Κυριακή, 25 Μαΐου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΚρήτη - Χανιά: Εφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Μπαρουλάκη, σε...

Κρήτη – Χανιά: Εφυγε από τη ζωή η Ειρήνη Μπαρουλάκη, σε ηλικία 119 ετών

|

Εσπασε κάθε ρεκόρ. Εζησε δύο αιώνες. Βίωσε έντονα συναισθήματα… Είδε πολέμους μικρούς και μεγάλους. Και το βράδυ της Τρίτης (14/05) έφυγε από τη ζωή. Σε ηλικία 119 ετών… Σήμερα μάλιστα έγινε η εξόδιος ακολουθία στο Παϊδοχώρι…

Ο λόγος; Για την Ειρήνη Μπαρουλάκη (το γένος Αννιτσάκη) που ήταν και η γηραιότερη γυναίκα της χώρας. Zούσε όλη της τη ζωή στο Παϊδοχώρι του δήμου Αποκορώνου στα Χανιά.

Η είδηση έγινε γνωστή από δημοσίευμα των Χανιώτικων Νέων. Εκεί η κυρία Μπαρουλάκη είχε εκμυστηρευτεί το 2019 το μυστικό της μακροζωίας της λέγοντας: «ζητούσα τη βοήθεια του Χριστού και του Αγίου Γεωργίου. Όταν βρισκόµουν σε δυσκολία έλεγα: Άγιε µου Γιώργη, βοήθα µου. Άκουσα µια φωνή να µου λέει: βοηθώ».

Όπως δηλώνει η ίδια, επέµενε στην Κρητική διατροφή, µε πολλά λαχανικά και κυρίως χόρτα. ∆εν είχε νοσηλευτεί από καµιά ασθένεια σε νοσοκοµείο εκτός από µια κήλη και από ένα σπάσιµο του χεριού. ∆εν έπαιρνε κανένα φάρµακο και το παράπονό της ήταν πως είχε χάσει πολλά χρόνια το φως της και δεν µπορούσε να δει τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά της.

Ανακοίνωση για τον θάνατό της εξέδωσε ο δήμος Αποκορώνου, δίνοντας έμφαση στις αρχές με τις οποίες μεγάλωσε η ίδια και μετέδωσε στα παιδιά της, τα οποία ήταν στο πλευρό της μέχρι το τέλος.

Ο Δήμος Αποκορώνου στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Με σεβασμό αποχαιρετούμε τον γηραιότερο άνθρωπο της χώρας μας, την Ειρήνη Μπαρουλάκη, η οποία έφυγε από την επίγεια ζωή σε ηλικία 119 χρόνων. Η αποθανούσα γεννήθηκε ,δημιούργησε οικογένεια και έζησε καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής της στον Δήμο μας, στο Παϊδοχώρι Αποκορώνου.

Ο τρόπος ζωής της και οι αρετές της αποτελούν πρότυπα για μας και παράδειγμα προς μίμηση.

Αιωνία η μνήμη της».

Είχε υποβληθεί σε επέμβαση στο ισχίο

Πριν λίγο καιρό, η Ειρήνη Μπαρουλάκη είχε υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο ισχίο, στο Νοσοκομείο Χανίων. Η επέμβαση είχε πάει καλά και είχε επιστρέψει στο σπίτι της, στα παιδιά της και τα εγγόνια της.

«Όντως έγινε το χειρουργείο στο ισχίο στην γιαγιά από δύο ορθοπεδικούς του νοσοκομείου μας, έκανε εξετάσεις οι οποίες ήταν πολύ καλές και στις 22 του μήνα πήρε εξιτήριο», είχε πει στο zarpanews.gr, τον Ιανουάριο ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας, μετά την επέμβαση στην οποία είχε υποβληθεί.

«Ήτανε στο χωριό σε ένα καροτσάκι, την είχε ο αδελφός μου. Είχανε πάει σε ένα χώρο δίπλα και όπως την τραβούσε για να μπει σε ένα δωμάτιο, έχει ένα ψηλό σκαλοπατάκι 5 πόντους, έφυγε από το καρότσι το σώμα της και έπεσε με το πίσω μέρος της και έγινε ζημιά στο γοφό, στο ισχίο, διατροχαντήριο κάταγμα», είχε δηλώσει είπε ο γιος της ηλικιωμένης στην εκπομπή στο Mega, λίγες ημέρες μετά το εξιτήριο της γυναίκας.

Ποια ήταν η Ειρήνη Μπαρουλάκη

Η Ειρήνη Μπαρουλάκη, όπως αναφέρουν τα «haniotikanea.gr» ήταν το δεύτερο παιδί πολύτεκνης οικογένειας με τέσσερα κορίτσια και δύο αγόρια. Τα γονίδιά της ήταν καλά. Ο πατέρας της είχε φτάσει τα 107 χρόνια και η µητέρα της η οποία ήταν εγγονή του Σήφακα που το άγαλµά του βρίσκεται στην πλατεία στο Μελιδόνι, πέρασε και αυτή τα 100 χρόνια!

Ο γάμος της έγινε το 1939, με τον Σπύρο Μπαρουλάκη του Στυλιανού, ο οποίος είχε γεννηθεί το 1911. Καθ’ ομολογίαν των παιδιών της, της ίδιας και του Λευτέρη Γεωργουδάκη (Ραμνιώτη) η νύφη ήταν μεγαλύτερη του γαμπρού κατά πέντε χρόνια και σχολίαζαν ότι δεν θα κάνει παιδιά.

Ωστόσο, έκανε πέντε παιδιά, τρία αγόρια και δύο κορίτσια. Τα ανάθρεψε με τις δυσκολίες και τις φτώχειες της εποχής εκείνης και με την μικρή αναπηρική σύνταξη του συζύγου της. Ηταν ανάπηρος Αλβανίας, είχαν ακρωτηριαστεί τα δάκτυλα του ενός ποδιού του από τα κρυοπαγήματα. Τα αποκατέστησε με τις συνθήκες και τις στερήσεις της εποχής εκείνης, εργαζόμενη θερίστρα και μαζώχτρα.

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – Κωμιακή (Αγιος Κωνσταντίνος): Ένα πανηγύρι γεμάτο ψυχή και μυρωδιές καλοκαιριού (video)

Εκεί όπου η παράδοση ανθίζει όπως οι ασπαρθιές – Μνήμες και συναισθήματα από μια μοναδική γιορτή στο χωριό της καρδιάς μας

Τι έχουν να πουν οι «Πέντε» στα παιδιά του 2025;

Ο Γιάννης Βασαλάκης γράφει για τους "Πέντε Φίλους".. Ενα κόμικ που έγραψε τη δική του ιστορία κάποιες δεκαετίες πριν και .. Οι περιπέτειες που μεγάλωσαν ολόκληρες γενιές αλλάζουν μορφή για να γοητεύσουν μία νέα γενιά αναγνωστών

Πρόταση Ημέρας: Χοιρινά φιλετάκια κρασάτα με μανιτάρια και δεντρολίβανο

Η πρόταση της ημέρας από τον Γαστρονόμο και με την διάθεση ότι το συγκεκριμένο πιάτο μπορεί να λειτουργήσει και ως ιδανικός μεζές...

Αθώωση πατρός Αντωνίου και στελεχών της «Κιβωτού του Κόσμου» (video)

Ομόφωνη απόφαση του Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων, μετά την απόσυρση των μηνύσεων από τους πρώην τροφίμους – «Αρχή αποκατάστασης της αλήθειας» δηλώνει το περιβάλλον του π. Αντωνίου

Γεύσεις Ναξιώτικες, με υπογραφή: Η συνεργασία του “Φάρου του Αλυκού” με τη “Φάρμα Ρώτα”

Με αγάπη για την τοπική παραγωγή και αφοσίωση στη γαστρονομική ποιότητα, το εστιατόριο του Αλυκού ξεκινά δυναμικά τη σεζόν με πρώτες ύλες από τη φημισμένη φάρμα της Νάξου

Νάξος: Όταν η πινακίδα λέει “Απαγορεύεται” κι εμείς διαβάζουμε “Δεν βαριέσαι”

Ένα χαρτόκουτο, ένα σκουπιδότοπος κι ένας καθρέφτης που μας δείχνει ποιοι είμαστε – Η δημόσια παρέμβαση του Λεωνίδα Μαγκανάρη για το θλιβερό αυτονόητο

ΕΣΚ Κυκλάδων – Final 4 U-14: Ο Πανναξιακός και ο Μαρπησσαϊκός στον μεγάλο τελικό

Με εντυπωσιακές εμφανίσεις και ανατροπές, οι Μαρπησσαϊκός και Πανναξιακός προκρίθηκαν στον τελικό του Final-4 U14 της ΕΣΚ Κυκλάδων. Το κλειστό της Νάξου έζησε μοναδικές στιγμές με τον τελικό να υπόσχεται υψηλό επίπεδο μπασκετικού θεάματος.

Πανναξιακός ΑΟ: Κέρδισε με στιλ την Θύελλα Χαλκειού (3-0) και κοιτάζει την άνοδο

Η ομάδα της Νάξου «καθάρισε» το ματς με πειστική εμφάνιση και πηγαίνει… Βριλήσσια με βλέψεις ανόδου! - Επέστρεψε ο Μανωλάς, αποβλήθηκαν δύο παίκτες

Στους 35,7°C η Νάξος: Ο πρώτος «καύσωνας» Μαΐου σε Νάξο και Πάρο, από αύριο αλλαγή σκηνικού

Ξεπέρασαν τους 35°C οι θερμοκρασίες στη Νάξο, πάνω από 34°C στην Πάρο – Καταβατικοί άνεμοι, συνθήκες ζέστης και προειδοποίηση για καιρική μεταβολή με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας από την Κυριακή

Υπουργείο Πολιτισμού: “Κίτρινη” κάρτα στο project των 30 εκατ. ευρώ στο Ξενία Κύθνου

Το Υπουργείο Πολιτισμού έβαλε «φρένο» σε τμήμα της πρότασης της Xenia Kythnos – Δεν εγκρίθηκαν οι υπόσκαφες κατασκευές λόγω αλλοίωσης του τοπίου

Νάξος – “Ο Χάρης”: Για 4η συνεχόμενη χρονιά στα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Στις Εγγαρές της Νάξου, η παράδοση γίνεται γεύση και η γεύση… βραβείο. Το FNL Awards τίμησε ξανά τη μαγειρική ψυχή μιας οικογενειακής ταβέρνας

Οι Πυξ Λαξ έρχονται στη Νάξο, πότε και που;

Την Δευτέρα 11 Αυγούστου στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου – Μουσική, μνήμες και νέες αγάπες με το συγκρότημα-σύμβολο της ελληνικής ροκ σκηνής

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο

Ακινητοποίηση του «Super Express» στην Πάρο λόγω μηχανικής βλάβης – Μεταφέρθηκαν οι επιβάτες

Νάξος – Δ. Λιανός: “Προτεραιότητα η έξυπνη διαχείριση του νερού, ξεκινούν εργασίες στο φράγμα Τσικαλαριού” (video)

Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Δημήτρης Λιανός ανακοινώνει την επαναλειτουργία υλοποίησης του τρίτου φράγματος στο νησί και υπογραμμίζει την ανάγκη βιώσιμων λύσεων για το νερό στον νησιωτικό χώρο (video)

Εκτακτο: Σεισμός 6 R ανοιχτά της Κρήτης, αισθητός σε όλο το Νότιο Αιγαίο

Σεισμική δόνηση μεγάλης διάρκειας λίγο μετά τις 6 το πρωί, με επίκεντρο το κρητικό πέλαγος

FNL Best Restaurant Awards 2025: Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος (πίνακας)

Τιμητική Παρουσία των Κυκλάδων στα FNL Best Restaurant Awards 2025 - Τα Κυκλαδίτικα αστέρια της γαστρονομίας που ξεχώρισαν φέτος

Πάρος: Ένα νησί στο όριο της αντοχής του

Οι κάτοικοι εκπέμπουν SOS για τον υπερτουρισμό, την άναρχη δόμηση και την απώλεια της ταυτότητας του νησιού

Νάξος: «Έφυγε» ο Αντώνης Καρούσης, θλίψη στην Κωμιακή για τον αγαπητό συγχωριανό

Ο ήσυχος και αγαπητός Αντώνης Καρούσης, με ρίζες στην Κωμιακή και παρουσία στην Αθήνα, έφυγε λίγο πριν επιστρέψει στο χωριό του – Η εξόδιος ακολουθία τελείται σήμερα

ΔΕΔΔΗΕ – Νάξος: Πολύωρη πρωινή (20/05) διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, που και πότε;

Πολύωρη πρωινή διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος αύριο Τρίτη 20 Μαϊου σε περιοχές της Νάξου - Που και πότε

Η Νάξος πρωταγωνίστρια στο “Φτάσαμε” με τον Ζερόμ Καλούτα (video)

Η εκπομπή του ΕΡΤ+ επισκέπτεται το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων και μας ταξιδεύει σε γεύσεις, παραδόσεις, τοπία και πρόσωπα της Νάξου, μέσα από τα μάτια και το γιουκαλίλι του Ζερόμ Καλούτα.