Μας κέντρισε το ενδιαφέρον και μόνο από το τίτλο “1ο Συνέδριο Παιδιών”… Ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου έκανε διάνα με την κίνηση αυτή…
Εδωσε το δικαίωμα στα παιδιά να παρουσιάσουν τις ιδέες και σκέψεις τους μέσα από το λόγο αλλά και όλες τις άλλες μορφές έκφρασης… και τα πήγαν περίφημα..
Ισως να το δούμε και του χρόνου. Και γιατί όχι να έχει τη μορφή θεσμού..
Το σχετικό δελτίο ενημέρωσης για τη δράση που έγινε την περασμένη Κυριακή (19/05) αναφέρει:
“1ο Συνέδριο Παιδιών!
Μια ξεχωριστή εκδήλωση με πολλές δράσεις και πρωταγωνιστές τους μικρούς μας φίλους πραγματοποιήθηκε χθες στο Κάστρο της Χώρας.
Το ξεκίνημα έγινε από την κεντρική πύλη του Κάστρου, πλάι στο Παραπόρτι. Με τον Ιάκωβο Ναυπλιώτη, τον καλύτερο γνώστη της ιστορίας του Κάστρου, ως “ξεναγό”, αφουγκραστήκαμε τα “μυστικά” του Κάστρου και των κατοίκων του.
Φέτες ψωμιού αλειμμένες με ξυνομυζήθρα (προσφορά μαζί με γλυκιά μυζήθρα και γραβιέρα του τυροκομείου ΠΙΤΤΑΡΑΣ), σπιτικά μπισκότα και κριτσίνια, χυμοί και νερά (προσφορά των Σούπερ Μάρκετ ΚΟΥΤΕΛΙΕΡΗ) περίμεναν τα παιδιά και τους συνοδούς τους στο κυλικείο της Σχολής Ουρσουλινών.
Ανεβαίνοντας προς την κεντρική αίθουσα είχαμε την ευκαιρία να δούμε την έκθεση φωτογραφίας παιδιών 4 – 12 ετών.
Αφού παραλάβαμε τον φάκελο του συνεδρίου και την κονκάρδα, περάσαμε στην αίθουσα.
Οι εισηγητές με σοβαρότητα, αυθεντικότητα και καθόλου άγχος, εξέθεσαν τις απόψεις τους, σχετικά με θέματα που τους απασχολούν. Οι ομιλητές, η παρουσιάστρια και το μεγαλύτερο μέρος των συμμετεχόντων ήταν παιδιά.
Στη συνέχεια, παρακολουθήσαμε με πολύ προσοχή την ψυχολόγο Ειρήνη Μουστάκα, η οποία ανέπτυξε τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου, που είχε συμπληρωθεί από παιδιά.
Το ερωτηματολόγιο σχεδιάστηκε από την παιδοψυχολόγο Ειρήνη Κορρέ και τη στατιστική ανάλυση έκανε η Ειρήνη Σιδερή.
Τρία φανταστικά σενάρια, με αναφορά στο 2044, διαβάστηκαν, και τα παιδιά, μετά από ένα μικρό διάλειμμα για κολατσιό, κατέγραψαν τις δικές τους θεωρίες για τον κόσμο μετά από 20 χρόνια.
Η εικαστικός Αγγελική Θεοφίλου καθοδήγησε τα παιδιά μικρότερης ηλικίας για να παρουσιάσουν με εικόνες τις σκέψεις τους.
Η αυλή της Σχολής, ήταν το πιο κατάλληλο σημείο για να γίνει το δημιουργικό, διαδραστικό παιχνίδι με θέμα το περιβάλλον από την Νατάσα Χατζηιωάννου (Smirili Nature Experiences).
Και ολοκληρώσαμε τις δράσεις μας με το κυνήγι θησαυρού (μια φανταστική ιστορία με στοιχεία από το Κάστρο). Τα παιδιά ξεχύθηκαν στα στενά δρομάκια αναζητώντας τις λύσεις των γρίφων και τις πολύχρωμες κορδέλες.
Το βραβείο ήταν μια επίσκεψη στο αγρόκτημα του Χαλκείου (Naxos Back to the Roots), προσφορά του Γιώργου Γιαμούρη.
Το παζάρι ανακύκλωσης έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία χρησιμοποίησης σε βιβλία, παιχνίδια και μικροαντικείμενα.
Πολλοί ήταν αυτοί που βοήθησαν στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας και τους ευχαριστούμε έναν – έναν ξεχωριστά γιατί με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκαν στην πρότασή μας να συμμετάσχουν.