Τετάρτη, 2 Απριλίου, 2025
ΑρχικήΕλλάδαΑττική: Κίνδυνος να χαθούν οι μέλισσες σε λιγότερο από 20 μέρες (!!!)

Αττική: Κίνδυνος να χαθούν οι μέλισσες σε λιγότερο από 20 μέρες (!!!)

|

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου με τον κρατικό μηχανισμό, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τα δασαρχεία, τις Περιφέρειες, τους Δήμους, τους εθελοντές αλλά και τους πολίτες να βρίσκονται στο… κόκκινο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η δύσκολη περίοδος που έρχεται. Την ίδια ώρα στιγμές αγωνίας ζουν κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι, ρητινοπαραγαγωγοί, υλοτόμοι και πολλοί ακόμα επαγγελματίες που εξαρτώνται από το δάσος και την ύπαιθρο.

Ο νέος αντιπυρικός νόμος προβλέπει αυστηρά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης χωρίς αναστολή ακόμα και για τους πολίτες που θα προκαλέσουν πυρκαγιά ακόμα και από αμέλεια, ενώ από την προηγούμενη ημέρα θα υπάρχει ενημέρωση για αποκλεισμούς. Τα επικαιροποιημένα και αυστηρά μέτρα επηρεάζουν άμεσα τους μελισσοκόμους που εκπέμπουν σήμα κίνδυνου για την επιβίωση τους αλλά και για την επιβίωση του ζωικού κεφαλαίου της χώρας που αποτελεί κινητήριο μοχλό της αγροτικής παραγωγής.

“Τα μελίσσια θα εξαφανιστούν στην Αττική”

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν 30.000 οικογένειες που ζουν από τη μελισσοκομία. Το 1/10 των παραγωγών, δηλαδή, περίπου 3.000 είναι στην Αττική, είτε είναι επαγγελματίες, είτε είναι ερασιτέχνες. Με τους αυστηρούς περιορισμούς που θα επιβληθούν από 1η Μαΐου λόγω της αντιπυρικής περιόδου θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Ειδικά στην Αττική τα μελίσσια θα εξαφανιστούν», λέει στο ethnos.gr o Νίκος Παλαιοκώστας πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοπαραγωγών Ανατολικής Αττικής «Ο Κηφήνας».

Η Γη έχει 4 χρόνια ζωής χωρίς μέλισσες
Όπως τονίζει ο Νίκος Παλαιοκώστας οι μελισσοκόμοι βρίσκονται υπό διωγμό και τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές με δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία αλλά και για την ισορροπία των οικοσυστημάτων. Άλλωστε όπως είχε πει και ο Αϊνστάιν, εάν οι μέλισσες εξαφανιστούν η Γη μπορεί να αντέξει μόλις για 4 χρόνια…

Ο «Ντάνιελ» και οι πυρκαγιές αφάνισαν τα μελίσσια
Ο αφανισμός περίπου 5.000.000 στρεμμάτων δάσους τα τελευταία 4 χρόνια στην Ελλάδα, μεταξύ αυτών ο αφανισμών των δασών σε βόρεια Εύβοια, Έβρο αλλά και Αττική και κυρίως στην Πάρνηθα σε συνδυασμό με την κακοκαιρία «Ντάνιελ» που αφάνισε όλη την παραγωγή της Θεσσαλίας, έχουν προκαλέσει τη μείωση του αριθμού των μελισσοκόμων και κατ΄ επέκταση τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου.

Απαγορεύεται η είσοδος στα στάδια 4 και 5

Τα αυστηρά μέτρα πυροπροστασίας που θα ισχύσουν από 1η Μαΐου 2024 είναι ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα. Μεταξύ άλλων θα απαγορεύεται η είσοδος στο δάσος και η πρόσβαση στα μελίσσια όταν η Πολιτική Προστασία έχει εκδώσει προειδοποίηση για στάδιο 4 και 5 μετά από συνδυασμό δυσμενών καιρικών συνθηκών (ισχυροί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες, χαμηλά ποσοστά υγρασίας κλπ). Επίσης στα υπόλοιπα στάδια οι εργασίες επιτρέπονται το αργότερο μέχρι τις 12 το μεσημέρι κάθε ημέρας.

«Σε 15-20 ημέρες στην Αττική δεν θα υπάρχουν μελίσσια. Λόγω του ξηρόθερμου κλίματος και των συνθηκών που θα επικρατήσουν σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα πυροπροστασίας θα αναγκάσουν τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες παραγωγούς είτε να χαλάσουν τα μελίσσια είτε να τα μεταφέρουν σε άλλες περιοχές και κυρίως εκτός Αττικής», τονίζει ο Νίκος Παλαιοκώστας.

 

Οι μέλισσες θέλουν ήσυχο και ασφαλές περιβάλλον και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του δάσους μέσω της συμβολής τους στην επικονίαση
Οι μέλισσες θέλουν ήσυχο και ασφαλές περιβάλλον και παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του δάσους μέσω της συμβολής τους στην επικονίαση
Όλα γίνονται για το καπνιστήρι

Οι μελισσοκόμοι για να φροντίσουν τα μελίσσια πρέπει να κάνουν χρήση του παραδοσιακού καπνιστηριού. Η χρήση καπνού για τον «χειρισμό» των μελισσών γίνεται από τους αρχαίους χρόνους. Με τον καπνό οι μέλισσες ζαλίζονται. Η εκτίμηση είναι πως ο καπνός είτε παραλύει το νευρικό τους σύστημα, είτε εμποδίζει την μετάδοση των φερομονών συναγερμού και επομένως την μεταξύ τους επικοινωνία. Κατάλληλα υλικά για καύσιμη ύλη στο καπνιστήρι, θεωρούνται οι πευκοβελόνες, τα πριονίδια πεύκου και οι ακαθαρσίες αγελάδας κ.α. Τα υλικά αυτά έχουν την ιδιότητα να καίγονται σιγά σιγά και να διατηρούν τον καπνό τους σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Όσο για το ηλεκτρονικό καπνιστήρι μπορεί να ακούγεται ως ιδανική λύση διότι δεν υπάρχει φωτιά αλλά για επαγγελματίες με μεγάλη παραγωγή δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό καθώς η μπαταρία του κυμαίνεται από 30-60 λεπτά. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις οι παραγωγοί χρησιμοποιούν και ψεκαστήρα νερού.

 

Το παραδοσιακό καπνιστήρι θέλει μεγάλη προσοχή στη χρήση του
Το παραδοσιακό καπνιστήρι θέλει μεγάλη προσοχή στη χρήση του
«Ο πρώτος που θα καταστραφεί σε μία φωτιά είναι ο μελισσοκόμος»

«Ως συνδικαλιστής αλλά και ως πρώην στρατιωτικός με 25ετή θητεία δεν θα χαϊδέψω τα αφτιά κανενός συναδέλφου, ούτε θα μιλήσω συντεχνιακά. Όλοι οι μελισσοκόμοι είμαστε πολίτες και ως πολίτες πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι και ενημερωμένοι. Δε γίνεται να ανάβουμε ανεξέλεγκτα το καπνιστήρι μέσα στο δάσος όταν έχει δοθεί στάδιο 4 και 5. Από την άλλη όμως δεν πρέπει να ενοχοποιούμε τους μελισσοκόμους και το καπνιστήρι τους για όλες τις πυρκαγιές γιατί αποδεδειγμένα αυτό δεν ισχύει. Επίσης δεν πρέπει να λαμβάνονται οριζόντια μέτρα κατά των μελισσοκόμων με αποκλεισμούς και διωγμούς. Πολλές φορές έχει διαδοθεί στα ΜΜΕ ελαφρά την καρδία η είδηση πως για τις πυρκαγιές ευθύνονται οι μελισσοκόμοι. Τα αποτελέσματα των ερευνών της Πυροσβεστικής που ανακοινώνονται μετά από μήνες δείχνουν τελικά άλλες αιτίες. Να ξέρετε πως εάν πάρει φωτιά το δάσος ο πρώτος που θα καταστραφεί είναι ο μελισσοκόμος, επομένως ο μελισσοκόμος πονάει και νοιάζεται το δάσος. Ο μελισσοκόμος χρειάζεται να βρίσκεται μέσα στο δάσος για να φροντίσει τις μέλισσες και οι μέλισσες χρειάζονται μέσα στο δάσος για να φροντίσει το δάσος καθώς με την επικονίαση εγγυάται την αειφορία.. Η παρουσία όμως των μελισσοκόμων πρέπει να γίνεται οργανωμένα και συντεταγμένα με όλα τα μέτρα ασφαλείας».

 

Η ασφάλεια του δάσους είναι προτεραιότητα για τους μελισσοκόμους
Η ασφάλεια του δάσους είναι προτεραιότητα για τους μελισσοκόμους
«Εμείς είμαστε οι προστάτες του δάσους»

Ο Νίκος Παλαιοκώστας τονίζει πως οι μελισσοκόμοι είναι οι προστάτες του δάσους και ο σύλλογος του θα πάρει σύντομα πρωτοβουλίες ώστε τα μέλη του να ενταχθούν σε εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας και γενικότερα στο μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας και εξήγησε: «Οι μελισσοκόμοι δεν πρέπει να είναι ξένο σώμα από το μηχανισμό πυροπροστασίας. Πρέπει να ενταχθούν στη δύναμη της Πολιτικής Προστασίας. Πρέπει να αποκτήσουμε όλοι την κουλτούρα ασφαλείας. Να περάσουμε όλοι σεμινάρια και να πάρουμε πιστοποιήσεις. Έχουμε να διδαχτούμε πολλά αλλά και εμείς από την πλευρά μας μπορούμε να διδάξουμε πολλά».

Όλοι οι μελισσοκόμοι μέλη της Πολιτικής Προστασίας

«Όλοι οι μελισσοκόμοι είναι άριστοι γνώστες των μονοπατιών και των δύσβατων σημείων. Έχουν γνώσεις επιβίωσης. Γνωρίζουν καλά τους νόμους του δάσους. Η πρόταση μας είναι να γίνουν μέρος της πυροπροστασίας και να περιπολούν και οι ίδιοι. Έτσι θα αισθανθούν μέρος του κοινωνικού μηχανισμού και δεν θα αισθάνονται πως βρίσκονται «απέναντι» και σε μόνιμη απόρριψη. Εκκρεμεί μία συνάντηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης Βασίλη Κικίλια όπου θα του θέσουμε αυτά τα ζητήματα».

Ο Νίκος Παλαιοκώστας αυτές τις ημέρες μεταφέρει τα μελίσσια του μακριά από την Αττική όπου θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα λόγω της αντιπυρικής περιόδουΟ Νίκος Παλαιοκώστας αυτές τις ημέρες μεταφέρει τα μελίσσια του μακριά από την Αττική όπου θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα λόγω της αντιπυρικής περιόδου

Να μπουν GPS

«Μία άλλη πρόταση είναι η τοποθέτηση GPS στα μελίσσια. Αναμένουμε οδηγίες για το θέμα. Εκτός του ότι είναι θέμα ασφάλειας θα λυθούν πολλά ζητήματα και θα δοθούν πολλές απαντήσεις το που βρίσκονται τα μελίσσια, εάν οι κυψέλες έχουν ασφάλεια και ένα σορό χρήσιμες πληροφορίες που θα μας δώσει η τεχνολογία. Κυρίως όλοι οι παραγωγοί ακόμα και οι ερασιτέχνες θα πρέπει να είναι ενταγμένοι σε έναν σύλλογο και να μην λειτουργούν αυτόνομα».

«Κοινός στόχος η ευημερία της μέλισσας»
Όπως τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου «Κηφήνας» η ευημερία της μέλισσας είναι το διακύβευμα όλων και εξήγησε: «Η ευημερία της μέλισσας πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων. Οι μέλισσες πρέπει να έχουν σωστή διατροφή και να είναι ασφαλείς. Αυτός πρέπει να είναι στόχος όλων μας. Εμείς θέλουμε να παραμείνουμε μελισσοκόμοι και να μην γίνουμε μελισσοτρόφοι. Αν πάψουμε να είμαστε μελισσοκόμοι και γίνουμε μελισσοτρόφοι θα πρέπει να δίνουμε στις μέλισσες ζαχαρόνερο και αυτό θα είναι ολέθριο για την ευζωία της μέλισσας, την παραγωγή και την τροφική αλυσίδα».

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Μετάθεση της έναρξης του ψηφιακού δελτίου αποστολής

Παρατείνονται οι προθεσμίες για την ψηφιακή αποστολή δελτίων αποστολής στο myDATA – Αναλυτικά οι ημερομηνίες για Α' και Β' Φάση ανά κατηγορία επιχείρησης.

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την ασθένεια του λογιστή

Υπεγράφη η ΚΥΑ για την προστασία λογιστών-φοροτεχνικών λόγω ασθένειας – Ανακοίνωση Πιερρακάκη σε συνάντηση με το ΟΕΕ

Η Πορτάρα… Viral σε Ghibli style

Η Πορτάρα «ντύνεται» με τα χρώματα της φαντασίας και μεταμορφώνεται σε σκηνή βγαλμένη από ταινία του Studio Ghibli, μαγεύοντας το ελληνικό και διεθνές κοινό.

Κακοκαιρία – Μύκονος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το “νησί των Ανέμων”

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Μύκονος μετά τις καταστροφικές πλημμύρες

Νάξος – Προστασία Αγριας Ζωής: Εβδομήντα φοινικόπτερα απολαμβάνουν την ηρεμία τους στην Αλυκή (video)

Απρόσμενη επίσκεψη φοινικόπτερων (Φλαμίγκ) στην Αλυκή της Νάξου - Δείτε το σχετικό video από τον Σύλλογο Προστασίας Αγριας Ζωής Νάξου

Ανάφη: Πρόβλημα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις και το 2ο ενδοκυκλαδικό που αγνοείται

Προβλήματα και λύσεις στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Ανάφης - Τι συμβαίνει με τα δρομολόγια και οι υποσχέσεις που πήρε ο Δήμαρχος κος Ρούσσος

Γ. Πολυχρονάκος: Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Γ. Πολυχρονάκος: “Πάρος και Μύκονος στο έλεος των πλημμυρών – Η κυβέρνηση της «ατομικής ευθύνης» κρύβεται πίσω από τη λάσπη”

Πάρος: Κηρύχθηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Αποδεκτό το αίτημα για κήρυξη του Δήμου Πάρου σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας

Νάξος – Ε.ε.ε.ΕΚ.: Δράσεις με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού

Το Ειδικό Επαγγελματικό Σχολείο Νάξου διοργανώνει αύριο Τετάρτη (02/04) δράση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Νάξος – Φιλώτι: Οι μαθητές του ΕΠΑΛ “Μιχάλης Κατσάνης” χτίζουν ξερολιθιές (photos)

Μαθητές του ΕΠΑΛ Νάξου "Μιχάλης Κατσάνης" χτίζουν ξερολιθιές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Photos)

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Δεγαϊτας

Ενας νέος άνθρωπος - ο Στέλιος Δεγαίτας - έφυγε από τη ζωή το πρωί της Παρασκευής σε ηλικία μόλις 63 ετών

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Μιχάλης Βαλέτας

Ο αγαπημένος φούρναρης των παλιών χωραϊτών, ο Μιχάλης Βαλέτας έφυγε από τη ζωή - Τι αναφέρει στην ανάρτησή του ο Στράτος Φουτάκογλου

Νάξος – Σκαδό: Πένθος με την απώλεια του Νίκου Φάρκωνα

Φτωχότερη από σήμερα η τοπική κοινωνία του Σκαδού Νάξου - Πότε θα γίνει η εξόδιος ακολουθία του Νίκου Φάρκωνα

Νάξος – Αεροδρόμιο: Ανανεωμένο ανοίγει …πύλες την Δευτέρα 31 Μαρτίου (Photos)

Το Αεροδρόμιο "Απόλλων" της Νάξου ανοίγει τις.. πόρτες από την Δευτέρα 31 Μαρτίου - Τα έργα που γίνονται κι έρχονται (Photos)

Πάρος – Νάουσα: Καταστροφικό πέρασμα βροχής, ήχησε και το 112 (video)

Μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία στην Πάρο: Ορμητικοί χείμαρροι οι δρόμοι, μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων

Πάρος: Η έντονη βροχόπτωση στη περιοχή της Νάουσας παρασύρει αυτοκίνητα (video)

Η έντονη βροχόπτωση παρασύρει αυτοκίνητα στην Νάουσα της Πάρου - Προσοχή (video)

Νάξος – Λιμενικό Σώμα: Η ανακοίνωση για τον θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα

Η επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για τον αιφνίδιο θάνατο του Στέλιου Δεγαϊτα...

Εκτακτο – Αμοργός: Ισχυρός σεισμός 4.5 R με μικρό εστιακό βάθος

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στο γνωστό ρήγμα Ανύδρου πιο κοντά όμως στην Σαντορίνη - Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίζεται στα 5,6 χιλιόμετρα

Τζώρτζια Αργυροπούλου: “Εφυγε” από τη ζωή η σύντροφος του Μανώλη Γλέζου

Σε ηλικία 79 ετών έφυγε πριν από λίγο από τη ζωή η "Τζώρτζια", το στήριγμα του Μανώλη Γλέζου...

Κυκλάδες – Δόμηση 2024: Πρωταθλήτρια η Πάρος, εντυπωσιακή αύξηση σε Μήλο, Τήνο και Σύρο

Εντυπωσιακή πτώση παρατηρήθηκε στη Μύκονο, όπου εκδόθηκαν μόλις 23 άδειες, πιθανότατα λόγω του κορεσμού της αγοράς ακινήτων και των πολύ υψηλών αξιών της γης.