Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΓαστρονομίαΤο εστιατόριο "Pelagos" βάζει σε ένα πιάτο Σίφνο, Σαντορίνη και Νάξο

Το εστιατόριο “Pelagos” βάζει σε ένα πιάτο Σίφνο, Σαντορίνη και Νάξο

|

“… Πρόσφατα είχαμε την μεγάλη χαρά και την εξαιρετική τιμή να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε στη Νάξο κάποιους από τους κορυφαίους σεφ παγκοσμίως. Τον βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin chef Luca Piscazzi, τον chef της γαλλικής πρεσβείας Jean Marie Hoffman, την βραβευμένη Γαλλίδα σεφ Euralie Rus και τους διάσημους γευσιγνώστες Shirley Garrier και Mathieu Zouhairi, οι οποίοι είναι επίσης οι δημιουργοί της διάσημης πλατφόρμας @thesocialfood…”

Μέσα Απριλίου και μέσα από τη σελίδα της Μαρίας Πολυκρέτη – Ιωάννη Μαργαρίτη γίνεται γνωστό ότι έχουμε… εισβολή Γάλλων στη Νάξο και δη στο κτήμα “Καμπόνες” σε γνωριμία της Ναξιακής γαστρονομίας. Αυτό που δεν ανέφερε η κα Πολυκρέτη – Μαργαρίτη ήταν ότι ο Luca piscazzi βρέθηκε δύο φορές στη Νάξο (όπως και στη Σίφνο και Σαντορίνη) έμεινε μάλιστα αρκετές ημέρες σε μία προσπάθεια να συλλέξει τα καλύτερα προϊόντα. 

Ο λόγος; η δημιουργία δύο εξαιρετικών μενού γευσιγνωσίας έξι και εννέα πιάτων –τα “Discovery” και “Adventure”– που συνοδεύουν φέτος στο ‘Pelagos’ από ένα μενού έξι πιάτων “Best Of” που τιμά τα τρία χρόνια της περιοδείας, περιλαμβάνοντας αγαπημένα πιάτα εμπνευσμένα από προηγούμενα ταξίδια στην Κρήτη και την Τήνο.

Οι Κυκλάδες λοιπόν σε πιάτα που είδαμε στo βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin εστιατόριο του “Four Seasons Astir Palace”… Η ανάρτηση στην σελίδα athinorama.gr αναφέρει:

Μετά από ένα γαστρονομικό ταξίδι, ο αναγνωρισμένος σεφ Luca Piscazzi και η ομάδα του παρουσιάζουν εννέα υλικά από τη Σίφνο, τη Σαντορίνη και τη Νάξο που αφηγούνται την ιστορία των νησιών, των κατοίκων τους, της κουλτούρας και της γαστρονομικής τους κληρονομιάς. Δύο εξαιρετικά μενού γευσιγνωσίας έξι και εννέα πιάτων –τα “Discovery” και “Adventure”– συνοδεύονται φέτος στο ‘Pelagos’ από ένα μενού έξι πιάτων “Best Of” που τιμά τα τρία χρόνια της περιοδείας, περιλαμβάνοντας αγαπημένα πιάτα εμπνευσμένα από προηγούμενα ταξίδια στην Κρήτη και την Τήνο.

Κατά τη διάρκεια του φετινού Pelagos on Tour, οι συναντήσεις και οι συνεργασίες με τοπικούς σεφ, μικρούς παραγωγούς και οικογενειακές επιχειρήσεις οδήγησαν σε αποκλειστικές γαστρονομικές και πολιτιστικές αποκαλύψεις. Το αποτέλεσμα; Εξαιρετικά καλοκαιρινά μενού που γιορτάζουν αυτά τα ξεχωριστά υλικά και αγκαλιάζουν τις μοναδικές προσωπικότητες αυτών των πολύ διαφορετικών νησιών.

Η αρχική αποστολή του Pelagos on Tour ήταν να εξερευνήσει ανεξερεύνητους προορισμούς, να στηρίξει μικρούς παραγωγούς και να αναδείξει εξαιρετικά τοπικά προϊόντα“, εξηγεί ο σεφ. “Το φετινό Pelagos On Tour: The Cyclades Edition παρέδωσε όλες αυτές τις πτυχές και πολλά περισσότερα, συμπεριλαμβανομένης της υπενθύμισης να εκτιμάμε τις απλές χαρές της ζωής: την αυθεντική φιλοξενία, την άνεση του αργού ρυθμού ζωής και την απόλαυση των δώρων της φύσης στην καθαρότερη μορφή τους“.

Για κάθε ένα από τα νέα καλοκαιρινά μενού στο Pelagos, οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα πλήρες ελληνικό pairing κρασιών καθώς και την ευκαιρία να ανακαλύψουν διεθνείς ετικέτες μέσω των εξειδικευμένων σομελιέ. Υπάρχει, επίσης, ένα μενού με τέσσερα κοκτέιλ εμπνευσμένα από τις Κυκλάδες, συμπεριλαμβανομένου του χαρακτηριστικού Ariadne: ένας αναζωογονητικός φόρος τιμής στη Νάξο που συνδυάζει λικέρ κίτρο με Aperol, πεπόνι και Aegean Tonic.

Τρία νησιά, εννέα υλικά

Κάθε νησί που επισκέφθηκε το Pelagos On Tour: The Cyclades Edition προσέφερε νέα γαστρονομική έμπνευση για τα καλοκαιρινά μενού του σεφ Luca Piscazzi.

 

Το 'Pelagos' βάζει Σίφνο, Σαντορίνη και Νάξο στο πιάτο 1

 

Η κάπαρη της Σίφνου προσθέτει μια παιγνιώδη πιπεράτη νότα στο ταρτάρ τόνου μέσω της αλμυρής απαλότητας του παγωτού κάπαρης. Τα κρεμώδη ρεβίθια συνδυάζονται επιδέξια με σάλτσα Romesco και βερίκοκο στον αστακό. Η μοναδική λευκή μελιτζάνα της Σαντορίνης είναι το αστέρι του ομώνυμου πιάτου και συνδυάζεται αριστουργηματικά μαζί με κάρυ Madras, χοιρινή κοιλιά και στρείδι. Το ξηρό ωριμασμένο βοδινό αναδεικνύει το κρέας της Νάξου που σερβίρεται με έναν ενδιαφέροντα συνδυασμό ζωμού ντομάτας, αγγουριού και σουσαμιού.

 

Το 'Pelagos' βάζει Σίφνο, Σαντορίνη και Νάξο στο πιάτο 5

 

Το μενού έξι πιάτων “Best Of” επαναφέρει εμβληματικά αγαπημένα πιάτα από προηγούμενες περιοδείες. Από την επίσκεψη το 2023 στην Κρήτη, το πιάτο με το αρνί περιλαμβάνει τρυφερό κρέας με άγρια χόρτα, δαμάσκηνα και πίτα. Προερχόμενο από την Τήνο το 2022, το πιάτο με το τυρί καρίκι αποδίδει παιχνιδιάρικα τυρί που ωριμάζει σε κολοκύθα με χαβιάρι Kristal σε ένα κεραμικό πιάτο σε σχήμα κολοκύθας.

Μια κυκλαδική Οδύσσεια

Η φετινή νησιωτική περιπέτεια ξεκίνησε από τη Σίφνο, στη φάρμα Narlis, όπου η οικογένεια του ιδιοκτήτη Γιώργου χρησιμοποιεί μεθόδους καλλιέργειας χωρίς νερό για σχεδόν έναν αιώνα. Σε όλο το νησί, τα ρεβίθια, το φασκόμηλο και η κάπαρη αποδείχθηκαν οι γαστρονομικοί αστέρες, ενώ η απίστευτη κεραμική και οι ορεινές πεζοπορίες προς τα αρχαία μοναστήρια ήταν δύο κύρια πολιτιστικά σημεία αναφοράς.

Ο επόμενος προορισμός ήταν η Σαντορίνη –το νησί του κρασιού– ευλογημένο από ηφαιστειακό έδαφος, αεράκια του Αιγαίου και άφθονη ηλιοφάνεια. Παρά τον μαζικό τουρισμό, οι τοπικοί παραγωγοί και αγρότες εργάζονται ακούραστα για να διατηρήσουν την ακεραιότητα των προϊόντων του νησιού, συμπεριλαμβανομένων των παγκοσμίως γνωστών ντοματών Σαντορίνης, οι οποίες προστατεύονται με επίσημη ονομασία προέλευσης από το 2013. Μετά την εκμάθηση παραδοσιακών τεχνικών οινοποίησης στο οινοποιείο Vassaltis, η ομάδα γευμάτισε με αρωματικά φιστίκια που καλλιεργούνται από τον σεβαστό αγρότη Γιάννη στο κτήμα Yiannis Nomikos Estate.

 

Το 'Pelagos' βάζει Σίφνο, Σαντορίνη και Νάξο στο πιάτο 3

 

Στη Νάξο, τα καταπράσινα τοπία και οι βουνοκορφές αποτέλεσαν το σκηνικό, ενώ οι επισκέψεις σε μικρούς παραγωγούς όπως οι Babounis Cheese, Graviera Pittara και Olive Oil Cycladi, έδωσαν στην ομάδα τη δυνατότητα να δοκιμάσει αρωματικά τυριά Athos, βοδινό κρέας από βοσκή και το πιο εκλεκτό χρυσαφένιο ελαιόλαδο. Χαλαρά γεύματα με τη Naxian Experience και το Terra Grazia Estate εμβάθυναν την ομάδα στη θερμή φιλοξενία της Νάξου, στα τοπικά πιάτα και στην παραδοσιακή μουσική.

Εμπνευσμένος από τη φλόγα για δημιουργία, ο βραβευμένος σεφ Luca –ο οποίος κέρδισε για το ‘Pelagos’ Χρυσό Σκούφο και ένα αστέρι Michelin μέσα σε έξι μήνες από τη λειτουργία του εστιατορίου– επέστρεψε στην Αθήνα για να δημιουργήσει πιάτα που αφηγούνται μια ιστορία για το τοπίο, το πάθος και τη δεξιοτεχνία.

 

Το 'Pelagos' βάζει Σίφνο, Σαντορίνη και Νάξο στο πιάτο 6

 

Ήθελα πραγματικά να εξερευνήσω τον σύνδεσμο μεταξύ κάθε νησιού και των κατοίκων του, της ιστορίας, της κουλτούρας και της γαστρονομικής τους κληρονομιάς“, σημειώνει. “Η έμπνευση προέρχεται από τη δοκιμή προϊόντων στο φυσικό τους περιβάλλον και την εκμάθηση των γαστρονομικών παραδόσεων πίσω από αυτά μέσα από τους ανθρώπους που τα γνωρίζουν καλύτερα. Ως αποτέλεσμα, κάθε πιάτο στα νέα μας μενού, είναι πραγματικά ένας φόρος τιμής στους ανθρώπους πίσω από τις γεύσεις, τα χρώματα και τα αρώματα κάθε βασικού υλικού“.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

45 βαθμοί στη σκιά: Ο καύσωνας «ψήνει» τη Δυτική Ελλάδα – Ασφυκτική η κατάσταση και στην Αττική (πίνακας)

Από τη Σκάλα Μεσσηνίας έως την Αμφιλοχία, οι θερμοκρασίες σπάνε τα όρια – 24 σταθμοί κατέγραψαν πάνω από 42°C, σύμφωνα με το meteo.gr – Πού λειτουργεί το μελτέμι ως «καταβάτης»

Εθνική μάχη με τις φλόγες: Σπίτια καίγονται, χωριά εκκενώνονται σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Αττική, Εύβοια, Μεσσηνία, Κύθηρα, Θεσσαλονίκη και τώρα και η Ήπειρος βρίσκονται στο έλεος της φωτιάς – Εικόνες απόλυτης καταστροφής, αγώνας επιβίωσης από πολίτες και Πυροσβεστική

Η Δονούσα και ο θησαυρός της: Η παραλία Κέδρος στις κορυφαίες παγκοσμίως

Ο Κέδρος της Δονούσας γοητεύει παγκόσμια, κατακτώντας μια θέση ανάμεσα στις ωραιότερες παραλίες του κόσμου σύμφωνα με το Forbes — ένας τόπος φυσικής μαγείας, ιστορίας και απόλυτης ηρεμίας.

Σ.Α.Ε.Κ. Νάξου στο Φιλώτι: Γεφυρώνοντας το σχολείο με την αγορά εργασίας

Ανώτερη Επαγγελματική Κατάρτιση στον τόπο μας με ειδικότητες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της Νάξου – Μια μοναδική ευκαιρία για νέους και νέες

Αμοργός – Γιορτή Ψημένης Ρακής: Μια νύχτα γεμάτη παράδοση, χορό και αρώματα του νησιού!

Το Σάββατο 26 Ιουλίου 2025 στα Κατάπολα η Αμοργός στήνει ένα γλέντι που μυρίζει ψημένη, ακούγεται σαν βιολί και χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά του καλοκαιριού.

Η Νάξος έγινε ξανά πανεπιστημιακή πολιτεία, oλοκληρώθηκε το 22ο Θερινό Σχολείο «Μανώλης Μαρμαράς»

Για 22η συνεχή χρονιά, φοιτητές και επιστήμονες συνάντησαν τη γεωγραφία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό στο πλαίσιο του Θερινού Σχολείου Νάξου – Φέτος με αφορμή τα 30 χρόνια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Νίσυρος – Μήλος – Κίμωλος ενωμένες: Κατηγορηματικό “όχι” στη γεωθερμία υψηλής ενθαλπίας

Με ομόφωνη απόφαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, οι νησιωτικές κοινωνίες απαιτούν την εξαίρεση από κάθε σχεδιασμό εξόρυξης λιθίου, επικαλούμενες σοβαρούς κινδύνους για περιβάλλον, τουρισμό και δημόσια υγεία.

Διπλή θαλάσσια εμπειρία για παιδιά από το Naxos Water Sports με κολύμβηση & ιστιοπλοΐα!

Από 28 Ιουλίου έως 8 Αυγούστου, μικροί Ναξιώτες και επισκέπτες μαθαίνουν τα μυστικά της θάλασσας μέσα από δημιουργικά καλοκαιρινά προγράμματα.

Lennart Neubauer: Η μάχη στη Fuerteventura, ο τραυματισμός και η υπόσχεση επιστροφής

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής από τη Νάξο πάλεψε με πόνο, έγραψε την υψηλότερη βαθμολογία του event και αποχαιρέτησε την Καναρία με ένα μεγάλο “θα επιστρέψω”.

«Ζωολογικός Ήχος»: Παιδιά, τραγούδια και φαντασία στον Πύργο Μπαζαίου με τον Γιώργη Χριστοδούλου

Μια γιορτή για μικρούς και μεγάλους με τα ωραιότερα παιδικά τραγούδια για ζώα στην ελληνική γλώσσα, έρχεται την Τετάρτη 30 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Νάξου.

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις