Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΑιγαίοΝότιο Αιγαίο: Ακόμα ένα βραβείο γαστρονομίας με επίκεντρο το ελαιόλαδο της Ρόδου

Νότιο Αιγαίο: Ακόμα ένα βραβείο γαστρονομίας με επίκεντρο το ελαιόλαδο της Ρόδου

|

Το βραβείο στην κατηγορία της πιο Βιώσιμης Συσκευασίας «Best Sustainable Packaging» κέρδισε, εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου-Ευρωπαϊκή Περιφέρεια Γαστρονομίας 2019, το προϊόν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με προστασία γεωγραφικής προέλευσης ΠΓΕ «Early Harvest Extra Virgin Oil Natura Rodos» του παραγωγού από την Ρόδο, Σταύρου Κάλλα, κατά την Τελετή Απονομής του 5ου Διαγωνισμού World Food Gift Challenge, που πραγματοποιήθηκε στις 25 Απριλίου, στην Περιφέρεια Aseer της Σαουδικής Αραβίας.

Ο διεθνής διαγωνισμός, που θέτει στο προσκήνιο τους τοπικούς παραγωγούς, οι οποίοι κατασκευάζουν εκλεκτά, μοναδικά είδη σχετιζόμενα με τις γαστρονομικές παραδόσεις των περιοχών τους ανά τον κόσμο, πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιούπολη King Khalid University στην Abha της Σαουδικής Αραβίας, παρουσία τοπικών και διεθνών προσκεκλημένων, συγκεντρώνοντας 25 προϊόντα από οκτώ βραβευμένες και υποψήφιες Παγκόσμια/Ευρωπαϊκές Περιφέρειες Γαστρονομίας, μεταξύ των οποίων το Νότιο Αιγαίο, η Μινόρκα, η Καταλονία, η Σικελία, το Gozo της Μάλτας, το Aseer της Σαουδικής Αραβίας κ.α.

Σε μία γιορτή της γαστρονομίας και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας, το Eλαιόλαδο ανωτέρας κατηγορίας της Natura Rodos, που παράγεται από ελιές της Ρόδου, μόνο με μηχανικές μεθόδους, σε κεραμικό μπουκάλι, κέρδισε τη διεθνή κριτική επιτροπή, η οποία του απένειμε το βραβείο της Καλύτερης Βιώσιμης Συσκευασίας, χάρη στην οποία επιτυγχάνεται η σύνδεση του δώρου γαστρονομίας με την παράδοση του τόπου, δείχνοντας σεβασμό στο οικοσύστημα της περιοχής και πίστη στις αρχές της βιωσιμότητας.

«Στο διαγωνισμό δώρων γαστρονομίας, είδαμε μια ευκαιρία να προβληθεί και να αναγνωριστεί ο μικρός τοπικός παραγωγός των νησιών μας. Κάθε χρόνο, προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου βραβεύονται ως πρεσβευτές της παράδοσης αλλά και της καινοτομίας, της τεχνολογίας αιχμής αλλά και της ηπιότερης παρέμβασης στη φύση. Το φετινό βραβείο στο παρθένο ελαιόλαδο Natura Rodos με την κεραμική συσκευασία υπογραμμίζει και τη δική μας αφοσίωση σε ένα μέλλον ποιότητας και αειφορίας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος σχετικά με τον διαγωνισμό, στον οποίο η Περιφέρεια συμμετείχε για τρίτη φορά φέτος, στο πλαίσιο των δράσεων περαιτέρω ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα και διασύνδεσής του με τον Τουρισμό.

 Το δύσκολο έργο της επιλογής των προϊόντων που βραβεύθηκαν ανέλαβε η διεθνής κριτική επιτροπή με τα ακόλουθα μέλη: Omar Valdez , μέλος του διοικητικού συμβουλίου της IGCAT και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής (Ανδόρα). Δρ. Reham Mashat , Κοσμήτορας του Κολλεγίου Τουρισμού και Φιλοξενίας στο Πανεπιστήμιο King Khalid (Σαουδική Αραβία). José Luís Marques , Διευθυντής της Σχολής Φιλοξενίας και Τουρισμού της Κοΐμπρα (Πορτογαλία). Δρ. Edith Szivas , Αντιπρόεδρος της IGCAT και ειδικός στη βιώσιμη ανάπτυξη (Ισπανία/Ηνωμένο Βασίλειο). Δρ. Iulia Dragut , Πρόεδρος του Cultural Association Euro East Alternative (Ρουμανία); και Károly Szabó , Εκτελεστικός Διευθυντής της ADI Harghita (Ρουμανία).

Εκ μέρους της κριτικής επιτροπής, ο Πρόεδρος της, Omar Valdez ανέφερε ότι: «Η κριτική επιτροπή είχε μια πολύ έντονη συζήτηση για να κάνει την επιλογή των καλύτερων προϊόντων. Βασίσαμε την απόφασή μας στην υπόθεση ότι ένα δώρο φαγητού πρέπει να αντιπροσωπεύει έναν τουριστικό προορισμό και να εργάζεται ως πρεσβευτής. Θα πρέπει να μεταφέρει το άτομο που το παραλαμβάνει στην τοπική αγορά, στον τοπικό παραγωγό από όπου προέρχεται και να τον κάνει να ταξιδέψει σε αυτόν τον προορισμό με όλες τις αισθήσεις του. Η οπτική πτυχή είναι πολύ σημαντική, όπως και τα υλικά, οι μυρωδιές, οι ήχοι, οι υφές και φυσικά οι γεύσεις. Η ποιότητα θα πρέπει να υπερισχύει της ποσότητας και μια καλή ιδέα, έξυπνα συσκευασμένη και βιώσιμη, θα πρέπει πάντα να είναι η νικητήρια επιλογή».

Η Πρόεδρος της IGCAT, Δρ. Diane Dodd, σημείωσε ότι το βραβείο στοχεύει να αυξήσει την εκτίμηση στους μικρούς, τοπικούς παραγωγούς, επειδή είναι αυτοί που προστατεύουν την άυλη κληρονομιά των περιοχών μας και πρέπει να εκτιμώνται περισσότερο. 

Στον διαγωνισμό συμμετείχαν ακόμα από το Νότιο Αιγαίο τα προϊόντα των Κυκλάδων:

  • Συλλεκτικό βιολογικό μέλι θυμαρίσιο «AmorgianoHoney» του μελισσοκόμου Παναγιώτη Μαρούλη από την Αμοργό &
  • μία Συλλογή Βιολογικών ελληνικών βοτάνων «Organic herbs anniversary box set»

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ενδοκυκλαδικά: Το “Αρτεμις” κάθε Τρίτη θα ενώνει τη Σύρο με τη Παροναξία και τη Σαντορίνη

Αλλαγή στο δρομολόγιο του "Αρτεμις"... Δείτε πως θα κινείται κάθε Τρίτη

Μητσοτάκης σε Λιανό “Είναι δέσμευσή μου το φράγμα αυτό επιτέλους να ολοκληρωθεί “

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τα προβλήματα που υπάρχουν στα νησιά και δη στη Νάξο - Φθηνό ρεύμα και καλό, ποιοτικό, καθαρό νερό για τα νησιά μας

Μονογυιού: “Σημαντική η δέσμευση του Πρωθυπουργού για την ολοκλήρωση του φράγματος Τσικαλαριού”

Κατερίνα Μονογυιού: Στην εκδήλωση για την υπογραφή σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Ελληνικών Νησιών

Νάξος: Ο Γ. Λεονταρίτης στην τελετή υπογραφής της σύμβασης σύστασης Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών

Η συμφωνία αποσκοπεί στην επιτάχυνση της απεξάρτησης των ελληνικών νησιών από τις εκπομπές άνθρακα κάνοντας πράξη την πράσινη μετάβαση και κλιματική προσαρμογή τους.

Νάξος – Στ. Γκίκας: “Θα αλλάξει η εικόνα των νησιών μας, στο σύνολό τους”

Μιλώντας για «το μοντέλο των “έξυπνων” και ”πράσινων” νησιών» ο Στέφανος Γκίκας δήλωσε πως «δημιουργεί σημαντική προστιθέμενη αξία για τα νησιά μας»

Νάξος – Μητσοτάκης: “Στεκόμαστε δίπλα στους νησιώτες” (video)

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες

Blue Star Ferries: Δίωρη καθυστέρηση στην αναχώρηση του “Paros”

Στις 7.30 το απόγευμα θα αναχωρήσει σήμερα (21/11) το Blue Star Paros από τον Πειραιά για το ταξίδι στις Κυκλάδες

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Μ. Ψαράκης: Ενας 81χρονος μαραθωνοδρόμος εξομολογείται …

Ο Μανούσος Ψαράκης μιλάει για την εμπειρία του ως μαραθωνοδρόμος ... Και δηλώνει "Έτρεχα μαραθώνιο και τραγουδούσα Βέρντι"

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκαν οι βουλευτές Τζάκρη και Πούλου

Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου - Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ και αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ

The Voice: Ο Ναξιώτης Κουτελιέρης και η συγκίνηση της Παπαρίζου (video)

Μπορεί ο Μιχάλης Κουτελιέρης να μην πέρασε στον επόμενο γύρο του The Voice όμως η σχέση του με την Κλαύδια έφερε δάκρυα στα μάτια της; Παπαρίζου (video)

Νάξος – Μητσοτάκης: Συμμετοχή στη λιτανεία και καφέ για χαλάρωση

Στη Νάξο βρίσκεται από το πρωί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης

Blue Star Ferries – Απεργία: Αλλαγές στα δρομολόγια, τι ώρα αναχωρούν Blue Star Paros και Αρτεμις

Τα δρομολόγια των πλοίων της Blue Star Ferries όπως διαμορφώνονται με βάση την απεργία της 20ης Νοεμβρίου

Ινδία: Ποιο νησί των Κυκλάδων δίνει το όνομά του σε αυτοκίνητο; (video)

Το ελληνικό κυκλαδίτικο νησί που θα δώσει το όνομά του στο νέο SUV (εικόνες & βίντεο)

Αμοργός: Εννέα μέτρα μετακινήθηκε ο υποθαλάσσιος πυθμένας και έδωσε τον σεισμό του 1956

Διεθνής ερευνητική ομάδα ρίχνει «φως» στις αιτίες του καταστροφικού σεισμού του 1956 στην Αμοργό - Τι λέει η Εύη Νομικού

Αμοργός: Ποια δώρισε 198.000 ευρώ στο Δήμο για κατασκευή σχολείου στην Αρκεσίνη;

Δωρεά από Σοφία Κέλερη στον Δήμο Αμοργού για την κατασκευή σχολείου ή άλλου έργου στην Αρκεσίνη

Πάρος: Ο καπετάν – Χρήστος Τζουάνης “έφυγε” από την ζωή

Στα 42 του χρόνου ο cpt Χρήστος Τζουάνης έφυγε από τη ζωή ...

Δονούσα: Ανεμογεννήτριες καλύπτουν την Καλοταρίτισσα

φωτορεαλιστικές απεικονίσεις για το πώς θα φαίνεται το συγκεκριμένο έργο στην πλήρη του ανάπτυξη (60 ανεμογεννήτριες) στη Δονούσα

Νάξος: Επίσκεψη εξπρές του Μητσοτάκη με συνοδεία αξιωματούχων σε τρία αεροπλάνα (!!!)

Τρία αεροσκάφη της Olympic Air θα μεταφέρουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνοδούς του στη Νάξο – Η ώρα άφιξης και αναχώρησης