Ο χρόνος που απομένει για το καλοκαίρι είναι ελάχιστος… Η τουριστική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει και οι τοπικοί παράγοντες των νησιών κοιμούνται και ξυπνάνε με το ίδιο άγχος: Αν θα έχουν και φέτος επάρκεια σε νερό.
Όπως λένε στο flash.gr οι δήμαρχοι, μερικών από το πιο κοσμοπολίτικα νησιά των Κυκλάδων, το πρόβλημα της έλλειψης νερού γίνεται χρόνο με το χρόνο όλο και πιο αισθητό, με την λειψυδρία να έχει γίνει ο μόνιμος εφιάλτης τόσο των μονίμων κατοίκων όσο και των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών καταλυμάτων που φοβούνται ότι δεν θα έχουν νερό ούτε για τις βασικές ανάγκες των πελατών τους.
Σαντορίνη
Στη Σαντορίνη, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θήρας, πλέον οι υποδομές δεν μπορούν να υποστηρίξουν τη ραγδαία και συνεχόμενη αύξηση του τουρισμού, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Το νερό είναι δυσεύρετο τα τελευταία έτη, ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής, με την τοπική κοινωνία να ανησυχεί για το αν θα υπάρχει επαρκής ποσότητα νερού το καλοκαίρι του 2024.
Αναστάσιος Ζώρζος – δήμαρχος Θήρας
«Η αύξηση κατανάλωσης νερού εδώ στην Σαντορίνη είναι πολύ μεγάλη, διότι έχουμε μια επιθετική τουριστική ανάπτυξη, από το 2012 μέχρι το 2019 είχαμε αύξηση κατανάλωσης νερού 100%. Κάποια στιγμή θα συμβεί να μην υπάρχει επάρκεια νερού».
Νάξος
Στο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, την Νάξο, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, υπάρχουν ζητήματα με την ύδρευση και αναζητούν πλέον λύση στις αφαλατώσεις…
Δημήτρης Λιανός – δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
Το ζήτημα της λειψυδρίας λόγω της κλιματικής κρίσης παρουσιάζεται σε όλη τη Mεσόγειο και κυρίως στα νησιά του Αιγαίου. Εμείς παρόλο που έχουμε ταμιευτήρες επιφανειακούς λόγω της έλλειψης βροχής είναι κενοί. Άρα προσωρινά για να το λύσουμε, μισθώσαμε αφαλατώσεις, έτσι ώστε να καλύψουμε το υδάτινο έλλειμα που έχουμε στο νερό. Άρα η τιμολογιακή πολιτική θα είναι διαφορετική αλλά πρέπει να θωρακίσουμε το νησί μας. Μία μειοψηφία της τοπικής κοινωνίας δυσανασχετεί, αλλά εμείς ζητάμε και την συνδρομή της πολιτείας, γιατί το κόστος της αφαλάτωσης είναι πολύ υψηλό εμείς βέβαια θεωρούμε και γνωρίζουμε ότι η Νάξος έχει αρκετό υδάτινο δυναμικό.
Μύκονος
Ούτε στο νησί των ανέμων τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού οι τελευταίες εικόνες από τα φράγματα να μην έχουν ούτε σταγόνα μοιάζουν αποκαρδιωτικές. Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΔΕΥΑ Μυκόνου, Δημήτρης Λαζαρίδης, δηλώνει αισιόδοξος ότι και φέτος το νησί θα καταφέρει να έχει όσο νερό χρειάζεται.
Δημήτρης Λαζαρίδης – πρόεδρος ΔΕΥΑ Μυκόνου
«Θα δουλεύουν φουλ οι αφαλατώσεις στο πικ, θα έχουμε 16.500 κυβικά ημερησίως. Υπάρχουν οι αφαλατώσεις οι έξι μονάδες των 6.000 κυβικών στα παλιά τα σφαγεία. Και υπάρχει και η δυνατότητα, να αντλήσουμε λίγο νερό, λίγες χιλιάδες κυβικά αν υπάρξει θέμα κι από τα δύο φράγματα και απ’ το φράγμα του Μαραθιού και απ’ το φράγμα του Φωκού».
Αφαλατώσεις και γεωτρήσεις – Κοστοβόρες λύσεις
Μην μπορώντας να βρουν άλλη λύση οι δήμαρχοι των νησιών καταφεύγουν σε άλλες – πιο κοστοβόρες – λύσεις για να εξασφαλίσουν το πολυτιμότερο αγαθό. Όπως λένε όμως κάτοικοι και τοπικοί παράγοντες σε Σύμη και Κύθνο η αφαλάτωση στοιχίζει πολύ ακριβά και ανεβάζει τις δαπάνες των δήμων σε σημείο που η τοπική κοινωνία πολλές φορές δυσανασχετεί…
Κύθνος
Σταμάτης Γαρδέρης – δήμαρχος Κύθνου
«Το φαινόμενο πλέον αν όχι παγκόσμιο είναι πανελλαδικό και σε μέρη που δεν είχαν πρόβλημα ποτέ. Οπότε πόσο μάλλον τα νησιά. Φέτος θα αντιμετωπίσουμε μεγάλο πρόβλημα λόγω της λειψυδρίας. Λόγω της λειψυδρίας οι υδατικοί πόροι μειώνονται συνεχώς. Αναζητούμε νέες μεθόδους, να ανοίξουμε γεωτρήσεις καινούργιες, να βάλουμε αφαλατώσεις, για να μπορέσουμε να καλύψουμε κάποια κενά.
Τώρα κατά πόσον βάση της επισκεψιμότητας θα έχουμε επάρκεια, αυτό θα φανεί στην πράξη. Το κάθε σημείο του νησιού έχει δικιά του δεξαμενή, δικιά του γεώτρηση, αφαλάτωση. Εμείς εδώ το νερό δεν είναι προς πόση. Παίρνουμε νερό από τη θάλασσα το οποίο επεξεργαζόμαστε, που δεν μπορούμε να το βρούμε, γιατί δεν είναι και απόλυτο ότι θα ανοίξουμε μία γεώτρηση και θα βρούμε νερό. Μπορεί και να μην βρούμε. Ή να είναι λίγο το νερό που θα δώσει, να μην επαρκεί.
Οπότε από τη θάλασσα, έχουμε τη δυνατότητα ανάλογα τον όγκο που θέλουμε να αντλήσουμε και να επεξεργαστούμε, να πάρουμε όσο θέλουμε. Βέβαια είναι κοστοβόρο αυτό έτσι; Εννοείται ότι είναι κοστοβόρο. Και δεν μεταφέρεται και το κόστος αυτό, η δαπάνη, δεν μεταφέρεται στον καταναλωτή, στον πολίτη. Και είναι ζημιογόνο για εμάς θα έλεγα».
Σύμη
Λευτέρης Παπαδολουκάς – δήμαρχος Σύμης
«Εμείς έχουμε αφαλατώσεις. Βγάζουμε 2.200 κυβικά νερό. Αλλά έχουμε πρόβλημα με το ρεύμα. Αλλά το κόστος παραγωγής του νερού, είναι τεράστιο. Εμείς έχουμε παραγωγή νερού και αντλιοστάσιο για να πηγαίνει το νερό στα σπίτια. Οπότε αυτό δεν είναι ανταποδοτικό. Και 7€ και 8€ να βάλεις το κυβικό το νερό, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει η ΔΕΥΑ. Το χειμώνα έχουμε 3.000 κατοίκους και το καλοκαίρι έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Το Πάσχα μόνο έχουμε 10.000 ανθρώπους ημερησίως. Το προϊόν του τουρισμού είναι πάρα πολύ εύκολο να τιναχθεί στον αέρα για αυτό το λόγο».