Σάββατο, 24 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΤαξίδιΑνάφη: Το υπέροχο νησί για ήρεμες διακοπές και η πρωτιά στην Μεσόγειο...

Ανάφη: Το υπέροχο νησί για ήρεμες διακοπές και η πρωτιά στην Μεσόγειο (video)

|

Ανατολικά της Σαντορίνης, σχεδόν ανέπαφο από τον χρόνο, βρίσκεται ένα μικρό νησί ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με βαθυπράσινα νερά, χρυσαφένιες αμμουδιές και μια κατάλευκη Χώρα, που ενδείκνυται για όλους όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές σε ένα φιλόξενο περιβάλλον.

Ο λόγος για την Ανάφη, το νησί που έγινε γνωστό σε όλους τους Αθηναίους για την ξεχωριστή του ομορφιά, χωρίς ωστόσο, πολλοί από αυτούς να το έχουν επισκεφτεί. Αρκεί που έχουν βρεθεί στο μικρό στολίδι του κέντρου, τα «Αναφιώτικα» και έχουν απολαύσει το καφεδάκι τους στα σκαλοπάτια και έχουν περπατήσει τα στενά σοκάκια της περιοχής, η οποία στην πραγματικότητα αποτελεί μια μικρογραφία της Ανάφης.

Εκεί λοιπόν που οι Κυκλάδες τείνουν να συναντήσουν τα Δωδεκάνησα και η θάλασσα φορτώνει με τον παραμικρό αέρα, μπορούμε αμέσως να κατανοήσουμε τον λόγο που η Ανάφη θεωρούνταν η πατρίδα του Αιόλου, του θεού των ανέμων που προσέφερε στον Οδυσσέα τους ασκούς με τους ανέμους.

Ωστόσο, υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή σύμφωνα με τη μυθολογία, στην οποία η Ανάφη οφείλει το όνομά της στο γεγονός ότι αναδύθηκε (ή αναφάνηκε) μέσα από τα νερά του Αιγαίου, έπειτα από επιθυμία του Απόλλωνα, ώστε να προσφέρει καταφύγιο στους ταλαιπωρημένους από την καταιγίδα Αργοναύτες.

Αυτοί με τη σειρά τους έκτισαν, προς τιμή του, τον ναό του Απόλλωνα Αστεάλτα κοντά στο μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής, όπου κάθε χρόνο τιμούσαν τον θεό μέσα από μια γιορτή η οποία ονομαζόταν «Υακίνθεια».

Περπατώντας κανείς στην πανέμορφη και ολόλευκη Χώρα της Ανάφης με τα πλακόστρωτα σοκάκια, η οποία είναι και ο κυριότερος οικισμός της, μπορεί να παρατηρήσει από ψηλά το νησί από άκρη σε άκρη μα και τη γύρω θαλάσσια περιοχή. Τα 260 μέτρα υψόμετρο άλλωστε, της δίνουν αυτήν τη δυνατότητα, αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως το Βενετσιάνικο κάστρο της στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, ήταν παρατηρητήριο προς το Κρητικό πέλαγος.

Εκεί, λειτουργούν διάφορες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, περιφερειακό ιατρείο, σχολείο, καταλύματα και πάρα πολλά παραδοσιακά εστιατόρια και συμπαθητικά μπαράκια.

Ανεβαίνοντας λοιπόν τα πεντακάθαρα, γραφικά σοκάκια της, περνώντας μέσα από μικρές πλατείες, εκκλησιές, ασπρισμένες αυλές και επίπεδα χαμηλά σπιτάκια, θα καταλήξει στα ερείπια του κάστρου και στην πανέμορφη εκκλησιά του Αγίου Γεωργίου.

Οι παραλίες της τώρα, κυρίως αυτές που βρίσκονται στη νότια πλευρά της είναι απάνεμες, αμμουδερές και αρκετά δημοφιλείς. Κλεισίδι, Κατσούνι, Φλαμουρού, Καταλιμάτσα (Αρχαίο Λιμάνι), Μικρός και Μεγάλος Ρούκουνας, Μέγας Ποταμός, Άγιοι Ανάργυροι και Μοναστήρι είναι όλες μια προς μια, ενώ μπορεί κανείς να τις προσεγγίσει είτε με καραβάκι είτε με το λεωφορείο. Στη βόρεια πλευρά του νησιού ωστόσο, οι παραλίες είναι κυρίως πετρώδεις και πιο ήσυχες.

Ωστόσο η Ανάφη έχει γίνει γνωστή για έναν πολύ ιδιαίτερο και συνάμα πολύ “απότομο” λόγο. Ο τεράστιος μονόλιθος που τοποθετείται στο ανατολικό της άκρο, με ύψος στα 461 μέτρα, ξεπερνάει σε ύψος αυτόν του Γιβραλτάρ, ο οποίος λανθασμένα εθεωρείτο ως τώρα ως ο ψηλότερος της Μεσογείου.

Πολλοί λοιπόν ήταν αυτοί που θεωρούσαν ότι ο Κάλαμος ήταν ο δεύτερος ψηλότερος βράχος της Μεσογείου, όμως τα νούμερα μας λένε άλλα. Το καταγεγραμμένο μέγιστο ύψος του βράχου του Γιβραλτάρ μέσα από το Wikipedia είναι 425 μέτρα. Ίσως λοιπόν θα έπρεπε να διορθωθεί το λάθος και να μπουν στη διεθνή βιβλιογραφία τα σωστά νούμερα, απονέμοντας την πρωτιά στον Κάλαμο, το στολίδι του νησιού μα και ολόκληρης της Ελλάδας…

Εκεί συναντά κανείς το Μοναστήρι της Παναγίας της Καλαμιώτισσας, συνδεδεμένο με θρύλους και παραδόσεις της περιοχής μα και το Δρακοντόσπηλο», ένα υπέροχο σπήλαιο με πολύχρωμους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, σε πολύ δύσβατη τοποθεσία, με στόμιο του ξεπερνά σε ύψος τα 10 μέτρα.

Εάν λοιπόν κάτι χαρακτηρίζει την Ανάφη πέρα από την ατόφια ομορφιά της, αυτό θα μπορούσε να είναι μονάχα η απλότητά, η μοναχικότητα, μα και η σπάνια νησιώτικη φιλοξενία των ντόπιων της, κάνοντας την αξέχαστη σε όλους όσους θα την επισκεφτούν.

Με πληροφορίες από τη σελίδα bovary.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΕΣΚ Κυκλάδων – Final-4 U14: Η καρδιά του αναπτυξιακού μπάσκετ χτυπά στο “ΔΑΚ Νάξου”

Πανναξιακός, Περιστεριώνας Τήνου, ΑΟ Μυκόνου και Μαρπησσαϊκός διεκδικούν τον τίτλο του πρωταθλητή το Σαββατοκύριακο 24-25 Μαΐου στο «Δημήτρης Περιστεράκης»

Ξεκινά η εκπαίδευση των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας για το 2025

Από 31 Μαΐου έως 24 Ιουνίου η θεωρητική και πρακτική κατάρτιση νέων εθελοντών σε δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση – Μέσω πλατφόρμας και με φυσική παρουσία

Μανώλης Κρητικός: Παγκόσμιοι δείκτες διακυβέρνησης και η Ελλάδα

Με τους παγκόσμιους δείκτες διακυβέρνησης (Global Governance Indicators, GGI) των Ντ. Κάουφμαν (Natural Resource Governance Institute and Brooking Institute) και A. Κράι (World Bank Development Research Group), όπως και με άλλους διεθνείς δείκτες θα κρίναμε μια κυβερνητική θητεία;

Στοίχημα – La liga: Ανετο προβάδισμα νίκης για την Ρεάλ Μαδρίτης

Ρεάλ Μαδρίτης - Σοσιεδάδ: «Βασιλικό» combo στο 2.60!

Πρόταση Ημέρας: Semifreddo τιραμισού με τυρί Πιτταρά διά χειρός Μαριέττας Γαλάνη

Ανακαλύψτε την πιο δροσερή συνταγή semifreddo τιραμισού, με ντόπια Ναξιώτικα τυριά από το τυροκομείο Πιτταρά και την υπογραφή της Μαριέττας Γαλάνη Βελούδινη υφή, υπέροχη γεύση και εύκολη προετοιμασία σε λίγα βήματα!

Νάξος – Πανναξιακός ΑΟ: «Όλοι μαζί για την άνοδο!», σήμερα το πιο μεγάλο ματς της χρονιάς

Το Σάββατο 24/05 η καρδιά της Νάξου χτυπά στο γήπεδο – Ο Πανναξιακός παλεύει για την επιστροφή στη Γ’ Εθνική και χρειάζεται όλους δίπλα του

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

Νάξος: Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις από το “Naxos Medical” μέσω του προγράμματος «Προλαμβάνω»

Έγκαιρη πρόληψη για τα καρδιαγγειακά νοσήματα με αξιοπιστία και ανθρώπινη φροντίδα – Δωρεάν αιματολογικός έλεγχος για όλους τους πολίτες

Νάξος: Δεύτερη ευκαιρία για μια πράσινη χελώνα, συγκινητική διάσωση στον βυθό της Αγίας Άννας

Μέλος του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου απεγκλώβισε νεαρή θαλάσσια χελώνα από πετονιές – Σοβαρά τραυματισμένη αλλά ζωντανή, δίνει τη μάχη της με τη στήριξη του ΑΡΧΕΛΩΝ

Nάξος: Ερχεται (18/05) διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

Απόφαση για φιλοξενία παιδιών στον 1ο Βρεφονηπιακό Σταθμό και σημαντικά θέματα για ύδρευση, στάθμευση, οχλούσες δραστηριότητες και πολιτιστικούς χώρους στην ημερήσια διάταξη

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Λύγισε στη Νίκαια ο Πανναξιακός AOK – Έμεινε εκτός National League 1

Παρά την αξιέπαινη προσπάθεια και το εντυπωσιακό πρώτο μέρος, ο Πανναξιακός ηττήθηκε από τον Ιωνικό με 67-61 στον πέμπτο και καθοριστικό τελικό των playoffs, χάνοντας το εισιτήριο για την άνοδο

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.

Νάξος: “Το μέρος που με διάλεξε και το διάλεξα κι εγώ”

Η Στέλλα Νικολάκη γράφει για την δική της Νάξο...