Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΑθλητικάΣύρος και Τήνος σε ρυθμούς ...Ολυμπιακών Αγώνων

Σύρος και Τήνος σε ρυθμούς …Ολυμπιακών Αγώνων

|

Με πρωτοβουλία του αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, θεσπίστηκε και υλοποιείται, για πρώτη φορά από αύριο 6 Απριλίου, η «Εβδομάδα Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας & Αξιών, Δημήτριος Βικέλας», στη μνήμη του Δημητρίου Βικέλα, του μεγάλου Έλληνα λόγιου, εμπνευστή της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (μαζί με τον Πιερ Ντε Κουμπερτέν) και πρώτου προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις αθλητικού, παιδαγωγικού, πολιτιστικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαιτέρως με τους Δημάρχους Σύρου και Τήνου, Αλέξη Αθανασίου και Παναγιώτη Κροντηρά, αντίστοιχα, ξεκινούν από τη Σύρο αύριο -ανήμερα της αναβίωσης των 1ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896- και θα συνεχιστούν παράλληλα και στην Τήνο, με τα «Τήνια», έως και τις 12 Απριλίου.

Τρεις μήνες πριν από τους Αγώνες «Παρίσι 2024», τις εκδηλώσεις θα τιμήσουν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η Πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα, Λοράνς Αουέρ, ο Επίτιμος Πρόξενος της Γαλλίας στη Σύρο και στην Πάρο Γιώργος Ευριπιώτης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Καπελλάκης, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, Ισίδωρος Κούβελος, αθλητικοί φορείς της χώρας, πρόεδροι Ομοσπονδιών, 50 και πλέον Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες, Παγκόσμιοι Πρωταθλητές, Ομοσπονδιακοί Προπονητές, καθώς και διεθνείς μας ποδοσφαιριστές που κατέκτησαν το Euro2004.

Στόχος η προώθηση των Ολυμπιακών και αθλητικών ιδεωδών, της ευγενούς άμιλλας και του Ευ Αγωνίζεσθαι, με την ολοένα και μεγαλύτερη σύνδεση του Αθλητισμού με την Παιδεία και την κοινωνία.

Για τον λόγο αυτό, στο πλαίσιο του προγράμματος και σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, εντάχθηκαν ειδικές εκπαιδευτικές δράσεις εντός των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων των δύο νησιών (8-12 Απριλίου).

Ο κ. Βρούτσης τόνισε, χαρακτηριστικά: «Οι Κυκλάδες, λόγω της πλούσιας πολιτιστικής τους κληρονομιάς, οφείλουν να πρωτοστατούν στη διάδοση των Αξιών του Ολυμπιακού Ιδεώδους, που ξεκίνησε στην Ελλάδα και συνεχίζει να είναι ο «φάρος» της παγκόσμιας αθλητικής κοινότητας.

Είναι πολύ σημαντικό που από φέτος και σε κάθε Ολυμπιακό Έτος, καθιερώνουμε στη Σύρο, προς τιμήν του Δημήτριου Βικέλα, την «Εβδομάδα Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας & Αξιών, Δημήτριος Βικέλας» και παράλληλα, αναβιώνουμε τα «Τήνια», το προανάκρουσμα των πρώτων συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, δίδοντας στη νέα γενιά των νησιών μας την ευκαιρία να έρθουν σε ακόμα στενότερη επαφή με τον Αθλητισμό και όσα πρεσβεύει.

Στόχος του Υπουργείου είναι η άμεση διασύνδεση του χώρου του αθλητισμού με την εκπαίδευση, καθώς είναι το «όχημα» για την εμπέδωση αξιών, όπως η ισότητα, η ισονομία, η δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η συνεργασίας, η ευγενής άμιλλα και το ευ αγωνίζεσθαι».

Ακολουθεί η λίστα των διακεκριμένων αθλητών μας, που θα παραβρεθούν στην Τήνο και στη Σύρο για τις εκδηλώσεις, καθώς και το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων της «Εβδομάδας Αθλητικής, Ολυμπιακής, Παραολυμπιακής Παιδείας, Ιστορίας & Αξιών, Δημήτριος Βικέλας» στα δύο νησιά:

Ολυμπιονίκες
Μιχάλης Μουρούτσος (τάεκβοντο), Στέλιος Μυγιάκης (πάλη), Ιωάννης Μελισσανίδης (ενόργανη γυμναστική), Νίκος Συρανίδης (καταδύσεις), Νίκη Μπακογιάννη (στίβος), Κατερίνα Θάνου (στίβος), Κώστας Θάνος (πάλη), Πηγή Δεβετζή (στίβος), Εύη Μωραϊτίδου (πόλο), Ειρήνη Αϊνδιλή (ρυθμική γυμναστική), Κλέλια Πανταζή (ρυθμική γυμναστική), Μαρία Γεωργάτου (ρυθμική γυμναστική), Βούλα Ζυγούρη (πάλη), Σοφία Παπαδοπούλου (ιστιοπλοΐα), Παναγιώτης Γιαννάκης (μπάσκετ), Νικόλ Κυριακοπούλου (στίβος), Όλγα Βασδέκη (στίβος), Ευαγγελία Πλατανιώτη (καλλιτεχνική κολύμβηση), Δήμητρα Μαγκανουδάκη (ξιφασκία).

Παραολυμπιονίκες
Γρηγόρης Πολυχρονίδης (μπότσια), Κατερίνα Πατρώνη (συνοδός Αθλήτρια του Γρηγόρη Πολυχρονίδη), Μανώλης Στεφανουδάκης (στίβος), Ανδρέας Κατσαρός (κολύμβηση), Αλέξανδρος Ταξιλδάρης (κολύμβηση), Γιάννης Κωστάκης (κολύμβηση), Άννα Ντέντα (μπότσια), Χριστίνα Ντέντα (συνοδός Αθλήτρια της Άννας Ντέντα), Δημήτρης Κυριακίδης (μπότσια).

Πρωταθλητές Ποδοσφαίρου Euro2004
Άγγελος Χαριστέας, Τάκης Φύσσας, Κώστας Κατσουράνης, Άγγελος Μπασινάς, Κώστας Χαλκιάς, Βασίλης Λάκης.

Πρωταθλητές
Άγη Κασούμη (σκοποβολή), Σπύρος Ανδριόπουλος (στίβος), Σοφία Μαλκογεώργου (καλλιτεχνική κολύμβηση), Μαρία Πολύζου (μαραθωνοδρόμος), Γεωργία Φυρίγου-Κόνσολο (καταδύσεις), Βασιλική Μιλλούση (ενόργανη γυμναστική), Στέφανος Ξένος (καράτε), Γιώργος Κουγιουμτζίδης (πάλη), Ελένη Χατζηλιάδου (καράτε), Γιώργος Πρίντεζης (μπάσκετ), Μαρία Πρεβολαράκη (πάλη), Αλέξης Ντανατσίδης (τζούντο), Γιώργος Χαραλαμπόπουλος (χειροπάλη), Βασίλης Βρούτσης (καράτε), Μαρία Λουίζα Γκίμα (πάλη), Ορφέας Μητροπίας (ζίου ζίτσου), Ιωάννα Ευθυμίου (ζίου ζίτσου).

Ομοσπονδιακοί Προπονητές

Θοδωρής Βλάχος (πόλο), Θέμης Ιακωβίδης (πάλη), Μάξιμος Χατζηλιάδης (καράτε), Νίκος Ηλιάδης (τζούντο), Πέτρος Φυρίγος (καταδύσεις).

Δείτε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στην Σύρο 

Πρόγραμμα_Σύρου

 

Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων στην Τήνο 

Πρόγραμμα_Τήνου

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Στη Βουλή οι αυξήσεις νερού στη Νάξο & Μικρές Κυκλάδες — Ερώτηση από το «Κίνημα Δημοκρατίας»

Ανεξάρτητοι βουλευτές κατέθεσαν Ερώτηση & ΑΚΕ προς ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ για τις υπερβολικές αυξήσεις σε ύδρευση–αποχέτευση, ζητώντας επανεξέταση τιμολογίων και έλεγχο κόστους αφαλατώσεων.

Νάξος & Μικρές Κυκλάδες: Νέα ωράρια στα Δημοτικά Μουσεία (27/9–20/10/2025) & επισκέψεις με ραντεβού τον χειμώνα

Ο Δήμος ανακοινώνει τα ανανεωμένα ωράρια για Καμπανέλλη, Απειράνθου, Κορώνου και Σκαδού. Μετά τις ημερομηνίες, λειτουργία με ραντεβού.

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Ανοιχτή επιστολή και… «Τι θα θέλατε να δείτε σε ένα ελληνικό νησί;»

Ο ομότιμος καθηγητής Γιάννης Σπιλάνης απευθύνεται στους επισκέπτες των νησιών για έναν «αργό και λιτό» τουρισμό που σέβεται τη φέρουσα ικανότητα και την ταυτότητα των τόπων.

Express Samina – Δημήτρης Μάλαμας: ο υπολιμενάρχης που «λύγισε» στη διάσωση

Η «άλλη διάσταση» της τραγωδίας: ο Ανθυποπλοίαρχος Λ.Σ. και υπολιμενάρχης Πάρου, Δημήτρης Μάλαμας, έφυγε από οξύ έμφραγμα ενώ συντόνιζε την επιχείρηση διάσωσης.

Πανναξιακός ΑΟΚ: Ανανεώνει ο Στράτος Πολιτόπουλος για δεύτερη σεζόν

Ο 25χρονος play maker (1.80) συνεχίζει στη Νάξο, μετά την πολύ καλή παρουσία του στη National League 2 όπου ο Πανναξιακός άγγιξε την κορυφή του ομίλου.

Κώστας Απιδόπουλος: «Ο Πανναξιακός είναι καταδικασμένος για νταμπλ – Λύστε το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών» (video)

Ο πρόεδρος του Πανναξιακού μιλά για στόχους, ρόστερ και την ανάγκη δωρεάν ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για όλες τις αποστολές νησιωτικών συλλόγων. Κάλεσμα στον κόσμο: «Όλοι μαζί για την άνοδο».

Ακτοπλοΐα 2025: αντοχή χωρίς ρεκόρ — Η κρουαζιέρα «γράφει» +10% αλλά με φρένο στις προκρατήσεις

Συμπεράσματα από το 8ο ITC 2025: σταθερή η ακτοπλοϊκή κίνηση (δύο ταχύτητες ανά γραμμή), άνοδος στην κρουαζιέρα, αλλά ενδείξεις επιβράδυνσης μετά το 2026.

Λεονταρίτης: “Οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας έναν καθαρότερο τόπο κι αυτό κάνουμε”

Με προϋπολογισμό άνω των 600 εκατ. ευρώ και δυναμικότητα 61.000 τόνων/έτος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ο ΦΟΔΣΑ θωρακίζουν περιβαλλοντικά τα νησιά, μειώνοντας δραστικά την ταφή.

Συμμαχία για τα παιδιά της Σαντορίνης: Ένωση Ξενοδόχων & Ένωση Γονέων Θήρας ενισχύουν τη συνεργασία τους

Με κοινό στόχο τη στήριξη της μαθητικής κοινότητας και την κοινωνική συνοχή, οι δύο φορείς δρομολογούν κοινές δράσεις σε πολιτισμό, εκπαίδευση και κοινωνική υποστήριξη.

«Ό,τι αξίζει» στην ΕΡΤ1: ιστορίες που φωτίζουν την Ελλάδα — αυτή την Κυριακή (28/09) στην Ίο

Η Ίνα Ταράντου συναντά τους «αφανείς πρωταγωνιστές» της καθημερινότητας. Στις 28/9, η εκπομπή ταξιδεύει στην Ίο και φιλοξενεί τον Γιάννη Πουσσαίο.

Μελάνες Νάξου: Κάτοικοι διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στο νερό και πάνε σε .. δημοψήφισμα

Κάτοικοι ζητούν επιστροφή στις παλιές τιμές και δίκαιη τιμολόγηση· ετοιμάζεται ηλεκτρονική ψηφοφορία για συλλογική στάση

ΔΕΔΔΗΕ: Τρίωρη διακοπή ρεύματος αύριο (22/09) στα χωριά της πεδινής Νάξου

Νάξος: Προσωρινή διακοπή ρεύματος τη Δευτέρα 22/09 (09:00–12:00) σε Γλινάδο, Άγιο Αρσένιο, Μύλους & Αργάνι Τριπόδων

Ονοματοθεσία ανώνυμων οδών στη Νάξο: Κάλεσμα για συμμετοχή των πολιτών

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων προχωρά στη διαδικασία ονοματοθεσίας και αρίθμησης οδών στη Χώρα και τα Αγγίδια, με στόχο τη διευκόλυνση κατοίκων και επισκεπτών.

Κυκλάδες: Ένα έμφραγμα, τρία νησιά, μία σωτηρία στο Ιπποκράτειο (video)

Σίφνος → Σύρος (4–5 μέρες) → Μύκονος → Αθήνα: καταγγελίες της οικογένειας για χαοτικές διακομιδές και κενά στο σύστημα υγείας των νησιών.

Κουφονήσι: Ομόφωνο «ναι» σε μειώσεις και δίκαιη τιμολόγηση νερού

Έκτακτη συνεδρίαση της Τοπικής Κοινότητας (22/09) – αιτήματα για επανέκδοση λογαριασμών, δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, έλεγχο μετρητών και ειδικό καθεστώς «νησιωτικότητας»

Κυκλάδες: Το νερό έγινε «υγρός χρυσός» — λογαριασμοί-σοκ και SOS από τα Κουφονήσια (video)

Ο αντ/ρχος Νάξου Βαγγ. Κατσάρας μιλά για «πικρό ποτήρι»· ανομβρία, τουριστική ζήτηση και κόστος αφαλάτωσης πιέζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Νάξος: Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά & ενήλικες — 3η χρονιά το Δημοτικό Εργαστήρι

Μαθήματα υποκριτικής, ορθοφωνίας & αυτοσχεδιασμού με τον σκηνοθέτη Θανάση Αντωνίου. Δύο τμήματα: 13–15 & 16+ με δωρεάν συμμετοχή.

Τραγωδία στον Πειραιά: Νεκρός 20χρονος ναυτικός στο «Blue Star Chios»

Εγκλωβίστηκε σε υδατοστεγή συρόμενη πόρτα στο γκαράζ – Προανάκριση από το Λιμενικό· μήνυμα για απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια

Νάξος – «Μια βραδιά κάτω από την ελιά»: το λιοΐρι γίνεται σκηνή πολιτισμού

Στο κτήμα Κάμπονες, ανάμεσα σε υπεραιωνόβιες ελιές, η Νάξος γιορτάζει με μουσική, γεύσεις και μνήμες (1–3 Οκτωβρίου)

Ψίθυροι φθινοπώρου στο νησί: φως, ησυχία και επιστροφή στην απλότητα

Όταν σβήνουν τα καλοκαιρινά πλήθη, το νησί ανασαίνει: θάλασσα που ψιθυρίζει, δρόμοι που ησυχάζουν, στιγμές που βαθαίνουν. Σκέψεις από τη Στέλλα Νικολάκη