Από τις πιο όμορφες ειδήσεις της ημέρας… Μετά από 4 χρόνια, εντοπίστηκε φωλιά χελώνας caretta caretta στην παραλία Λάγγερη στην Πάρο και σήμανε συναγερμός. Υπάρχει σήμανση, περίφραξη και σε δύο μήνες περιμένουν τα πρώτα χελωνάκια….
Η πρώτη ανακοίνωση έγινε από την Μαριάννα Κεχαγιά μέσω της προσωπικής της σελίδα (μαζί με την Μαρία Περαντινού) που ανέφερε ” Με πολύ μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε πως σήμερα, μετά από 4 χρόνια, εντοπίστηκε φωλιά χελώνας caretta caretta στην παραλία Λάγγερη στην Πάρο. Περιμένουμε τα χελωνάκια σε 2 μήνες. Αξίζει να αναφερθεί πως η χελώνα που επέλεξε να κάνει τη φωλιά της εκεί, είχε μάλλον γεννηθεί στο ίδιο σημείο πριν από περίπου 30 χρόνια.
Το σημείο προστατεύεται σε συνεργασία με τον ΑΡΧΕΛΩΝ και Naxos island wildlife protection αλλά και από όλους εμάς στην Πάρο, μόνιμους και επισκέπτες, που έχουμε την υποχρέωση και την τύχη να προστατέψουμε αυτό το μοναδικό πλάσμα που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Ίσως βρεθούν και άλλες φωλιές, ας έχουμε όλοι το νου μας για τα χαρακτηριστικά ίχνη”.
Η συνέχεια βέβαια δόθηκε μέσα από τη σελίδα “Σύλλογος Προστασίας Αγιας Ζωής Νάξου” που σημείωσε:
Με ευχάριστα νέα ξεκίνησε η σημερινή Κυριακή. Συνεργάτες μας στην Πάρο, μας ενημέρωσαν νωρίς το πρωί, πως μια χελώνα Caretta-caretta γέννησε τα αυγά της στην παραλία «Λαγγέρη». Αμέσως η περιοχή περιφράχτηκε προκειμένου τα αυγά να εκκολαφθούν με ασφάλεια.
Το ευχάριστο αυτό περιστατικό αναδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργούν οι “καθαρισμοί” των παραλιών με βαρέα οχήματα. Μια πρακτική, που ούτως ή άλλως δεν είναι νόμιμη, καταστρέφει την μικροχλωρίδα και μικροπανίδα των ακτών, ενώ η αφαίρεση των νεκρών φύλλων του θαλάσσιου φυτού Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) από τις ακτές συμβάλλει στην ταχύτερη διάβρωση τους κάτι μου θα οδηγήσει σε μια πολύ διαφορετική, αλλοιωμένη και αφύσικη εικόνα των παραλιών, χωρίς ζωή και χωρίς αμμουδιά.
Η ωοτοκία των θαλάσσιων χελωνών ξεκινά αρχές Μαΐου και ολοκληρώνεται τέλη Οκτωβρίου. Οι επαναλαμβανόμενοι “καθαρισμοί” τέτοιου είδους χωρίς καμία μέριμνα είναι ένας ακόμα παράγοντας κινδύνου για την αναπαραγωγή και προστασία των υπέροχων αυτών πλασμάτων που απειλούνται με εξαφάνιση και πρέπει να σταματήσει”.