Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαMy Coast: Τα πρώτα πρόστιμα για παρανομίες στις παραλίες έρχονται από τον...

My Coast: Τα πρώτα πρόστιμα για παρανομίες στις παραλίες έρχονται από τον …ουρανό

|

Από την Χαλκιδική έως τις … Κυκλάδες.

Με ελέγχους «εξ ουρανού» σκοπεύει το υπουργείο Οικονομικών να διερευνήσει τις καταγγελίες που κατά δεκάδες υποβάλλονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή MyCoast.

Η αρχή έγινε τις προηγούμενες ημέρες σε δύο παραλίες της Χαλκιδικής με τη χρήση drones – πρόκειται για παραλίες στις οποίες υπάρχει πλήθος καταγγελιών πολιτών όχι μόνο για τεράστιες υπερβάσεις στις παραχωρημένες για ομπρελοκαθίσματα εκτάσεις, αλλά και για εκφοβιστική συμπεριφορά από τους υπευθύνους των επιχειρήσεων. Θα ακολουθήσουν έλεγχοι μέσω δορυφορικών φωτογραφιών στη Ρόδο και στις Κυκλάδες, με στόχο να επεκταθούν σύντομα σε όλη τη χώρα.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε χθες την πραγματοποίηση ελέγχων με drones στις παραλίες Πευκοχώρι και Πολύχρονο. Οι εικόνες που «τραβήχτηκαν» από τα drones θα συγκριθούν με τις συντεταγμένες των παραχωρήσεων, ώστε να διαπιστωθεί η έκταση των παραβάσεων.

«Οι δύο παραλίες επελέγησαν επειδή υπήρχε πολύ μεγάλος αριθμός καταγγελιών πολιτών», εξηγεί στην «Καθημερινή» η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, Νάγια Κόλλια. «Μάλιστα οι καταγγελίες δεν αφορούν μόνο μεγάλες υπερβάσεις των μισθώσεων, αλλά και επιθετική συμπεριφορά από πλευράς των επιχειρήσεων. Σε λίγες ημέρες θα έχουμε πλήρη εικόνα. Συμπεριφορές τύπου bullying σε πολίτες δεν θα γίνουν ανεκτές».

Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν με δύο τύπους drones, συμβατικά και τύπου e-bee (σταθερής πτέρυγας). Αφορούσαν υφιστάμενες μισθώσεις (που έγιναν τα προηγούμενα δύο έτη και εξακολουθούν να βρίσκονται εν ισχύι και φέτος), καθώς οι δημοπρατήσεις νέων μισθώσεων στις ακτές της Χαλκιδικής δεν έχουν ολοκληρωθεί.

Το υπουργείο με διευκρινιστική εγκύκλιο πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να ξεκαθαρίσει ότι, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, μπορούν να επιβληθούν κυρώσεις βάσει στοιχείων που αποκτήθηκαν με αεροφωτογραφίες ή δορυφορικές εικόνες. Τα στοιχεία θα διασταυρώνονται βάσει ειδικών ψηφιακών εφαρμογών που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται να υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες). Δορυφορικές εικόνες θα λαμβάνονται και από το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, με το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία.

«Τις επόμενες ημέρες ξεκινάμε ελέγχους με δορυφορικές εικόνες στη Ρόδο και στις Κυκλάδες, ενώ σύντομα θα ακολουθήσει και η υπόλοιπη χώρα», λέει η κ. Κόλλια. «Η εφαρμογή που έχει αναπτύξει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου θα είναι σε θέση όχι μόνο να εντοπίζει τις υπερβάσεις στις μισθώσεις, αλλά και να τις επιμετρά, επομένως να μας παρέχει απευθείας τη διαφορά στα τετραγωνικά. Με βάση την πληροφορία αυτή θα επιβάλλονται κυρώσεις, χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία υπαλλήλων της κτηματικής υπηρεσίας».

Κλιμάκωση ποινών

Οπως υπενθύμισε στη χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και ιδίως με το εάν υπάρχει σύμβαση και ο παραχωρησιούχος έχει κάνει υπέρβαση της παραχώρησης ή δεν υπάρχει οπότε πρόκειται για αυθαίρετη κατάληψη. Σε κάθε περίπτωση οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες απομακρύνονται και κατεδαφίζονται παράνομες κατασκευές. Πιο αναλυτικά προβλέπονται τα εξής:

• Αυθαίρετη κατάληψη: επιβάλλεται σφράγιση και διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης στον χώρο που έχει καταληφθεί, ο χώρος σφραγίζεται με ταινία και απαγορεύεται η είσοδος και οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα σε αυτόν. Επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το τετραπλάσιο του ανταλλάγματος της παραχώρησης και αποκλεισμός του παραβάτη από κάθε διαδικασία παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας για πέντε χρόνια.

• Υπέρβαση παραχώρησης: οι ποινές ξεκινούν από πρόστιμα και κλιμακώνονται σε απαγόρευση συμμετοχής σε δημοπρασίες καθώς και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Πιο αναλυτικά, οι πιο σοβαρές κυρώσεις (αποκλεισμός από νέες παραχωρήσεις και αναστολή λειτουργίας) επιβάλλονται όταν η υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από το 30% της παραχώρησης (αντί για το 50% που προβλεπόταν αρχικά).

• Παρεμπόδιση ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, στον αιγιαλό και στην παραλία: προβλέπονται πρόστιμα από 2.000 έως 60.000 ευρώ.

• Μεταβολές στο περιβάλλον (με ή χωρίς άδεια ή καθ’ υπέρβαση αυτής ή με άδεια που εκδόθηκε παράνομα): προβλέπονται ποινικές κυρώσεις.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.