαμόγελό της σημάδεψε το νησί.

Κουφονήσια: Μάχη με τον χρόνο για να ξανατρέξει το νερό – Διπλή βλάβη στις μονάδες αφαλάτωσης

Ο Αντιδήμαρχος Αντώνης Κωβαίος περιγράφει το θρίλερ των τελευταίων ημερών για την αποκατάσταση των βλαβών και καλεί τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις σε περιορισμό της κατανάλωσης.

Νάξος – Δημοτική Επιτροπή: «Πράσινο φως» για ασφαλιστικά μέτρα κατά του συρματοπλέγματος

Η Δημοτική Επιτροπή Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη για την απομάκρυνση της περίφραξης γύρω από το εμβληματικό μνημείο.

Νίκος Οικονομίδης & Κυριακή Σπανού: 15 Αυγούστου και πάλι στις Εγγαρές με νησιώτικο ρυθμό

Το καθιερωμένο συναπάντημα μουσικής, χορού και συγκίνησης επιστρέφει στις Εγγαρές για μια νύχτα που θα μείνει αξέχαστη.

Cycladic Whispers: Όταν η Νάξος μιλά με τη φωνή της τέχνης

Η Katharina Bolesch και ο Alexander Reichardt γιορτάζουν 25 χρόνια έμπνευσης και δημιουργίας στο νησί, μέσα από την έκθεση που φιλοξενείται στην Fish & Olive Gallery στο Χαλκί.

Κώστας Μπιζάς: Με ευλάβεια η Πάρος τιμά την Παναγία την Εκατονταπυλιανή

Ο Δήμαρχος Πάρου Κώστας Μπιζάς απευθύνει μήνυμα για τη μεγάλη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Αντιπύρ: Η τεχνική που σώζει σπίτια και ζωές – Πότε εφαρμόζεται

«Πώς οι Έλληνες πυροσβέστες χρησιμοποιούν ελεγχόμενη φωτιά για να σταματήσουν την εξάπλωση των πυρκαγιών»

Νάξος: Όταν η “βασίλισσα των Κυκλάδων” σε μαγεύει χωρίς πυξίδα (photos)

Η Πηνελόπη και ο Γιάννης έδεσαν στο λιμάνι, άφησαν την καρδιά τους ελεύθερη και αφέθηκαν στη μαγεία ενός τόπου που σε καλεί να τον ανακαλύψεις ξανά και ξανά.

Νάξος: Διάσωση δύο ηλικιωμένων κολυμβητών στον Άγιο Γεώργιο με πρωταγωνιστή τον Lennart Neubauer

Ο πρωταθλητής του windsurfing εντόπισε και κράτησε στην επιφάνεια δύο ηλικιωμένους που είχαν παρασυρθεί από ρεύματα και κύματα – Κίνδυνος στην περιοχή του «Πορτοκάλι».

Ένταση στο λιμάνι του Πειραιά: Επιβάτες για Νάξο ανέβηκαν στον καταπέλτη μετά από νέα ακύρωση δρομολογίου

Πάνω από 100 ταξιδιώτες αντέδρασαν έντονα μετά την αιφνιδιαστική ενημέρωση ότι δεν θα ταξιδέψουν ούτε σήμερα, παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις της εταιρείας.

Πολυχρόνης Ραπτάκης, πλοίαρχος “Blue Star Naxos”: «Στην ακτοπλοΐα είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με το εξωτερικό» (video)

Τι λέει για τις ελλείψεις στις υποδομές, τις “ουρές” στα λιμάνια και τη βοήθεια του Blue Star Delos σε ιστιοπλοϊκό με Γάλλους τουρίστες (video)

Λιμεναρχείο Νάξου: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλιακή της Χώρας Νάξου από 9 Αυγούστου, ποιοι εξαιρούνται

Η Νάξος γεμίζει κόσμο και το Λιμεναρχείο λαμβάνει δράση για την αποφυγή κυκλοφοριακού εφιάλτη.

Κυκλάδες: Ταχύπλοα στο έλεος του καιρού, ποια δεν προσέγγισαν λιμάνια

Δεν προσέγγισε Ηρακλειά το Tera Jet 2 – Διπλό περιστατικό με το CAT I στη Σέριφο – Ακινητοποιήθηκε το Superjet στην Πάρο λόγω ισχυρών ανέμων

Νάξος: Χάος στο λιμάνι μετά το απαγορευτικό – Οι λιμενικοί κράτησαν την τάξη

Μέρα-ρεκόρ με 5.000 επιβάτες και 1.000 οχήματα σε λίγες ώρες, αλλά το Λιμενικό Σώμα διασφάλισε ομαλή αποβίβαση και επιβίβαση παρά τις ελλείψεις υποδομών.

Attica Group: Ανεκτέλεστα τα δρομολόγια της Παρασκευής 8/8 λόγω απαγορευτικού απόπλου

Ανακοινώθηκε η αναστολή σημαντικών ακτοπλοϊκών δρομολογίων προς και από τις Κυκλάδες – Σε αναμονή νεότερων οδηγιών οι επιβάτες.

Blue Star Ferries: Αναστολή δρομολογίων για σήμερα (08/08), στις 4 το απόγευμα αναχωρεί το “Blue Star Delos”

Ακυρώνονται τα περισσότερα δρομολόγια της Blue Star λόγω απαγορευτικού – Το μόνο που ταξιδεύει είναι το Blue Star Delos με καθυστέρηση και τροποποιημένο δρομολόγιο

Απαγορευτικό απόπλου: Νυχτερινές λύσεις για Άνδρο από Ραφήνα

Καθηλωμένα 25 πλοία στον Πειραιά και 13 στη Ραφήνα – Τρία έκτακτα δρομολόγια μεταμεσονύχτια για Άνδρο για να εξυπηρετηθούν αποκλεισμένοι επιβάτες

Τραγωδία στη Σαντορίνη: 45χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς βρέθηκε νεκρός σε πισίνα ξενοδοχείου

Ο άνδρας εργαζόταν εποχικά στο νησί – Οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του δυστυχήματος.