Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕλλάδαΕυρωεκλογές 2024 - Μητσοτάκης: "Δεν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ"

Ευρωεκλογές 2024 – Μητσοτάκης: “Δεν θα μειώσουμε τον ΦΠΑ”

|

Ξεκάθαρος και απόλυτος για το καυτό θέμα του ΦΠΑ… “Δεν θα τον μειώσουμε. Δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός. Ποια επιδόματα θα κοπούν για να μειωθεί ο ΦΠΑ;”… Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης τα ανέφερε αυτά σε διακαναλική συνέντευξη τύπου ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε νέο πρόγραμμα Σπίτι μου, ύψους δύο δισ. ευρώ, με διευρυμένη περίμετρο ωφελουμένων και για ζευγάρια 40-50 ετών.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ισχυρή φωνή στην Ευρώπη και δεν αρνήθηκε την άνοδο της ακροδεξιάς τόσο στην Ευρώπη και όσο και στη χώρα μας.

«Κόμματα στα δεξιά της ΝΔ υπήρχαν και στις εθνικές εκλογές. Θα έχουν και τώρα μια αισθητή παρουσία. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να εφαρμόζουμε μια δίκαιη μεταναστευτική πολιτική», σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε πως «είναι καλό είναι η ΝΔ να είναι πολύ ισχυρή μετά τις ευρωεκλογές της επόμενης Κυριακής».

Σε ερώτηση για τον κίνδυνο της αποχής , ο πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι «έχω ιδρώσει τη φανέλα για να πείσω τους πολίτες ότι οι Ευρωεκλογές έχουν μεγάλη σημασία και πρέπει να συμμετέχουν σε αυτές». Δήλωσε, πάντως, προβληματισμένος για το φαινόμενο, που παρατηρήθηκε την προηγούμενη περίοδο όταν Έλληνες ευρωβουλευτές στράφηκαν εναντίον της χώρας τους: «Να μη στείλουμε τέτοιους Ευρωβουλευτές στην Ευρώπη παρακαλώ», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι άμεσα, τους επόμενους μήνες θα κατατεθεί σχέδιο νόμου για την επέκταση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές για τους Έλληνες πολίτες, που διαβιούν εκτός της χώρας. Για τους κατοίκους εντός της χώρας το εγχείρημα είναι πιο σύνθετο, αλλά θα διερευνήσουμε τις πιθανότητες να εξεύρουμε συγκλίσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.»

Αναφορικά με το θέμα της ακρίβειας και τις τιμές των τροφίμων, αλλά και την έντονη κριτική της αντιπολίτευσης ως προς την προ ημερών του επιστολή του στην Κομισιόν, σημείωσε:

«Θέλουμε να θέσουμε την πρόεδρο της Επιτροπής προ των ευθυνών της ενόψει της νέας της θητείας. Πιστεύουμε ότι η Κομισιόν θα σκύψει πάνω σε αυτό το πρόβλημα. Είχα την εντύπωση ότι η Αριστερά ήταν κατά των μονοπωλίων. Είμαι σίγουρος ότι η Ευρώπη θα επιβάλλει περιορισμούς στις πολυεθνικές».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα μειώσει τον ΦΠΑ «γιατί δεν το αντέχει ο προϋπολογισμός», ενώ προσέθεσε: «όποιος θέλει να το κάνει να μας πει ποια επιδόματα θα κόψει και τι περικοπές θα κάνει».

«Η ακρίβεια πράγματι είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, θέλω να πιστεύω ότι είμαστε στην αρχή του τέλους αυτής της περιπέτειας, ωστόσο, επαναλαμβάνω ότι η αύξηση των μισθών αποτελεί τη μόνιμη απάντηση έναντι της ακρίβειας, ενώ εξυπηρετεί και το στόχο της σύγκλισης με την Ευρώπη».

«Γιατί δεν καταθέτει το πόθεν έσχες του ο κ. Κασσελάκης;»

Σε ερώτηση για τα ερωτήματα που του θέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κυρίως αναφορικά με τα Τέμπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι ο ίδιος θα τον ρωτούσε γιατί ακόμα δεν έχει καταθέσει το «πόθεν έσχες» του.

«Για τον κύριο Κασσελάκη εγώ δεν θέλω να πω πολλά, θέλω να του θέσω όμως σε ένα ερώτημα: γιατί δεν έχει καταθέσει ακόμη το πόθεν έσχες του. Εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή ως πρεσβεύουν το δόγμα καθαρά χέρια. Αυτοδημιούργητος, επαγγελματίας από το εξωτερικό επιτυχημένος με πολλά λεφτά, το τι κάνεις στην ιδιωτική του ζωή δεν νομίζω ότι ενδιαφέρει τους πολίτες. Γιατί μερικές φορές υπάρχει και αυτή η σύγχυση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου βίου. Το πώς όμως ένας αρχηγός έχει δημιουργήσει την περιουσία του είναι κάτι που ενδιαφέρει τις πολίτες. Εγώ θα παραμείνω σε αυτό που έχει πει ο ίδιος ότι θα καταθέσει το πόθεν έσχες του μέχρι τις ευρωεκλογές ώστε να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες την οικονομική του κατάσταση».

«Οι κατηγορίες για συγκάλυψη στα Τέμπη είναι άδικες»

Σε ερώτηση κατά πόσον η κυβέρνηση συγκαλύπτει τυχόν κυβερνητικές ευθύνες στην τραγωδία των Τεμπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι « οι κατηγορίες για συγκάλυψη είναι άδικες, γιατί η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη και υπάρχουν 34 κατηγορούμενοι. Η κυβέρνηση έχει προσφέρει προς τη Δικαιοσύνη όλες τις απαραίτητες διευκολύνσεις ώστε η υπόθεση να τελεσιδικήσει σε χρόνο ρεκόρ για τα δεδομένα της. Σας φαίνεται αυτό για συγκάλυψη; Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη, όποιος δεν έχει να βγει να το πει, θεωρώ ότι θα κάνει λάθος. Η κυβέρνηση είναι πάντοτε διαθέσιμη να συζητήσει θεσμικά στη Βουλή τυχόν ποινικές ευθύνες Υπουργών, αλλά προς ώρας δεν έχουμε δει να κατατίθεται τέτοιο αίτημα».

«Πιστεύω ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και η Βόρεια Μακεδονία θα επανέλθει στο δύσκολο δρόμο της σύγκλισης»

Σε ερώτηση για τη Βόρεια Μακεδονία και αν θα θέσει ζήτημα για τη γειτονική χώρα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Αναμένω από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας να αναγνωρίσει δημόσια, με τρόπο ρητό και κατηγορηματικό, ότι σέβεται τη συμφωνία των Πρεσπών και ότι το όνομα της χώρας του είναι Βόρεια Μακεδονία erga omnes, έναντι όλων. Θα είναι η πρώτη ευκαιρία να βρεθώ στο ίδιο φόρουμ με τον νέο πρωθυπουργό της Β. Μακεδονίας. Βεβαίως και θα θέσω το ζήτημα στη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ και θα ενθάρρυνα την ηγεσία των γειτόνων να μη θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή της πορεία. Να αντιληφθούν ότι οι εκλογές πέρασαν αλλά ο λαϊκισμός δεν αντέχει στη δοκιμασία της άσκησης εξωτερικής πολιτικής όταν κάποιος αναλαμβάνει καθήκοντα. Πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Για εμάς η συμφωνία έχει πολλά αρνητικά αλλά μία από τις σημαντικές διαστάσεις της ήταν η μία ονομασία έναντι όλων. Θα απαιτήσουμε απόλυτη συμμόρφωση στο ζήτημα αυτό. Και δεν είμαστε σε αυτό μόνοι μας. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ το ίδιο πράγμα λένε. Πιστεύω ότι τελικά θα πρυτανεύσει η λογική και η Βόρεια Μακεδονία θα επανέλθει στο δύσκολο δρόμο της σύγκλισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και η Ελλάδα θα είναι η πρώτη που θα στη στηρίξει».

«Για τις γυναικοκτονίες: Το πρόβλημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις»

Σε ερώτηση για την ασφάλεια και τις γυναικοκονίες ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η τραγωδία των Αγίων Αναργύρων ήταν γροθιά στο στομάχι και τραυματική υπενθύμιση ότι στο ζήτημα αυτό πρέπει να κάνουμε περισσότερα και να γίνουμε καλύτεροι. Αναγνωρίσαμε ότι το πρόβλημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Χρειάζεται ολιστική αντιμετώπιση ώστε η γυναίκα να μπορεί να εμπιστευτεί το κράτος. Είμαστε σε διαρκή προσπάθεια επιμόρφωσης της αστυνομίας μέσα από τη δημιουργία τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας ώστε να αντιληφθεί η αστυνομία ότι αυτό αποτελεί μέρος της δουλειάς της. Γραμμές υποστήριξης, το 15900 όλο το 24ωρο διαθέσιμο για γυναίκες που αισθάνονται ότι πρέπει κάπου να μιλήσουν. Το panic button και θέλω να ενθαρρύνω γυναίκες που είναι σε εν δυνάμει κακοποιητικό περιβάλλον να σπεύσουν σε αστυνομικό τμήμα να εγκαταστήσουν την εφαρμογή ώστε αν κινδυνεύσουν να ειδοποιήσουν την αστυνομία. Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα. Πρέπει να κάνουμε ακόμα περισσότερα και να δώσουμε τη δυνατότητα και ασφάλεια στις γυναίκες που είναι θύματα να μιλήσουν και να κάνουν κάτι για τις ίδιες, για τα παιδιά τους. Το κράτος θα είναι αρωγός και θα προσπαθούμε διαρκώς να γινόμαστε καλύτεροι και να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας. Δεν θέλω όμως να ακυρωθεί η προσπάθεια που έχει γίνει. Εξ ΄ού και ο αριθμός των καταγγελιών έχει εκτοξευθεί. Οι γυναίκες δεν μιλούσαν, τώρα μιλάνε και έχουν το θάρρος να πάρουν τηλέφωνο την αστυνομία. Από τη μία είναι άκρως ανησυχητικοί οι αριθμοί. Στις γειτονιές αυτά ήταν γνωστά. Τώρα οι γυναίκες μιλάνε. Θα ζητήσω και την υποστήριξη των ΜΜΕ ώστε να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να μην αποδέχονται τέτοιες συμπεριφορές».

Νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” ύψους 2 δισ. ευρώ

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της στέγης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προς ώρας η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την Ευρώπη σε ό,τι αφορά στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και προανήγγειλε ένα νέο πρόγραμμα “Σπίτι μου” ύψους 2 δισ. ευρώ και με διεύρυνση της περιμέτρου των δικαιούχων, πιθανώς στα ζευγάρια της ηλικιακής ομάδας 40-50.

Σε ό,τι αφορά στο air bnb, είπε «μελετούμε περιορισμούς για τις περιοχές, που υπάρχει έντονο πρόβλημα στέγης ως προς τις συνολικές ημέρες σε επίπεδο έτους».

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Σουβλάκι: Ειδικός εξηγεί γιατί θα πάει στα 5 ευρώ και γιατί έρχονται .. λουκέτα

Ένας σουβλατζής εξηγεί γιατί θα πάει στα 5 ευρώ το σουβλάκι - Ποσοστό κέρδους και ... λουκέτα

Ράλλυ Ακρόπολις: Διεθνής απήχηση και απόλυτη επιτυχία

Εντυπωσιακά και παράλληλα δεσμευτικά τα στοιχεία αναφορικά με την προβολή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις

ΠΝΑΙ – Μήλος: Αναψε .. πράσινο φως στην επέκταση του 5άστερου Domes White Coast

Πράσινο φως” στην επένδυση επέκτασης του 5άστερου Domes White Coast στη Μήλο

Κυκλάδες – Α’ ΕΛΜΕ: Δέκα (10) Καθηγητές για 330 μαθητές στο ΓΕΛ Μυκόνου

Καταγγελία από τον προέδρο της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων Δημήτρη Παπαδημητρίου για την κατάσταση στα σχολεία με επίκεντρο την Μύκονο

ΔΕΔΔΗΕ: Πολύωρη διακοπή ρεύματος (23/09) σε περιοχές της Νάξου

Σε ποιες περιοχές της Νάξου θα έχουμε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος τη προσεχή Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου

Ραφήνα: Θάνατος επιβάτη που ταξίδευε από Μύκονο με ταχύπλοο

Θάνατος 53χρονου επιβάτη πλοίου που είχε επιβιβαστεί στη Μύκονο

Naxos Medical: Ερχεται (21/09) ο χειρουργός ουρολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοράκης

Πότε θα βρίσκεται στη Νάξο ο χειρουργός ουρολόγος Αλκιβιάδης Γρηγοράκης

Σαντορίνη – Ηφαίστεια 2024: Μοναδικό υπερθέαμα αύριο Σάββατο

Τα Ηφαίστεια 2024 θα πραγματοποιηθούν αύριο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου. - Πότε θα γίνουν τα επόμενα χρόνια

Πάρος – Aegean Rebreath: Τετραήμερο δράσεων για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον

Τετραήμερο δράσεων στο νησί της Πάρου για το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον, από την Aegean Rebreath - Τι δηλώνει ο Δήμαρχος Κώστας Μπιζάς

Σχοινούσα – “Με οδηγό τον Διαβήτη”: Διήμερο ιατρικών εξετάσεων

Πότε και που θα γίνουν οι εξετάσεις με γνώμονα τη πρόληψη για το διαβήτη

Ευρυτανία: Ο Ναξιώτης που μέσω .. Γερμανίας εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στα Φουρνά

Ένα δικό μας παιδί (από Νάξο) με την οικογένειά του είναι οι πρώτοι που μετακόμισαν στη Φουρνά Ευρυτανίας όπου τους παρείχαν στέγη και εργασία προκειμένου να εμπλουτισθεί το ανθρώπινο δυναμικό του χωριού....

Νάξος – Απόλλωνας: Επεσε αυτοκίνητο στη θάλασσα (!!!)

Πτώση αυτοκινήτου στη θάλασσα στον Απόλλωνα της Νάξου

Hellenic Highspeed: Για δύο μέρες θα πάει Σύρο – Μύκονο – Ικαρία

Hellenic HighSpeed.. Δρομολογείται για δύο μέρες στη γραμμή Πειραιάς - Σύρος - Μύκονος - Ικαρία - Σάμος

Express Skopelitis – Γ. Φωστιέρης: “Σας ευχαριστώ…” και οι σκέψεις περί τιμής από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ανάρτηση από το cpt Γιάννη Φωστιέρη ως δείγμα "ευχαριστώ" για τις ευχές που έχει λάβει αυτές τις ημέρες - Οι προθέσεις του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ben Slot: Ο Ολλανδός που έγινε Ναξιώτης (video)

ο κ. Κώστας Κατσουρός ιστορικός και  διευθυντής του περιοδικού ΦΛΕΑ και η κα Γενοβέφα Μανωλά, σύζυγος του αείμνηστου Μανώλη Μανωλά, δυο άνθρωποι που το γνώρισαν, δυο φίλοι του, μας μιλούν για τον άνθρωπο Ben Slot.

Πολυτάρχου: Με το δεξί στις υποχρεώσεις του στο κύπελλο και στο βάθος .. ΑΟ Μυκόνου

Δυνατό ξεκίνημα του Μιχάλη Πολυτάρχου με την Δάφνη Δαφνίου - Οι επιδόσεις του και ο .. ΑΟ Μυκόνου που έρχεται

Νάξος – Στ. Σέργης: “Ξέρεις τι είναι να βλέπεις την μπουλντόζα να καταστρέφει το καϊκι;”.

Περίπου 13.500 ξύλινα παραδοσιακά αλιευτικά σκάφη έχουν δοθεί για κόψιμο στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος που πριμοδότησε την καταστροφή τους

Νάξος – Ben Slot: “Κρατάτε στα χέρια σας χρυσό, φροντίστε να το αξιοποιήσετε σωστά”

O Ολλανδός ιστορικός Μπεν Σλοτ γυρίζει το χρόνο πίσω... Μετράει 50 χρόνια επαφής με τη Νάξο.. Μιλάει από το Αγερσανί για αυτά που του αρέσουν, για αυτά που δεν του αρέσουν και εξηγεί με τον δικό του μοναδικό τρόπο ότι μας απασχολεί.. Κυκλαδική 2011.

Αμοργός: Το Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο της Παραδοσιακής Μουσικής είναι γεγονός (video)

Η παράδοση ταξιδεύει στο μέλλον μέσα από το cycladesfolkmusic.com - Τι λένε οι πρωταγωνιστές (video)