Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαΝάξος (Αγιος Γεώργιος): Καταγγελία από λουόμενο στο Λιμεναρχείο για ελλιπή μέτρα προστασίας

Νάξος (Αγιος Γεώργιος): Καταγγελία από λουόμενο στο Λιμεναρχείο για ελλιπή μέτρα προστασίας

|

“…. Χθες γίναμε μάρτυρες ενός συμβάντος που με απογοητεύει και με λυπεί. Θα ήθελα να αναφέρω την προσέλευση σκαφών στην παραλία του Αγίου Γεωργίου στη Νάξο, η οποία προκαλεί επικίνδυνες καταστάσεις για την ασφάλεια των λουομένων.

Χθες το πρωί, η προπέλα ενός σκάφους που ήταν αγκυροβολημένο 60 μέτρα από την ακτή, παραλίγο να τραυματίσει έναν λουόμενο. Μόνο χάρη στην τύχη αποφεύχθηκε μια πιθανή τραγωδία.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί κανένα μέτρο πρόληψης από το λιμεναρχείο σχετικά με την οριοθέτηση των ακτών και την παρουσία ναυαγοσώστη. Όταν η κυρία από τις ΗΠΑ βρέθηκε σε κίνδυνο λόγω της προπέλας του σκάφους, στο βάθρο του ναυαγοσώστη δεν υπήρχε κανένας….”

Ποιος το αναφέρει και γιατί; Ο λόγος για συνταξιούχο Ελληνα δημοσιογράφο (σ.σ. τα στοιχεία του είναι στη διάθεση της ιστοσελίδας Naxospress.gr) , ο οποίος μετά την παραμονή του στην Αυστραλία επί 50 χρόνια βρίσκεται στην πατρίδα του και απολαμβάνει τα νησιά. Σε ανοιχτή του επιστολή προς τον Λιμενάρχη Νάξου σημειώνει το συμβάν που είδε πριν από δύο ημέρες και ζητάει την λήψη μέτρων λέγοντας “Παρακαλώ επειγόντως να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος προτού οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα. Η ασφάλεια των ανθρώπων που επισκέπτονται τις παραλίες σας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προτεραιότητα”.

(σ.σ. να σημειώσουμε ότι επικοινωνήσαμε άμεσα με το Λιμεναρχείο Νάξου και δη με τον Λιμενάρχη κο Αποστολόπουλο, ο οποίος μας τόνισε ότι δεν υπήρχε κάποια ενημέρωση για συμβάν στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου)

Αναλυτικά η τοποθέτησή του 

“Αξιότιμε Λιμενάρχη,

Είμαι Έλληνας δημοσιογράφος που ζει τα τελευταία 50 χρόνια στο Σίδνεϊ και εργάστηκα στο THE GREEK HERALD.

Αγαπώ την χώρα μου και τώρα που συνταξιοδοτήθηκα, περνάω τους καλοκαιρινούς μήνες στα νησιά της Ελλάδας.

Χθες γίναμε μάρτυρες ενός συμβάντος που με απογοητεύει και με λυπεί. Θα ήθελα να αναφέρω την προσέλευση σκαφών στην παραλία του Αγίου Γεωργίου στη Νάξο, η οποία προκαλεί επικίνδυνες καταστάσεις για την ασφάλεια των λουομένων. Χθες το πρωί, η προπέλα ενός σκάφους που ήταν αγκυροβολημένο 60 μέτρα από την ακτή, παραλίγο να τραυματίσει έναν λουόμενο. Μόνο χάρη στην τύχη αποφεύχθηκε μια πιθανή τραγωδία.

Είναι ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί κανένα μέτρο πρόληψης από το λιμεναρχείο σχετικά με την οριοθέτηση των ακτών και την παρουσία ναυαγοσώστη. Όταν η κυρία από τις ΗΠΑ βρέθηκε σε κίνδυνο λόγω της προπέλας του σκάφους, στο βάθρο του ναυαγοσώστη δεν υπήρχε κανένας.

Πριν επισκεφτώ τη Νάξο, παραθερίζα σε δύο μικρότερα νησιά των Κυκλάδων. Αυτή η έλλειψη οργάνωσης και προστασίας των λουομένων του διαπίστωσα στο νησί σας είναι ανησυχητική.

Το κράτος έχει παραχωρήσει στους επιχειρηματίες χώρους επί των ακτών, οι οποίοι τους μισθώνουν με τεράστια τίμηματα.

Αναζητώντας τη νομοθεσία, διαπίστωσα πως οι επιχειρηματίες που μισθώνουν και εκμεταλλεύονται την ακτή είναι υποχρεωμένοι να διασφαλίζουν την παρουσία ναυαγοσώστη, εφόσον η υποχρέωση αυτή δεν καλύπτεται από τον οικείο δήμο.

Επομένως, εφόσον δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες αυτή τη στιγμή, ίσως πρέπει να ανακληθούν οι άδειες που έχουν παραχωρηθεί στους επιχειρηματίες προτού συμβεί κάποιο δυσάρεστο περιστατικό.

Παρακαλώ επειγόντως να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος προτού οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα. Η ασφάλεια των ανθρώπων που επισκέπτονται τι ς παραλίες σας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως προτεραιότητα.

Δεν επιτρέπεται τα σκάφη να μην σέβονται τους λουόμενους. Πρέπει να σταματήσουν οι λογικές που βάζουν πάνω απ’ όλα το κέρδος με κάθε τρόπο και να επικρατήσει μία ανθρωποκεντρική προσέγγιση με επίκεντρο την φιλοξενία και την ασφάλεια. Αυτό ήταν πάντα η ΕΛΛΑΔΑ και αυτό πρέπει να παραμείνει.

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου για την προσοχή σας σε αυτό το θέμα και περιμένω με ανυπομονησία την άμεση ανταπόκρισή σας”.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Υπουργείο Αμυνας: Κατασκευή κατοικιών σε στρατιωτικούς σε Σαντορίνη, Μύκονος

Κατοικίες για στελέχη του στρατού στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και σε τουριστικά όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος

ΣΥΡΙΖΑ – Εκλογές: Το συνέδριο πάει το τριήμερο 8 – 10 Νοεμβρίου

Έκτακτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή ημερομηνίας του συνεδρίου, για τις 8-10 Νοεμβρίου, και εκλογή συνέδρων στις 2 και 3 Νοεμβρίου. Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

Μήλος – Στυλιανίδης: “Αναγκαία η χάραξη Master Plan στο Αιγαίο με σκοπό την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών”

Χρήστος Στυλιανίδης: «Η ανάπτυξη των νησιών και η ενίσχυση της νησιωτικότητας της Ελλάδας στο επίκεντρο της πολιτικής του Υπουργείου»

ΠΑΣΟΚ – Γ. Πολυχρονάκος: “Η ψήφος στον Νίκο Ανδρουλάκη είναι επιλογή αξιοπρέπειας και νίκης (video)

Ο Γιάννης Πολυχρονάκος - υποψήφιος βουλευτής στις τελευταίες εκλογές με το ΠΑΣΟΚ στις Κυκλάδες - εξηγεί γιατί η επιλογή Ανδρουλάκη είναι ιδανική για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ (video)

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia: Τζάμπολ κόντρα στην Αναγέννηση και παρουσίαση νέων παικτών

Λίγο πριν το πρώτο τζάμπολ της σεζόν και η διοίκηση του ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia προχώρησε στην ανακοίνωση - παρουσίαση νέων παικτών

Finos Film: Αποχαιρετά τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα (video)

Η Finos Film αποχαιρετά τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίμη Πλέσσα: "Ένας μύθος της μουσικής" (video)

Καλοκαίρι 2025: Ακριβότερο θα είναι το νερό στα νησιά, ποιος ο λόγος;

Ο τρόπος τιμολόγησης θα γίνεται με κλίμακες, με στόχο την αντιμετώπιση της υπερκατανάλωσης. To νέο πλαίσιο είναι το πρώτο που έρχεται σε εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς το προηγούμενο, που θεσπίστηκε το 2017, ακυρώθηκε το 2022 από το Συμβούλιο της Επικρατείας

ΥΠΑ – Περιφερειακά Αεροδρόμια: Τα έργα αναβάθμισης δείχνουν … ιδιωτικά χέρια ;

Τα σημαντικά έργα αναβάθμισης που γίνεται σε μεγάλα περιφερειακά αεροδρόμια δείχνουν ότι πάμε για "αξιοποίηση" προς όφελος ιδιώτη επιχειρηματία;

Κυκλάδες – ΠΑΣΟΚ: Τα τμήματα όπου έχουν στηθεί κάλπες για τις εκλογές

Προϋποθέσεις για την συμμετοχή στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ - Σε ποιες περιοχές ψηφίζουν οι φίλοι του Κινήματος στις Κυκλάδες

Νάξος – Σαγκρί: Έρχεται επένδυση σε συγκρότημα κατοικιών με πισίνες

Άδεια για επένδυση συγκροτήματος κατοικιών με πισίνες στο Σαγκρί της Νάξου

Golden Star Ferries: Το “Andros King” ετοιμάζεται για Ελλάδα, που θα δρομολογηθεί;

Ετοιμάζεται το Andros King για τον ερχομό του στην Ελλάδα

Fast Ferries: Το “Αικατερίνη Π” είπε “αντίο” στη Νάξο, μένει δεμένο (για την ώρα) στη Ραφήνα (video)

Δεμένο για μερικές ημέρες παραμένει το "Αικατερίνη Π" στην Ραφήνα.. (video)

Νάξος – “Μια βραδιά κάτω από την ελιά”: Ανοιγμα φεστιβάλ με Βικτόρια Χίσλοπ… (πρόγραμμα)

Η πολιτιστική πρωτοβουλία διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στη Νάξο - Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 2-5 Οκτωβρίου με σημαντικούς καλεσμένους (πρόγραμμα)

Αμοργός: Στο δάσκαλό μας (Σταύρο Τζαννίνη) με αγάπη

Στην Αμοργό μαθητές τιμούν τον δάσκαλό τους Σταύρο Τζαννίνη.. Πότε και που

Κυκλάδες – Fraport: Σαντορίνη και Μύκονος χωρίς αεροπορική σύνδεση για 20 περίπου μέρες

Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης στα αεροδρόμια της Fraport (πίνακας)

Νάξος – Αεροδρόμιο: Το φανάρι κυκλοφορίας “νεκρό” και οι κίνδυνοι που δημιουργούνται (Photo)

Ψηφιακή ανάλυση από τον Κώστα Κατσιούλη για τον πιθανό κίνδυνο ατυχήματος στο αεροδρόμιο λόγω της έλλειψης του φαναριού

ΠΝΟ: Απόφαση για 48ωρη προειδοποιητική απεργία.. Πότε θα γίνει;

Η ΠΝΟ ανακοίνωσε νέα 48ωρη απεργία για τις 22 και 23 Οκτωβρίου - Ποιοι είναι οι λόγοι

Νάξος – Κυνηγετικός Σύλλογος: Απελευθέρωσαν περισσότερες από 400 πέρδικες (video)

Φιλοθηραματικές δράσεις Κυνηγετικού Συλλόγου Νάξου – Απελευθέρωση άνω των 400 νησιωτικής πέρδικας (video)

Κίναρος: Ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς

Με αποκλειστική χορηγία της Motor Oil η ολική ανακατασκευή του σπιτιού της κυρίας Ρηνιώς στην ακριτική Κίναρο