Στον αέρα βρίσκεται εδώ και μία εβδομάδα (από 4 Απριλίου) η νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που έχει ως στόχο την αλλαγή στο δικαστικό χάρτη… Σκοπός όπως αναφέρει ο αρμόδιος υπουργός κος Φλωρίδης είναι η βελτίωση της Δικαιοσύνης σε όλα τα στάδιά της… Η διαβούλευση θα κρατήσει έως και την 18η Απριλίου..
Η εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων που πέραν της ενοποίησης ειρηνοδικών και πρωτοδικών, αφορούν στην κατάργηση όλων των ειρηνοδικείων της χώρας, πλην εκείνων σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές θα αρχίσει από το νέο δικαστικό έτος τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε λόγο για «ιστορική στιγμή» που συμβαίνει μετά από 104 χρόνια λειτουργίας της δικαιοσύνης με τη μορφή που υπήρξε ως σήμερα.
Οι αλλαγές στον δικαστικό χάρτη, με την ενοποίηση των ειρηνοδικών στο βασικό σώμα της δικαιοσύνης, αναμένεται να συντομεύσει σε 900 ημέρες από 1.482 που είναι σήμερα τον χρόνο έκδοσης μιας απόφασης.
Τι θα γίνει όμως στις Κυκλάδες; Διατηρούνται όπως είναι σήμερα τα Πρωτοδικεία Σύρου και Νάξου αντίθετα έχουμε την κατάργηση όλων των Ειρηνοδικείων και την αντικατάστασή τους από έξι Περιφερειακές έδρες (πέντε στα όρια της Σύρου και μία στα όρια της Νάξου και δη στην Σαντορίνη).
Η πιο σημαντική αλλαγή; Η Εφετειακή Περιφέρεια Αιγαίου περιλαμβάνει Κυκλάδες – Σάμο (Ικαρία) με έδρα την Σάμο ενώ έχουμε την Εφετειακή Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (έδρα η Λέσβος) και η Εφετειακή Περιφέρεια Δωδεκανήσων (έδρα η Ρόδος)…
Οι αλλαγές στις Κυκλάδες με βάση το άρθρο 6 που μιλάει για “Αναδιάρθρωση πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων πρώτου βαθμού και καθορισμός της κατά τόπο αρμοδιότητάς τους”
α) Στις Περιφερειακές Ενότητες Σύρου, Κέας – Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Σύρου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Σύρο.
Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Σύρου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Σύρου, Κέας-Κύθνου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου.
Τα Ειρηνοδικεία Σύρου, Άνδρου, Μήλου, Μυκόνου, Πάρου και Τήνου καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Σύρου.
Ως περιφερειακές έδρες του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται: α) η Άνδρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Άνδρου, β) η Μήλος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Μήλου, Κιμώλου, Σερίφου και Σίφνου, γ) η Μύκονος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Μυκόνου, δ) η Πάρος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Πάρου και Αντιπάρου και ε) η Τήνος, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτει ο Δήμος Τήνου.
Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Σύρου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: δεκατέσσερις (14), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μία (1), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: τρεις (3). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Σύρου ανέρχονται σε τριάντα επτά (37).
β) Στις Περιφερειακές Ενότητες Νάξου και Θήρας (πρώην Νομός Κυκλάδων) διατηρούνται το Πρωτοδικείο Νάξου, ως κεντρική έδρα και η Εισαγγελία Πρωτοδικών, με έδρα τη Νάξο.
Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Νάξου εμπίπτουν οι Δήμοι των Περιφερειακών Ενοτήτων Νάξου και Θήρας. Τα Ειρηνοδικεία Νάξου και Θήρας καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Νάξου.
Ως περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζεται η Θήρα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα της οποίας εμπίπτουν οι Δήμοι Θήρας, Ανάφης, Ιητών, Σικίνου και Φολέγανδρου.
Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Νάξου ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: μία (1), β) Πρωτοδίκες: έξι (6), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: μηδέν (0), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: μία (1). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Νάξου ανέρχονται σε είκοσι (20).
Η σημερινή κατάσταση
– Συνολικός χρόνος έκδοσης τελεσίδικης απόφασης στην Ελλάδα 1.482 ημέρες ενώ αντίστοιχος χρόνος στις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης (CoE) οι 637.
– Λειτουργούν 154 ειρηνοδικεία και 63 πρωτοδικεία. Τα 63 από τα 154 ειρηνοδικεία λειτουργούν στις έδρες των 63 πρωτοδικείων. Συνολικά στον α’ βαθμό υπάρχουν 217 δικαστικοί σχηματισμοί.
– Οι συνολικά 916 Ειρηνοδίκες σε όλη την Ελλάδα δικάζουν μόνο αστικές υποθέσεις έως 20.000 ευρώ, ενώ δεν δικάζουν καθόλου ποινικές υποθέσεις (ιδίως από το 2019 που καταργήθηκαν τα πταίσματα με τον νΠΚ).
– Οι 1.200 Πρωτοδίκες δικάζουν αστικές υποθέσεις από 20.001 ευρώ και άνω, καθώς και όλες τις ποινικές υποθέσεις πρώτου βαθμού.
– Μία απόφαση ειρηνοδικείου κοστίζει κατά μέσο όρο 760 ευρώ, ενώ κάθε απόφαση πρωτοδίκη κοστίζει μόλις 380 ευρώ. Το κόστος διαμορφώνεται, σύμφωνα με του μισθούς των δικαστικών υπαλλήλων, τα λειτουργικά έξοδα και το χρόνο έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων.
Περισσότερα δείτε στη σελίδα opengov.gr (άρθρα διαβούλευσης) όπου και γίνεται η διαβούλευση