Τα Κουφονήσια γιορτάζουν… Οχι μόνο αυτά. Σχεδόν όλη η Ελλάδα. Μπορεί «κάθε σπίτι να έχει κι ένα Γιάννη», αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι και οι Γιώργηδες δεν πάνε πίσω. Ουκ έστιν αριθμός.
Η επόμενη της Κυριακής του Πάσχα (6 Μαϊου αντί για τις 23 Απριλίου), στα όρια του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, τα Κουφονήσια είναι αυτά που έχουν τον πρώτο λόγο, καθότι ο Αϊ Γιώργης είναι ο προστάτης του νησιού.
Ενα από τα πλέον ενδιαφέροντα σημεία (σ.σ. το συναντάμε σε όλες τις Μικρές Κυκλάδες, Σαντορίνη αλλά και Αμοργό) είναι ο θεσμός του “πανηγυρά”.
Με βάση την εικόνα και τη παράδοση που μας προσφέρουν τα παιδιά από το Κουφονήσι…
Μετά το τέλος της λειτουργίας ένας εθελοντής που φέρει την ονομασία Πανηγυράς, προς τιμή του Αγίου, αναλάμβανε να παραθέσει γεύμα σε όλους τους παρευρισκόμενους του νησιού. Οι παρευρισκόμενου ήταν συνήθως εκατοντάδες. Η προμήθεια των υλικών και η παρασκευή του γεύματος ξεκίναγε μέρες πριν με την βοήθεια πολλών εθελοντών. Εθελοντές βοηθούσαν στην προπαρασκευή, στο μαγείρεμα, στο σερβίρισμα και τέλος στην καθαριότητα του χώρου. Το γεύμα περιείχε κατσίκι κοκκινιστό με μακαρόνια, πατσά, σαλάτα, κρασί και αναψυκτικά. Το μαγείρεμα γινόταν με ξύλα, σε έναν διαμορφωμένο χώρο, δίπλα στην εκκλησία, το Μαγγιπειό, από την βυζαντινή λέξη ‘Μάγγιπος’ που σημαίνει ‘Αρτοποιός – Μάγειρας’. Το σερβίρισμα σε έναν διαμορφωμένο χώρο πίσω από την εκκλησία, σε μακρόστενα τραπέζια όπου καθόντουσαν όλοι οι παραβρισκόμενοι μαζί. Στο τέλος του γεύματος, αναλάμβανε ο επόμενος πιστός για την οργάνωση του γεύματος της επόμενης χρονιάς. Το έθιμο διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας, με ελάχιστες τροποποιήσεις.
Σήμερα, βέβαια το φαγητό που προσφέρεται έχει να κάνει με κρέας κοκκινιστό με πατάτες καθότι τα μακαρόνια έχουν φύγει από το προσκήνιο..
Επιστροφή: Το 1973, έπειτα από σημαντική αύξηση των πιστών που θέλουν να αναλάβουν το γεύμα του Αγίου Γεωργίου, αποφασίζεται από κοινού στο τέλος του γεύματος, να γίνετε κλήρωση με συμμετοχή εθελοντών, για να αναδειχτεί ο Πανυγηράς, που θα αναλάβει την οργάνωση του γεύματος της επόμενης χρονιάς. Δεν θα επιτρεπόταν να συμμετέχει στην κλήρωση ο Πανυγηράς της προηγούμενης χρονιάς, δίνοντας έτσι την ευκαιρία και στους άλλους. Ένας δεύτερος κλήρος θα όριζε τον αντικαταστάτη, για την περίπτωση φυσικής αδυναμίας του πρώτου.
Ποιος ήταν φέτος; Με βάση την ενημέρωση η οικογένεια του “Πανηγυρά” ήταν αυτή του Μπιζά. Ο ίδιος προέρχεται από την Αντίπαρο, όμως η αγαπητή σύζυγος από τα Κουφονήσια οπότε και ακολουθεί το γνωστό ρητό που λέει ότι “είμαι από το νησί της γυναίκας μου”.
Εκτός όμως από τα έξοδα υπήρχε και τάμα. Ποιο είναι; Μία σημαία του Αγίου Γεωργίου σε μέγεθος 17 m2… Ο γερανός ανέλαβε δράση και λίγο πριν την έναρξη της λιτανείας φέτος, η σημαία ανέβηκε στη θέση “Λουτρό” (σ.σ. εκεί όπου βρίσκονται τα καϊκια πριν από την έναρξη της λιτανείας) και όπως ήταν λογικό … σκέπασε το λιμάνι των Κουφονησίων.
Δείτε μία ακόμη φωτό από την δράση