“Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, μαγειρεύω. Πριν ακόμα αρχίσω να περπατάω, η μάνα μου, η λαλά μου, με είχαν μέσα στη στρατούρα δίπλα στην καμινάδα που έβραζε το φαγητό. Μεγάλωνα με τις μυρωδιές των πολίτικων φαγητών και των γεύσεων που έφερε η προγιαγιά μου από την Κωνσταντινούπολη. Τα παιχνίδια μου ήταν οι κουτάλες, οι πιρούνες, τα γουδιά και τα άλλα χειροποίητα σκεύη της μαγειρικής….”
Εεε η Μαριέττα Γαλάνη πιάνει δουλειά… Οπως σας είχαμε αναφέρει μέσα από τη σελίδα του Naxospress ξεκινήσαμε συνεργασία με την Μαριέττα Γαλάνη. Μαγείρισσα, chef που δημιουργεί πιάτα με αγάπη και με βάση την ιστορία, κυρίως του τόπου της. Της Απειράνθου. Αλλά και όπως τόνισε “με μυρωδιές από την Κωνσταντινούπολη”.. Πολίτικη Κουζίνα διά χειρός Απεραθίτισσας σεφ.
Ο συνδυασμός μοναδικός και ο “Μπεκρής Μεζές (με ξινοτύρι από το Τυροκομείο Πιτταράς)” ένα από τα καλύτερα πιάτα για να δοκιμάσατε κρασί ή ούζο ή ρακί είναι στη διάθεσή σας..
Να και η συνταγή διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη (οι φωτογραφίες της Μαρίας Κατεινά)
Τι θα χρειαστούμε για τον Mπεκρή μεζέ.
# 1 κιλό χοιρινό σε μεγάλους κύβους
# 3 με 4 λουκάνικα χωριάτικα με μυρωδικά κομμένα σε 4 με 5 κομμάτια
# 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
# 1 ποτηράκι ελαιόλαδο αλατοπίπερο κατά βούληση
# 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
# 1 μεγάλη κουταλιά της σούπας πελτέ
# 3 τσιμπιές κόκκινο πιπέρι
# 1 τσιμπιά μπαχάρι, λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο, λίγη ζάχαρη,
# 3 κ.σ. οξύμελο (ξύδι με μέλι έτοιμο)
# 1 ποτήρι κρασί μπρούσκο λίγο κύμινο
# 3 φύλλα δάφνη
Πως θα το φτιάξουμε:
Αρχικά, σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι, το κρέας και το λουκάνικο στο ελαιόλαδο. Ταυτόχρονα ρίχνουμε τα σκόρδα τα μπαχάρια, δάφνη και τέλος το οξύμελο τη ζάχαρη και τον πελτέ.
Ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.
Σκεπάζουμε τη τηγανιά και χαμηλώνουμε τη φωτιά, τα αφήνουμε για 5 με 6 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
Σερβίρουμε με κρασάκι και ξινοτύρι Πιτταρά.