Μία ακόμη απόδειξη ότι το κράτος ή ο κρατικός μηχανισμός θυμάται τα νησιά την καλοκαιρινή περίοδο και μόνο με τη λογική του φοροεισπράκτορα…
Εποχές Μεσαίωνα για μία ακόμη φορά. Και μετά θα εκνευρίζονται οι υπάλληλοι που θα βρεθούν στα μικρά νησιά ή στα χωριά κάτω των 100 κατοίκων (σ.σ. τον χειμώνα) απλά και μόνο να κάνουν έλεγχο σε επιχειρήσεις…
Μοναδικός τους στόχος άλλωστε τα έσοδα για το θησαυροφυλάκιο και όχι ο πολίτης κι εάν μπορεί να ζήσει… Αλλά φέτος υπάρχει και η δικαιολογία που ακούει στο όνομα “Χαλκίδα”
Τι θέλουμε να πούμε μ’ αυτό; Η υπόθεση της Χαλκίδας απέδειξε για μια ακόμα φορά δύο πράγματα: (1) όσο ψηφιοποιούνται και αυτοματοποιούνται οι φορολογικές διαδικασίες, όπως οι επιστροφές φόρων, τόσο περιορίζονται τα περιθώρια συνδιαλλαγής (2) οι στενές επαφές, που μοιραία αναπτύσσονται μεταξύ εφοριακών- φορολογούμενων σε τοπικές κοινωνίες, μπορούν να δημιουργήσουν εστίες διαφθοράς.
Με αυτό το δεδομένο, οι έφοδοι σε τουριστικούς– και όχι μόνο- προορισμούς, θα πραγματοποιηθούν από κλιμάκια ελεγκτών άλλων περιοχών. Τουτέστιν, η χωρική αρμοδιότητα παύει να υφίσταται. Κι όπως λένε αρμοδίως από την ΑΑΔΕ, πρόκειται για βασική παράμετρο της ριζικής αναδιάρθρωσης των ελεγκτικών υπηρεσιών, η οποία είναι σε εξέλιξη.
Το περσινό μοντέλο θα λειτουργήσει ως μπούσουλας. Η Κεντρική Υπηρεσία θα εκπονεί σχέδιο αιφνιδιαστικών εφόδων για τις επόμενες 48 ή 72 ώρες και κλιμάκια ελεγκτών θα κάνουν “απόβαση” είτε με πλοία της γραμμής είτε με αεροπλάνα. Πέρσι υπήρξαν, μάλιστα, περιπτώσεις όπου εφοριακοί έκαναν… τουρνέ στα νησιά, σχηματίζοντας κύκλο διπλών ή τριπλών ελέγχων ανά προορισμό, έτσι ώστε να λειτουργεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού.
Ο σχεδιασμός προβλέπει ελέγχους δύο επιπέδων:
@ Έλεγχοι προληπτικοί. Το Επιχειρησιακό πλάνο προβλέπει σε ετήσια βάση τη διενέργεια τουλάχιστον 42.000 μερικών επιτόπιων ελέγχων πρόληψης από τις ΔΟΥ, τα ΕΛΚΕ και τις ΥΕΔΔΕ, σε στοχευμένες γεωγραφικές περιοχές ή κλάδους επιτηδευματιών ή σε στοχευμένους ΑΦΜ επιχειρήσεων ή επιτηδευματιών και σε τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας που παρουσιάζουν αυξημένους κινδύνους φοροδιαφυγής και απάτης Έλεγχοι στοχευμένοι, κυρίως από τις ΥΕΔΔΕ, με βάση τις “μαύρες” λίστες που έχουν στη διάθεση τους οι ελεγκτικές μονάδες, από προηγούμενους προληπτικούς ελέγχους. Το ετήσιο πλάνο προβλέπει 6.345 προτεραιοποιημένους ελέγχους και άλλους 3.000 έλεγχοι κατόπιν πληροφοριακών δελτίων και πληροφοριακών εκθέσεων των ΥΕΔΔΕ
Ποιες εφορίες ενισχύονται
Πέρα από τους… καταδρομείς, δηλαδή τους ελεγκτές που θα “χτυπούν” και θα επιστρέφουν στην έδρα τους, η ΑΑΔΕ έχει επιλέξει συγκεκριμένες εφορίες, που θα ενισχυθούν για τη θερινή σεζόν, με προσωπικό από άλλες υπηρεσίες.
Ειδικότερα, προβλέπεται η εντατικοποίηση της διενέργειας μερικών επιτόπιων ελέγχων, αφενός για τον έλεγχο εκπλήρωσης των φορολογικών υποχρεώσεων, της τήρησης των βιβλίων και της έκδοσης των φορολογικών στοιχείων, αφετέρου για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, οι οποίες καταχωρούνται και αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ενεργειών της Φορολογικής Διοίκησης, με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό της αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης για φορολογούμενους που ασκούν οποιαδήποτε δραστηριότητα ή διακινούν αγαθά. Κοινώς για τον εμπλουτισμό της “μαύρης” λίστας, που κάθε χρόνο γίνεται όλο και μεγαλύτερη.
Ποιες εφορίες ενισχύονται;
Δ.Ο.Υ. Αγίου Νικολάου
Δ.Ο.Υ. Αιγίου
Δ.Ο.Υ. Θήρας
Δ.Ο.Υ. Κομοτηνής
Δ.Ο.Υ. Κω
Δ.Ο.Υ. Μυκόνου
Δ.Ο.Υ. Νάξου
Δ.Ο.Υ. Ναυπλίου
Δ.Ο.Υ. Πάρου
Δ.Ο.Υ. Πολυγύρου
Δ.Ο.Υ. Πρέβεζας
Δ.Ο.Υ. Ρεθύμνου
Δ.Ο.Υ. Σάμου
Δ.Ο.Υ. Σύρου
Δ.Ο.Υ. Χανίων
Δ.Ο.Υ. Λευκάδας
Δ.Ο.Υ. Ζακύνθου
Δ.Ο.Υ. Ρόδου
Δ.Ο.Υ. Ξάνθης
Οι έλεγχοι θα διενεργούνται σε ημερήσια βάση, συμπεριλαμβανομένων των αργιών, κατά τις πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, για το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου.
Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα iefimerida.gr