Σάββατο, 26 Ιουλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΙράν: Νεκροί ο πρόεδρος Ραΐσι και ο ΥΠΕΞ Αμιραμπντολαχιάν

Ιράν: Νεκροί ο πρόεδρος Ραΐσι και ο ΥΠΕΞ Αμιραμπντολαχιάν

|

Οι Ισραηλινοί επιβεβαιώθηκαν…Η Μέση Ανατολή μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά. Ο λόγος;  Νεκροί είναι ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι, ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν και άλλοι αξιωματούχοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας, όπως επιβεβαιώνεται μερικές ώρες μετά τη συντριβή και την ανάφλεξη του ελικοπτέρου Bell 212 στο οποίο επέβαιναν.

A helicopter carrying Iran’s President Ebrahim Raisi takes off, near the Iran-Azerbaijan border, May 19, 2024. The helicopter with Raisi on board later crashed. Ali Hamed Haghdoust/IRNA/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Αξιωματούχος δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι «δυστυχώς» φαίνεται πως όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί, προσθέτοντας ότι το ελικόπτερο απανθρακώθηκε εντελώς.

Ακολούθως τον θάνατο του 63χρονου προέδρου του Ιράν ανακοίνωσε ο εκ των αντιπροέδρων της χώρας, Μοχσέν Μανσούρι, μέσω αναρτήσεώς του στην πλατφόρμα Χ.

 

 

Αντιστοίχως ο επικεφαλής της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, Πιρχουσέιν Κουλιβάντ, επιβεβαίωσε μιλώντας επίσης στην ιρανική κρατική τηλεόραση ότι δεν εντοπίστηκε καμιά ένδειξη ζωής στον τόπο όπου συνετρίβη χθες, Κυριακή, εν μέσω πυκνής ομίχλης σε ορεινή περιοχή, το Bell 212.

Νωρίτερα, οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας είχαν αναφέρει ότι στο σημείο όπου εντοπίστηκε το ελικόπτερο «η κατάσταση δεν είναι καλή». Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, το ελικόπτερο, αμερικανικής κατασκευής, φέρεται να προσέκρουσε σε βουνοκορφή στην περιοχή.

«Το ελικόπτερο του προέδρου εντοπίστηκε. Ομάδα έρευνας και διάσωσης πλησιάζει τον τόπο της συντριβής (…) η κατάσταση δεν είναι καλή», τόνισε ο κ. Κουλιβάντ.

Ηδη τα ιρανικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες από το σημείο της συντριβής του ελικοπτέρου.

Εκτός από τους δύο κορυφαίους αξιωματούχους, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr στο μοιραίο ελικόπτερο επέβαιναν επίσης ο κυβερνήτης της ιρανικής επαρχίας του Ανατολικού Αζερμπαϊτζάν του Ιράν, Μαλέκ Ραχμάτι, ο εκπρόσωπος του Ραΐσι σε αυτή την επαρχία Αγιατολάχ Μοχαμάντ Αλί Αλε-Χασέμ, καθώς και άλλα άτομα που επίσης φέρονται να έχασαν τη ζωή τους.

Rescuers participate in what the Iranian Red Crescent Society says is a search and rescue operation following the crash of a helicopter carrying Iranian President Ebrahim Raisi, at an unidentified location in this still image taken from video released May 20, 2024. Iranian Red Crescent Society/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. MANDATORY CREDIT.

Η διάδοχη κατάσταση

Την προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας αναλαμβάνει τώρα ως μεταβατικός πρόεδρος ο πρώτος αντιπρόεδρος της χώρας Μοχαμάντ Μοχμπέρ.

Ο 68χρονος είναι επικεφαλής τριμελούς επιτροπής διοικήσεως του Ιράν που θα αναλάβει τη διεξαγωγή προεδρικών εκλογών εντός επτά εβδομάδων.

Ο Μ. Μοχμπέρ, όπως και ο Ραΐσι, θεωρείται ότι βρίσκεται κοντά στον ανώτατο ηγέτη Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα ζητήματα του κράτους. Ο Μ. Μοχμπέρ έγινε πρώτος αντιπρόεδρος το 2021 όταν ο Ραΐσι εξελέγη πρόεδρος.

Ο Αλί Χαμενεΐ διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του ότι η λειτουργία του κράτους δεν πρόκειται να επηρεαστεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Mehr News, Tasnim

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ν. Κεφαλά: Κατά βάθος… Απείρανθος, όταν τα βιβλία υψώνουν πανιά

Μια βραδιά αφιερωμένη στον λόγο, τον τόπο, το φως και τον άνθρωπο, στην αυλή του Πολιτιστικού Κέντρου της Απείρανθου με πυξίδα τον Θράσο Καμινάκη και την Νίκη Κεφαλά να μοιράζεται τις σκέψεις της

Ανδρος, Λειψοί, Νάξος: Τρία νησιά, ένα καλοκαίρι γεμάτο ουσία και εμπειρίες

Όταν η αυθεντικότητα, η βιωσιμότητα και ο πολιτισμός νικούν τις προκλήσεις του τουρισμού — και προτείνουν ένα διαφορετικό μοντέλο για το μέλλον των νησιών

Ακτοπλοΐα 2025: Αισιοδοξία, αύξηση επιβατών και άνοδος του Island Hopping

Με αύξηση 6,7% στην επιβατική κίνηση και ενισχυμένο το μοντέλο Island Hopping, η φετινή σεζόν αναμένεται σταθερή – Ποιοι προορισμοί κερδίζουν έδαφος, τι αλλάζει για τις άγονες γραμμές

Ζούλτε Βάρεγκεμ – Μαλίν: Με ρυθμό, φάσεις και γκολ στην πρεμιέρα της Pro League

Με φόντο την επιθετική φόρμα και των δύο ομάδων, η πρεμιέρα του βελγικού πρωταθλήματος «μυρίζει» γκολ – δυνατό combo το G/G & Over 2.5

Ημέρα γιορτής: Η Αγία Παρασκευή στο Νιο Χωριό, ιστορία, πίστη και ρίζες Κρητικές στη Χώρα Νάξου

Μια μεγάλη γιορτή για τους Νιοχωρίτες – Εκατοντάδες προσκυνητές τίμησαν την προστάτιδα τους Αγία Παρασκευή, σε έναν από τους παλαιότερους ενοριακούς ναούς της Χώρας

Νάξος: Μουσική πανδαισία στον Απόλλωνα, γιορτάζει απόψε (25/07) με μελωδίες, κρασί και χορό!

Το χωριό Απόλλωνας στήνει γλέντι το Σάββατο 26 Ιουλίου με ζωντανή μουσική, ντόπιο κρασί, κεράσματα και την ομάδα «Αξοπατήματα» σε ένα μαγευτικό καλοκαιρινό βράδυ

Νάξος – Οι καρποί του φροντιστηρίου “Παιδεία”: Επιτυχίες μαθητών στις Πανελλαδικές 2025

Με κόπο, επιμονή και την υποστήριξη του φροντιστηρίου «Παιδεία» του Γιώργου Βάβουλα, οι μαθητές της Νάξου κατακτούν τις κορυφαίες σχολές της χώρας.

Νάξος – Τραγαία: Όταν η προσπάθεια γράφει ιστορία, Επιτυχίες για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου (πίνακας)

Με δάκρυα συγκίνησης, χαμόγελα και βαθιά υπερηφάνεια, οι μαθητές του ΓΕΛ Τραγαίας πέτυχαν σπουδαίες εισαγωγές στις Πανελλαδικές 2025 — αποδεικνύοντας πως τα μεγάλα όνειρα ανθίζουν και στα μικρά σχολεία

Με καρδιά και γνώση: Το σούπερ 13αρι του Φροντιστηρίου “Αντώνη Χερουβείμ” στις Πανελλαδικές 2025

Μαθητές από τη Νάξο κατέκτησαν τις σχολές των ονείρων τους με τη στήριξη του φροντιστηρίου – Πρωτιές, υψηλές θέσεις και πολλή περηφάνια!

Καμίνι η Ελλάδα! Στους 45.8°C η μέγιστη θερμοκρασία (Σκάλα Μεσσηνίας), στους 39°C η Ηρακλειά, 36°C η Σχοινούσα (πίνακας)

Πρωτοφανές θερμικό κύμα έπληξε τη χώρα – Αναλυτικά οι θερμοκρασίες στις Κυκλάδες και η εικόνα της Νάξου

“Μαχαιριά” στο λιμάνι της Νάξου: Σοβαρό επεισόδιο βίας μεταξύ νεαρών εργαζομένων

Ένα μεσημέρι του Ιουλίου μετατράπηκε σε σκηνικό τρόμου για περαστικούς και ντόπιους, όταν διαπληκτισμός ανάμεσα σε δύο υπαλλήλους γραφείου ενοικίασης εξελίχθηκε σε αιματηρό περιστατικό.

Νάξος – «Τέλος στα πρόστιμα, Δήμαρχε – Πεζοδρόμηση τώρα»: Η κραυγή μίας πόλης που πνίγεται

Αδικημένοι επαγγελματίες κρεμούν πανό αγανάκτησης στην καρδιά της Νάξου και ζητούν κάτι απλό: Ίδιους όρους για όλους.

Δικαστική δικαίωση για τους κατοίκους του Καλοξύλου, ακυρώθηκε η άδεια λειτουργίας του νέου τυροκομείου της ΕΑΣ Νάξου

Μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα, το Τριμελές Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ακύρωσε την άδεια λειτουργίας του υπό ανέγερση τυροκομείου, δικαιώνοντας πλήρως τους περιοίκους

Όταν το GPS σε οδηγεί… σε αδιέξοδο: Τουρίστας σφήνωσε όχημα σε σοκάκι της Νάξου

Αμερικανός οδηγός ακολούθησε πιστά τις οδηγίες πλοήγησης και κατέληξε… στα στενά της Φουντάνας – Η φωτογραφία που έγινε viral και η ανάγκη για καλύτερη καθοδήγηση στους τουρίστες

Δονούσα: Ο τραυματισμός κοπέλας από ομπρέλα (!!!) αποκαλύπτει μια τρύπα στο σύστημα

Μια γυναίκα τραυματίστηκε σοβαρά σε απομονωμένη παραλία της Δονούσας και σώθηκε χάρη στην αλληλεγγύη ντόπιων και τουριστών — αλλά η πολιτεία έλειπε. Και την επόμενη φορά;

Αλυκό Νάξου: Κατεδαφίζεται το φάντασμα του ξενοδοχείου – Σώζεται το κεδροδάσος

Υπεγράφη η σύμβαση κατεδάφισης των ερειπίων στο Αλυκό – Ένα διαχρονικό «τραύμα» για τη Νάξο οδεύει προς θεραπεία μετά από δεκαετίες αδράνειας

Έκτακτα μέτρα στη Σέριφο λόγω υπερκατανάλωσης νερού – Απαγορεύσεις και πρόστιμα

Ο Δήμος Σερίφου καλεί τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης και περιορισμένων αποθεμάτων – Πρόστιμα έως και 1.000€ για παραβάτες.

Κυκλάδες – Ανατροπή στο τουριστικό χάρτη: Νάξος και Πάρος ανεβαίνουν, Μύκονος και Σαντορίνη «κατεβαίνουν»

Το καλοκαίρι του 2025 φέρνει ανακατατάξεις στους δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς – Η Νάξος και η Πάρος «λάμπουν» με αύξηση ζήτησης, ενώ Σαντορίνη και Μύκονος μετρούν απώλειες και ανησυχίες

Θλίψη στη Σχοινούσα: Το ύστατο χαίρε στη Ρίτα Μούρτζη από τον Σύλλογο Σχοινουσιωτών

Μια αγαπημένη παρουσία του νησιού έφυγε πρόωρα – Συγκινητικό μήνυμα αποχαιρετισμού και κάλεσμα για στήριξη στη μνήμη της

Νάξος -“Ξόβορα 2025”: Μουσικά σεμινάρια, χορός και παράδοση στην καρδιά της Απειράνθου

Από 26 έως 31 Ιουλίου, η Απείρανθος φιλοξενεί για τέταρτη χρονιά τα Ξόβορα — με δασκάλους τον Γ. Ζευγόλη, Ν. Αγγελόπουλο, Δ. Παππούλη και Στ. Γανωτή — σε ένα πενθήμερο γεμάτο μουσική, χορό, παραμύθι και εξορμήσεις