Κυριακή, 3 Αυγούστου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΓ. Πολυχρονάκος : "Όσα είπα για τις εφημερίες των γιατρών που περικόπτονται...

Γ. Πολυχρονάκος : “Όσα είπα για τις εφημερίες των γιατρών που περικόπτονται στα νησιά, ισχύουν στο ακέραιο”.

|

“… Στην πραγματικότητα η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ επιβεβαιώνει ότι η δαπάνη των πρόσθετων εφημεριών του ιατρικού προσωπικού δεν πρέπει να υπερβαίνει το 15% της δαπάνης των τακτικών εφημεριών επί του συνόλου των νοσοκομείων. Άρα , οι πρόσθετες εφημερίες περικόπτονται….”

Αυτό αναφέρει ο Γιάννης Πολυχρονάκος – αν. Τομεάρχης Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ – ως μέρος απάντησης στην τοποθέτηση του διοικητή των Νοσοκομείου Σύρου – Νάξου, Νικόλαου Ρούσα σχετικά με τις περικοπές αμοιβών (εφημερίες) στους γιατρούς των δύο νοσοκομείων..

Αναλυτικά, η τοποθέτηση του κου Πολυχρονάκου

‘’ Ο κοινός διοικητής των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου προσπάθησε να διαψεύσει όχι μόνο εμένα και την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών αλλά και την ίδια τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ για την περικοπή των χρημάτων για τις εφημερίες στους γιατρούς στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ (περιλαμβάνονται νοσοκομεία των νησιών μας) . Όσα είπα για τις εφημερίες των γιατρών που περικόπτονται στα νησιά, ισχύουν στο ακέραιο.

Στην πραγματικότητα η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ επιβεβαιώνει ότι η δαπάνη των πρόσθετων εφημεριών του ιατρικού προσωπικού δεν πρέπει να υπερβαίνει το 15% της δαπάνης των τακτικών εφημεριών επί του συνόλου των νοσοκομείων. Άρα , οι πρόσθετες εφημερίες περικόπτονται.

Με τη διαφορά όμως ότι οι ίδιοι ζητούσαν από τους γιατρούς στα νοσοκομεία των νησιών να κάνουν πρόσθετες εφημερίες γιατί διαφορετικά δεν έβγαιναν οι βάρδιες και θα κατέρρεαν αυτά τα νοσοκομεία.

Εξάλλου ο ίδιος ο ο Χρήστος Ροΐλός, διοικητής της 2ης ΥΠΕ ανέφερε πως «Η δαπάνη των πρόσθετων εφημεριών του ιατρικού προσωπικού, μέχρι σήμερα, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 15% της δαπάνης των τακτικών εφημεριών επί του συνόλου των νοσοκομείων και της Π.Φ.Υ για κάθε ΔΥΠΕ.

Επομένως, όσα νοσοκομεία υπερβαίνουν το ανωτέρω ποσοστό, θα πρέπει να προσαρμόσουν τα κόστη των πρόσθετων εφημεριών στο συγκεκριμένο ποσοστό, προλαμβάνοντας τις υπερβάσεις με την κατάρτιση και έγκριση αντίστοιχων προγραμμάτων εφημέρευσης. Αυτό συνήθως παρατηρείται σε όλες τις ΔΥΠΕ, για ορισμένους μήνες»

Άραγε οι γιατροί ενημερώνονται εκ των προτέρων ότι δεν θα πληρωθούν κάποιες από τις εφημερίες που θα κάνουν; Δικαιολογείται να γίνονται εκ των υστέρων περικοπές σε εφημερίες σε σημεία της χώρας που αναζητούνται κίνητρα για να πάνε γιατροί όπως είναι τα νησιά μας;

Όπως τονίζει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών : “Θερμά συγχαρητήρια στη διοίκηση της 2 ης ΥΠΕ (σημειωτέων ότι στη 2 η ΥΠΕ υπάγονται όχι μόνο νοσοκομεία της Αττικής αλλά και τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας των νησιών του Αιγαίου) που από τη μια εξαναγκάζουν τους γιατρούς σε υπέρβαση εφημέρευσης για να μην διαλυθεί το σύστημα υγείας τελείως, για να μη μένουν ακάλυπτες εφημερίες και από την άλλη περικόπτουν το ποσό της αποζημίωσης των εφημεριών”.

Καλό θα ήταν λοιπόν οι διοικήσεις των νοσοκομείων να σταματήσουν να λειτουργούν ως το μακρύ χέρι της κυβέρνησης.

Αυτή τη στιγμή, με το πλαίσιο που ισχύει σήμερα, θα περικοπούν τα χρήματα που αντιστοιχούν στις εφημερίες των γιατρών στα νοσοκομεία των νησιών. Και μιλάμε για δεδουλευμένες εφημερίες.

Ο μόνος τρόπος για να μην περικοπούν είναι να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα κάλυψης της υπέρβασης του 15% και για να καταβληθούν οι δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών.

Τόσο απλά και ξεκάθαρα είναι τα πράγματα. Όπως είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν δίνει δεκάρα για τη δημόσια υγεία.

ΥΓ. Επισυνάπτεται έγγραφο Έγκρισης περικοπής στις πρόσθετες εφημερίες του Ιατρικού προσωπικού μηνός Δεκεμβρίου 2023.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Symi On The Rocks: Το σπιτάκι του ψαρά που έγινε viral φαντασίωση του ελληνικού καλοκαιριού

Ένα λευκό σπίτι πάνω στα βράχια στη Σύμη έγινε παγκόσμια φαντασίωση – από τους influencers του Instagram μέχρι τους ρομαντικούς ταξιδιώτες που αναζητούν γαλήνη.

Η λαβή Χάιμλιχ μπορεί να σώσει μια ζωή – Δες πώς (video)

Μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού εκπαιδεύουν το κοινό στη σωστή εφαρμογή της λαβής Χάιμλιχ – Μαθήματα και οδηγίες διαθέσιμα στο www.samarites.gr

Attica Group: Εκπτώσεις για τους νέους φοιτητές – Ταξίδια με έκπτωση έως 50% για την πρώτη μετακίνηση

Μέχρι 31 Οκτωβρίου 2025, ο Όμιλος Attica στηρίζει τους επιτυχόντες των Πανελλαδικών με σημαντικές εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια – Ισχύει και για τους συνοδούς τους.

Δήμος Τήνου: Μήνυση κατά ΔΕΔΔΗΕ για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές ρεύματος

Αντιδράσεις, ζημιές και απελπισία στην Τήνο – Εικόνες ντροπής με κατοίκους και επιχειρήσεις στο σκοτάδι για ώρες, μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Μιτάτοι: Πέτρινοι φύλακες της παράδοσης στην Κρήτη και τη Νάξο (video)

Στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Ψηλορείτη και στη Νάξο, οι μιτάτοι στέκουν ως ζωντανά σύμβολα κτηνοτροφικής σοφίας και βιώσιμης ζωής. Είναι ώρα να τα προστατεύσουμε και να τα αναδείξουμε.

Νάξος: Νεανικός αγώνας ανοιχτής θάλασσας από το ExcellenSeas στο Πυργάκι (video)

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη για δεύτερη χρονιά ο αγώνας κολύμβησης ανοιχτής θάλασσας από τον μη κερδοσκοπικό φορέα ExcellenSeas στο νότιο άκρο της Νάξου – Υποτροφίες σε μαθητές ακριτικών νησιών.

Το μέλλον του νερού στα χέρια της επιστήμης – Το έργο WATERWISE σε 6 περιοχές της Ελλάδας

Πανεπιστήμια και εταιρείες τεχνολογίας ενώνουν δυνάμεις για την ανάπτυξη ενός «έξυπνου» μοντέλου διαχείρισης νερού με βάση το υδατικό αποτύπωμα κάθε περιοχής

Πανναξιακός ΑΟΚ: Κρατάει το βασικό κορμό, μένουν οι Μάκαρης, Προδρόμου, Αρτσάνος, Κρανιάς

Ο Πανναξιακός «χτίζει» πάνω στην εμπειρία και τη σταθερότητα – Τέσσερις βασικοί παίκτες συνεχίζουν για τη νέα σεζόν στη National League 2.

Προς Πώληση: Παραδοσιακή Κατοικία – Ανεμόμυλος στον Άγιο Αρσένιο Νάξου

Χαρακτηριστική κατοικία σε μοναδική τοποθεσία, με ανεξάρτητο ξενώνα, άμεση πρόσβαση σε παραλίες και εντυπωσιακή θέα προς θάλασσα και Χώρα Νάξου.

Εντατικοί έλεγχοι πυρασφάλειας στα πλοία με εντολή Κικίλια

Διπλοί ετήσιοι έλεγχοι στα επιβατικά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν δρομολόγια Ελλάδας–Ιταλίας, με ενίσχυση των μέτρων ενεργητικής και παθητικής πυρασφάλειας.

«Γκαζιά στο χωριό, προσγείωση στον στύλο – Ένα ακόμα crash test στους δρόμους της Νάξου»

Όταν η τουριστική ταχύτητα συναντά την επαρχιακή… στενότητα: Τροχαίο έξω από το Γαλανάδο υπενθυμίζει τι σημαίνει "δρόμοι made in 1965".

Ο Tom Hanks στη Νάξο: Στιγμές απλότητας, χαμόγελα και μια σέλφι στην Απείρανθο

Ο χολιγουντιανός σταρ επισκέφθηκε τη Νάξο την Τετάρτη 30 Ιουλίου, ανακαλύπτοντας τη μαγεία του Σαγκρίου και της Απειράνθου – Ένα γεύμα, μια σέλφι και πολλές όμορφες αναμνήσεις

Νάξος: Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων βάζει “όρια” στην Πορτάρα, τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων βάζει “όρια” στην Πορτάρα – Τέλος στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση - Όταν ο σεβασμός δεν είναι αυτονόητος, η προστασία γίνεται μονόδρομος

Κυκλάδες: Γυρίζουν την πλάτη στα «χρυσά» νησιά, “χαμένη” και η Αμοργός, σταθερή η Νάξος

Υψηλές τιμές και οικονομική πίεση στρέφουν Έλληνες και ξένους σε εναλλακτικούς, οικονομικότερους προορισμούς

Hellenic Seaways: Το “HIGHSPEED 4” αντικαθιστά το “HELLENIC HIGHSPEED”, ποιος ο λόγος;

Αλλαγή πλοίου στη γραμμή Πειραιάς – Κυκλάδες – Κατάπολα – Επιστροφή, σύμφωνα με ανακοίνωση της Hellenic Seaways

Hellenic Highspeed: Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Από το απόγευμα του Σαββάτου παραμένει ακινητοποιημένο το πλοίο – Επιχείρηση ανάσυρσης του καταπέλτη με εκσκαφέα στα Κατάπολα

Η Κέα λέει «όχι» στην τουριστική υπερβολή, το νησί αντέχει μέχρι 1.000 ακόμη κλίνες

Ο Δήμος Κέας ζητά επίσημη απαγόρευση για τα Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα – Στο τραπέζι το ζήτημα της φέρουσας ικανότητας και της ταυτότητας του νησιού

Πανελλαδικές 2025: «Πνοή» επιτυχίας για τους μαθητές της Νάξου

Μαθητές και μαθήτριες του φροντιστηρίου «ΠΝΟΗ» στη Νάξο διακρίνονται στις Πανελλαδικές εξετάσεις – Πού πέρασαν και τι βαθμούς συγκέντρωσαν

Τρεις Καπετάνιοι, μία θάλασσα, μία φωτογραφία από τα Κουφονήσια που λέει όσα δεν ειπώθηκαν ποτέ

Μια ξεχωριστή στιγμή στα Κουφονήσια με φόντο το Αιγαίο και την αθόρυβη καθημερινή ηρωικότητα τριών αυθεντικών ναυτικών, που έγιναν συνώνυμα με την ασφάλεια, τη συνέχεια και το φιλότιμο στα νησιά μας.

Αυτοδιοικητικές εκλογές: Καταργείται ο δεύτερος γύρος, εκλογές τον Νοέμβριο, Νέο όριο το 42% για εκλογή Δημάρχου

Η κυβέρνηση φέρνει ριζικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο για δήμους και περιφέρειες – Τέλος ο δεύτερος γύρος, λιγότεροι υποψήφιοι και αλλαγές στη σταυροδοσία.