Την ενίσχυση μέσω τεχνητής νοημοσύνης της εφαρμογής MyCoast σχεδιάζει για το φετινό καλοκαίρι το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η εφαρμογή, ως γνωστόν, λειτουργεί από τα τέλη Απριλίου και απευθύνεται σε πολίτες που πάνε σε παραλία στην οποία δεν τηρούνται οι κανόνες νομιμότητας.
Σ’ αυτή την περίπτωση μπορούν να υποβάλουν σχετική καταγγελία, με επίκεντρο περιπτώσεις υπέρβασης των παραχωρήσεων ή αυθαίρετης κατάληψης.
Την εφαρμογή μπορεί να κατεβάσει κάποιος δωρεάν μέσω του App Store και μέσω του Play Store και ήδη τις πρώτες 10 ημέρες την έχουν κατεβάσει περισσότεροι από 10.000 πολίτες, ενώ έχουν υποβληθεί 265 καταγγελίες.
Οι καταγγελίες μέσω της εφαρμογής, όπως γίνεται αντιληπτό, απαιτούν την ενεργοποίηση των πολιτών. Οπως προαναφέρθηκε, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέλουν να βάλουν στην εξίσωση και την τεχνητή νοημοσύνη, ώστε να εντοπίζει αυτόματα παρανομίες, με το κράτος να παρεμβαίνει στη συνέχεια.
Πώς θα γίνει αυτό; Τα δύο υπουργεία συνεργάζονται στο πεδίο αυτό με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο αναπτύσσει σχετικό μηχανισμό για τον αυτόματο εντοπισμό και αναγνώριση… ομπρελών στις ακτογραμμές από δορυφορικές εικόνες.
Ο μηχανισμός θα λειτουργεί ως εξής: πρόκειται για ένα σύστημα που μπορεί να εντοπίζει αποτελεσματικά δομές ή αντικείμενα σε δορυφορικές εικόνες και έχει «εκπαιδευτεί» σε πολυάριθμες εικόνες στην ελληνική επικράτεια. Η υψηλή ανάλυση των εικόνων επιτρέπει την εφαρμογή του συγκεκριμένου λογισμικού, το οποίο θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει με ακρίβεια περιοχές που είναι κατειλημμένες από συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως ομπρέλες και να… συγκρίνει την επιφάνεια κατάληψης με την επιφάνεια που αντιστοιχεί στο συμβόλαιο μίσθωσης κάθε επιχείρησης. Οι αποκλίσεις ανάμεσα στις επιφάνειες αυτές θα αποτελούν άμεσα αντικείμενο ελέγχου ως ύποπτες παράβασης.
Ο στόχος είναι το ερχόμενο καλοκαίρι να εφαρμοστεί πιλοτικά σε παράκτιες περιοχές στην Ελλάδα, ώστε τα αποτελέσματα να χρησιμοποιηθούν για την περαιτέρω εξέλιξή του. Η δορυφορική κάλυψη προοδευτικά αναμένεται να αυξηθεί και σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος, καθώς αυτό διαρκώς θα «αυτοεκπαιδεύεται», μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη αυτοματοποίηση των τακτικών, αλλά και των έκτακτων ελέγχων με πολλαπλά οφέλη, όπως την τιμωρία των παρανομούντων, τον παραδειγματισμό όσων θέλουν να παρανομήσουν, αλλά και την εξοικονόμηση πόρων, αφού τα κλιμάκια θα πηγαίνουν πλέον στοχευμένα.
Πόσες παραλίες αφορά
Εδώ, ωστόσο, χρειάζεται μια σημείωση: η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην παρούσα φάση μόνο σε όσες παραλίες έχουν μισθωθεί και μπορεί να γίνει η σύγκριση και δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο του ελλαδικού χώρου. Στο σύστημα είναι καταχωρισμένες 6.500 παραλίες, ενώ 1.200 είναι υπό παραχώρηση μέχρι και τις 31 Μαΐου. Εάν σε αυτές προστεθούν και οι 198 «απάτητες παραλίες», γίνεται αντιληπτό πως σε πρώτη φάση η τεχνητή νοημοσύνη θα ελέγχει τη νομιμότητα σε περίπου 7.900 παραλίες.
Οι δορυφορικές μάλιστα φωτογραφίες σχεδιάζεται να τραβηχτούν τρεις φορές μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες, συνεπώς όσοι παρανομούν δεν θα μπορούν να ξεφύγουν. Την ίδια ώρα, οι πολίτες μέσω της εφαρμογής θα μπορούν να αναφέρουν παρανομίες σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας, ακόμη κι αν αυτό δεν βρίσκεται υπό μίσθωση.
Με την παραπάνω πολιτική «ελέγχου» της νομιμότητας επιτυγχάνονται οι εξής πολλαπλοί στόχοι: διαφάνεια στη δημοπράτηση των παραλιών, προστασία των «απάτητων παραλιών», ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες, αυστηροποίηση των κανόνων για όσους μισθώνουν παραλίες και, φυσικά, η ένταξη της τεχνολογίας στη μάχη για αποτελεσματικότερους ελέγχους από την πολιτεία, κάτι που αν πετύχει μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλους τομείς.