Δευτέρα, 2 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΠαράξεναΒραζιλία: Φυλή στον Αμαζόνιο "γνώρισε" το internet και τα μέλη της σταμάτησαν...

Βραζιλία: Φυλή στον Αμαζόνιο “γνώρισε” το internet και τα μέλη της σταμάτησαν κάθε επαφή μεταξύ τους (!!!)

|

Οσοι την δεκαετία του 80 είχαμε την ευκαιρία να δούμε την ταινία “Και οι θεοί τρελάθηκαν” (The Gods Must Be Crazy) εύκολα μπορούμε να κατανοήσουμε το νόημα της είδησης που ακολουθεί…

Πριν από μερικούς μήνες, η φυλή Marubo, που ζει κατά μήκος του ποταμού Ιτούι στη Βραζιλία, απέκτησε δορυφορικό Διαδίκτυο μέσω της υπηρεσίας Starlink του Ελον Μασκ. Και αν και φαινομενικά δείχνει ένα σημαντικό εργαλείο για αυτούς τους απομονωμένους ανθρώπους, οι πρεσβύτεροι της φυλής ισχυρίζονται τώρα ότι προέκυψε μια αυξανόμενη τεμπελιά μεταξύ των 2.000 μελών, η οποία μάλιστα οδήγησε και σε έλλειψη τροφής.

Ο ηγέτης της φυλής, Ενόκε Μαρούμπο συνέβαλε καθοριστικά στο να έρθει το Starlink. Ομως με την έλευση του διαδικτύου οι άνθρωποι απομονώθηκαν κοινωνικά και σταμάτησαν να κυνηγούν και να καλλιεργούν επειδή, όπως λέει, κόλλησαν στα τηλέφωνά τους. «Στο χωριό, αν δεν κυνηγάς, δεν ψαρεύεις και δεν φυτεύεις, δεν τρως», είπε χαρακτηριστικά.

«Οταν έφτασε [το Starlink] όλοι ήταν χαρούμενοι. Τώρα, οι νέοι άνθρωποι έχουν γίνει τεμπέληδες», σχολιάζει ο 73χρονος Τσαϊνάμα Μαρούμπο.

Τελικά, οι πρεσβύτεροι αποφάσισαν να κόψουν το Διαδίκτυο για δύο ώρες το πρωί, πέντε ώρες το βράδυ και όλη την Κυριακή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ωστόσο, προέκυψαν και άλλα ζητήματα όπως ο εθισμός στην πορνογραφία. Οι άνδρες έφτασαν στο σημείο να μοιράζονται βίντεο σε ομαδικές συνομιλίες, με την κουλτούρα της φυλής να μην επιτρέπει ούτε καν τα φιλιά σε δημόσιο χώρο. Παράλληλα, ορισμένοι πρεσβύτεροι ανέφεραν πως έχουν παρατηρήσει πιο επιθετική σεξουαλική συμπεριφορά από νεαρούς άνδρες.

Πάντως, η πρόσβαση στο διαδίκτυο έφερε και θετικά. Η ταχύτερη ιατρική βοήθεια έσωσε ζωές, μεταξύ άλλων από δαγκώματα φιδιών. Ετσι, παρά τα αρνητικά η φυλή δεν θέλει να εγκαταλείψει το Διαδίκτυο. «Το Διαδίκτυο θα μας αποφέρει πολύ περισσότερα οφέλη από ό,τι ζημιές», είπε ο Ενόκε Μαρούμπο.

Με πληροφορίες από Mirror

(σ.σ. για την ταινία “Και οι θεοί τρελάθηκαν” να σημειώσουμε ότι η υπόθεση κινείται γύρω από ένα μπουκάλι Coca Cola. Ασυνείδητος πιλότος ρίχνει από το παράθυρό του κι ενώ πετά πάνω από την έρημο Καλαχάρι. Φτάνοντας στα χέρια μιας πολυπληθούς οικογένειας Βουσμάνων, αυτό θα αναστατώσει ανησυχητικά την πρωτόγονη, ειδυλλιακή καθημερινότητά τους. Ένας απ’ αυτούς λοιπόν ξεκινά με τα πόδια για να φτάσει στην άκρη του κόσμου και να το ξεφορτωθεί, συναντώντας τον… πολιτισμό).

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Νάξο το νέο ερευνητικό έργο του ΕΜΠ για τη διαχείριση των όμβριων υδάτων

Με τη χρηματοδότηση του Horizon και σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, ξεκινά πιλοτική εφαρμογή τεχνολογιών για την ενίσχυση της υδατικής επάρκειας

Γ. Πολυχρονάκος: “Να βγάλουμε τους νησιωτικούς δήμους από το σημερινό αδιέξοδο”

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, παρουσίασε προτάσεις και δεσμεύσεις για την αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή ανάπτυξη

Κ. Μονογυιού: 40.000.000 € για την αποπληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου – Ουσιαστική στήριξη στους νησιώτες μας

Κατά το έτος 2024, καταβλήθηκε συνολικά το ποσό των 68.000.000 ευρώ για όλες τις μορφές του Μεταφορικού Ισοδύναμου

Αναβάθμιση των σχολικών υποδομών στη Σαντορίνη: Τρία σχολεία στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου»

Ο Δήμος Θήρας επενδύει σε σύγχρονες εκπαιδευτικές συνθήκες με έργα συντήρησης, αναβάθμισης και συνεργασία με την κεντρική πολιτεία

Ν. Πιτταράς: «Η βιωσιμότητα της Νάξου περνά από τη συνεργασία τουρισμού και πρωτογενή τομέα» (video)

Ο ιδιοκτήτης του Τυροκομείου Πιτταράς συγκίνησε με την αυθεντική του παρέμβαση στη 1η Συνάντηση για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Νάξου

Στοίχημα – Βραζιλία: Μάχη ουραγών με την ισοπαλία να έχει το πρώτο λόγο

Παϊσαντού - Κρισιούμα: Μάχη ουραγών με τριπλασιασμό και ο πρώτος λόγος η ισοπαλία...

Νάξος ως πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, το μήνυμα του Γιάννη Μαργαρίτη

Ο Έπαρχος Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων τονίζει την ανάγκη για ποιοτικό τουρισμό, σεβασμό στο περιβάλλον και ενίσχυση της τοπικής ταυτότητας στο Συνέδριο Βιώσιμης Ανάπτυξης

Σίφνος: “Με τα Χέρια και την Καρδιά”, δομεί το μέλλον με πέτρα και συμμετοχή (αφίσα)

Συμμετοχικό εργοτάξιο, παραδοσιακή ξερολιθική τέχνη, νεανική μαθητεία και κοινότητα χτίζουν μαζί τα νέα υδροφράγματα του νησιού – μια εμπειρία που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.

Β. Φλεριανός: “Η διατήρηση των Κούρων στο Φλεριό δεν αφορά μόνο την ιστορία, αφορά και το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”

Ο Βασίλης Φλεριανός μιλά δημόσια για την αξία της αυθεντικότητας και της ιστορικής συνέχειας, προτείνοντας in situ ανάδειξη αντί της απομάκρυνσης των μνημείων από τον τόπο τους.

Νάξος: Η μουσική στήνει σκηνή στο Χαλκί, η Ευρωπαϊκή Γιορτή επιστρέφει για 12η χρονιά!

Ρυθμοί, χαμόγελα και παλμός στο πιο μελωδικό διήμερο του καλοκαιριού – 21 & 22 Ιουνίου, το Χαλκί γίνεται η καρδιά της μουσικής στη Νάξο.

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Πάρος: «Κλείνουμε πριν μας κλείσουν», η εστίαση σε απεργία στις 5 Ιουνίου

Σε συμβολικό λουκέτο προχωρούν οι παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού – Αντίδραση απέναντι σε τιμωρητικές πολιτικές και κρατική απουσία - Το σχόλιο του Γιάννη Παπαδόπουλου

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος – Σύλλογος Μηχανικών: “Όχι σε οριζόντιους περιορισμούς, Ναι, σε στοχευμένο πλαίσιο για τις θερινές οικοδομικές εργασίες”

Ο Σύλλογος εκφράζει έντονο προβληματισμό για την αιφνιδιαστική πρόθεση του Δήμου να επιβάλει οριζόντιους περιορισμούς, χωρίς επαρκή διαβούλευση – Προτείνει στοχευμένο και ρεαλιστικό πλαίσιο που προστατεύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον κατασκευαστικό κλάδο.

Νάξος: Αναβολή στη συζήτηση για τις θερινές οικοδομικές εργασίες, παράταση διαβούλευσης έως 10 Ιουνίου

Δεν θα ισχύσει από φέτος η ρύθμιση για περιορισμούς στις κατασκευαστικές δραστηριότητες. Συνάντηση διαβούλευσης με οικοδόμους και νέα προθεσμία για προτάσεις.

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος – Αεροδρόμιο: Πραγματοποιήθηκε νυχτερινή αεροδιακομιδή με τα νέα φορητά φώτα

Ένα 24ωρο μετά την τοποθέτηση του προσωρινού φωτισμού, το νησί απέκτησε ξανά τη δυνατότητα νυχτερινής αερομεταφοράς ασθενών με ελικόπτερα AW-109

«Αχ πανάθεμά σε Αθήνα»: Ο Βαγγέλης Κονιτόπουλος τραγουδά για τα νησιά και τη νοσταλγία (video)

Μια νέα νησιώτικη μελωδία-ύμνος από τον μετρ του Αιγαίου, με τη συμμετοχή της οικογένειας Κονιτοπούλου (video)

Νάξος: «Πώς ένα δημόσιο ακίνητο έγινε ιδιωτική “πλατεία”, η αλήθεια πίσω από την περίφραξη στον Λυώνα»

Σαφές μήνυμα από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων για την περίφραξη στον Λυώνα: παράνομη αυθαίρετη χρήση του χώρου, περίφραξη για λόγους ασφάλειας και αποκατάσταση της νομιμότητας