Κυριακή, 27 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΑιμοδοσία: Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη και πόσες μονάδες αίματος συλλέχθηκαν το 2023

Αιμοδοσία: Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη και πόσες μονάδες αίματος συλλέχθηκαν το 2023

|

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας, καθώς το 2023 αυξήθηκε ο αριθμός των εθελοντών αιμοδοτών και οι μονάδες αίματος που συλλέχθηκαν ήταν περισσότερες σε σύγκριση με το 2022.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έκθεση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ). Υπό τη νέα τάση στην προσφορά αίματος, η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη εορτάζεται σήμερα Παρασκευή 14 Ιουνίου σε κλίμα αισιοδοξίας.

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στη συλλογή αίματος, η χώρα μας το 2023 συγκέντρωσε συνολικά 570.974 μονάδες αίματος για τη φροντίδα και θεραπεία των ασθενών. Από αυτές, οι 550.974 μονάδες προήλθαν από δωρεές εντός της χώρας, ενώ οι υπόλοιπες 20.000 μονάδες προήλθαν από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό και ήταν προορισμένες για ασθενείς με Μεσογειακή αναιμία.

Το 2023 συγκεντρώθηκαν 13.630 μονάδες αίματος περισσότερες σε σχέση με το 2022. Από τις 550.974 μονάδες αίματος που συγκεντρώθηκαν το 2023, οι 378.904 προήλθαν από εθελοντές αιμοδότες, δηλαδή το 68,7% της συνολικής ποσότητας. Αυτό αποτελεί αύξηση κατά 30.162 μονάδες σε σύγκριση με το 2022, όταν το ποσοστό του εθελοντικά συλλεχθέντος αίματος ήταν 65%. Συνεπώς, σημειώθηκε μια βελτίωση της τάξης του 3,7%. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΕΑ, ένα νησί αποτελεί το καλό παράδειγμα. Οι… αιμοδοτικές επιδόσεις των κατοίκων της Κέρκυρας είναι αξιοσημείωτες, με τη συγκέντρωση αίματος στο νησί να βελτιώνει την εικόνα ολόκληρης της Περιφέρειας των Ιονίων Νήσων.

Ειδικότερα, στην Κέρκυρα συλλέχθηκαν το 2023 121,76 μονάδες ανά 1.000 κατοίκους, 50,87 μονάδες εθελοντικού αίματος ανά 1.000 κατοίκους, που ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσον όρον της χώρας και το ποσοστό του εθελοντικού αίματος ανήλθε σε 71, 67 % για το 2023.

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Πριν από 20 χρόνια, τον Μάϊο του 2005, κατά την 58η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας, οι Υπουργοί Υγείας από όλο τον κόσμο, προχώρησαν σε μια ομόφωνη δήλωση δέσμευσης και υποστήριξης, αναγνωρίζοντας τη σημασία της εθελοντικής προσφοράς αίματος, ως ένα ανεκτίμητο δώρο σε ολόκληρη την κοινωνία, καθιερώνοντας την 14η Ιουνίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη , μια ημέρα κατά την οποία εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στους αιμοδότες σε όλο τον κόσμο.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, σε σύμπραξη με την Προεδρία της Δημοκρατίας, αναγνωρίζουν και προάγουν την αυτόβουλη συμμετοχή του ενεργού πολίτη στις κοινωνικές ανάγκες μέσα από τη διαδικασία της αιμοδοσίας, χωρίς το κίνητρο της υλικής ανταμοιβής, διοργανώνοντας τα τελευταία 5 χρόνια από κοινού τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη με μια εορταστική αιμοδοσία που φιλοξενεί η Προεδρία της Δημοκρατίας. Μέσα από αυτή την συνεργασία, η πολιτεία εκπληρώνει το στοιχειώδες χρέος αναγνώρισης της προσφοράς του Εθελοντή Αιμοδότη στην κοινωνία και τον συνάνθρωπο, αναδεικνύοντας την αιμοδοσία ως την προμετωπίδα του εθελοντισμού στη χώρα μας στο υψηλότερο πολιτειακό επίπεδο.

Την Παρασκευή 14 Ιουνίου, 10.00-15.00 θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εορταστική αιμοδοσία στο Προεδρικό Μέγαρο (Βασ. Γεωργίου Β 2) με τη συμμετοχή μελών της Προεδρίας της Δημοκρατίας αλλά και πολιτών εθελοντών αιμοδοτών. Στην εκδήλωση θα δώσει το «παρών» η Α.Ε. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του ΕΚΕΑ καθώς και το εξειδικευμένο προσωπικό που θα οργανώσει την αιμοδοσία.

Ποιοι δίνουν αίμα

Το μήνυμα της εφετινής καμπάνιας είναι «20 χρόνια προσφοράς: Σας ευχαριστούμε, αιμοδότες!». Τιμά το ορόσημο της 20ής επετείου και τον βαθύ αντίκτυπο της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στις ζωές των ασθενών και των δοτών, παρακινώντας παράλληλα, ακόμα περισσότερα άτομα να συμμετάσχουν στο παγκόσμιο κίνημα της αιμοδοσίας ξεπερνώντας διαχωρισμούς και προκαταλήψεις.

Για τον προσδιορισμό ραντεβού μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 2132146716 και 2132146726 (Τρίτη 11.6 έως Πέμπτη 13.6, 09.00-15.00).

Για να δώσετε αίμα χρειάζεται:

Να είστε 18-65 ετών
Να έχετε πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία
Να έχετε κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες
Να αναφέρετε τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνετε στο γιατρό της αιμοδοσίας
Εάν έχετε κάνει τατουάζ, να έχουν παρέλθει 4 μήνες

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Αμοργός: Ένταση και επεισόδια στο πανηγύρι της ψημένης ρακής μετά από πολιτικό σύνθημα

Απρόσμενη τροπή πήρε το παραδοσιακό γλέντι στα Κατάπολα, όταν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης προκάλεσαν αντιδράσεις, λογομαχίες και τελικά, διακοπή της γιορτής.

Μητρόπολη Παροναξίας: Με ευλάβεια και κατάνυξη ο Εσπερινός της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι Νάξου

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος χοροστάτησε στον εσπερινό της Αγίας Παρασκευής στο Καστράκι, μεταφέροντας μήνυμα πίστης, ελπίδας και ενότητας στους πιστούς της Νάξου.

Ιστορική νίκη για τους ναυτικούς στα ιδιωτικά σκάφη, μειώνεται η φορολογία μετά από παρέμβαση του Γ. Βάλλη

Ο πρόεδρος της Π.Ε.Π.Ι.Ε.Θ. ανοίγει νέο κεφάλαιο για το yachting στην Ελλάδα: Δίκαιη φορολόγηση, προστασία εγκύων ναυτικών και ριζικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε ασφάλεια και επαγγελματικά δικαιώματα

Μηλώσια 2025 – Στίβος: Με συγκίνηση και μεγάλη συμμετοχή η Νάξος τίμησε τον Ιουλιανό Βλασέρο

Ο ΑΜΣ Φιλωτίου διοργάνωσε τους αγώνες στίβου “Μηλώσια” στη μνήμη του Ιουλιανού Βλασέρου, ενώ η συγκινητική συμμετοχή της οικογένειάς του και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας ανέδειξαν ξανά τη δύναμη της μνήμης και του αθλητισμού.

Kalami Festival: Μουσική απόψε κάτω από τα αστέρια της Νάξου με Aggelina, Usurum & Σκιαδαρέσσες

Η παραλία της Μικρής Βίγλας υποδέχεται για πρώτη φορά το Kalami Festival σήμερα (27 Ιουλίου) με τρεις καλλιτεχνικές παρουσίες και μια βραδιά γεμάτη ψυχή, αφήγηση και ρυθμό.

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες σε Κύθηρα και Μεσσηνία. ενδείξεις βελτίωσης αλλά ο κίνδυνος παραμένει

Από Εύβοια και Κύθηρα μέχρι Χανιά και Μεσσηνία, οι πυροσβέστες συνεχίζουν με αυταπάρνηση – Νέες αναζωπυρώσεις, ενεργά μέτωπα και προειδοποίηση για κρίσιμη Κυριακή

Καίγεται η Προύσα: Η Τουρκία μετρά πληγές από πύρινη λαίλαπα στη βορειοδυτική επαρχία

Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά κατακαίει δασικές εκτάσεις και απειλεί οικισμούς στην επαρχία Προύσα – Εκκενώσεις, αποκλεισμοί δρόμων και δραματικές εικόνες καταστροφής

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Παρέμβαση Λιανού για δίκαιη κατανομή πόρων

Ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων ζητά αλλαγή πλαισίου ώστε τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία να έχουν έσοδα για ανταποδοτικά έργα – Νέες ισορροπίες στους νησιωτικούς δήμους

Νάξος – Μουτσούνα: Η μικρή Διονυσία και το γλαράκι της ελπίδας

Από τη Μουτσούνα ως τη Χώρα, ένα κορίτσι με καρδιά μεγαλύτερη απ’ την ηλικία του δείχνει τι σημαίνει αγάπη για τη ζωή και τους αθόρυβους ήρωες της φύσης

Τραγωδία στη Σέριφο: Νεκρός 22χρονος που είχε εξαφανιστεί, που βρέθηκε…

Αγωνία που μετατράπηκε σε θρήνο – Ο νεαρός εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του λίγες ώρες μετά την εξαφάνισή του. Ερωτήματα για τις συνθήκες του θανάτου του.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.