Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΚυκλάδεςAxion Hellas: Από σήμερα (12/04) σε δράση οι γιατροί της εθελοντικής ομάδας...

Axion Hellas: Από σήμερα (12/04) σε δράση οι γιατροί της εθελοντικής ομάδας στις Κυκλάδες

|

Εθελοντές σε δράση… Οι γιατροί της Axion Hellas, 23 διαφορετικών ειδικοτήτων, προετοιμάζονται για τη 16η δράση τους. Εκεί όπου θα προσφέρουν στη Σίφνο, τη Σχοινούσα, την Αστυπάλαια, την Αμοργό και την Κίμωλο, 12-21 Απριλίου, εντελώς δωρεάν ιατρικές διαγνωστικές εξετάσεις.

Στόχος της δράσης, να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των κατοίκων προσφέροντας τους πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες.

Παράλληλα, θα πραγματοποιήσει σημαντικές πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις με γνώμονα τη φροντίδα, την ψυχαγωγία και την ενημέρωση των κατοίκων της απομακρυσμένης νησιωτικής Ελλάδας.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα; 

Πρώτος σταθμός θα είναι η Σίφνος, όπου στις 13 και 14 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση για τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον με επίκεντρο τους μαθητές των δύο τελευταίων τάξεων των Δημοτικών Σχολείων.

Με ειδικό εξοπλισμό, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να μεταβούν με ένα εξιδεικευμένο σκάφος (μίνι ωκεανογραφικό σταθμό) σε ένα κόλπο κοντινό που θα λειτουργεί με τη βιωματική συμμετοχή των επισκεπτών, αξιοποιώντας τεχνολογίες, εμπειρίες και την επιστήμη. Με τον τρόπο αυτό, τα παιδιά θα μπορέσουν να μετατραπούν σε “BLUE XPLORERS”, μαθαίνοντας βιωματικά για τη θάλασσα και συνεισφέροντας ενεργά στην προστασία της.

Το ίδιο διάστημα στη Σίφνο, οι κάτοικοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον μοναδικό Έλληνας Explorer του National Geographic, Θοδωρή Αναγνωστόπουλο, ο οποίος θα μιλήσει για την μοναδική εμπειρία ζωής, την αποστολή στον Ειρηνικό με τον «Nautilus».

Παράλληλα με τις εκπαιδευτικές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, θα λάβουν χώρα και άλλες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως σεμινάριο ασφάλειας – παρουσία πυροσβεστικού οχήματος – κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς, τρόποι αντιμετώπισης και διατήρησης του πράσινου τοπίου, αλλά και καλλιτεχνικές δραστηριότητες πάνω στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Συγκεκριμένα, θα υπάρξουν εργαστήρια μουσικής από μία ομάδα φοιτητών του Ωδείου Αθηνών, ενώ παράλληλα θα “τρέξουν” και μαθήματα ζωγραφικής με την εικαστικό Ειρήνη Βεργίτση.

Εικονικό ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα

Η εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας για την ξενάγηση στον χώρο της Ακρόπολης ανοίγει νέους ορίζοντες στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Έτσι, μέσω ειδικών tablets, θα δοθεί η δυνατότητα στους μαθητές της Σίφνου να περιηγηθούν με βιωματικό τρόπο στην Ακρόπολη.

Εκτός από το βιωματικό ταξίδι στην αρχαία Ελλάδα, τα παιδιά μέσω της μεθοδολογίας STEM από την ομάδα επιστημόνων και εκπαιδευτικών “SciCo”, θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν την επιστήμη με διαδραστικό και διασκεδαστικό τρόπο.

Συγκεκριμένα, παιδιά Δ, Ε και Στ’ Δημοτικού θα συμμετάσχουν σε δραστηριότητες απλού προγραμματισμού, μέσα από τις οποίες θα βοηθήσουν τα ρομπότ τους να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις αποστολές τους στο διάστημα.

Τέλος, στη Σίφνο θα γίνει επίσης και διάλεξη με θέμα τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, όπως επίσης θα πραγματοποιηθεί και ένα διαδραστικό πρόγραμμα για εκμάθηση σημαντικών τρόπων αντιμετώπισης πρώτων βοηθειών, για παιδιά και ενήλικες.

“Ταξίδι” γευσιγνωσίας με την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Στην αποστολή της Axion Hellas θα συμμετάσχει η Ελληνίδα σεφ Αργυρώ Μπαρμπαρίγου, η οποία θα συναντήσει τις γυναίκες της Σίφνου και της Σχοινούσας, πραγματοποιώντας ένα “ταξίδι” γευσιγνωσίας με “αρώματα” του τόπου τους.

Δράση για την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας στην Αμοργό

Μία δράση αποκλειστικά για ενήλικες θα πραγματοποιηθεί στην Αμοργό. Συγκεκριμένα θα παρουσιαστεί το δημογραφικό ζήτημα της χώρας, αλλά και το έργο της HOPEgenesis, της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής εταιρίας, η οποία από το 2015 δραστηριοποιείται στον τομέα της υγείας και της κοινωνικής πρόνοιας, με αποστολή την καταπολέμηση της υπογεννητικότητας, τη στήριξη της οικογένειας και την εύρεση λύσεων του δημογραφικού ζητήματος στην Ελλάδα.

Τέλος, κατά τη διάρκεια της παραμονής των μελών της αποστολής, θα υπάρξει ενημέρωση προς το γυναικείο πληθυσμό της Αμοργού, για τον τρόπο ένταξής τους στο πρόγραμμα δωρεάν κάλυψης όλων των εξόδων εγκυμοσύνης και τοκετού, μεταφοράς και διαμονής των εγκύων σε συνεργαζόμενα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα.

Πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αμοργό

Μία ενημερωτική δράση για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πραγματοποιηθεί για τους μαθητές του Λυκείου Αμοργού.

Πρόκειται για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Λέμε την Αλήθεια στην Εξουσία», που αποτελεί παγκόσμια αποκλειστικότητα του Ιδρύματος Robert F. Kennedy Human Rights και έχει διδαχθεί σε εκατομμύρια μαθητές όλων των βαθμίδων στην Αφρική, την Ασία, στην Ευρώπη, τη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, δείχνοντάς τους ότι μπορούν να κάνουν τη διαφορά στον παγκόσμιο αγώνα για δικαιοσύνη. Το πρόγραμμα υλοποιείται στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ενδυνάμωση μαθητών και μαθητριών του Λυκείου, σχετικά με ζητήματα που άπτονται της επίγνωσης, συνειδητοποίησης και υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βιβλία στην “άγονη γραμμή”

Η δράση «Βιβλία στην Άγονη Γραμμή» είναι μια δράση συλλογής βιβλίων που συμβάλλει στον εμπλουτισμό και την παροχή βιβλίων στις σχολικές βιβλιοθήκες των νησιών της άγονης γραμμής στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Για τον μήνα Απρίλιο, οι μαθητές του Νηπιαγωγείου, του Κολλεγίου Αθηνών, θα προσφέρουν βιβλία στα παιδιά των νησιών. Τα βιβλία μπορεί να είναι καινούρια ή σχεδόν καινούρια, ελληνικά ή ξενόγλωσσα κυρίως παραμύθια. Μαζί με μια ζωγραφιά τους, τα βιβλία θα ταξιδέψουν στην Αμοργό και στην Κίμωλο.

Γνωριμία με τους υπερματαθωνοδρόμους Dean Karnazes και Jo Mantas

Με τον Dean Karnazes, τον παγκόσμιο υπερμαραθωνοδρόμο και την Jo Manta, θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν οι κάτοικοι της Αμοργού.

Οι αθλητές κατά την παραμονή τους στο νησί θα μιλήσουν για τις εμπειρίες τους, τα μυστικά του αθλήματος, τη διαχείριση των συναισθημάτων, την επιμονή και υπομονή. Θα τρέξουν με τους κατοίκους σε μικρό 2χλμ αγώνα ανώμαλου δρόμου και θα φωτογραφηθούν μαζί τους.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

SeaJets: Ξεκινάει απογευματινό δρομολόγιο από Πειραιά για Σύρο – Μύκονο – Πάρο – Νάξο – Σαντορίνη

Νέο απογευματινό δρομολόγιο από την Seajets από τον Πειραιά προς Σύρο - Μύκονο - Πάρο - Νάξο - Σαντορίνη και επιστροφή την επόμενη ημέρα...

Νάξος – ΔΕΔΔΗΕ: Διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος (22/05) κοντά σε περιοχές του Αεροδρομίου

Πότε και που θα έχουμε αύριο Τετάρτη 22 Μαϊου διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στη Νάξο

Κουφονήσια – Πολιτιστικός Σύλλογος “Κέρος”: Ετοιμάζεται για τη γιορτή του Ψαρρά, η εικόνα της αιμοδοσίας

Το προσεχές Σάββατο 25 Μαϊου ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουφονησίου "Κέρος" θα πραγματοποιήσει την ετήσια γιορτή του Ψαρρά - Τα αποτελέσματα της εθελοντικής αιμοδοσίας

Δημόσιο: Ζητάει 58.000 ευρώ το χρόνο για μίσθωση της παραλίας Ψαρού στη Μύκονο (!!!)

Ενοίκιο δυο και τρεις φορές επάνω ζητάει το Δημόσιο για τις παραλίες σε Μύκονο, Πάρο και Σαντορίνη - δείτε χαρακτηριστικά παραδείγματα

Κάνει στροφή ο καιρός: Πότε έρχονται βροχές και καταιγίδες σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου

Πότε έρχονται βροχές και καταιγίδες σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου?

Φιλώτι – Γήπεδο “Γιάγκος Γρατσίας”: Με παρέμβαση Βρούτση υπάρχει χρηματοδότηση για αναβάθμιση κτηριακών εγκαταστάσεων

Ανακαίνιση κτηριακών εγκαταστάσεων στο γήπεδο "Γιάγκος Γρατσίας" στο Φιλώτι.. Ποιος έκανε τη παρέμβαση

Νάξος – Μονή: Λαϊκή Συνέλευση αύριο (22/05) με θέμα τις αυξήσεις στα Τέλη και το θέμα της λειψυδρίας

Λαϊκή Συνέλευση στη Μονή για το νερό και τις αυξήσεις στα δημοτικά τέλη - Πότε και που

ΖΑΝΤΕ FERRIES: Εκπτώσεις για το διάστημα Ιούνιος – Αύγουστος με το “Δ. Σολωμός”

Η Zante Ferries ανακοίνωσε τη νέα (οικονομική) πολιτική για το διάστημα 01 Ιουνίου έως 1η Σεπτεμβρίου με το "Διονύσιος Σολωμός"

Amorgos Trail Challenge – Λ. Καραϊσκος: “Μοναδική αθλητική και ταξιδιωτική εμπειρία”

Τι δηλώνει ο δήμαρχος Αμοργού Λευτέρης Καραϊσκος για το Amorgos Trail Challenge

Κέα – ΠΠΙ: Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ταυτόχρονη παρουσία Γενικού Γιατρού και Παιδίατρου

Επίσκεψη της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας στην Κέα - Αιτήματα από το Δήμο

Νάξος – Κελέτσης: “Έχει εκτελεστεί το 45% του έργου στο φράγμα του Τσικαλαριού, θα τελειώσει γιατί υπάρχει η βούληση”.

Τι είπε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Καλέτσης για το φράγμα Τσικαλαριού - Η τοποθέτηση του Δημάρχου Δημήτρη Λιανού και του Επάρχου Ιωάννη Μαργαρίτη

Νάξος – Ταβέρνα η Αξιώτισσα: “Τα Καλά στοιχειά” του chef Γιάννη Βάσιλα αποκαλύπτονται (και μετά μουσικής)

Στην "Ταβέρνα η Αξιώτισσα" παρουσιάζεται απόψε (18/05) το δεύτερο βιβλίο του chef Γιάννη Βάσιλα - Τι αναφέρει η πρόσκληση

Νάξος – Γλινάδο: Εκπαιδευτική εκδρομή σε Δήλο – Τήνο, χρονοδιάγραμμα

Εκπαιδευτική Εκδρομή από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Γλινάδου "Ιωάννης Ν. Βενιέρης" .. Χρονοδιάγραμμα

Νάξος: Ποδαρικό αύριο (21/05) για την κρουαζιέρα με το “Vasco Da Gama” των 2000 επιβατών

Ποδαρικό για το 2024 στην κρουαζιέρα της Νάξου θα κάνει το “Vasco Da Gama” - Το πρόγραμμα της παραμονής του στη Νάξο σύμφωνα με το Zas Travel

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα “Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση”

Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων: Εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή στο πρόγραμμα "Καλοκαιρινή Φύλαξη Παιδιών με Δημιουργική Απασχόληση" (χρονοδιάγραμμα)

Κυκλάδες: Πέρασαν τις 100 οι καταγγελίες στη μάχη της … ξαπλώστρας

Οι νέοι όροι που ισχύουν φέτος για την εκμετάλλευση των ακτών και οι πρώτες ημέρες της εφαρμογής MyCoast

Νάξος: Σύλληψη Γερμανού τουρίστα με 40 αρχαιότητες στη βαλίτσα το 1890 (!!!)

Μέσα από τη σελίδα του "Ορεινός Αξώτης" μας έρχεται μία ιστορία αρχαιοκαπηλίας από το 1890

Νάξος – ΓΕΛ Νάξου “Μανώλης Γλέζος”: Συμμετοχή εκπαιδευτικών στο “Teachers Academy” (photos)

Συμμετοχή πέντε εκπαιδευτικών του ΓΕΛ Νάξου «Μανώλης Γλέζος» σε εκπαιδευτικά κέντρα του "Teachers Academy" (Photos)

Νάξος: Δράσεις από το Δήμο για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2024 - Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα

Express Scopelitis: Πρώτη επίσκεψη για το 2024 στην Σαντορίνη

Κυριακή 19 Μαίου και το Express Scopelitis ταξίδεψε για πρώτη φορά φέτος στην Σαντορίνη - Πόσους επιβάτες μετέφερε το 2023