Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΔιεθνήΩκεανοί: Στον πυθμένα βρίσκονται 11 εκατ. τόνοι πλαστικά απόβλητα

Ωκεανοί: Στον πυθμένα βρίσκονται 11 εκατ. τόνοι πλαστικά απόβλητα

|

Σημαντικός όγκος πλαστικών εισέρχεται στα νερά των ωκεανών εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης στην κατασκευή τους και των δυσλειτουργιών στα παγκόσμια δίκτυα διαχείρισης απορριμμάτων. Παρότι εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις θάλασσες, οι διαδρομές που ακολουθούν οι ουσίες αυτές δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του κρατικού ινστιτούτου CSIRO της Αυστραλίας μελέτησε υπάρχουσες βάσεις δεδομένων για να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος των μικροπλαστικών στον πυθμένα των ωκεανών. Η ομάδα εκτιμά ότι 11 εκατ. τόνοι πλαστικών ρύπων βρίσκονται στα βάθη της θάλασσας.

Η δρ Ντενίζ Χάρντεστι, του αυστραλιανού ινστιτούτου, λέει: «Αυτή είναι η πρώτη μας εκτίμηση για τον όγκο πλαστικού στον πυθμένα των ωκεανών, όπου συσσωρεύεται προτού διασπαστεί σε μικρότερα κομμάτια και ανακατευτεί με το ίζημα του πυθμένα. Γνωρίζουμε ότι εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες, αλλά δεν γνωρίζαμε πόσα από αυτά κατέληγαν στον πυθμένα. Ανακαλύψαμε ότι ο πυθμένας έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο ή αποθήκη για το μεγαλύτερο μέρος της πλαστικής ρύπανσης που καταλήγει στη θάλασσα».

Παρότι ο όγκος μικροπλαστικών στον πυθμένα έχει ήδη υπολογιστεί ανά τετραγωνικό μέτρο ιζήματος στα βάθη των θαλασσών, η παρούσα μελέτη εστιάζει σε μεγαλύτερα αντικείμενα, όπως πλαστικές σακούλες, δίχτυα, ποτήρια και ό,τι άλλο. Η επικεφαλής της μελέτης, Αλις Ζου, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Τορόντο, λέει ότι η ρύπανση από πλαστικά στον πυθμένα ενδέχεται να είναι εκατό φορές μεγαλύτερη από αυτή που έχει καταγραφεί και υπολογισθεί να επιπλέει στην επιφάνεια των ωκεανών.

«Η επιφάνεια του ωκεανού είναι ένας προσωρινός τόπος ανάπαυσης του πλαστικού. Αν μειώσουμε τον όγκο πλαστικού που καταλήγει στις θάλασσες, είναι βέβαιο ότι ο όγκος πλαστικού στον πυθμένα θα μειωθεί και αυτός. Η μελέτη έδειξε, όμως, ότι πλαστικοί ρύποι θα συνεχίσουν να καταλήγουν στον πυθμένα των ωκεανών, ο οποίος γίνεται μόνιμος τάφος της θαλάσσιας ρύπανσης με πλαστικά», λέει η Ζου.

Η έρευνα στηρίχθηκε σε δεδομένα από τηλεκατευθυνόμενα σκάφη, αλλά και από σάρωση του πυθμένα, προκειμένου να υπολογισθεί η κατανομή της πλαστικής ρύπανσης μεταξύ επιφάνειας και πυθμένα. Τα δεδομένα από τα τηλεκατευθυνόμενα σκάφη έδειξαν ότι από 3 έως 11 εκατ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων κείτονται σήμερα στον πυθμένα των ωκεανών της Γης. Τα πλαστικά αυτά συγκεντρώνονται κυρίως γύρω από τις ηπείρους. Ποσοστό 46% από αυτά εντοπίζεται σε βάθη από 200 μέτρα μέχρι και την επιφάνεια, ενώ το υπόλοιπο 54% μοιάζει να βρίσκεται σε βάθη από 200 μέτρα μέχρι και 11 χλμ.

Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ σε συνεργασία με ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα είχε δείξει ότι σε κάθε τετραγωνικό μέτρο πυθμένα εντοπίζονται 1,9 εκατ. κομμάτια μικροπλαστικού. Τα υποθαλάσσια ρεύματα, στο μεταξύ, μεταφέρουν αυτά τα πλαστικά απόβλητα σε μεγάλες αποστάσεις.

Τα ρεύματα δημιουργούν συχνά μεγάλες συγκεντρώσεις πλαστικών σε ιζήματα του πυθμένα, τα οποία οι επιστήμονες ονόμασαν «χοτ σποτ μικροπλαστικών». Τα χοτ σποτ αυτά μοιάζουν να έχουν αντίστοιχη έκταση με τις νησίδες απορριμμάτων που δημιουργούνται από επιπλέοντα σκουπίδια στους ωκεανούς.

«Αναγκαία λήψη μέτρων»

Τα δείγματα ιζήματος ελήφθησαν από τον πυθμένα της Τυρρηνικής Θάλασσας, στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιταλίας. Κάτω από το μικροσκόπιο, τα μικροπλαστικά αποκολλήθηκαν από το ίζημα και μετρήθηκαν. «Η μελέτη μας έδειξε ότι τα μικροπλαστικά έχουν γίνει αναπόσπαστο τμήμα του ιζήματος στον πυθμένα των θαλασσών. Η λήψη μέτρων είναι αναγκαία για την ανάσχεση του φαινομένου της διαρροής πλαστικών στη φύση», λέει ο δρ Μάικ Κλερ του Εθνικού Ωκεανογραφικού Κέντρου της Βρετανίας.

Με πληροφορίες από τη σελίδα BBC και Guardian

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Κρήτη – Ρέθυμνο: Πρόβατα προκάλεσαν ατύχημα, σύλληψη βοσκού (!!!)

Σύλληψη βοσκού για πρόκληση τροχαίου – Τα πρόβατά του βγήκαν στον ΒΟΑΚ

Κυκλάδες: Γιατί θα πετάξουν χαμηλά σήμερα τα πολεμικά αεροπλάνα;

Γιατί πετούν σήμερα μαχητικά σε Πελοπόννησο και Κυκλάδες - Τι ώρα θα γίνει διέλευση; Για ποιο λόγο;

Μύκονος: Ηχησε εκ νέου το “112”, έντονη βροχόπτωση

Μύκονος: Μήνυμα από το 112 λόγω έντονων καιρικών φαινομένων – Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος

Νάξος – Σύλλογος Γυναικών: “Πως κάνω λειτουργική μία σχέση”, μέρος δεύτερον…

Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Ο κύκλος βιωματικών σεμιναρίων για σχέσεις και ψυχική υγεία συνεχίζεται - Που και πότε;

Πρόταση Ημέρες: Φακές με καλαμαράκια και … μυρωδικά

Οι φακές δεν θέλουν μούλιασμα, οπότε αυτό το ωραίο νηστίσιμο και ιδιαίτερα θρεπτικό πιάτο, που τις συνδυάζει με καλαμαράκια, είναι έτοιμο σε μισή ώρα και κάτι.

Νάξος – Μητρόπολη Παροναξίας: Εκδήλωση Σχολής Βυζαντινής Μουσικής

Βυζαντινοί Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσικοθρησκευτική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Παροναξίας - Πότε και που;

Υπουργείο Τουρισμού – Κεφαλογιάννη: “Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα”

Κεφαλογιάννη: Η Σαντορίνη επιστρέφει στην κανονικότητα – Τα μέτρα στήριξης του νησιού

Αμερική: Εφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ

Πέθανε ο ηθοποιός Βαλ Κίλμερ σε ηλικία 65 ετών - Φόρεσε τη πανοπλία του Μπάτμαν και τραγούδησε ως άλλος Μόρισον

“Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Μικρές Κυκλάδες – “Express Skopelitis”: Παράταση ακινησίας για μερικές ακόμη ημέρες

Ο Ντιν Σπανός φέρνει τo NFL στην Ελλάδα   

Η Ελλάδα προστέθηκε στο πρόγραμμα το 2025, με τους Los Angeles Chargers να είναι η πρώτη ομάδα που αποκτά τέτοια δικαιώματα στη χώρα.

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.