Παρασκευή, 6 Ιουνίου, 2025
ΑρχικήΑπόψειςΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ….. πορεία προς μία κοινωνία δικαιοσύνης

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ ….. πορεία προς μία κοινωνία δικαιοσύνης

|

Παγκόσμια Ημέρα των εργαζομένων. Γιορτή των εργαζομένων. Γιορτή της Εργασίας.

Πρώτη ημέρα του μήνα των λουλουδιών, των ανθέων. Εποχή του Έρωτα.

Κείμενο: Κων/νος Σκαρβέλης (*)

Ιστορικά, η γιορτή της Εργασίας αναδείχθηκε, από το 1793, στη Γαλλία.

Τη σκυτάλη πήραν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (και πιο συγκεκριμένα τα εργατικά συνδικάτα) το 1884 με κύριο αίτημα τη μείωση των ωρών εργασίας σε οκτώ (8) ημερησίως.

Εξελέγη η Πρώτη (1η) Μαΐου του 1886 σαν ορόσημο της διεκδίκησής τους.

Το Σικάγο γίνεται πεδίο μάχης μεταξύ εργαζομένων, που διαδηλώνουν με τις οικογένειές τους, και αστυνομικών δυνάμεων οπλισμένων με οπλοπολυβόλα.

Συνολικά, εκείνη την ημέρα, 8 εργάτες και 7 αστυνομικοί χάνουν τη ζωή τους.

Στο μνήμα ενός εργαζομένου, που εκτελέστηκε, αναφέρεται:

«Θα έρθει η μέρα που η σιγή μας θα είναι πιο δυνατή από τις κραυγές που σήμερα καταπνίγετε».

Θα ακολουθήσουν, τις επόμενες χρονιές, νέα αιματηρά επεισόδια με αφορμή τις διεκδικήσεις για το 8άωρο και για την Κυριακή ως αργία (στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στη Ρωσία …)

Ο Π. Κουνάδης γράφει ότι «στην αφυπνιζόμενη συνείδηση των Ελλήνων του μόχθου φτάνει ο απόηχος του μεγάλου επαναστατικού κύματος στην Ευρώπη του 1848, που 23 χρόνια αργότερα κορυφώθηκε στην πρώτη εργατική επανάσταση και την εγκαθίδρυση της πρώτης λαϊκής εξουσίας με την Κομμούνα του Παρισιού, την άνοιξη του 1871, που συνοδεύτηκε από 20000 εκτελέσεις «κομμουνάρων» και 38000 φυλακίσεις και εξορίες».

«Ευκρινέστερο φτάνει το μήνυμα από την ίδρυση και τη δράση της 1ης Διεθνούς Ένωσης Εργαζομένων και της 2ας Διεθνούς που έδωσαν τεράστια ώθηση στο εργατικό κίνημα παγκοσμίως, αλλά και έδειξαν τις τεράστιες διαφορές τόσο σε επίπεδο ιδεολογικό όσο και σε επίπεδο οργάνωσης της πορείας προς μία κοινωνία δικαιοσύνης».

Στην Ελλάδα, η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έλαβε χώρα το 1892 (Σταύρος Καλλέργης). Το 1936 ξεσηκώνονται οι καπνεργάτες και έρχονται αντιμέτωποι με την χωροφυλακή και το στρατό. Τουλάχιστον 12 οι νεκροί και πάνω από 300 οι τραυματίες. Επίκεντρο η Θεσσαλονίκη.

Οι δολοφονίες των εργαζομένων ήταν η έμπνευση του Γιάννη Ρίτσου για τον «Επιτάφιο».

Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων, τότε, ήταν το οκτάωρο, την Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων.

Το 1879, ιδρύεται το πρώτο σωματείο εργαζομένων στην Ελλάδα, που πήρε την ονομασία «Αδελφικός Σύνδεσμος Ξυλουργών Ναυπηγείου Σύρου».

Το 1918, ιδρύεται το πανελλαδικό συνδικαλιστικό όργανο των Ελλήνων Εργατών (ΓΣΕΕ).

Μέσα από σκληρούς αγώνες, επίμονες και επίπονες αναζητήσεις άρχισε να διαμορφώνεται η κοινωνική συνείδηση των Ελλήνων Εργαζομένων.

Ο Π. Κουνάδης αναφέρει ότι «η περίοδος 1879 – 1918 αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Ελληνική Εργατική τάξη διαμόρφωσε συνείδηση ταυτότητας και θέλησε να την εκφράσει με το τραγούδι, το δικό της τραγούδι.»

«Πρόκειται για μία περίοδο, πυκνή σε γεγονότα πολυσύνθετα, που δεν μπορούν να κατανοηθούν αν αγνοηθούν οι ριζικές μεταβολές στην κοινωνία, την οικονομία, την πολιτική, τον πολιτισμό, τα εθνικά θέματα, τη γεωγραφική εξάπλωση της Ελλάδος, με τη διαδοχική ενσωμάτωση περιοχών, την ενσωμάτωση πληθυσμών που προέρχονταν από τη Μικρά Ασία, τα κύματα μετανάστευσης κ.λ.π.»

Το τραγούδι, γράφει ο Κ. Γιούργος, «είναι η πιο άμεση και αυθόρμητη καλλιτεχνική έκφραση του ανθρώπου. Δεν προϋποθέτει τον χρωστήρα ή τη σμίλη για να υπάρξει. Δε του χρειάζεται, απαραίτητα, η συνοδεία ενός μουσικού οργάνου για να εκφραστεί.

Για ηχείο έχει το ίδιο το σώμα και για να αναβλύσει του φτάνει ένα συναίσθημα: έρωτας, καημός, χαρά, πόνος, αγανάκτηση, συμπόνια, οργή, διαμαρτυρία.

Το λαϊκό τραγούδι αντανακλά σε υπερατομικό επίπεδο τη συλλογική ψυχοσύνθεση, την εξωτερική πραγματικότητα, τα συνολικά προβλήματα, τις σχέσεις των ανθρώπων, τις συνέπειες των μεγάλων γεγονότων πάνω στην μικρή καθημερινότητα».

Πολλά τα θέματα που εκφράζονται μέσα από το εργατικό – λαϊκό τραγούδι: τα επαγγέλματα, η μετανάστευση, οι συνθήκες ζωής και η κοινωνική αδικία, οι συνθήκες εργασίας και οι αγώνες διεκδίκησης, η ψυχαγωγία και η διασκέδαση των εργαζομένων, τις σχέσεις των δύο φύλων, με βασικό χαρακτηριστικό την αμοιβαία αγάπη που γεννιέται από την έλξη και την ερωτική επιθυμία όπως τονίζει ο Π. Κουνάδης.

Η Ελληνική Πρωτομαγιά είναι συνυφασμένη με την γενέθλιο επέτειο του Γιάννη Ρίτσου.

Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά την 1η Μαΐου 1909.

Ήταν ο βενιαμίν μιας αριστοκρατικής οικογένειας γεωκτημόνων.

Σε ηλικία 12 ετών, ο Γιάννης Ρίτσος έχει να αντιμετωπίσει τραγικές καταστάσεις: οικονομική κατάρρευση της οικογένειάς του, θάνατος της μητέρας του και του μεγάλου του αδελφού, εγκλεισμό σε ψυχιατρείο του πατέρα του που έπασχε από ψυχικές διαταραχές.

Σε ηλικία 18 ετών, νοσηλεύεται, σε σανατόριο, για φυματίωση για 4 χρόνια.

Τα παραπάνω γεγονότα αφήνουν ανεξίτηλα ίχνη στο έργο του αλλά και στην προσωπική του ζωή.

Του αρέσει το διάβασμα κι’ αυτό τον οδηγεί στο να γίνει ποιητής και επαναστάτης.

Έργα του όπως «Τρακτέρ – 1934» και «Πυραμίδες – 1935» εμπνέονται από τη συνεχή αναζήτησή του ισορροπίας ανάμεσα στην πίστη για ένα μέλλον που στηρίζεται στο κομμουνιστικό ιδεώδες και την προσωπική απελπισία.

Το 1936, γράφει τον «Επιτάφιο» μέσα από τον οποίον στέλνει ένα δυνατό μήνυμα αδελφοσύνης. Κατά την περίοδο της δικτατορίας του Ι. Μεταξά, ο «Επιτάφιος» θα καεί δημόσια.

Ο Γιάννης Ρίτσος έλαβε ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση. Κατά την περίοδο 1948 – 1952 εξορίστηκε σε διάφορα νησιά.

Το 1956 τιμήθηκε με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης για τη «Σονάτα του Σεληνόφωτος».

Μεταξύ 1967 και 1971, η Χούντα τον εξορίζει και τον περιορίζει κατ’ οίκον.

Το 1968 προτείνεται για το βραβείο Νόμπελ.

Το 1972 λαμβάνει το Μέγα διεθνές βραβείο ποίησης στο Βέλγιο.

Το 1975 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και λαμβάνει το Μέγα διεθνές βραβείο στη Γαλλία.

Το 1977 τιμήθηκε με το βραβείο Λένιν για την Ειρήνη.

Ο Γιάννης Ρίτσος δημοσίευσε:

100 ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, 9 μυθιστορήματα, 4 θεατρικά έργα και μελέτες, πολλές μεταφράσεις, χρονογραφήματα και άλλα δημοσιεύματα.

Απεβίωσε, αφού είχε διαπιστώσει την κατάρρευση των πολιτικών του ιδεωδών, στην Αθήνα στις 11 Νοεμβρίου 1990.

Υ.Γ.

Η φετινή δημοσίευση συμπίπτει με τη Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών και της Ανάστασης.

Ευκαιρία, λοιπόν, να φροντίσουμε για τη δική μας Ανάταση του πνεύματός μας για να ελπίζουμε σ’ ένα υγιέστερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

 

(#) Κωνσταντίνος Σκαρβέλης – Κλινικός ψυχολόγος, πρώην Ειδικός Επιστημονικός Σύμβουλος (Κλίμακα – Μονάδα Ψυχικής Υγείας ν.α. Κυκλάδων)

 

 

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μύκονος – Γ. Βρούτσης: Αναβαθμίζεται το γήπεδο ποδοσφαίρου στον Κόρφο με χρηματοδότηση 731.500€

Ο Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο Δήμαρχος Χρήστος Βερώνης ανακοίνωσαν την υλοποίηση του έργου σε ειδική εκδήλωση παρουσία Ολυμπιονικών και αθλητών

«Οι Κούροι ανήκουν στο Φλεριό»: Σαφής αντίθεση στην απομάκρυνσή τους από τη Νάντια Σαλτερή

Δημόσια παρέμβαση της Νάντιας Σαλτερή για την απόφαση του ΚΑΣ – Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διάλογο, με κίνδυνο απώλειας της πολιτιστικής ταυτότητας των Μελάνων

Νάξος: Συνάντηση συνεργασίας Δημάρχου με νέα διοίκηση νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

Με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, Δήμος και Διοίκηση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου συναντήθηκαν σε θετικό και παραγωγικό κλίμα

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Νίκη Βελγίου με πολλά γκολ

Η πρόταση της ημέρας έρχεται από τα Προκριματικά του Μουντιάλ 2026.. Ποια είναι η σημερινή μας επιλογή

Νάξος – Σύλλογος Προστασίας Αγριας Ζωής: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και “Το σπίτι μας είναι και των άλλων”

Η άγρια ζωή της Νάξου χάνει το σπίτι της. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε, πριν χάσουμε και το δικό μας.

Naxos Medical: Αγγειοχειρουργικό ιατρείο, εξειδικευμένη φροντίδα δίπλα μας

Ο Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Σφυροέρας επιστρέφει (για μία ακόμη φορά) στη Νάξο για να προσφέρει εξειδικευμένες αγγειοχειρουργικές εξετάσεις στο πλευρό των κατοίκων

Αντίο Μίμη: Θλίψη στην οικογένεια της ΑΕΚ για τον Δημήτρη Χατζηχρήστο

Βαρύ πένθος στην οικογένεια της ΑΕΚ, αλλά και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Δημήτρη Χατζηχρήστου, μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της εξέδρας στη χώρα μας.

Νάξος – Κόρωνος: Μια προσφορά από καρδιάς στη μνήμη του Νικόλα Μανωλά

Οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Κορώνου Νάξου ευγνωμονεί την οικογένεια του Νικόλα Μανωλά για μια δωρεά που θα δώσει φωνή στις μαθητικές εκδηλώσεις

Σίφνος: Οι «Φρυκτωρίες» φωτίζουν ξανά τις Κυκλάδες, σημείο συνάντησης πολιτισμού (αφίσα)

Την Κυριακή 8 Ιουνίου, 14 νησιά των Κυκλάδων ενώνονται συμβολικά μέσω των Φρυκτωριών, τιμώντας την ιστορική μνήμη και την ανάγκη για επικοινωνία και συλλογικότητα

Νάξος – Τυροκομείο Πιτταρά: Γιατί για εμάς, το περιβάλλον δεν είναι μια μέρα, είναι τρόπος ζωής

Το Τυροκομείο Πιτταρά στη Νάξο τιμά την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος με πράξεις που ξεκινούν από τη γη και καταλήγουν στο τραπέζι μας

Νάξος – Μέλανες: Δύο (από τους τρείς) Κούρους αναμένεται να πάρουν το δρόμο για την υπό κατασκευή Νησίδα Μουσείων

Η απόφαση για τη μεταφορά δύο εκ των τριών ημίεργων Κούρων της Νάξου σε μουσειακό χώρο ανοίγει τον δρόμο για την προστασία και ανάδειξη μοναδικών μνημείων του αρχαίου ελληνικού κόσμου.

Κυκλάδες – Blue Star Ferries: Ξεκινούν τα θερινά δρομολόγια του “Blue Star 1”, πρωινό το “Blue Star Naxos”

Από την Κυριακή 1 Ιουνίου, το "Blue Star 1" αναλαμβάνει τη βραδινή αναχώρηση από Πειραιά, ενώ από Δευτέρα 2 Ιουνίου, το "Blue Star Naxos" ξεκινάει τα καθημερινά πρωινά του δρομολόγια προς Πάρο, Νάξο, Μικρές Κυκλάδες, Αμοργό και Αστυπάλαια.

Νάξος: Πυρκαγιά σε ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο καθοδόν προς τη Χώρα

Με ψυχραιμία και συνεργασία πολιτών και Πυροσβεστικής αποφεύχθηκε σοβαρό περιστατικό στο δρόμο Γλυνάδου – Χώρας

“Να βουίξει το Αιγαίο”: Το νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου γεμίζει νησιώτικο ρυθμό το καλοκαίρι μας (video)

Θάλασσα, μελωδία και χορός ενώνονται στο νέο τραγούδι του Γιάννη Βιτζηλαίου που υπόσχεται να μας ταξιδέψει στα γαλανά νερά του Αιγαίου.

Νάξος: Έτοιμος ο νέος δρόμος που ενώνει Αγιο Προκόπιο με Κάπαρες (Πλάκα – Αγία Αννα)

Παραδόθηκε στην κυκλοφορία ο νέος οδικός άξονας που συνδέει τον Άγιο Προκόπιο με τις Κάπαρες, μειώνοντας τον χρόνο διαδρομής και αυξάνοντας την οδική ασφάλεια – Ευχαριστίες από τον πρόεδρο της κοινότητας Αγίου Αρσενίου

Mission (Not) Possible: Νορβηγοί, με ενοικιαζόμενο αυτοκίνητο από Νάξο “πιάστηκαν” στα σύνορα

ζευγάρι τουριστών αποφάσισε να... κάνει εξαγωγή ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου, αλλά το ταξίδι τους σταμάτησε λίγο πριν τη "μεγάλη έξοδο".

Κυκλάδες – “Μαριέττα Γιαννάκου”: Ξεκινά η ανακαίνιση 17 σχολείων μέσω του προγράμματος (πίνακας)

Υπογράφηκε η σύμβαση για την υλοποίηση σημαντικών παρεμβάσεων σε 426 σχολικές μονάδες πανελλαδικά – Εργασίες και σε σχολεία Πάρου, Νάξου, Μυκόνου, Σύρου, Τήνου, Θήρας και Ίου

Κουφονήσια – “Γιορτή Ψαρά”: Μια νύχτα αφιερωμένη στους ανθρώπους της θάλασσας (video)

Παράδοση, διάλογος και κοινότητα ενώθηκαν στη Γιορτή του Ψαρά στα Κουφονήσια, με την παρουσία τοπικών αρχών και ανθρώπων που κρατούν ζωντανό το νησιωτικό μας πνεύμα.

Η 15χρονη Τόνια Κορρέ από τη Νάξο κατακτά τις πίστες των Βαλκανίων!

Με εντυπωσιακές επιδόσεις στο BMU στις Σέρρες, η νεαρή αναβάτρια ανεβαίνει στο βάθρο και στοχεύει σε διεθνείς διακρίσεις.

«Κλείνουμε – γιατί αλλιώς θα μας κλείσουν»: Η εστίαση στην Πάρο κατεβάζει ρολά στις 5 Ιουνίου

Οι επαγγελματίες διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις και τα εξοντωτικά πρόστιμα που απειλούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους – Ζητούν άμεσες λύσεις